• No results found

6. Slutsats

6.1. Betydelsen av job embeddedness theory för att förstå vad som får anställda att stanna

företag

Denna studie syftar till att beskriva vad som får personal att vilja stanna respektive lämna i små och medelstora företag utifrån aspekterna 1) relation 2) passform och 3) uppoffringar. För att besvara syftet har vi i linje med studiens deduktiva ansats låtit job embeddedness theory som utformats av Mitchell m.fl. (2001), i kombination med nyare forskning kring teorin styra insamlingen av data. Teorin och dess aspekter har legat till grund för de nio kvalitativa semistrukturerade intervjuer som genomförts i form av en fallstudie där enbart ett företag studerats på djupet. Detta i kombination med ett hermeneutiskt förhållningssätt som låtit oss tolka respondenternas individuella uppfattning av dess verklighet. Svaren från intervjuerna grundar sig i respondenternas erfarenheter och upplevelser. Svaren har sedan analyserats genom en tematisk analys som lett oss fram till ett antal underkategorier för var och en av teorins tre aspekter. Kontexten av små och medelstora företag har präglat hela studien, där all data som samlats in genom intervjuer grundar sig i den sociala miljön i ett mindre företag. Svaret på syftet kan beskrivas som att teorins tre aspekter och dess underkategorier samverkar med varandra, där graden av inbäddning är viktigare är hur personen anses vara inbäddad gentemot företaget. Detta innebär med andra ord att ju fler positiva kopplingar individen upplever till företaget och dess omgivning, desto större är chansen att trivas och vilja stanna kvar. För att på ett tydligt sätt besvara syftet beskriver vi var och en av aspekterna och hur dessa bidrar till individens vilja att stanna respektive lämna företaget.

Studien visar att relationer till kollegor och chefer är av betydelse för de anställdas trivsel och bidrar till viljan att stanna kvar och utvecklas inom företaget. Det framgår även att det finns en tillit gentemot ledningen vilket skapar en form av trygghet inom företaget. Flera anställda lyfter anhörigas åsikter kring företaget som bidragande till den egna uppfattningen, där negativa åsikter från anhöriga kan ha en inverkan på den anställdes uppfattning av företagets lämplighet för personen. Resultatet visar att det finns ett stort behov av goda relationer på arbetsplatsen, det framgår att negativa relationer inom företaget skulle vara en orsak till att de anställda önskar att lämna. Goda relationer med kollegor, chefer och andra i företagets omgivning bidrar till trivsel, som i sin tur lägger grunden för de anställdas vilja att stanna respektive lämna företaget.

Betydelsen av passform visar sig genom att de anställda lyfter företaget som en bra arbetsplats, där anledningarna till att företaget lämpar sig för den enskilde individen varierar. Det framgår dock att det finns ett behov av att uppleva att man passar in i företagets klimat, där samhörighet till chefer och sina kollegor var av betydelse för att trivas på arbetsplatsen. Arbetsrollen och arbetsuppgifterna är av betydelse för att uppleva arbetet som stimulerande och intressant, där flera anställda lyfter varierande och intressanta arbetsuppgifter som bidragande till deras vilja att stanna kvar. För att uppleva företaget som lämpligt framgår det finns ett behov av gemensamma värderingar med företaget. Det är viktigt att företaget och dess anställda jobbar på ett liknande sätt, där samtliga vill åt samma håll och är överens om hur man bör arbeta för att upprätthålla ett trivsamt klimat. Olika värderingar och uppfattningar av hur man bör arbeta inom företaget framgick som en orsak till att vilja lämna företaget.Den generella

uppfattningen av passform gentemot företaget är att det finns ett behov av gemensamma värderingar, samhörighet och stimulerande arbetsuppgifter för att trivas och vilja stanna kvar inom företaget. Upplever de anställda att någon av dessa kriterier inte uppfylls, finns det en risk att de önskar att lämna.

Uppoffringar grundar sig som tidigare nämnt i de föregående aspekterna, där de anställda upplever att de står inför en förlust av kollegor och gemenskap om de väljer att lämna företaget. Utöver förlusten kollegor finns det ett behov av att behålla sin arbetsroll och arbetsuppgifter, men även tryggheten av att arbeta inom ett företag man uppskattar och som man upplever att man passar in i. Valet att lämna företaget upplevs som svårare i de fall där den anställda ser många fördelar med företaget, där kollegor, gemenskap, trygghet och arbetsuppgifter kan vara direkt avgörande för den anställdes beslut att stanna respektive lämna företaget. Detta visar att aspekten uppoffring är av betydelse för att beskriva vad som får anställda att stanna respektive lämna.

Den generella upplevelsen av att jobba inom mindre företag är positiv bland de anställda. Att jobba inom ett mindre företag medför varierande arbetsuppgifter, och bidrar till en närhet mellan de anställda inom företaget, vilket anses vara positivt för trivsel och gemenskap. Mindre företag anses även medföra kortare beslutsvägar, vilket de anställda upplever som positivt då det bidrar till en reducerad hierarki och byråkrati. Det framgår dock att kortare beslutsvägar kan vara problematiskt vid krissituationer, där beslut som tas kan upplevas som ogenomtänkta. Ytterligare en negativ aspekt med mindre företag är problematiken med att klättra på karriärstegen, samt att mindre företag tenderar att erbjuda mindre utbildningsmöjligheter jämfört med större företag. Företaget anses dock vara välmående, och de anställda upplever att de resurser som krävs finns att tillgå vilket bidrar till trygghet och trivsel inom företaget, och bidrar till de anställdas vilja att stanna kvar.

Svaret på syftet kan således beskrivas som att kontexten av små och medelstora företag har en inverkan på individens uppfattning av vad som är avgörande för att vilja stanna snarare än att lämna företaget. Relationer, passform och uppoffringar samverkar med varandra, där aspekternas underkategorier beskriver vad som får anställda att vilja stanna, respektive lämna företaget. Ju mer positiva uppfattningar den anställda har sett till dessa kategorier, desto mer inbäddad anses individen vara gentemot företaget. Detta visar att teorin är applicerbar på det mindre företaget, och kan fungera som ett verktyg för att förstå varför företagets anställda väljer att stanna, respektive lämna i ett mindre företag. Betydelsen av mindre företags kontext, och hur de tre aspekternas underkategorier kan bidra till individens vilja att stanna respektive lämna företaget illustreras i figur 4.

Figur 4. Figur över vad som påverkar medarbetares vilja att stanna respektive lämna företaget (Bergenudd & Valfridsson, 2020).

Related documents