• No results found

4.2 Datainsamling: kvalitativa intervjuer

5.2.1 Innebörden att passa in och känna samhörighet

Martdianty m.fl. (2020) förklarar att individen trivs i sin situation på arbetsplatsen då hen upplever sig själv som kompatibel med företaget och dess omgivning. Uppfattningen av kompatibilitet grundar sig enligt Mitchell m.fl. (2001) i individuella aspekter kopplat till varje person, där varje individs egen uppfattning är avgörande för huruvida individen trivs eller ej. Detta visar sig stämma då den generella uppfattningen av företaget bland respondenterna är bra, och samtliga nio respondenter (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) instämmer vid att företaget är en bra arbetsplats och att de trivs. Vad som gör att företaget lämpar sig som arbetsplats varierade dock mellan respondenterna. R7 ser utrustningen och materialet som används vid arbetsutförandet som betydelsefullt, ur ett såväl tekniskt som ergonomiskt perspektiv. R8 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) lyfter företagets ekonomiska resurser som avgörande för att uppleva sin anställning som trygg, framförallt under perioder då det sker nedgångar på marknaden.

Individens uppfattning av hur pass hen passar in i företaget kan enligt Peltokorpi (2013) påverkas av de arbetsuppgifter individen erbjuds inom företaget. Varierande och stimulerande arbetsuppgifter är en aspekt som kan påverka en individs uppfattning av hur hen passar in på företaget, och därmed bidra till viljan att stanna kvar snarare än att lämna. Även detta ligger i linje med respondenternas upplevelser, där R1, R2, R5 och R7 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) anser att företaget lämpar sig som arbetsplats då det är ett företag inom en intressant bransch, och att företaget erbjuder dem roliga och varierande arbetsuppgifter. R1, R6 och R9 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) beskriver företaget som välmående och utvecklande, vilket bidrar till deras vilja att arbeta inom företaget. R8 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) instämmer vid att företaget är en bra arbetsplats och lämpar sig väl för personen, men har svårt att definiera vad som gör att det upplevs så.

Det är ett företag som gör det jag tycker är kul också så att säga, det är ju att jobba med det

(Respondent 2, personlig kommunikation, 18 mars, 2020).

Jag tycker ju det är bra, jag ser positivt på det. Jag tycker det är ett företag som vill framåt, men ändå i lagom takt, så att man hinner med (Respondent 1, personlig kommunikation, 18 mars, 2020).

Betydelsen av att uppleva samhörighet och känna att man passar in i företagets gemenskaper beskrivs enligt Mitchell m.fl. (2001) och Tian m.fl. (2016) som nödvändigt för att trivas. De förklarar att de olika gemenskaper som finns på arbetsplatsen skapar förutsättningar för att skapa samhörighet mellan företagets kollegor och chefer. Samtliga nio respondenter (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) anser att samhörighet är en betydelsefull del i att trivas på arbetsplatsen. R1, R7, R8 och R9 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) diskuterar alla innebörden av att känna samhörighet, och nämner betydelsen av att alla arbetar mot ett gemensamt mål, och att man upplever sig själv som viktig och har en chans att bidra. Enligt R6 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) är vikten av att hålla ihop när det stormar inom företaget eller branschen en viktig del av samhörigheten, vilket även bidrar till en bra stämning inom företaget. R1 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) tillägger dock att det stundtals kan vara svårt att uppleva samhörighet på arbetsplatsen, då respondenten förklarar att alla är sig själv närmast i sina arbetsuppgifter, men att samarbete och liknande brukar lösa sig. R5 och R7 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) upplever däremot att det finns samhörighet mellan såväl kollegor som chefer, och påstår att det finns en ärlighet från chefer ner mot de anställda kring beslutsfattande och liknande vilket bidrar till trygghet inom företaget. Det nämns även att det är lätt att prata med folk i ens omgivning, oavsett vilken nivå eller position personen arbetar på.

Samhörighet tror jag är väldigt viktigt för motivationen, man känner att man är ett team, en teamkänsla (Respondent 8, personlig kommunikation, 18 mars, 2020).

Enligt Bergiel m.fl. (2009) är den egna upplevelsen av att passa in av betydelse, då positiva upplevelser i form av att individen anser sig passa in i företaget tenderar att bidra till att viljan att fortsätta utvecklas inom företaget ökar. Vad det innebär att passa in i företaget, och hur detta uppfylls gav ett antal varierande svar bland respondenterna. Samtliga nio respondenter (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) är dock överens om att det är viktigt att uppleva att man lämpar sig bra i såväl företaget som gruppen av medarbetare, och att de upplever att de själva passar företaget och dess omgivning. R1 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) tycker det är viktigt att man trivs med sina medarbetare, men hen skiljer på kollegor och privata vänner, och har därmed inte något behov av att umgås med sina kollegor på ett privat sätt. R7 syn på att passa in liknar sig vid föregående respondent, hen anser dock att det finns en öppenhet mot varandra trots att det finns folk med olika intressen på arbetsplatsen. Alla har möjligheten att vara sig själv utan att någon lägger sig i.

I min ålder så har man ju ganska många vänner som man har svårt att hinna med ändå. Så jag letar ju inte efter nya på min arbetsplats då, sen det kan ju inträffa i alla fall (Respondent 1, personlig

kommunikation, 18 mars, 2020).

Coetzer m.fl. (2019) diskuterar att samhörighet grundar sig i gemensamma värderingar mellan de anställda. Vidare förklarar de att graden av passform individer upplever tar hänsyn till hur deras egna värderingar, normer, tankar och känslor stämmer överens med organisationskulturen inom företaget. Upplever individen att dessa stämmer överens med kollegorna beskrivs det enligt Mitchell m.fl. (2001) som en positiv matchning. Betydelsen av att gemensamma värderingar diskuteras vidare av R2 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) som anser att samhörighet på företaget uppfylls när det finns liknande värderingar mellan medarbetarna på företaget. R3 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) lyfter innebörden att passa in som betydelsefull. Att passa in lägger grunden för det förtroende man får av kollegor och chefer inom företaget. Hade man inte passat in hade det visat sig i form av bristande förtroende. För R5 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) innebär att passa in att man är en i gänget, att man är en del av snacket och jargongen på arbetsplatsen, samtidigt som man utför sina arbetsuppgifter på ett ordentligt sätt och driver åt samma håll som företaget. R8 är upplever

samhörighet som betydelsefullt inom mindre företag, och tror det är vanligt att det förekommer då det inte finns så många anställda.

Det är ju också en grej som är positivt för mindre företag för jag tror man känner väldigt stark samhörighet och man känner alla (Respondent 8, personlig kommunikation, 18 mars, 2020).

Coetzer m.fl. (2017) argumenterar för att mindre företag tenderar att skapa en form av familjär känsla mellan medarbetare och chefer, detta då anställda inom mindre företag tenderar att uppskatta en familjär relation till kollegor och chefer. Detta upplevs även av R4 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) som förklarar att företaget kan betraktas som ett litet familjeföretag där det existerar en vi- känsla. Hen förklarar att alla medarbetare blir uppdaterade på vad som händer runt om i företaget, vilket skapar engagemang och en stark vi-känsla hos medarbetarna. R3 (personlig kommunikation, 18 mars, 2020) påpekar att samhörighet är viktigt, hen prioriterar dock jobbet som viktigare än den sociala tillvaron. Hen trivs bra med kollegorna, men det är inga personen har ett behov av att umgås med privat med.

Related documents