• No results found

4.   Empiri

4.3   Beslutfattarnas  karaktärsdrag

4.3.1 Internationellt entreprenörskap

4.3.1.1 Ägare A

Ägare A kommer från en familj av bönder, och har en bror som själv är företagare, dock anser han att detta inte har hjälpt honom någonting. Företaget idag är hans tredje, men ser sina tidigare företag som lärorika perioder som blev en grund för hur saker och ting fungerar i företagsbranschen och internationellt har han tidigare jobbat på den

skandinaviska marknaden med ett annat företag han drev.

Utbildningsmässigt har Ägare A klarat grundskolan och anser sig vara glad för att själv ha utforskat hur saker och ting fungerar, samt själv har valt att leta efter möjligheter. I sina tidigare jobb har Ägare A arbetat med kreativt skapande inom

konstruktionslösningar, vilket är något som har fört honom vidare att fortsätta med liknande jobb.

”Jag klarade mig med nöd och näppe genom grundskolan, och jag är väl egentligen glad att för att jag inte har blivit lärd hur saker och ting ska vara, utan jag har fått leta efter möjligheter istället, jag är glad över att jag har sluppit att bli lärd i skolan”(Ägare A, 140508).

4.3.1.2 Ägare B

Ägare B är en person utan några företagare i sin familj och beskriver att han har rest mycket utomlands på fritiden, vilket lett till en tankegång av vad som skulle kunna tas hem till Sverige, ett tänk som han anser tillhör hans natur och har influerat honom i sitt företagande. Hans tidigare jobberfarenheter är att han har jobbat med allt möjligt, från att sälja glass till vara delägare i en nattklubb. Han startade även sin första verksamhet som 18 åring, dock har ingen tidigare internationell erfarenhet.

Utbildningsmässigt har Ägare B studerat på Handelshögskolan i Stockholm men valde efter 2,5 år att hoppa av, ett beslut som från början var en paus och som mestadels berodde på skoltrötthet. Han anser att en eller två pauser efter gymnasiet hade varit bättre istället för att läsa på Universitet direkt efter gymnasiet. Dock går det att påpeka att Ägare B drev företag samtidigt som denne läste på Universitet och han berättar att

ånger för att ha hoppat av universitetet inte finns, samt att tankegången på den tiden var att återuppta studierna om det inte skulle fungera med företaget. Däremot var hans plan hela tiden att testa på något nytt efter avhoppet. Ägare B väljer också att berätta att han aldrig i sitt liv kommer att söka jobb eller för den delen skriva ett CV, utan kommer alltid att driva företag. Han ansåg även att mycket av det han läste, under sin tid på Universitetet, skulle han aldrig i sitt liv ha nytta av, och känner idag att rätt val togs.

”Jag hoppade på skolan direkt, vilket höll i två och ett halvt år och sen tog allting slut, hade ingen lust med någonting när det gäller studierna och sen dök den här möjligheten upp med att köpa upp den här fabriken och det var det jag ville göra så jag testade på det här”( Ägare B, 140509).

4.3.1.3 Ägare C

Ägare C började jobba på sin pappas företag 1994, vilket han anser har influerat mycket i hans val av karriär och året 2003 tog Ägare C över företaget tillsammans med sin bror efter att pappan valde att gå i pension. Företaget skötte Ägare C i 10 år innan han valde att sälja sin del av bolaget och nästa steg i hans karriär var helt naturligt eftersom anställning inte var ett alternativ, utan han trivdes med att driva företag. Sedan har han rest mycket på grund av utlandskunder, men aldrig bott utomlands, däremot har det blivit många resor på fritiden.

I botten är Ägare C maskiningenjörsutbildad men känner inte att han har haft mycket användning av utbildningen i sitt företagande, utan påpekar att erfarenheten kommer från sin tid som säljare hos sin pappas företag samt andra bidragande erfarenheter.

Sammanfattningsvis berättar Ägare C att sunt förnuft, affärsdriv och ekonomiskt tänk hjälper en att komma långt.

”Jag har gått maskiningenjörsutbildningen, 80Hp men är inget man har använt mycket utav, utan man har skaffat sig egna erfarenheter, sen var man ju säljare hos pappa. Sen blev man mer och mer ansvarig, sen var man ju mer ansvarig för bolaget” (Ägare C, 140510).

