• No results found

Bilaga 1 Information till forskningspersonerna (barn 13–18 år) – intervju

6. Diskussion

8.1 Bilaga 1 Information till forskningspersonerna (barn 13–18 år) – intervju

Likvärdig utbildning för barn med språkstörning? – En studie av

måluppfyllelse, erfarenheter och deltagande

Information till forskningspersoner 13–18 år

Vi vill fråga dig om du vill delta i en forskningsstudie som handlar om barn och ungdomar i skolan som har eller har haft språkstörning. I den här texten får du information om studien och om vad det innebär att vara med.

Bakgrund

Språkstörning är ett av de vanligaste problemen för barn och ungdomar i skolåldern. De flesta skolämnen ställer stora krav på elevens språk, till exempel att lyssna och förstå, samtala, läsa och skriva. En språkstörning kan leda till svårigheter att följa med i undervisningen och klara skolans mål. Målet med vår studie är att förbättra undervisningen för elever som har eller har haft språkstörning.

I en del av studien vill vi prata med elever som har eller har haft språkstörning, och även elevens vårdnadshavare samt lärare i skolan. Vi vill göra det för att få veta mer om vad elever, lärare och vårdnadshavare tycker om undervisningen för elever som någon gång har fått diagnosen språkstörning. Den kunskap vi får kan användas för att försöka förbättra skolan för barn som har en språkstörning.

Tillfrågan om deltagande

Vi vänder oss till barn och ungdomar som någon gång har fått diagnosen språkstörning och

som är födda 2007 eller tidigare. Vi undrar om du vill vara med i studien genom prata med oss och svara på frågor.

Hur går studien till?

Om du vill vara med träffar du en forskare och svara på frågor om vad du tycker om skolan. Mötet tar ca 45 minuter. Frågorna handlar om vad du tycker om skolan och ditt skolarbete. Du kan träffa forskaren på en plats som passar bäst för dig, till exempel hemma hos dig. Du kan också svara på frågorna i ett telefonsamtal.

Samtalet kommer att spelas in för att vi ska kunna lyssna på svaren i efterhand.

Om du tackar ja till att vara med kommer du att kontaktas av en forskare för att bestämma en tid för en intervju.

Möjliga följder och risker med att delta i studien

Frågorna kan göra att du börjar fundera på hur du har det i skolan. Om du vill prata med någon om hur du har det i skolan kan du kontakta din lärare eller elevhälsan.

55

Information om dig kommer att samlas in och sparas av Linköpings universitet och Lunds universitet. Inspelningen och dina svar kommer att sparas på ett säkert sätt så att ingen förutom vi forskare kan ta del av dem. Lärare och annan personal på din skola kommer inte att få höra dina svar. Det vi kommer fram till i studien kommer att presenteras så att inga resultat kan kopplas till dig.

Dina svar kommer att sparas i minst tio år efter att studien har avslutats. Svar på papper om dig förvaras i låsta skåp på vid Linköpings universitet. Inspelningen kommer att sparas digitalt på en säker dator som bara forskare som arbetar med studien har tillgång till.

I enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) samlar vi in information utifrån (1) att vi har fått samtycke från dig och, om du är under 15 år, dina vårdnadshavare, och (2) att

forskningsstudien kan ge kunskap som är värdefull för elever som har eller har haft

språkstörning. Ansvariga för dina personuppgifter är Linköpings universitet (202100-3096) och Lunds universitet (202100-3211). Du har rätt att kostnadsfritt få ta del av de uppgifter om dig som hanteras i studien, och vid behov få eventuella fel rättade. Du kan också begära att uppgifter om dig raderas samt att behandlingen av dina personuppgifter begränsas. Om du vill ta del av uppgifterna ska du kontakta ansvarig forskare (se nedan). Om du har frågor om hur uppgifterna behandlas är du välkommen att kontakta Linköpings universitets

dataskyddsombud på dataskyddsombud@liu.se eller Lunds universitets dataskyddombud på dataskyddsombud@lu.se. Om du är missnöjd med hur dina personuppgifter behandlas har du rätt att ge in klagomål till Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet.

Hur får jag information om resultatet av studien?

Vi kommer att berätta om det vi kommer fram till i studien i tidningar, på Internet och i TV och radio. Vi kommer också att berätta om det vi kommer fram till för andra forskare. Du kan ta del av det vi kommer fram till genom att kontakta ansvarig forskare (se nedan). Du väljer själv om du vill veta vad vi kommer fram till i studien.

Deltagandet är frivilligt

Du väljer själv om du vill vara med i studien och du kan när som helst välja att inte längre vara med. Om du väljer att inte vara med eller vill avbryta behöver du inte berätta varför. Det kommer inte heller att påverka för dig i skolan eller hälso- och sjukvården.

Ansvariga för studien

Forskningshuvudman för studien är Linköpings universitet (202100-3096). Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för studien. Ansvarig för studien är

Universitetslektor Anna Ekström Linköpings universitet

Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper 581 83 Linköping

Telefon: 013-28 67 44 E-post: anna.ekstrom@liu.se

56

Vid frågor är du välkommen att kontakta Anna på telefon eller via e-post.

Samtycke till att delta i studien Likvärdig utbildning för barn med språkstörning? – En

studie av måluppfyllelse, erfarenheter och deltagande

Jag har fått muntlig och skriftlig information om studien och har kunnat ställa frågor. Jag får behålla den skriftliga informationen. Det är frivilligt för mig att vara med och jag kan avbryta när som helst utan att jag behöver berätta varför.

☐ Jag vill delta i studien. Det innebär att jag svara på frågor och att mina svar spelas in.

☐ Det går bra att uppgifter om mig behandlas på det sätt som beskrivs i informationen.

Om du vill vara med behövs underskrift från dig. Om du är under 15 år behövs också underskrift från samtliga dina vårdnadshavare.

Barnets namn:____________________________________________________________ Ort och datum:____________________________________

Barnets underskrift:___________________________________________________________ Vårdnadshavares namn:_______________________________________________________ Ort och datum:____________________________________

Vårdnadshavares underskrift:___________________________________________________ Telefon:_______________________ Epost:_______________________________________

Vårdnadshavares namn:_______________________________________________________ Ort och datum:____________________________________

Vårdnadshavares underskrift:___________________________________________________ Telefon:_______________________ Epost:_______________________________________

57

Related documents