• No results found

4.   Empiri

4.1   Företagsfakta

4.1.1 Företag A

Företag A ägs och drivs av en man i 50 års ålder, en man som startade företaget 1997 och som även är företagets VD. Idag har företag totalt åtta anställda och nuvarande bransch är lastbilsbranschen med fokus på tillbehörsprodukter.

Kärnverksamheten består utav tre ben, ena är att hjälpa andra företag med utvecklingen av mekaniska produkter, ifall kunden inte har förmågan eller vet hur det skall gå till.

Medan det andra och tredje benet berör två unika produkter som företaget självt har tagit fram för att jobba specifikt inom två olika branscher. Kortfattat är affärsidén att vara unik och inte kopiera idéer som redan finns på marknaden.

4.1.2 Företag B

Företag B bildades 2008 av två män som idag driver och äger företaget. Den ene ägaren är 29 år, VD, styrelseordförande och har ansvar för försäljningen på företaget. Företaget har idag femton anställda och inom sin bransch levererar Företag B egna glassprodukter av olika slag till dagligvaruhandeln. Verksamhetens fokus är att sälja in hela sortimentet till dagligvaruhandeln, som är glass av hög kvalité till rätt pris för medvetna

konsumenter.

Företag B har även valt att satsa på närproducerade råvaror, egen distribution mot dagligvaruhandeln med både egna säljare och egna bilar, vilket har resulterat i en omsättning idag mellan 50-55 miljoner kronor. Verksamheten är stabil med leveranser till 1000 butiker samt har valt att samarbeta med butiker som kan tänka sig att sälja hela deras produktsortiment och inte endast en del av dessa.

4.1.3 Företag C

Sedan många år tillbaka startades Företaget C som ett projekt, drivet av

arbetsförmedlingen, med idén om att sälja möbler till Polen men som slutade med att det köptes in möbler från Polen till Sverige.

Idag drivs Företag C av ägaren som samtidigt är Vd, en man i 44 års ålder som valde att köpa företaget år 2013. Företaget har idag två anställda och befinner sig i

möbelbranschen, där kunderna vänder sig till Företag C med önskningar av vad de vill ha, därefter kontaktar Företag C sin kontakt för att få hem rätt produkter. Kunderna som köper kontorsmöbler idag är katalog-företag i Sverige och företagets position är stark inom denna bransch. Däremot är Företag C ganska okänt och har väldigt lite exponering som varumärke eftersom de tillverkar sina kunders produkter, något som ägaren vill ändra på i framtiden och synas mer på marknaden.

4.1.4 Företag D

Företag D bildades redan 1988 och har idag 20 anställda med en verksamhet som

kretsar kring att bygga intelligenta modulära plattformar. Plattformar som anpassas efter kundernas behov och är för kunder som är i behov av att förbättra sin verksamhet.

Företagets VD är 39 år, men är i detta fall endast anställd sedan 2014 med

arbetsuppgifter som att sälja, leda företaget, coacha ”laget”, vara delaktig i styrelsen, och ansvarar för resultatet i företaget gentemot styrelsen.

I dagsläget ses affärsidén över, för att den uppfattas otydlig, men Företag D har som mål att inom fem år ha en omsättning på minst hundra miljoner och vill även vara delaktigt i att stärka bygden som helhet.

4.2 Pre-internationalisering

4.2.1 Företag A

Företagets position på den svenska marknaden är mycket god och har inte förändrats särskilt mycket med åren, dock har företaget blivit mer accepterat och erkänt.

Konkurrensmässigt anser företaget att det inte finns någon direkt jämförbar konkurrent, något som även speglar den internationella marknaden, eftersom konkurrensen idag är egentligen egna påhittade lösningar som kunderna själva tar fram och använder sig av

och en av företagets styrka nämns vara produktens innehåll. Dock anses prisbilden vara en akilleshäl, vilket gör att det krävs mycket kundbearbetning för att upplysa varför produkten ska köpas och istället inte väljas egna påhittade lösningar.

I företagets fall, har slutkunderna varit en bidragande faktor till företagets internationalisering, eftersom slutkunderna efterfrågade deras produkter hos sina leverantörer. Men också att företaget enkelt har undersökt vilka andra liknande

produkter som finns på marknaden och insett att potentialen är stor. Dessa faktorer har lett till att företaget bestämde sig 2010/2011 för att leta upp kunder aktivt och idag har Företag A redan utfört affärer utomlands, första affären skedde i Finland, men det har också gjorts affärer i Tyskland och Danmark bland annat. För ägaren har personliga drivkrafter för att internationalisera företaget varit drömmen att växa, dela med sig utav sin produkt, samtidigt som man tjänar pengar. Han vill i framtiden bygga ett företag som har ett värde och vad han anser driver honom som företagare är kunskapstörsten och viljan att upptäcka hur saker och ting fungerar, eftersom han själv inte nöjer sig med hur det är idag, utan har en förmåga att fråga sig om det finns andra alternativ.

“Vi har varit inaktiva på exporten, sålt när folk ringt och vill ha, men beslutet tog jag 2010/11 att bestämma för att gå ut mer aktivt och skaffa representanter, det var en typ av beslut”. (Ägare A, 140508)

4.2.2 Företag B

Företag B är inom sin bransch i Sverige det företaget som ökar mest, medan marknaden går bakåt och det konsumeras mindre glass i Sverige. Dock har detta inte påverkat företaget eftersom marknadsandelarna fortfarande ökar. Idag har företaget 6-8% av marknaden i Sverige och har riktat in sig på 10-15% av marknaden, och eftersom marknaden går bakåt har företaget insett att det finns ett tak i Sverige.