4.3.1.4 VD

Som det tidigare har nämnts är Vd inte ägare till Företag D men har själv en pappa som är företagare och har själv haft företag tidigare, därmed tycker han att det är helt

naturligt att driva företag. Personligen har han också internationell erfarenhet men förklarar att den kunskapen inte är bred i jämförelse med andra i ledningsgruppen. Han beskriver även att sin internationella erfarenhet har varit lärorik och positiv eftersom det ibland går bra och andra gånger dåligt.

Utbildningsmässigt är han utbildad inom försvarsmakten som teknisk officier, vilket kan jämföras med en ingenjörsutbildning, men innehar också kunskaper inom teknik och ledarskap, koordination och förbättringsarbete.

”I grund och botten är jag utbildad inom försvarsmakten, jag är teknisk officier, som kan jämföras med en ingenjörsutbildning. Sedan har jag en stor inriktning när det gäller teknik och ledarskap och inom båda områden har jag en fördjupningsutbildning, jag har även erfarenhet av att ha jobbat som lärare inom båda områden”( VD,140509)

4.3.2 Personlighet och attityder

4.3.2.1 Företag A

Ägare A vill i framtiden skapa en plattform för att kunna sprida riskerna och

möjligheterna för att sedan kunna uppnå en stabilitet i företaget. Han ville nämligen komma närmare större marknader och anser att detta kommer att leda till större medvetenhet för hur saker och ting fungerar utomlands, både kunskapsmässigt och tekniskt. Ägare A anser också att det är ett risktagande med att ha utländska kunder, eftersom för honom skiljer sig den svenska marknaden både i lagstiftning och gränsmässigt och pekar på faktorer som kan uppstå såsom betalningsproblem med kunderna. Därför har han valt att utföra internationaliseringen på ett sätt som inte äventyrar deras ekonomiska stabilitet på hemmamarknaden.

Personligen betraktar sig Ägare A som en riskbenägen person och att pengarna inte är något som driver honom, utan snarare nyfikenheten, därmed ser han pengar som en bieffekt av riskerna som tas. Han beskriver också att nyfikenhet kan driva honom att satsa på nya saker utan att tänka för sig, men aldrig till den graden som att riskera hus och hem.

Hans inställning till en internationalisering är positiv tack vare sin nyfikenhet av att veta vad som finns ute i andra delar av världen och tycker att världen är full av möjligheter.

Därför har han en bild av att det inte finns några hinder och att världen har krympt samt att den är överkomlig på något sätt. Han har även inga definierade mål på kort sikt, däremot är hans syn på konsekvenserna av en internationalisering positiva, för att det kan leda till en ökad lönsamhet, växande verksamhet i form av personal och möjligheter såsom samarbeten med mera.

“Nyfikenheten och kunskapstörsten, att upptäcka saker och ting.

Det är det som är drivkraften, att man inte nöjer sig hela tiden med hur det är eller hur det ska vara, utan att man hela tiden ifrågasätter och tänker om finns det alternativa bitar helt enkelt”(Ägare A, 140508)

4.3.2.2 Företag B

I framtiden vill Ägare B att försäljningen på den internationella marknaden ska vara större än på hemmamarknaden, vilket ska vara möjligt inom fem år, och viktiga

komponenter som ”fairtrade” på produkten är ett måste. Men också att den ska vara ny, konkurrenskraftig och unik. Ägare B ser sina specialprodukter som mest aktuella för en exportering utomlands, eftersom dessa inte finns på den internationella marknaden och påpekar att konkurrens inte kan ske med samma produkter. Riskmässigt försöker han minimera de ekonomiska riskerna som en produktlansering kan betyda, och detta genom att endast lansera produkterna på få livsmedelsbutiker för att se hur dessa mottas bland konsumenterna. Ett sätt som han anser vara en styrka och en fördel i jämförelse med sina konkurrenter.

För Ägare B är jobbet något som alltid finns i hans hjärna och inte är något som kopplas bort när det är dags för semester, eftersom han är medveten om att kunder kan ringa när som. Han påpekar också att hårt arbete krävs för att bygga ett stabilt företag, inte minst för att 90 % av alla företag byggs på detta sätt.

Förväntningar som finns är att vilja exportera till ett annat land på kort sikt för att därefter lansera en serie i hela Europa och USA, och planen är att införskaffa

internationell kunskap i företaget. Vilket är något som redan undersöks idag, som att tillsätta en styrelseordförande med internationell kompetens av expandering och på så sätt undvika onödiga fällor som kan begås med en internationalisering. Han anser att konsekvenserna av en internationalisering betyder mer försäljning av produkterna.

