• No results found

Små och medelstora företag kategoriseras nedan i tre underkategorier för att på ett djupare plan redovisa och analysera den insamlade empiri. Underkategorierna ska ge läsaren en djupare förståelse för vad som får de anställda att vilja stanna, respektive lämna företaget.

5.4.1 Upplevelsen av att arbeta i ett företag av mindre storlek

Anställda som uppskattar sina arbetsuppgifter är enligt Halvorsen m.fl. (2015) mer benägna att trivas med sin anställning inom det nuvarande företaget. Uppfattningen av varierande eller intressanta arbetsuppgifter har därmed en inverkan på synen av företaget i stort, och dess lämplighet för individen. Holtom m.fl. (2006) lyfter arbetsuppgifterna som avgörande för huruvida de anställda vill lämna företaget eller ej, vilket påvisar vikten av att individen bör ha en positiv syn till de uppgifter personens jobb innefattar. Detta ligger i linje med flera respondenter, där R1 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) beskriver att företaget är litet, vilket medför relativt breda arbetsuppgifter för personen. Respondenten tillägger att det inte brukar vara så inom större företag, samt att hen trivs bra inom mindre företag då det blir mer blandade arbetsuppgifter. R7 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) instämmer vid att ett företag av denna storlek lämpar sig bra för personen, då det innebär en lagom mängd varierande arbetsuppgifter. Respondenten förklarar också att hen har erfarenhet av ett ännu mindre företag, där blev det lätt att arbetsuppgifter utöver de primära tog över en stor del av arbetsdagen. Respondenten poängterar även att hen inte skulle vilja jobba inom en stor organisation där man enbart utför de primära arbetsuppgifterna, då det kan vara skönt med variation. R4 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) poängterar även fördelen med att arbeta inom mindre företag där man är ensam på sin position, då hen upplever att större företag där flera människor innehar samma roll medför mer specificerade arbetsuppgifter vilket kan leda till mer pappersarbete.

Popescu m.fl. (2011) förklarar att mindre företag och dess förenklade hierarkiska struktur kan vara gynnsamt då medför korta beslutsvägar som förenklar beslutsfattande inom företaget. Att det råder kortare beslutsvägar inom mindre företag diskuteras av flertalet respondenter, där R4 och R8 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) ser detta som positivt. R4 (personlig kommunikation, 18

mars, 2020) utvecklar och förklarar att hen jobbat inom större företag, där det var annorlunda och mer omfattande beslutsvägar. Respondenten lyfter det nuvarande företaget och hävdar att beslut kan tas på ett par minuter.

Wagar och Rondeau (2006) diskuterar att mindre företag och dess struktur lämpar sig bättre för individer som värdesätter nära och personliga relationer till sina kollegor och chefer högre än en tydlig hierarki. Popescu m.fl. (2011) lyfter även relationen mellan ledning och anställda inom mindre företag som positiv. I mindre företag finns det enligt forskarna förutsättningar att främja interaktionen mellan anställda och ledningen då antalet medarbetare inte är så högt, vilket kan bidra till nära relationer och en familjär känsla inom företaget. Detta liknar sig vid vad flera respondenter nämner som positivt med att arbeta i ett mindre företag, där R6 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) förklarar att hen uppskattar upplevelsen av att arbeta inom mindre företag, och skulle inte vilja arbeta inom större företaget igen, då respondenten tidigare varit på ett stort företag där hen ansåg att upplevelsen var väldigt opersonlig. R5 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) påpekar att personligheterna inom mindre företag är viktiga, samt att det fungerar att sitta och diskutera saker med VD:n på det nuvarande företaget. Respondenten tillägger att erfarenheten av större företag har varit mer åt det negativa hållet, och att man aldrig träffade VD:n. R9 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) påpekar att hen arbetat inom både större och mindre organisationer och anser att mindre företag är bra att arbeta i då det blir mer kontakt med varandra och man får ta del av mer information om vad som händer inom organisationen. Även R7 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) har tidigare arbetat på mindre företag och anser att storleken på denna organisation är lagom då det finns tid att lära känna varandra, hen anser att om det vore dubbelt så stort skulle det bli tuffare att komma in i gänget och det hade tagit längre tid att lära känna sina medarbetare.

Jag har jobbat en kort period på ett stort företag, då var vi en liten filial i Jönköping men det var ju ett stort företag som ägde oss. Det blev väldigt opersonligt och det var inte min grej (Respondent 6,

personlig kommunikation, 18 mars, 2020).

