• No results found

Om beslutet inte kan verkställas

Det ska också framgå av dokumentationen om det finns skäl och i så fall vilka, som har medfört att ett beslut av nämnden inte har verk-ställts.

202 Ragnemalm (1970) s. 582 ff.

203 Se 5 kap. 20§ SOSFS 2014:5 Verkställa beslut och domar 4

4

Som exempel kan nämnas att den enskilde ångrar sig och avstår från en beslutad insats eller att ett beslut inte kan verkställas på grund av sjukdom eller dödsfall. Om den enskilde erbjuds att få ett beslut om t.ex. särskilt boende verkställt vid en viss enhet och tackar nej till erbjudandet ska det framgå av dokumentationen.

Om det inte går att verkställa ett beslut omedelbart, t.ex. ett beslut om särskilt boende, är det viktigt att handläggaren håller fortsatt kontakt med den enskilde för att bevaka den enskildes situation till dess att beslutet verkställs. En sådan situation kan innebära att det uppkommer ett nytt ärende genom en ansökan om tillfälliga insatser i väntan på att det ursprungliga beslutet kan verkställas.

Att verkställa en dom

Förvaltningsbesvär innebär att domstolen kan pröva såväl beslutets laglighet som beslutets lämplighet. Domstolens prövning kan leda till en dom som innebär att nämndens beslut står fast eller ändras.

Nämnden måste då verkställa domen. Domstolen kan också upphäva nämndens beslut utan att ersätta det med ett nytt beslut. I dessa fall återförvisas ärendet till nämnden för ny handläggning. Nämnden är då skyldig att skyndsamt utreda och fatta beslut i ärendet.204

I SoL, LVU, LVM och LSS finns bestämmelser om vilka beslut som gäller omedelbart. Att ett beslut gäller omedelbart innebär att det ska verkställas i omedelbar anslutning till att det meddelas, dvs. trots att det ännu inte har vunnit laga kraft. Detta gäller också domar som avser sådana beslut.

När beslutet eller domen har gått den enskilde eller nämnden emot kan det dock vara av stor betydelse att beslutet eller domen inte träder i kraft förrän saken slutligt har prövats av domstol.

Att skjuta upp verkställigheten av ett beslut eller en dom

Det finns två sätt att skjuta upp verkställigheten av ett beslut eller en dom. Det ena sättet innebär att domstolen beslutar om inhibition, dvs.

att verkställighet av ett överklagat beslut skjuts upp.

Det andra sättet innebär att domstolen beslutar att verkställighe-ten av ett beslut eller en dom ska skjutas upp tills målet är slutligen avgjort. Ett beslut om inhibition eller att skjuta upp verkställigheten

204 JO beslut 28 januari 1998, dnr 3634-1997

Verkställa beslut och domar

av ett beslut eller en dom kan begäras av den klagande alternativt förordnas av domstolen på eget initiativ (ex officio).

Om det inte finns något beslut om inhibition eller förordnande om att domstolens beslut ska verkställas först sedan det vunnit laga kraft, ska det överklagade beslutet verkställas omedelbart.205 Verkställighe-ten får inte fördröjas i väntan på att nästa instans beslutar i inhibi-tionsfrågan.

Vad som gäller ifråga om sanktioner när en dom inte verkställs omedelbart utvecklas närmare under rubriken Ej verkställda beslut och domar längre fram i denna del av handboken.

Inhibition och andra interimistiska beslut

I det följande beskrivs i korthet vad som gäller ifråga om inhibition och andra interimistiska206 beslut. Sådana beslut behövs av rätts-skyddsskäl för att, innan det är för sent, förebygga att något som inte borde inträffa sker och sedan inte kan göras ogjort. Med hänsyn till skyddsbehovet måste domstolen med största möjliga skyndsamhet kunna ta ställning till ett inhibitionsyrkande eller annat interimistiskt beslut.207

Har nämnden fattat ett beslut som träder i kraft omedelbart och beslutet överklagas till domstol, kan domstolen besluta om inhibition.

Det följer av bestämmelserna i 28 § FPL.

Frågan om inhibition kan som tidigare nämnts tas upp antingen på klagandens begäran eller på domstolens eget initiativ (ex officio). Det ligger i myndigheternas serviceskyldighet att informera den enskilde om möjligheten att begära inhibition (4 § FL).

En begäran om inhibition görs vanligtvis redan i samband med att beslutet överklagas. Någon omprövningsskyldighet enligt 27 § FL föreligger då inte utan överklagandet ska omedelbart vidarebefordras till den högre instansen för att den ska kunna ta ställning till inhibi-tionsyrkandet. Detta gäller dock inte om beslutsmyndigheten själv omedelbart ändrar sitt beslut så som klagande begär.208 På motsvaran-de sätt kan en domstol besluta om inhibition när nämnmotsvaran-den överklagar en dom till en högre instans.

Enligt 28 § FPL har domstolen också möjlighet att fatta andra

inte-205 JO beslut 2009-09-28, dnr 4828-2008

206 Ett interimistiskt beslut är ett tillfälligt beslut som gäller tills ett slutligt avgörande har skett

207 Wennergren (2001) s. 253

208 Hellners & Malmqvist (2010) s. 351 och 375 Verkställa beslut och domar

4

4

rimistiska beslut i avvaktan på att domstolen fattar ett slutligt avgö-rande i frågan t.ex. beslut om omedelbar verkställighet utan avvaktan på laga kraft. Det kan gälla vid akuta behov när domstolen inte har möjlighet att tillräckligt snabbt avgöra saken slutligt.

JO 1997/98 s. 324

JO har riktat kritik mot en socialnämnd som väntat två veckor efter att förvaltningsrättens dom i ett mål om bistånd meddelats innan de begärde inhibition. En begäran om inhibition ska framställas i direkt anslutning till den dom varigenom biståndet har beviljats.

JO 1997/98 s. 321

JO har uttalat att det i vissa fall kan få godtas att en socialnämnd i tan på domstolens beslut avseende inhibition under en kortare tid avvak-tar med verkställigheten. JO betonar dock att enbart den omständigheten att en socialnämnd ansökt om inhibition inte automatiskt befriar nämnden från att vidta de åtgärder som har föreskrivits i den överklagade domen.

Om det av en dom exempelvis framgår att en biståndssökande befinner sig i en akut nödsituation och omedelbar hjälp är påkallad kan en soci-alnämnd vara skyldig att efterkomma domen även om inhibition sökts.

Begäran om att beslut eller dom ska verkställas först

Related documents