“Jag tror att idrotten, alltid tränat mycket och underliggande har gjort att man vill jobba hårt, jobba aktivt och hela tiden vara engagerad och knyta kontakter, eftersom jag har liksom ingen i familjen som har något företag”(Ägare B, 140509)

4.3.2.3 Företag C

På kort sikt eftersträvar Ägare C att minst ha en kund för att kunna komma in på den internationella marknaden, medan på lång sikt finns det ett begär av att testa andra betydligt större länder än Sverige, och anser att det vore kul att växa och få fler kunder.

Tanken är också att sälja samma produkt till flera kunder, eftersom pengar måste tjänas.

Faktorerna som har påverkat honom att internationalisera företaget är att vill lämna den nischen han företag befinner sig i, han anser den vara för begränsad, vilket inte gör det speciellt roligt att jobba på samt begränsar potentiella kunder som kan nås. En annan faktor är att Ägare C har en kontakt som bor i England och som funderar på att byta jobb, därmed har han en potentiell medarbetare på den engelska marknaden. Beslutet att internationalisera företaget är taget, däremot inte det strategiska beslutet att genomföra den, utan möjligheterna och svårigheterna som internationaliseringen kan betyda analyseras. Men däremot är han väldigt säker med att det finns möjligheter utomlands

Han ser denna resa som en utmaning men påpekar att det handlar om att vara försiktig och att riskerna ska tas lugnt och försiktigt och ser sig själv som en rätt försiktig person med företagets pengar och tänker alltid vad han skulle kunna göra med pengarna istället.

Dock anser han att det var en stor risk att köpa ett företag i en helt byta bransch.

För Ägare C skulle konsekvenserna av en internationalisering betyda fler inkommande produkter till säljande marknader som kan komplettera redan tillgängliga produkter såsom kontorsstolar och annat som han inte jobbar med för stunden. Andra

konsekvenser skulle betyda att företaget växer och han kan anställa fler, vilket i sin tur betyder fler idéer, samt att Ägare C kan lägga ner tid på att jobba med andra produkter.

“Helheten att vara med och besluta från start till mål. Som egen företagare får man i stort sätt alltid som man vill, man är med och tar riskerna själv, blir det inte bra sen har man ingen att ta hänsyn till. Vill man göra det så är det bara att utföra det”(Ägare C, 140510)

4.3.2.4 Företag D

Vd:n har på kort sikt ett mål om att kunna genomföra en snabb affär när en ny marknad intas och på lång sikt är målsättningen att företaget utvecklas till en internationell aktör representerat på alla kontinenter. Han vill kunna uträtta en strategi för att bibehålla monopol som produkten kommer att medföra när en expandering utomlands sker. För honom handlar det inte om erfarenheten, utan hans drivande faktorer är drivkraften att utföra sina uppdrag ända till mål och påpekar att tydliga mål är vad han vill jobba med, sedan om det handlar om internationellt eller nationellt är inte märkvärdigt utan

sekundärt. För honom handlar det om uppsökandet av nya marknader och att dessa mål genomförs.

Riskbenägenheten ser han vara relativ, beroende vad det jämförs med, men samtidigt berättar Vd:n att han är beredd att ta nödvändiga risker för att lyckas överhuvudtaget.

Han anser att det är viktigt att veta förutsättningarna innan det ska riskeras något, eftersom verkligheten är föränderlig, och därmed gör att det blir omöjligt att ha med allt i kalkylerna.

Resonemanget kring konsekvenserna utav en internationalisering är att företaget kommer ha en bättre förståelse för olika kulturer, som är en följd av marknader som kommer att penetreras. Dessa faktorer i sin tur kommer att bidra till bättre

språkförståelse, affärsetik och affärsmoral, eftersom företaget i dagsläget saknar anställda med en diversifierad bakgrund.

”Det är inte så mycket erfarenhet, utan jag skulle säga min personliga egenskap, drivkraften. Jag tycker om att kunna ta ngt mot ett mål, alltså driva någonting till ett mål. Att uppnå, ha tydliga mål om vad man vill göra. Och att det innebär att gå internationellt eller inte är sekundärt, utmaningar helt enkelt”(VD, 140509).

Related documents