• No results found

Besöksmål

In document BUDGET MED VERKSAMHETSPLAN 2022 (Page 55-58)

Länet har ett rikt och varierat utbud av besöks-mål, allt ifrån historiska platser och miljöer.

Dessa erbjuder länsinvånarna en berikande och varierad fritid och lockar turister och andra besökare till länet. Här bidrar en lång rad aktörer till länets attraktivitet.

Jönköpings län har fokuserat för lite på attraktivi-tet för de människor som bor i eller kan tänka sig vilja fytta eller återvända till länet. Det helägda bolaget Smålands-Turism arbetar kontinuerligt med att stärka länets attraktionskraft för både invånare och besökare.

REGIONAL UTVECKLING 54

Efektmål Mätmetod Mål 2024 Resultat 2020 Utgångsvärde

Tilldelade medel per invånare

Kulturanalys/SCB Kommun/Region

Delmål

Kultur- och fritidsutbudet är vitalt och närvarande i hela länet och tillgängligt för alla.

Uppdrag

• Skapa årliga mötesplatser för länets kultur- och fritidsaktörer.

• Stödja kulturen och fritidsaktörerna till att vara vital och närvarande i hela länet.

PRIORITERAD DELSTRATEGI: Utveckla attraktiva besöksmål i både stad och landsbygd.

Efektmått Mätmetod Mål 2024 Resultat 2020 Utgångsvärde

Besökare

Totalt Gästnätter antal > 2 500 000 1 169 978 1 674 000

Varav utländska Gästnätter, antal > 750 000 154 279 471 000

Delmål

Utnyttja länets fulla potential inom besöks-näringen.

Uppdrag

• Skapa en Regional besöksnäringsstrategi.

• Få länets invånare som våra bästa ambassa-dörer.

Öka nyttjandegraden av våra besöksmål av länsbor.

Uppdrag

• Öka antal besökare.

PRIORITERAD DELSTRATEGI: Driva en hållbar skull slösa på jordens resurser. Hållbar utveckling

digital utveckling. är med andra ord en central utgångspunkt för

smarta städer.

Den demografska utvecklingen utmanar svensk

välfärd. Kommuner och regioner är mitt i en Den pågående urbaniseringen innebär en växan-förändringsresa för att tillhandahålla välfärd på de miljöbelastning. Urbaniseringen och den de-helt nya och smartare sätt. Digitalisering är aldrig mografska utvecklingen kan skapa motsättning-ett mål i sig. Det är däremot högkvalitativ och ar mellan befolkningsgrupper och utmaningar likvärdig vård och skola, en efektiv och hållbar kring frågor som hälsa och omsorg. Sammanhål-stadsbyggnadsprocess och en efektiv och innova- len digital service som baseras på samverkande tiv välfärd. Digitaliseringsrådet arbeta aktivt med processer och gemensamma lösningar innebär e-förvaltningsområdet i Jönköpings län i syfte att att välfärden kan erbjuda tjänster som utgår från öka nyttan för medborgare, näringsliv, föreningar användarnas behov och livshändelser. Samtidigt och inre efektivisering i medlemmarnas organi- fnns det i städerna stora möjligheter att ta sig an

sationer. utmaningarna på ett efektivt sätt, till exempel

genom efektiva infrastrukturlösningar och I den smarta staden skapar innovationer, digita- genom att den byggda miljön kan användas på lisering, miljö- och klimatteknik möjligheter att ett smart sätt och delas av många. Länet har stora möta samhällets utmaningar på ett efektivt och möjligheter att gå före i en hållbar stadsutveck-hållbart sätt. Städerna behöver vara goda livsmil- ling, och det blir då viktigt att ta vara på inno-jöer för människor att leva i utan att för den vationskraften och på de tekniska verktyg som

idag fnns tillgängliga. Landsbygdens sociala och

ekonomiska utveckling bygger i högre grad än tätortens på ett samspel mellan privata, ofentliga och ideella insatser. Nationella bredbands- och digitaliseringsstrategier ligger till grund för Region Jönköpings läns framtida strategi.

Region Jönköpings läns digitaliseringsstrategi anger inriktningen för Region Jönköpings läns digitaliseringspolitik. Region Jönköpings län ska bli bäst i Sverige på att ta till vara på digi-taliseringens möjligheter. Ett mycket ofensivt mål eftersom regeringens ambition är att Sverige ska bli bäst i världen.

Bakgrunden till arbetet är den digitalisering som sker i samhället samtidigt som utvecklingen av digitala tjänster och infrastruktur är ett utpekat område i Region Jönköpings läns regionala vecklingsstrategi (RUS). De möjligheter och ut-maningar som kommer med den digitala utveck-lingen måste hanteras på rätt sätt för att tjäna människan, verksamheter och organisationer i hela länet. Vårt huvudmål är ett hållbart

digitaliserat län och vår målbild är att Jönköpings län är bäst i Sverige på digitalisering. Alla i Jönköpings län ska ha möjlighet att använda sig av digitala samhällstjänster.

Delmål

Skapa en efektiv, hållbar och innovativ välfärd för länets invånare och aktörer.

Uppdrag

• Upprätta testbäddar för länets kommuner.

• Skapa handlingsplaner kopplat till Digitaliseringsstrategin.

PRIORITERAD DELSTRATEGI: Skapa, upprätta en samverkansmodell med civilsamhället.

Civilsamhället är en stor och viktig resurs i Jön-köpings län. Region JönJön-köpings län ska verka för en produktiv dialog samt upprätta en sam-verkansmodell som ger länets aktörer ett bättre utgångsläge att planera långsiktigt, genomföra förändringar och möta utmaningar. Det ger möj-lighet till delaktighet, integrering och utveckling av vårt län. Civilsamhällets aktörer och enskilda individer ska ha infytande i olika samhällsfrågor.

Demokratin och folkhälsan stärks. Ett län som ur alla perspektiv samverkar och är tillgängligt för alla bidrar till inkludering, sammanhållning, attraktivitet, näringslivsutveckling, tillväxt och bra livsmiljöer.

Delmål

Stärka civilsamhällets roll i länets utvecklings-arbete.

Uppdrag år 2022 - 2024

• Kartlägga nuläge utifrån befntliga samver-kansupplägg mellan det ofentliga och civil-samhället i länet.

• Identifera prioriterade samverkansområden

• Formalisera samverkan mellan Region Jönköpings län och civilsamhället.

• Under 2022 tar Region Jönköpings län fram regelverk för samarbete i IOP-form och tar handslag med civilsamhället för ökad sam-verkan.

REGIONAL UTVECKLING 56

In document BUDGET MED VERKSAMHETSPLAN 2022 (Page 55-58)