• No results found

BILAGA 1

Kära blivande kollega!

Vi skriver uppsats i utbildningsområdet ”Utbildning och demokrati”. Som utgångspunkt i arbetet ligger regeringens uppdrag till högskoleverket, att implementera FN:s barnkonvention i den högre utbildningen. Sedan 2003 finns en antagen strategi för hur konventionen kan och ska införlivas i högre utbildningar. Lärarutbildningen tillsammans med socionomutbildningen och juristutbildningen framhävs som särskilt viktiga utbildningar för implementeringen av konventionen. Med anledning av att strategin har varit antagen under den tid då du och vi studerat vid universitetet, har intresset om barnkonventionen och vår egen utbildning väckts. Lärarstudenters kunskap om barnrätt är temat i vår C-uppsats.

Du, precis som vi, är säkerligen strängt upptagen med att skriva C-uppsats. Trots vetskapen om det vädjar vi om att få ta 2 minuter av din tid i anspråk samt en självskattning av din kunskap om barnrättsfrågor.

Var vänlig och markera med en ring var på den 10-gradiga skalan du uppskattar din kunskap om barnrätt.

0---1---2---3---4---5---6---7---8---9---10

Låg Hög

Kan du tänka dig att besvara fler frågor om barnrätt?

Ja Förnamn:……….. Telefon:………

Nej

Tack så mycket för din tid och hjälp!

Johan Hermansson 070-652 74 13 Niklas Malmberg 070-555 91 89

BILAGA 2

Hej!

Kära Förnamn Efternamn, vi vet att du som seminarieledare och handledare har

mycket att stå i. Trots det vill vi allra ödmjukast be dig om en mindre tjänst.

Skulle du vilja vara vänlig att dela ut varsin bifogad självskattningsenkät till

dina seminariedeltagare vid nästa seminarietillfälle? Förslagsvis i samband med

15-minutersrasten och därefter samla in dem, stoppa dem i det bifogade kuvertet

och lägga dem i uppsamlingslådan som vi placerat direkt innanför dörren

(ingång B, F-huset) till era kontor på 2:a våningen. Enkäten ligger till grund för

vår C-uppsats i ämnesområdet ”Utbildning och demokrati” och tar mindre än 3

minuter att fylla i. Vi förstår om du inte skulle hinna med det, men vore

evinnerligt tacksamma om du gjorde dig besväret.

Tack på förhand!

Johan Hermansson 070-652 74 13

Niklas Malmberg 070-555 91 89

BILAGA 3

Artikel 2

1. Konventionsstaterna skall respektera och tillförsäkra varje barn inom deras jurisdiktion de rättigheter som anges i denna konvention utan åtskillnad av något slag, oavsett barnets eller dess föräldrars eller vårdnadshavares ras, hudfärg, kön, språk, religion, politiska eller annan åskådning, nationella, etniska eller sociala ursprung, egendom, handikapp, börd eller ställning i övrigt.

2. Konventionsstaterna skall vidta alla lämpliga åtgärder för att säkerställa att barnet skyddas mot alla former av diskriminering eller bestraffning på grund av föräldrars, vårdnadshavares eller familjemedlemmars ställning, verksamhet, uttryckta åsikter eller tro.

Artikel 3

1. Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, skall barnets bästa komma i främsta rummet.

2. Konventionsstaterna åtar sig att tillförsäkra barnet sådant skydd och sådan omvårdnad som behövs för dess välfärd, med hänsyn tagen till de rättigheter och skyldigheter som tillkommer dess föräldrar, vårdnadshavare eller andra personer som har lagligt ansvar för barnet, och skall för detta ändamål vidta alla lämpliga lagstiftnings- och administrativa åtgärder.

3. Konventionsstaterna skall säkerställa att institutioner, tjänster och inrättningar som ansvarar för vård eller skydd av barn uppfyller av behöriga myndigheter fastställda normer, särskilt vad gäller säkerhet, hälsa, personalens antal, och lämplighet samt behörig tillsyn.

