• No results found

Nedan följer de bilagor som delgavs till de medverkande respondenterna i studien inför intervjutillfället.

9.1 Information och forskningsetiska principer

I vårt yrke som studie- och yrkesvägledare kommer vi att möta människor i förändringsprocesser därav behöver vi veta hur individer resonerar och hanterar förändringar i arbetslivet. För att kunna hjälpa på bästa sätt behöver vi veta vilka hanteringsstrategier människor använder sig av och hur vi kan förstå och anpassa oss till dessa. Det finns en del forskning kring människor i omställningsprocesser, hur nedläggningar och uppsägningar orsakat påtvingade karriärövergångar hos individer. Det finns däremot mindre forskning kring traumatiska upplevelsers inverkan på karriären. Mot denna bakgrund ämnar vi med denna studie att undersöka personer som drabbats av påtvingad brytpunkt i form av olycka eller sjukdom och därmed förvärvat en funktionsnedsättning i form av hjärnskada. Brytpunkten har inneburit att de nödgats att byta yrke/sysselsättning. Syftet med vår undersökning är att ta reda på hur intervjupersonerna resonerar kring den påtvingade karriärförändringen samt hur de agerar i karriärövergångs- processen.

Frågan vi ämnar att besvara är:

Hur upplever och genomför personer med förvärvad hjärnskada den påtvingade karriärförändring som skadan medfört?

Vi kommer att genomföra mellan sex till åtta intervjuer med personer som drabbats av förvärvad hjärnskada och som därav inte kunnat behålla dåvarande arbete.

54

Då undersökningen kommer att betona intervjupersonernas upplevelser kring den förändring som uppstått från skadan, så kan en del frågor tänkas upplevas som känsliga för den det berör.

Deltagandet är frivilligt och kan när som helst under studien avbrytas. Detta innebär också att intervjupersonen under en intervju inte behöver svara på alla frågor samt kan avbryta den om så önskas. För att få med så mycket information som möjligt från intervjuerna så behöver vi spela in samtalen. Råmaterialet kommer att behandlas med konfidentialitet, vilket innebär att vi inte kommer att sprida material eller information vidare. Råmaterialet kommer att raderas efter studiens avslut. Intervjupersonerna kommer att behandlas anonymt i studien. Detta innebär att intervjupersonerna ej ska kunna identifieras av utomstående. Namn kommer till exempel att fingeras samt ort och arbetsplats kommer ej att avslöjas.

Intervjumaterialet kommer inte att användas för något annat ändamål än den föreliggande undersökningen.

Uppsatsen kommer att offentliggöras via Malmö Högskola.

Ovan information bygger på de forskningsetiska principer som framställts av Vetenskapsrådet. Ni hittar den i sin helhet här:

http://www.gu.se/digitalAssets/1268/1268494_forskningsetiska_principer_2002.pdf

9.2 Intervjuguide

Nedan följer ett antal frågor vilka vi har delat in i olika teman, Bakgrund och beskrivning av tidigare arbetssituation , skadan, karriärsituation, strategier och handling,

personlighet, värderingar och framtid.

Vissa frågor kräver lite mer omfattande svar, andra mindre - vi är tacksamma för att du besvarar frågorna i den mån du klarar av. Bättre ett kort svar än inget alls.

Ett annat alternativ om det känns övermäktigt med alla frågor tänker vi skulle kunna vara att du skriver i berättarform och använder våra frågor som ett stöd för din berättelse. Tack för att du delar med dig av din historia - den är viktig!

55

Vi vill även påminna om att läsa om de etiska principer som finns beskrivna i bifogad bilaga (Etiska principer och information).

Bakgrund och beskrivning av tidigare arbetssituation

 Ålder?

 Vad har du för tidigare utbildning?

 Vad var din yrkestitel när skadan inträffade?

 Hur länge hade du arbetat på dåvarande arbetsplats?

 Beskriv dina tidigare arbetsuppgifter.

 Hade du arbetat med liknande arbetsuppgifter innan? Hur länge i så fall?

 Beskriv dina kompetenser och färdigheter. Vad var du bra på i ditt arbete? Hur yttrade det sig i ditt sätt att arbeta?

 På en skala 1-10, där 10 är starkast, hur trivdes du på ditt jobb och med dina arbetsuppgifter?

 Hur såg du på ditt engagemang på arbetsplatsen?

 Hur såg du på din framtida karriär? Vad var dina önskningar och mål?

 Vad fyllde arbetet för funktion i ditt liv?

Skadan

 Kan du beskriva den skada/sjukdom/olycka som inträffade?

 Vad har du fått för typ av skada/skador?

 När uppkom skadan?

 Beskriv vilka konsekvenser skadan gett i ditt arbetsliv.

 Innebar skadan att du behövde vara sjukskriven?

 Hur länge var du i så fall borta från arbetsmarknaden?

 Har du genomgått rehabilitering? Under hur lång tid? Vilken betydelse har rehabiliteringen i så fall haft för vidare arbetsliv?

56

Karriärsituation

 Beskriv din nuvarande karriärsituation.

 Hur upplever du din karriärsituation? Vad är positivt? negativt?

 Vilka positiva respektive negativa upplevelser/erfarenheter har du med dig av processen att söka nytt arbete?

 Upplever du att du fått något stöd i din karriärsituation? Av vem/vilka? (t.ex. vänner, bekanta, myndigheter mm.) I så fall vilket stöd? Hur har detta i så fall hjälpt?

 Finns det någonting som motiverar dig i din nya karriärsituation? Vad i så fall? Hur ger sig detta till uttryck?

Strategier och handling

 Hur har du själv hanterat din karriärsituation? Vilka strategier har du använt dig av för att ta dig tillbaka till arbetsmarknaden? Vilka handlingar och beslut har du tagit? Hur har det fungerat?

 Har du stött på några hinder, vad? - och hur har du i så fall hanterat dem?

 Har du behövt utveckla nya sätt att tänka och/eller handla i din nya situation?

 Har du kunnat använda dig av dina kunskaper och kompetenser i din nya karriärsituation? På vilket sätt?

 Hur kan du använda dig av dina kunskaper och kompetenser i ditt framtida arbetsliv?

 Vilka egenskaper har du? På vilket sätt har dina egenskaper påverkat dig i din situation? Hur ger sig detta till uttryck?

Personlighet, värderingar, framtid

 Har skadan påverkat din personlighet? På vilket sätt?

 Vad har du för syn på dig själv och dina förmågor?

 Hur tänker du kring din egen arbetsförmåga?

 Vad tänker du att arbete fyller för funktion för dig idag? Kan du se att du tänker kring arbete på ett annorlunda sätt efter brytpunkten?

57

 Hur ser du på framtiden?

 Har du funderat kring hur du vill gå vidare i din karriärprocess? Hur skulle en möjlig väg kunna se ut? Ser du flera alternativa vägar? Hur gör du i så fall för att välja väg?

Related documents