• No results found

Bishops matematiska aktiviteter

Det finns flera modeller som beskriver barns matematiska undervisning i förskolan. En av dessa modeller är Bishops matematiska aktiviteter som beskriver hur matematik kan skapas och användas för att förverkliga strävansmålen i förskolan läroplan (2018).

Dessa matematiska aktiviteter: leka, designa, mäta, räkna, förklara och lokalisera

9

formulerades och identifierades av Alan Bishop (Bishop, 1988) som fokuseras på i den här studien. För att förstå aktiviteternas relevans avseende matematik följer nedan en förklaring av dessa grundläggande matematiska aktiviteter:

• Lekainnebär att ”utforma och medverka i lekar och spel med mer eller mindre formaliserade regler som alla deltagare måste följa” (Bishop, 1988, s.183, citerad i Helenius et al., 2016, s.17). Leka innebär barnens utforskandeav möjligheter och tankesätt. (Bishop, 1988; Helenius et al., 2016). Ett exempel på den matematiska aktiviteten leka kan vara regellekar, där barnen argumenterar för att komma överens om hur leken ska fortskrida (Bishop, 1988). Spel som exempelvis fia med knuff är en annan aktivitet där barnen tränar matematik genom att följa regler och anvisningar i social gemenskap (Helenius, et al., 2016).

• Designa innebär att [skapa form eller mönster till ett objekt eller någon del av omgivande miljö. Det kan inkludera att skapa en mental bild av objektet eller symbolisera det på något vanligt sätt] (Bishop, 1988. s.183, citerad i Helenius et al., 2016, s. 21). Designa innebär utforskande aktiviteter där barn tränar konstruktion och design (Helenius et al.,2016). Ett sätt att förstå design och konstruktion är när barnen ritar teckningar för att beskriva en händelse eller en förändring. Yngre barn kan till exempel möta design när de utforskar plocklådor med symboler som ska passa in rätt kloss i rätt hål och det gäller att hitta samma form på sin kloss som hålet i lådan är. Materialet kan sorteras, undersökas med avseende på likheter och skillnader och kategoriseras efter utseende, färg och form.

• Mäta innebär att ”kvantifiera kvaliteter eller bestämma storlek med mål att jämföra och ordna, genom att använda objekt eller tecken som mätningsinstrument med tillhörande enheter eller mått-ord"” (Bishop, 1988. s.182, citerad i Helenius et al., 2016, s.22). Mäta innebär att studera områden mäta tid, avstånd, längd, area, volym. När barn i förskolan mäter, jämför och uppskattar exempelvis pinnars längd kan förskolläraren begreppsliggöra längre, kortare och lika lång, så att barnen skapar förståelse för olika måttenheter (Helenius et al., 2016). Barn använder sin

10

kropp som utgångspunkt när de utforskar och jämför längd och volym som exempelvis om ett barn får plats i en låda (Helenius et al., 2016)

• Räkna är ”Användning av en systematisk metod för att jämföra och ordna åtskilda fenomen. Det kan innebära att rita/skära tecken, använda objekt eller rep för att registrera eller speciella talord eller namn” (Bishop, 1988. s. 182, citerad i Helenius et al., 2016, s.23). Räkna innefattar hantering av mängdlära, antal, räkneramsor med siffror och skriva siffror med bokstäver (Helenius et al., 2016).

För att tydliggöra matematiska aktiviteten räkna kan förskollärare i undervisningen använda föremål, exempelvis färger och storlekar som utforskas gemensamt.

Helenius et al. (2016) beskriver tre sätt att räkna: symbolisera/representera, utforska och begreppsliggöra. Symbolisera/representera innebär att barn tolkar och använder räkneord, antal eller talsymboler i aktiviteter.

• Förklara innebär att ”Hitta sätt att beskriva och förklara existensen av ett fenomen, antingen religiösa, vardagliga eller vetenskapliga” (Bishop, 1988. s. 183, citerad i Helenius et al., 2016, s.18). Förklara innebär när barnen samtalar, resonerar och argumenterar med andra i sin närhet i vardagliga situationer. Barnen använder förklara som Solhem och Reikerås (2004, s. 24) beskriver ”fåglarna har vingar därför att det finns katter” som innebär hur barn förklarar och hittar olika infallsvinklar för att dra slutsatser. Experiment är en bra aktivitet med barnen för att förklara och skapa förståelse med hypoteser om vad som kommer att hända, eller vad som hände med fenomenet (Helenius et al., 2016).

• Lokalisera innebär att ”Utforska ens egen rumsliga miljö och begreppsliggöra och symbolisera den miljön, med modeller, diagram, ritningar, ord och andra sätt”

(Bishop, 1988. s. 182, citerad i Helenius et al., 2016, s.19). Lokalisera i förskolan innebär att barnen utvecklar förståelse för rum och kunnande om att beskriva, hitta och att orientera sig med omgivningen (Helenius et al., 2016). Lokalisera innebär utforskande som avser rumsuppfattning. Det betyder att när yngre barn lokaliserar sig i rummet tränar de rumsuppfattning och hanteringen av kroppen i blandade

11

miljöer. I svenska språket finns det begrepp för lägesbeskrivningar som förklaras av Helenius et al. i tre kategorier. Den första kategorin lokaliserar föremål eller plats exempelvis närmast, i och ytterst. Den andra kategorin beskriver lokalisering mellan två objekt som exempelvis under, bakom eller mellan. Den tredje och sista kategorin beskriver lokaliserade föremål i rörelse som framåt, nedför, inåt (Helenius et al., 2016).

Bishops sex matematiska aktiviteter anses vara bra verktyg för att identifiera matematik i varierande situationer på förskolan, exempelvis hur barnen uppfattar rummet, lekar och aktiviteter. Matematiken är inte bara är ett undervisningsämne och aktiviteterna avser inte bara att räkna, utan handlar om situationer som uppstår i vardagen på förskolan (Helenius et al., 2016). Bishops (1988) grundläggande sex matematiska aktiviteter används i den här studien som analysverktyg för att få syn på hur förskollärarna uppmärksammar matematik i undervisningen på förskolan.

12

3 Tidigare forskning

I detta kapitel presenteras ett urval av tidigare forskning avseende matematikundervisning i förskolan och är uppdelade i relevanta underrubriker för studien.

Tidigare forskning söktes fram till studien i databaserna Discovery och Eric. De sökord som användes var math* mathematics, toddler* or preschooler or ”young children”

teaching, preschool teachers, preschool or kindergarten or early childhood. Trunkering*

användes för att bredda sökningen och få med ändelser av alla sökorden. Citattecken användes för att endast få träffar på sökordet. Vi avgränsade sökningen till texter som genomgått peer review och avgränsade årtal till 2000–2020. Därefter lästes abstract på de artiklar som verkade intressanta för att välja ut relevanta artiklar till studien.

Related documents