• No results found

Intervjufrågor elever

Vad innebär ämnet Idrott och hälsa för dig? Vad är hälsa för dig?

Hur undervisar din lärare om hälsa i ämnet?

Finns det något som kan göras annorlunda i undervisningen om hälsa? Vad tycker du att skolan gör att få er elever att lära sig om hälsa? Vad tycker du att skolan gör ni elever ska få en bättre hälsa?

Bilaga 2

Intervjufrågor Lärare

Hur definierar du hälsa?

Vad betyder hälsa för dig som person?

Hur uppfattar du att du ska undervisa i hälsa utifrån kursplanen? Vad tar du upp när du undervisar om hälsa?

Hur ser undervisningen om hälsa ut?

Vad tycker du att eleverna ska ha lärt sig om hälsa där de befinner sig nu (i början av årskurs 9)?

Vad tycker du kan göras annorlunda och/eller bättre i undervisningen om hälsa? Vad gör skolan för att främja elevernas hälsa?

Bilaga 3

Elevernas svar på frågan ”Vad är hälsa för dig?”

Hälsa tillhör väl alltså typ när man rör sig och så också. […] Ja att äta sunt och så också. Att må bra, att må bra fysiskt, jag vet inte. Kanske äta bra t.ex. och så. Ja, typ.

Då tänker jag nog på att äta rätt och motionera och sånt.

Alltså hur kroppen mår… Hur man själv mår… Alltså ja. […] Det är svårt att förklara… Ja alltså… Jag vet inte riktigt.

Ja… Alltså det är väl också att man ska liksom, om man inte har den här grundgrejen rätt med hälsan så är det ju… Det blir ju svårt med motionen utöver det så att man inte blir, liksom, så att det inte blir fel så att man inte överanstränger sig eller att man sträcker sig och sånt. […] Ja det kan ju betyda det psykiska också.

Tycker att hälsa är att må bra och vara frisk och att må bra och så… […] Man mår ju bra när man rör sig. Man är oftast friskare när man rör sig så jag tycker att det hör ihop.[…] Att hälsa är hur du mår och ja… Det är hur du mår.

Hälsa är ju att man ska må bra och så och då måste man hålla igång. Så det är idrott och då rör man sig. Sen hälsa, man får bra hälsa genom att röra på sig. […] Och äta bra, att sova bra, och att vara glad.

Hälsa är att ta hand om sig själv, träna regelbundet, äta bra. Alltså… Det är det jag förknippar med hälsa.

Hälsa betyder att man mår bra fysiskt, psykiskt, alltså, det är jättehärligt att må bra fysiskt och tränar mycket ger allt, man blir ju starkare, presterar bättre på lektionerna, får bra tider och så.

Att man själv mår bra, att man kan luta sig tillbaka efter en dag och känna att vilken bra dag det här och känna att man… Man känner sig inte uppblåst som man gör ibland när man ätit vissa grejer ja, tillfreds med sig själv liksom. […] Man har ju uträttat nånting bra liksom. Alltså, det känns ju oftast bättre när man har gjort nån grej, när man har rört på sig, då kan man käka lite extra godis (eleven skrattar) jag vet inte.

Om man har bra motion, hur fort man blir trött när man springer t.ex. […]Alltså det är bara att man mår bättre. Man mår ändå bra om man inte gör det, men man behöver motionera, man behöver det för att må bra.

Att … Man får bra hälsa. […]Alltså det är skönt efter att man tränat, det är skönt för kroppen. Man tänker bra jobbat, och sen är det helt skönt efter.

Hur man mår, alltså typ bra kondition, bra … Hur kroppen mår.

Idrott och hälsa hänger ihop, man får bättre hälsa när man idrottar och motionerar och så där, visst det är ju från individen också, t.ex. om man gör ett träningspass och sen går och käkar en 50 kronors godispåse då är det ju ja… Det är kanske inte det bästa!

hand om sig själv och gå och lägga sig i tid och ja, ta hand om sin kropp. […]Alltså jag tycker att bra hälsa är när man mår bra och man … Man tar hand om sin kropp och sig själv, man känner sig nöjd med sig själv. Har man en bra hälsa så… Då är man frisk och man är glad och, ja.

