• No results found

Författare Land och datainsamlings- metod Syfte Analys- metod Resultat de Santisteban, P., del Hoyo, J., Alcázar- Córcoles, M. Á., & Gámez- Guadix, M. (2018) Spanien. 12 kvalitativa ”in- depth” intervjuer har använts i studien.

Syftet är att ta reda på hur online-grooming processen ser ut samt få förövarens perspektiv på offren och ofredandet.

Grounded Theory

Resultatet visar att förövarna ser internet som en miljö som underlättat interaktion med minderåriga. Anpassningar i språk och beteende framkom från männen samt att de studerar offrets omgivning för att hitta sårbarheter.

Katz, C. (2013) Israel. Man examinerade 20 utredningsintervjuer med barn som utsatts för internetrelaterade sexuella övergrepp. Intervjumaterialet hämtades från ”the Unit of Investigative Interviews in Israel, som tillhör The welfare Office”.

Syftet är att djupgående undersöka 20 intervjuer med barn för att underlätta förståelsen för sexuella övergrepp som sker via nätet. Syftet är vidare att ge en djupgående analys av barns berättelser under

utredningsintervjuer för att förstå vad barn berättar om sexuella övergrepp via nätet och hur deras berättelser kan användas i det kliniska och rättsliga arbetet.

Tematisk analys

Resultatet presenterar fem huvudkategorier som kunde identifieras: grooming-process, mötet offline, ”han kan göra vad som helst”, hemligheten och dynamiken mellan barn och utredare. Resultatet visar på trots olika förövare fanns det samstämmig bild om liknande grooming-process. Aitken, S., Gaskell, D., & Hodkinson, A. (2018) England. 8 slumpmässiga utskrifter från Perverted Justice inhämtades som data.

Syftet med studien var att se om det finns skillnader i

groomingen beroende på om målet var en pojke eller flicka

Tematisk analys

Resultatet visar på fem huvudteman på hur grooming- processen går till. Det framkom att grooming-processen såg relativt likadan ut oberoende på kön. Vidare visade resultatet att det användes mer sexuellt relaterade ord till pojkar.

Williams, R., Elliott, I. A., & Beech, A. R. (2013). England. 8 utskrifter från Perverted Justice inhämtades.

Syftet med studien var att ta reda på vilka strategier förövare använder inom den första timmen av kontakt med ett barn online.

Tematisk analys

Tre huvudteman identifierades i resultatdelen. Temana handlar om vilka strategier förövarna har och studien förklarar att stadierna inte kommer i någon speciell ordning utan kan variera.

Kloess, J. A., Seymour- Smith, S., Hamilton- Giachritsis, C., Long, M. L., Shipley, D., & Beech, A. R. (2017) England. 29 utskrifter av chattloggar och polisrapporter från tre olika polisstationer i England har inhämtats som datamaterial. Fem utredningar blev aktuella utifrån de

Syftet med studien är att öka förståelsen av sexuellt exploaterade interaktioner mellan förövare och offer som skett över internet genom att använda verkliga data. Studien kommer inte enbart fånga upp tematiska mönster och

aspekter utan också fokusera på utformningen av

gärningsmännens

Tematisk analys

Resultatet visar att initial kontakt med offren skedde via internet. Efter den första kontakten flyttades konversationer till meddelanden och e-post. Ett centralt tema som analysen visar är förövarens sexualisering av innehåll i konversationerna. Dessutom kunde man se att förövare försökte locka offret att utföra sexuella handlingar genom smicker och komplimanger.

kriterier som forskarna hade satt upp.

kommunikativa bidrag för att undersöka diskursen. Quayle, E., Allegro, S., Hutton, L., Sheath, M., & Loof, L. (2014) England. Semistrukturerade intervjuer med 14 män.

Syftet med studien är att undersöka hur förövare väljer ut barn på internet samt vilka metoder de använder för att engagera barnen i sexuella handlingar både via internet men också offline. Tanken är att informationen ska resultera i en modell som påvisar

ovanstående.

Grounded Theory

Resultatet visar att internet används för att ta kontakt med barn i sexuellt syfte. Några av förövarna berättar att konversationerna var en del av en fantasi, men för andra var målet att träffa barnet offline och begå sexuella övergrepp. Resultatet visar också att förövarna valde att presentera sig som någon annan i konversation med barn, och att de leker med olika identiteter. Marcum, C.