5.4.2 Positiva aspekter med mindre företag

Wagar och Rondeau (2006) menar att gemenskapen och miljön inom företaget kan gynnas av en mer informell struktur, vilket är vanligt inom mindre företag där man tenderar att prioritera att upprätthålla en familjär gemenskap. Vilket stämmer överens med Popescu m.fl. (2011) som diskuterar att mindre företag kan gynnas av en förenklad struktur och mindre hierarki, samt att den mänskliga individen inom mindre företag tenderar att ges mer uppmärksamhet vilket kan bidra till en bra gemenskap mellan såväl anställda som chefer. Det respondenterna ansåg som positivt med mindre företag var enligt R1, R5, R8 och R9 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) att beslutsvägarna är relativt korta. R8 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) lyfter korta beslutsvägar, samt att man slipper tydliga hierarkier eller byråkratier som väldigt positivt. R5 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) instämmer vid att de korta beslutsvägarna är en stor fördel vid beslutsfattningen inom företaget, och tillägger att gemenskapen och möjligheten att det alltid finns någon att prata med inom mindre företag. Skulle det bli en konflikt med någon finns det en kort väg runt för att lösa problemet, jämfört med större organisationer där strukturen är mer vertikal. Vidare diskuterar R2 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) vikten av att kunna bli hörd inom mindre företag, inom större företag upplever respondenten att man enkelt blir en i mängden. R9 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) är inne på samma spår som tidigare respondenter, och förklarar att närheten till chefen är positivt med mindre företag då det bidrar till snabbare beslut jämfört med i större företag, där man är väldigt beroende av vem som är chefen inom regionen där arbetet utförs.

Kan ringa runt till alla, det är inte massa hierarkier överallt och [informationen] går [inte] massa olika onödiga vägar (Respondent 8, personlig kommunikation, 18 mars, 2020).

Som Popescu m.fl. (2011) tidigare nämnt skapar närheten inom mindre företag förutsättningar till att främja interaktionen mellan samtliga inom företaget, vilket kan bidra till att de anställda inom företaget kan upprätta nära relationer till sina kollegor och chefer. Detta bekräftas av R4 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) som påpekar att de anställda inom företaget sitter och arbetar nära sina kollegor vilket har leder till att de känner varandra väldigt väl, vilken hen lyfter som positivt. Detta stämmer även överens med R7 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) som poängterar att man ofta sitter och äter frukost och lunch tillsammans, och det är väldigt smidigt att gå in till sina kollegor för att be om hjälp. R8 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) påpekar också hur en fördel med mindre företag är att alla känner varandra vilket är svårare att lyckas med på stora företag.

Man stöter ju på varandra i korridoren hela tiden och sitter och äter frukost och lunch ihop ofta. Och man kan gå in till grannen och bara få hjälp med någonting om det är så, det är inte så omständligt

(Respondent 7, personlig kommunikation, 18 mars, 2020).

5.4.3 Negativa aspekter med mindre företag

Att större företag har bättre förutsättningar för att erbjuda de anställda möjligheter till karriärutveckling diskuteras av Coetzer m.fl. (2019) som förklarar att större företag tenderar att ha mer resurser att avsätta till de anställdas utveckling. Argumentet får stöd av Beynon m.fl. (2015) som instämmer vid att utvecklingsmöjligheterna är större i stora företag, eftersom mindre företag ofta präglas av begränsade resurser vilket påverkar möjligheten att erbjuda de anställda utbildningar i samma grad. Att mindre företag anses begränsade sett till utvecklingsmöjligheter nämns av R3 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020), som förklarar att det finns större möjligheter att utvecklas och klättra på karriärstegen inom stora företag, till skillnad från mindre företag. Vidare diskuterar även respondenten att konflikter med närmsta chefen kan bli problematiska inom mindre företag då detta ofta är ägaren. Hen lyfter även de korta beslutsvägarna stundtals kan vara ett hinder vid krissituationer då besluten bör övervägas innan de fattas. R8 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) förklarar att bekanta personer till respondenten som arbetar inom större företag erbjuds utbildningar i större utsträckning än vad man gör i mindre företag. Respondenten anser dock inte att det är ett problem inom det nuvarande företaget, då de anställda erbjuds de utbildningar som anses vara relevanta.

Mindre företags begränsade resurser innebär enligt Long m.fl. (2014) och Wagar och Rondeau (2006) svårigheter för mindre företag. Wagar och Rondeau (2006) förklarar fortsättningsvis att de begränsade resurserna hämmar mindre företag i deras arbete att attrahera och behålla anställda inom företaget, och att problem som uppstår inom företag kan vara svårt att åtgärda med den redan befintliga kompetensen då den är begränsad. Konsekvenserna av begränsade ekonomiska resurser lyfts även av R6 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) som problematiska, men samtidigt hävdar respondenten att det nuvarande företaget befinner sig i en bra situation ekonomiskt, vilket annars kan bidra till oro bland de anställda. Detta liknar sig vid R7 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) som poängterar hur en negativ aspekt som kan uppstå inom mindre företag är att det inte alltid finns de resurser som behövs, vilket leder till att den nyaste tekniken inte finns tillgänglig till samma grad som i större företag då dessa tenderar att vara mer välutrustade. Ytterligare en negativ aspekt med mindre företag är enligt R9 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) att det kan uppstå problem företaget när om det finns flera ägare som vill olika. Respondenten upplever dock inte detta som ett problem inom det nuvarande

företaget. Fortsättningsvis diskuterar respondenten att det kan vara problematiskt med konflikter inom mindre företag, då kompetensen inom företaget kan vara väldigt spridd, och att endast en person har kompetensen som krävs för en viss uppgift. Kommer denna person i konflikt med övriga inom företaget kan det uppstå problem, och att den specifika uppgiften riskeras att inte kunna utföras.

Det är ett företag med bra ekonomi, och det är inte alltid det är i små och medelstora företag, att det är bra ekonomi. För det har jag varit med om i andra företag (Respondent 6, personlig

Related documents