• No results found

Jönköpings län en långsiktigt hållbar och innovativ tillväxtregion

In document BUDGET MED VERKSAMHETSPLAN 2022 (Page 62-65)

Stärkt konkurrenskraft, kapacitet och föränd-ringsledningsförmåga hos länets företag samt förbättrade resultat, utvecklade servicekoncept, utvecklad kvalitetsledning och processutveck-ling, är några av de komponenter som kommer behövas för att stärka företagen i Jönköpings län.

Vi ska nå en innovationskultur där samverkan mellan akademi, ofentlig sektor och näringsliv som resulterat i kluster och innovationsmiljöer som bidrar till en långsiktigt hållbar utveckling för länet.

En strategi för smart specialisering är under framtagande och ska bidra till ett växande och diversiferat näringsliv. Strategin kommer ha stor betydelse för våra satsningar under de

kommande åren. Region Jönköpings län har identiferat 6 styrkeområden som kommer ha betydelse för hur utvecklingen av näringslivet kommer att genomföras.

För att klara den omställning och innovation som näringslivet står inför är kompetensförsörj-ningen en av de viktiga komponenter som måste stärkas. Vi har utmaningar och de förändras hela tiden, vilket gör detta till ett område som kräver samhandling från fera aktörer och sektioner för att klara utmaningarna med framtidens kompe-tensförsörjning. Vi ser gärna att högskolan är en motor och där samverkan driver det ofentligas och näringslivets utveckling mot mer innovativa kunskaps- och teknologiintensiva produkter och tjänster.

PRIORITERAD DELSTRATEGI: Förstärka närings-livets och ofentligas innovations- och förändrings-kraft.

är en viktig faktor för länets fortsatta utveckling.

Därför måste nya näringar och afärsmöjligheter stödjas och stimuleras för att få möjlighet att växa. Nyföretagandet är relativt andra län lågt, vilket behöver ändras och företagsledarna är i hu-vudsak svenskfödda män varför företagsamheten behöver bli mer diversiferad. Förändringstakten är hög och tekniska innovationer driver utveck-lingen mot ett mer automatiserat, robotiserat och digitaliserat samhälle. Företag ställs inför utmaningar på en internationell arena och utsätts för allt hårdare konkurrens från hela världen.

Innovation och kunskap är ur detta perspektiv nyckeln till framgång.

Den regionala innovationsstrategin (RIS) tar sin utgångspunkt i samhällets utveckling och ger innovation ett tvärsektoriellt perspektiv. Det be-tyder att näringslivsdriven innovation, som ofta handlar om att tjäna pengar, berörs lika mycket som ofentligt driven innovation, som ofta hand-lar om att efektivisera och utveckla nya proces-ser. Akademins roll forskning och utbildning blir i allra högsta grad betydelsefull för länets samlade vitalitet och kreativitet liksom civilsamhällets engagemang i utveckling och förnyelse. Förmå-gan till förnyelse och förmåFörmå-gan att ta tillvara på ny kunskap och ny teknologi är central i dagens samhälle.

En stark industri är av stor betydelse för länet även framöver men en breddning av näringslivet

Efektmått Mätmetod Mål 2024 Resultat 2020 Utgångsvärde Digitalisering och innovation Digitaliseringsgrad i

företagen, SCB > 41,1% 41,1

Stärkt företagsklimat Företagsklimat,

Svenskt näringsliv > 3,9 3,9

Starta och driva företag Företagsledare, andel fördelat på kön, SCB

K: 25,3%

M: 74,7%

K: 25,3%

M: 74,7%

Starta och driva företag Antal nystartade

företag, SCB > 1 809 1 809

Delmål

Ökad investeringsgrad i innovation.

Uppdrag

• Ett närmare samarbete mellan Region Jönkö-pings län, akademin, kommunerna i länet och det innovations- och företagsfrämjande syste-met. Regional utveckling ska vara del av den drivande kraften för ofentligas och näringsli-vets innovationskraft samt stödja till att höja investeringsgraden.

Fler kvinnliga företagsledare.

Uppdrag

• Utveckla, stärka och stödja de kvinnliga nät-verk som fnns, med t.ex. kunskap, utbildning-ar och omvärldsbevakning.

PRIORITERAD DELSTRATEGI: Utveckla ett håll-bart, diversiferat och kunskapsintensivt näringsliv i hela länet genom smart specialisering.

För att hela länet fortsatt ska ha ett framgångsrikt näringsliv krävs förnyelse och utveckling inom alla sektorer samtidigt som ny afärslogik bejakas i takt med att digitaliseringens möjligheter tas tillvara och nyttiggörs alltmer.

Fler nya företag.

Uppdrag

• Kartlägga det företagsfrämjande systemet. Ta fram en gemensam strategi för hur vi ska jobba för att få fera företag att starta men även arbetet med generationsväxling behöver ses över samt ta fram en strategi för generations-växling.