D. (2006)

USA.

För studien valdes tre fallstudier som fanns tillgängliga på Perverted Justice hemsida.

Syftet med studien är att ge läsaren insikt i den ökade mängden sexuella övergrepp mot barn på internet, och hur förövarna framgångsrikt fortsätter manipulera barnen.

Innehålls- analys

Resultatet visar att förövarna känner behov av makt och kontroll, samtidigt som de har ett sexuellt avvikande beteende och attityder gentemot sex. Resultatet redogör för hur de olika förövarna närmade sig barnen genom olika

manipulationstekniker. Whittle, H. C., Hamilton- Giachritsis, C., & Beech, A. R. (2015) England. Semistrukturerade intervjuer genomfördes med tre kvinnliga offer och tre förövare.

Syftet med studien var att undersöka dynamiken mellan förövare och offer för att se vilka likheter och skillnader som framkommer utifrån respektive parts upplevelse av samma händelser.

Tematisk analys

Resultatet av studien visar att förövare och offer är oeniga i sina berättelser när det kommer till den sexuella aspekten av relationen. Det inkluderar när sexuella handlingar genomfördes, produktion av foton och videos samt vem som initierade sexuella övergrepp. Resultatet lyfter även fram grooming-processen som presenteras i fyra huvudteman. van Gijn- Grosvenor, E., L., & Lamb, M. E. (2016). USA. Studien baseras på 101 manliga förövare från 24 stater i USA som är dömda för grooming. Trots att kvinnor inte är exkluderade så fann forskarna bara manliga förövare. Data är inhämtad från Perverted Justice.

Syftet med studien var att analysera förövarens beteende vid grooming av pojkar och flickor över internet, för att se om det fanns skillnader i beteendet beroende på om offret var pojke eller flicka.

Kodnings- schema

Resultatet visar på olika beteendeskillnader. Förövarnas beteende resulterade i fyra kategorier. Winters, G. M., Kaylor, L. E., & Jeglic, E. L. (2017) USA. 100 konversationer valdes ut slumpmässigt från Perverted Justice. Samtliga förövare var män.

Studiens syfte är att undersöka konversationer för att samla in information om grooming online. Studien försöker ge en omfattande information om tre viktiga komponenter i sexualbrott online: brottsliga egenskaper, egenskaper hos offret och dynamik i konversationerna.

Kodnings- schema

Resultatet visar att förövarens intention med kommunikationen var att utnyttja barnen sexuellt. Resultatet visar också att längden på konversationerna varierande signifikant. Black, P. J., Wollis, M., Woodworth, M., & USA. Datainsamlingen kommer från

Studien syftar till att undersöka likheter och skillnader i groomingprocessen över internet genom att analysera

Data analyserade s genom Lingvistik

Första resultatdelen visar på att ord som är av sexuell bemärkelse inte användes mer i den sista delen av konversationen, som författarna

Handcock, J.T. (2015). Perverted Justice. Studien bygger på 44 utskrifter, där 38 av förövarna trodde de prata med en minderårig flicka och 6 av dem trodde de pratade med en minderårig kille.

förövarens språk när de kommunicerar med deras offer.

Enquiry och Word Count (LIWC), samt manuell kodning för att hitta teman och specifika typer av strategier som användes i konversatio nerna.

trodde, utan snarare mer i första stadiet av konversationen. Resultatet visar också på olika strategier förövare använder sig av för att komma åt barnen.

Shannon, D. (2008) Sverige. Resultatet baseras på material från polisen, det är rapporterade incidenter där barn under 18 år blivit utsatta för grooming online. 315 polisrapporter var relevanta.

Studien beskriver i vilken utsträckning internetrelaterade sexbrott mot minderåriga som för närvarande uppmärksammas av det svenska rättssystemet. Den fokuserar inte bara på strategier utan också på vilka olika typer av sexuella brott som barn i Sverige för närvarande blir utsatta för.

Resultatet visar på att strategier som förövare använder sig av stämmer överens med tidigare forskning om just tillvägagångssätt vid grooming. Dessutom lyfter resultatet internet som en viktig aspekt i grooming och diskuterar vilka möjligheter det har gett förövare.

Related documents