Att man mår bra i sin kropp, alltså kombinerat med allt som det innefattar. […] För mig är det typ att träna då, lagom, och äta rätt och typ ja… Sova och vila och sånt också. En god hälsa är att man mår bra för mig.

Hälsa är inte bra någonting fysiskt, utan det kan vara något psykiskt också. Att man kan må bra. […] Av att… Göra det du gillar för det är det som får en att må bra. Så gör det så ofta… Så tror jag att du kommer må bra. […] Egentligen är det bara den personen själv som kan säga hur den tänker och tycker men… Jag tror att alltså… Det är också ganska svårt att förklara men jag tror att… Att… Personen kan ju självklart må bra men inte så fysiskt i så fall.

Hälsa betyder att man är frisk både mentalt och fysiskt. Kroppen och sin ja… Prestation när man går och joggar och springer och man kan hantera stressituationer. […] Man kan ta, om man känner sig jättestressad, kan man ta en paus, bara gå ut och gå, gå en runda runt huset så man kan ta det lugnt och lägger sig och vilar en stund och tänker igenom vad det är man egentligen ska göra först och… Varför man är stressad.

Bilaga 4

Samtyckesblankett

Mitt namn är Marie Larneby och jag är student på Malmö Högskolas Lärarutbildning. Denna termin skriver jag min magisteruppsats i Pedagogik. Detta examensarbete ska grundas på en undersökning om ämnet Idrott och hälsa, med vikt på hälsobegreppet.

Eleverna blir tillfrågade av sin idrottslärare om de vill delta i undersökningen genom intervjuer. Det är endast frivilliga elever som intervjuas, och dessa har möjlighet att ångra sig mellan beslut om intervju och genomförandet. Intervjun är kort (ca 10-15 min) och spelas in med diktafon, jag kommer att anteckna vid behov. Uppgifter som framkommer i intervjun kommer endast att användas i undersökningen. Om det framkommer uppgifter från informanten under intervjun som denne senare inte vill ska användas i examensarbetet, bör detta meddelas mig omgående. Utskrifterna för intervjun sparas av mig som forskare på ett säkert ställe som forskningsmaterial, men alla namn eller andra uppgifter som kan kopplas till ort, skola, kommun osv. kommer att vara fingerade.

Det är viktigt att jag har samtycke av Er som vårdnadshavare att intervjuer genomförs av mig. För all forskning som genomförs ställs fyra huvudkrav enligt Vetenskapsrådet. Dessa kommer noggrant att följas under hela undersökningen och skrivandeprocessen:

1. Informationskravet. Forskaren skall informera de av forskningen berörda om den aktuella forskningsuppgiftens syfte.

2. Samtyckeskravet. Deltagare i en undersökning har rätt att själva bestämma över sin medverkan.

3. Konfidentialitetskravet. Uppgifter om alla i en undersökning ingående personer skall ges största möjliga konfidentialitet och personuppgifterna skall förvaras på ett sådant sätt att obehöriga inte kan ta del av dem.

4. Nyttjandekravet. Uppgifter insamlade om enskilda personer får endast användas för forskningsändamål.

För den informant/vårdnadshavare som vill ha tillgång till den nedskrivna intervjun, och senare även examensarbetet efter opponering och publicering i november 2010, går det att ordna.

För frågor angående undersökningen och intervjuerna, kontakta gärna mig på telefon xxxxx eller på mail: marielarneby@hotmail.com

Tack på förhand! Marie Larneby

Klipp här och lämna till idrottsläraren innan intervjun!

Härmed samtycker jag att mitt barn __________________________ får tillåtelse att delta i undersökningen om Idrott och hälsa

Underskrift: _________________________________________________________________ Namnförtydligande:___________________________________________________________

Related documents