• No results found

Tryckta källor

Bilaga 9 Beskrivning av läromedel

Den magiska kulan

Den magiska kulan (se bilaga 6) är ett läromedel i svenska för årskurs F-3. Det är en

kapitelbok ur serien om ABC-klubben där Den magiska kulan enligt förlaget Natur och Kultur är tänkt att användas i årskurs ett. Textmaterialet handlar om de sjuåriga vännerna Asta, Bea och Cesar. Tillsammans har de en magisk kula som kan göra varje önskning till verklighet. Berättelsen är skriven av Mats Wänblad och utgiven år 2001. På förlagets hemsida står det ”Sammanhållen läsupplevelse för hela klassen! Klassrumsbeprövad metodik som fungerar”, vilket ger en antydan om att boken är tänkt att användas för någon form av gemensamt arbete. Boken finns i tre olika svårighetsgrader: A, B och C. C-boken är den mest avancerade och den bok det är tänkt att läraren ska högläsa ur. Alla tre innehåller samma berättelse men på olika svårighetsnivåer. I takt med varje kapitel i respektive A-läsebok, B-läsebok eller C- läsebok avanceras svårigheten beträffande antal ord, hur elevnära orden är, längden på orden. Läseböckerna finns även i digitalt format med intalat ljud. I materialet ingår också arbetsbok och lärarhandledning. Vidare står det på förlagets hemsida att Ingvar Lundberg har varit insatt i utarbetandet av materialet:

I lärarhandledningen presenterar professor Ingvar Lundberg den vetenskapliga grunden till metodiken i ABC-klubben. Han har också varit med och utformat den lättanvända lärarhandledningen, läsebokens texter och uppgifterna i arbetsboken.

På adlibris.se kostar A-boken 173 kronor, B-boken 173 kronor och C-boken 173 kronor. Om en lärare ska köpa in en hel klassuppsättning med 25 upplagor vardera kostar det således 12 975 kronor inklusive moms.

Förstagluttarna

Förstagluttarna (se bilaga 7) är ett läromedel i svenska för årskurs F-3. Det är en

kapitelbok tillhörande serien Kom och läs, där boken om Förstagluttarna enligt förlaget Natur och Kultur är tänkt att används i årskurs ett. Textmaterialet är författad av Moni Nilsson och utgiven år 1999. I boken möter eleverna de sjuåriga kusinerna Moa och Mille som just börjat skolan. Förlaget har genom åren fått kritik från bland annat forskare och föräldrar, som påstått att textmaterialet saknar vidgat perspektiv på genus,

62

klass och etnicitet (Skånska dagbladet, 08-11-25). Med anledning av det har förlaget genom åren gjort flertalet korrigeringar. Förlaget gjorde år 2008 ett uttalade genom Skånska dagbladet (08-11-25) där de yttrade att de är medvetna om att innehållet kan anses provokativt, men att det är ett medvetet konstruerat innehåll som är tänkt att skapa diskussioner kring. De poängterar i samband med uttalandet lärarens viktiga roll att belysa dessa ämnen som tas upp i boken genom samtalande och inte lämna boken i elevernas händer utan eftertanke. Förlaget motiverar visserligen sitt val av innehåll men med tanke på att det är en läxbok, som ska läsas i hemmet, kan det anses som motsägelsefullt.

Förstagluttarna är ett nivåanpassat material och finns även det i tre svårighetsgrader: A, B och C. De tre böckerna innehåller samma berättelse men A-boken har den kortaste texten och flest antal bilder. I takt med varje kapitel avanceras svårigheten i respektive läsebok beträffande antal ord, hur elevnära orden är och längden på orden. Läraren förväntas högläsa ur C-boken. I materialet ingår även en lärarhandledning samt en arbetsbok, varav båda är delvis författade av Ingvar Lundberg. I lärarhandledningen hävdar Ingvar Lundberg att textmaterialet vilar på vetenskaplig grund. Lundberg beskriver att eleven ska nå en läsutveckling genom att ”de olika språkljuden lärs in enligt en strukturerad och väl beprövad ordning, där ljud som man vet kan vålla svårigheter får vänta tills barnet kommit en bit på vägen och känner sig säkra”. Det kan således konstateras att textmaterialet verkar vila på en lärandesyn som innebär att eleven inte är mogen att erbjudas språket som en helhet utan att det är något hen behöver fostras in i. Förlaget skriver på sin hemsida att:

Vi håller på att fasa ut Kom och läs!. Vi rekommenderar ABC-klubben som bygger på samma beprövade metodik men med nyare berättelser och Lgr11-anpassning.

Förlaget hänvisar således lärare att spendera ytterligare läromedelspengar då de verkar anse att materialet är föråldrat. Nämnvärt är att dock att Förstagluttarnas A-bok kostar 225 kronor, B-boken 225 kronor och C-boken 225 kronor, det vill säga 675 kronor för en elevuppsättning och 16 875 kronor för en klassuppsättning till 25 stycken elever.

Stjärnsvenska

Stjärnsvenska (se bilaga 8) är ett läromedel för årskurs F-3 och är författat av flera olika

författare såsom Mats Wänblad, Martin Widmark, Ulf Stark, Åsa Storck och många fler. Läromedlet publicerades år 2002 av förlaget Liber och har genom åren gett ut flera

63

utgåvor. Textmaterialet tillhör textserien Stjärnsvenska läs i nivåer och är ett systematiskt uppbyggt läsbibliotek som omfattar över 200 små upplevelse- och faktaböcker inom flera temaområden fördelat på 11 svårighetsnivåer. Det finns även 96 titlar tillgängliga i ett digitalt onlinebibliotek. Enligt förlaget avanceras svårigheten i textmaterialet genom en ökning av antal ord, längre meningar, ökat sidantal, samt att respektive läseboks läsförståelsefrågor ökar i antal. Det primära syftet med svårighetsnivåerna är enligt förlaget att varje elev genom individuellt textutforskande ska ha möjlighet att utveckla sitt läsande utifrån sin nivå och förutsättningar.

Enligt förlaget utgår materialet från tankarna kring ”helordsläsning” där fokus riktas mot att eleven ska inse samband och samspel mellan ord och bild. Förlaget beskriver även att elever som läser ska ges möjlighet att utveckla läsförståelse. Varje läsebok innehåller frågor, vilka rör sig inom ramen för vad texten handlar om. Exempel på frågor till texten på nivå 2 är följande: ”Vilken dag i veckan tränar Bias lag? Vad händer när det går dåligt för Bia? Beskriv de olika tjejerna i Bias lag?”, vilket tyder på att eleven ges förutsättningar för att röra sig inom texten. Björk och Liberg (2007) framhåller dock att när eleven får sådana frågor skriftligen och individuellt, vars svar finns inom textens direkta innehåll, begränsas möjligheterna till att röra utanför texten och därmed en chans till att utveckla en vidgad läsförmåga.

På adlibris.se kan man köpa läseböckerna både separat och i samlad box. En upplevelsebox nivå 1 innehållande sju svårighetsnivåer kostar 2863 kronor. De enskilda böckerna kostar mellan 60–100 kronor styck. Det är ovisst hur många små läseböcker varje enskild elev behöver varav vi upplever en svårighet att fastställa hur mycket en klassuppsättning skulle kosta. Om en lärare ska köpa samtliga nivåer kostar det ungefär 30 000 kronor inklusive moms. Vi kan således konstatera att Den magiska kulan, vilken var den mest populära boken enligt vår enkätundersökning också är den billigaste.

Related documents