Artikel 6

1. Konventionsstaterna erkänner att varje barn har en inneboende rätt till livet.

2. Konventionsstaterna skall till det yttersta av sin förmåga säkerställa barnets överlevnad och utveckling.

Artikel 12

1. Konventionsstaterna skall tillförsäkra det barn som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet, varvid barnets åsikter skall tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.

2. För detta ändamål skall barnet särskilt beredas möjlighet att höras, antingen direkt eller genom företrädare eller ett lämpligt organ och på ett sätt som är förenligt med den nationella lagstiftningens procedurregler, i alla domstols- och administrativa förfaranden som rör barnet.

BILAGA 4

Simbassängen

Ett uppdrag som skolan har är att se till att alla barn är simkunniga, minimum kravet för barn i årskurs 5 är att kunna simma 200m, dessutom ingår det att de ska kunna hantera nödsituationer kring och vid vatten. Ni har informerat barnen om den stundande ”utflykten” till simhallen så att alla är medvetna om att de ska ta med sig badkläder istället för idrottskläder inför nästa idrottslektion.

Dagen efter att ni informerat om detta ringer en förälder och säger: Jag vill bara meddela att min dotter inte kommer att vara med på simundervisningen. Det är nämligen oacceptabelt att en flicka visar sig offentligt i badkläder, enligt vår familjs övertygelse och tradition.

Provsituationen

Det är dags för dig att sätta betyg i en niondeklass, du är osäker på vissa elever som ligger och väger mellan två betyg. Du vet att de beslut du skall fatta är oerhört viktiga för eleverna. Därför vill du ha så konkret underlag som möjligt för ditt betygsättande. Ett sedan länge inplanerat prov hoppas du skall hjälpa dig med en rättvis bedömning.

När du påminner eleverna om det viktiga provet protesterar de, genom följande argument: • Att de redan under denna period har många prov i andra ämnen.

• Att detta leder till stress.

• Vi hinner inte läsa till alla, vi måste prioritera.

Deras argument står nu mot ditt uppdrag, att sätta betyg du kan försvara gentemot dig själv och omvärlden.

Inlämningsuppgift

En upprörd kollega kommer fram till dig i fikarummet. Hon säger: Usch, vad mina elever är dåliga på att ta ansvar! För två veckor sedan gav jag 8c i uppgift att skriva ett arbete med rubriken: ”Jag – ett självporträtt”. Syftet med arbetet var att utveckla eleverna i ansvarstagande. De skulle skriva 3-4 sidor om sig själva. Arbetet skulle vara istället för läxor och löpa över två veckor och nu när jag skulle samla in uppgiften de fått var det bara hälften av klassen som hade skrivit klart. De är verkligen dåliga på att ta eget ansvar. När man är 14 år måste man ju kunna ta ansvar för sina arbetsuppgifter, om två år börjar de på gymnasiet och där kommer att få lämna in egna arbeten stup i kvarten. De verkar som att i alla fall vissa av mina elever inte utvecklats ett dugg sedan mellanstadiet. Jag tänkte ge 8a samma uppgift nu i eftermiddag, men nu är jag tveksam.

Schemaändring

En kompetensutvecklingskurs ska anordnas på din skola. Det är en kurs som många av dina arbetskamrater inklusive du själv länge sett fram emot. Den kommer att utveckla er och i slutändan även gagna eleverna. Kursen kommer att vara uppdelad på sju tillfällen och följaktligen ta sju veckor framöver i anspråk.

Schematiska problem har uppstått kring detta. Rektorn vill ha vetskap om vad personalen tycker, innan hon bestämmer när kursen skall hållas. Det förslag som diskuteras mest frekvent är att flytta på några klassers lektioner för att ni på så sätt ska få loss den tid ni behöver.

Detta är dock en lösning som en del lärare inte vill gå med på då det innebär att deras klasser får ytterligare en håltimma på schemat. Istället tycker de att kursen kan hållas på eftermiddagen. Andra lärare är av motsatt uppfattning och värnar om sin fritid och vill att kursen skall gå på schemalagd arbetstid.

Related documents