Förnyelse och utveckling innebär också ett ökat kunskapsinnehåll och en lyhördhet mot markna-dens förväntningar på miljömässig hållbarhet i de produkter och tjänster länet erbjuder. Smart spe-cialisering innebär att satsa på de områden länet ligger i världsklass eller har en relativ konkur-rensfördel jämfört med andra regioner. Utvalda områden spetsas, breddas och diversiferas. Detta bidrar i sin tur till stärkt konkurrenskraft gent-emot omvärlden.

Efektmått Mätmetod Mål 2024 Resultat 2020 Utgångsvärde

Industrins

miljöskydds-Investeringar i miljö investeringar, kr/invånare > 516,7 516,7

2015, SCB/BRP+

Investeringar i fnansiella Kapital inkomst 30-64 år, K: 16 187 kr K: 16 187 kr

tillgångar kr/invånare, SCB/BRP+ > M: 45 653 kr M: 45 653 kr

Investeringar i fysiska Nya lägenheter per 1 000

> 3,1 3,1

tillgångar invånare, SCB/BRP+

FoU-utgifter universitet,

Forskningsinvesteringar > 743 743

SCB/BRP+

REGIONAL UTVECKLING 62

Delmål

Stärka länets starka och möjliga sidor för ett håll-bart och kunskapsintensivt näringsliv.

Uppdrag

• Stödja och stimulera nya näringar till afärs-möjligheter utifrån framgångsfaktorer för tillverkningsindustrin, träindustrin, transport-logistik, e-handel med mera kommer vi locka nya tjänsteföretag att etablera sig i länet och ges möjlighet till tillväxt. Genom kontakter med befntliga tjänsteföretag, marknadsföra länet som en utmärkt etableringsort. Science Park och Almi har ett ökat fokus mot tjänste-företag.

Med samlad kraft stärka strukturerna runt KKN näringen i vårt län i nära samverkan med kom-munerna och andra främjande organisationer så som Science Park mf.

Uppdrag

• Intensifera arbetet med KKN (Kulturella och Kreativa Näringar) i länet samt stötta och upp-muntra initiativ från andra aktörer inom KKN näringen i länet.

PRIORITERAD DELSTRATEGI: Samverka för kompetensutveckling.

Samordning, samverkan, samarbete och sam-handling är av avgörande betydelse för att möta de utmaningar som drivs av demograf, urbani-sering, digitalisering och globalisering. Samti-digt som arbetsgivarna efterfrågar en allt högre formell utbildning hos sina medarbetare och industrin robotiseras, skapas utmaningar för de invånare som har en låg formell utbildningsnivå men också möjligheter för tjänstenäringen att

Fler företag och högre förädlingsvärde inom be-söksnäringen.

Uppdrag

• Kommunerna behöver ta vara på de naturre-surser som fnns för att skapa förutsättningar att starta fera företag inom besöksnäringen, många av de värden turisterna efterfrågar fnns i kommunerna/länet. Insatser måste också göras för att höja förädlingsvärdet hos befntliga besöksnäringsföretag. Genom att lära av varandra så kan nya möjligheter och marknader identiferas för att stärka föräd-lingsvärdet.

Identifera framgångsfaktorer för olika inrikt-ningar i turism.

Uppdrag

• Skapa arenor för afärsutveckling och kompe-tensutveckling för företagare inom turism- och landsbygdsnäring.

Implementera en smart specialiseringsstrategi.

Uppdrag

• Ta fram en smart specialiserings strategi uti-från de av länet och OECD identiferade om-råden.

utvecklas och anställa. En nära samverkan med länets industriföretag och utbildningsanordnare är av central betydelse för att medarbetare ska kunna vidareutbilda sig under pågående anställ-ning och kan bidra i andra roller eller inom den företagsnära tjänstesektorn när andelen anställda i industrin sjunker. Kraven på medarbetares förändringskompetens blir allt högre och för ett näringsliv som präglas av innovation och entre-prenöriellt tänkande krävs arbetskraft som har en stor förmåga till omställning.

Efektmått Mätmetod Mål 2024 Resultat 2020 Utgångsvärde

SME som arbetar med

Social hållbarhet i företag social hållbarhet, > 35% 35%

Tillväxtverket/BRP+

Investeringar i kunskap

Avslutat gymnasieskola, ander av befolkning 19-24 år, SCB/BRP+

> K: 85,4%

M: 82,4 %

K: 85,4%

M: 82,4%

Delmål

Strukturer för livslångt lärande i enlighet med EU:s defnition.

Uppdrag

• Samarbete mellan länets företag och utbild-ningsarrangörer för att möjliggöra formell utbildning under pågående anställning.

• Strukturer för livslångt lärande i enlighet med EU:s defnition.

• Insatser för kompetensutveckling inom områ-det attityder till arbete och försörjning. Digi-talisera och förenkla möjligheten till livslångt lärande.

PÅGÅENDE UPPDRAG OCH

In document BUDGET MED VERKSAMHETSPLAN 2022 (Page 62-65)