Företag B anser att grunden på hemmamarknaden är stabil, där det idag finns ett brett sortiment med flera starka produkter som butikerna inte kan vara utan, vilket möjliggör att man har råd att expandera. Internationellt har företaget ingen exportförsäljning idag, dock har företaget erfarenhet i form av ett samarbete som skedde med ett finskt företag några år tillbaka. Ett företag som jobbade med en rad olika svenska frysta produkter och som kontaktade dem för att inleda ett samarbete och sälja deras produkter på den finska

marknaden. Det hela slutade med att Företag B valde att avsluta samarbetet för att de inte kände sig nöjda med upplägget och jobbet den finska partnern utförde.

Ägare B förklarar att vad som sporrar honom att söka nya marknader utanför landet är möjligheterna som finns, att företaget växer, att omsättningen ökar och vinsten ökar.

Allt detta ger energi för att gå in på en utländsk marknad. Den personliga drivkraften till att vara företagare, anser han vara kopplad till idrotten som är en underliggande faktor till varför han har valt att jobba hårt och är engagerad, sedan har han alltid velat tjäna pengar.

”De sa att det var dessa produkter man skulle satsa på i Finland, men det visade sig att det inte var dessa produkter som såldes där. Där fick vi lära oss att man inte kan gå in på marknaden med produkter som redan finns utan det måste vara produkter som inte finns” (Ägare B, 140509)

4.2.3 Företag C

Företaget C har idag kunder med huvudkontor i Sverige men som också är verksamma över hela norden. Företagets idé är att utöka sin marknadsandel genom att börja sälja till inredningsföretag i både Sverige och utomlands och inom en snar framtid vill Företag C kunna designa egna produkter med ett eget sortiment. Eftersom det inte finns egna produkter att erbjuda kunderna i dagsläget, därmed vill företaget kunna skapa ett behov hos kunden. Produkterna som företaget idag säljer till sina kunder, är produkter som säljs vidare i både Sverige och andra länder som Finland, Danmark och Norge.

Att genomföra en internationalisering har inte beslutats, däremot undersöks möjligheterna och svårigheterna för att internationalisera företaget, och eventuella marknader kan vara England och Tyskland. I England för att företaget har en kontakt och Tyskland för att det skulle betyda mindre transportkostnader av produkterna som beställs. Skulle företaget internationaliseras är tanken att sälja skandinaviska möbler och försöka hitta kunder som letar efter ett annorlunda utseende.

Ägare C väljer att berätta, att vad som driver honom att se efter nya möjligheter utomland är det roliga med att utveckla ett bolag, eftersom han inte nöjer sig med hur det är idag. Han vill ständigt ha något spännande framför sig och kunna tänja på

gränserna för hur långt det går att vandra och påpekar att möbelbranschen förändras, något en själv också måste göra. Helst vill han inte ha två liknande dagar utan tänker ständigt på nya marknader, nya produkter, nya kundgrupper med mera. För honom handlar det om möjligheten att delta och besluta, vilket har fått honom att växa. Beslut som bara är dina, men också berör riskerna som övervägs och tas, menar han. Han berättar även att om det skulle gå mindre bra är du själv ansvarig och vill du välja en marknad är beslutet endast ditt, vilket inte sker i större företag.

”Tanken är också att jag kanske ska sälja skandinaviska möbler till England, Ikea finns ju där så det finns betydligt många fler företag där borta och ska man lära sig lite av det ska man ta det verkliga steget för att sälja där” (Ägare C, 140510)

4.2.4 Företag D

Företaget D internationaliserades på 2000-talet, när man valde att följa sin kund som hade bestämt sig för att sälja utomlands, ett beslut som snarare handlade om en möjlighet som dök upp och inte ett strategiskt beslut. Idag anser företaget att den svenska marknaden är för liten och att det finns ett behov av att göra en

internationalisering för att ge företaget en knuff framåt, eftersom det finns en väldigt stor aktör på den svenska marknaden idag. En annan faktor som nämns har fått företaget att blicka mot utlandet är att företaget har ”en nischad produkt som är hög tillgänglig med god användarvänlighet och ett konkurrenskraftigt pris”(VD,140509). Men också att personalen besitter mycket goda erfarenheter av internationalisering sedan tidigare.

Företaget har tidigare varit riktad mot den civila produktionssidan, men är numera riktad mot den militära sidan och framöver vill Företag D förstärka marknads och säljsidan eftersom målet är att öka volymen på försäljningen. För Vd:n däremot är mål som mål, det viktigaste är att lösa målsättningen och uppnå visionen företaget har, därför är det en förutsättning att utföra en internationalisering. Han förklarar även att viljan att driva företag kommer från hans personliga egenskaper och inte tidigare erfarenheter, där han alltid vill utföra en utmaning ända fram till målet.

”Ja nu är det ett strategiskt val, det är att försöka hitta vilken marknad, vilken produkt.

För vi har ett brett sortiment idag och nu ska vi nischa neråt med fokus på en produkt”

(VD, 140509)

Related documents