• No results found

Användare av de olika expertsystemen har upplevt en svårighet att använda de olika expertsystemen som Magna Cura eller HR+ eftersom dessa inte har varit anpassade för sällananvändarna, detta bekräftas även av Fröderberg och Drougge. Detta har påverkat användarna i en stor utsträckning när de har gjort informationsuttag och analyserat den information som presenteras vilket även resultaten från den första enkätundersökningen har påvisat. Konsekvenserna blir att rektorer och enhetschefer inte kan gå vidare i sin analys på grund av att dessa inte kan använda applikationen fullt ut trots utbildning. Den bristande analysen kan vara orsaker till att en tjänst inte har tillsatts eller att fel beslut fattas bland beslutsfattare. Detta har också adresserats i projektdokumentet om analysverktyget som uppsatsförfattarna har mottagit från kontaktpersonen i Jönköpings kommun. Nyttoeffekter som har identifierats har uppkommit som ett resultat av de olika behoven som finns ute i förvaltningarna dock förekommer det ingen mer djupgående utvärdering

Reduceras tidsåtgången när informationsuttag utförs i QlikView? Blir beslutsfattandet bättre efter införandet?

Det balanserade styrkortet SWOT-modellen

Hur påverkar QlikView verksamhetsuppföljning ar bland beslutsfattare?

Del 1

Del 2

Enkätundersökningar Kvalitativa intervjuer (Jönköpings kommun) Kvalitativa intervjuer (andra kommuner)

om hur de olika nyttoeffekterna kommer att skapas, från orsak till verkan. Det ser ut som att de nyttoeffekter som har identifierats baseras mer på tyckanden då inga utvärderingsmetoder har använts eller då ingen mer djupgående analys har gjorts om hur exakt dessa effekter ska realiseras i verksamheten. Det ska dock påpekas att behoven av ett analysverktyg har uppkommit från verksamheten och inte från den interna IT-avdelningen. Inte heller Nacka kommun och Ystad kommun har utfört någon mer omfattande och djupgående analys och utvärdering innan analysverktyget implementerades, dock så bedömde Nacka kommun olika kvalitativa vinster i samband med införandet. Detta bekräftar även att det finns likheter mellan de olika undersökningsobjekten; Jönköpings kommun, Nacka kommun och Ystad kommun.

Realiseringen av nyttoeffekterna är också helt beroende av hur användarvänlig en IT- produkt är. Om IT-produkten bör skapa olika nyttoeffekter som att påverka beslutsfattandet till den grad att besluten kanske blir bättre, då måste verktyget utgöras av gränssnitt som är användarvänligt mot användaren annars kan det hända att nyttoeffekter ej realiseras i samband med användandet av produkten. Det måste exempelvis vara enkelt att navigera fram till rätt information men också enkelt att förstå den information som presenteras. Detta är tillräckliga skäl för att en minskad produktivitet kan uppstå bland de som använder IT-produkten, exempelvis ett analysverktyg. Applikationen upplevs också som användarvänlig enligt många av de kvalitativa svaren som uppsatsförfattarna fick in efter att den andra enkätundersökningen skickades ut. En dominerande del av beslutsfattarna som har besvarat enkätundersökningen anser att informationen som presenteras till stor del är lätt att förstå och analysera.

Frågor Medelvärde 0 - 29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60 - år c) Den information som hämtas/presenteras från

QlikView är lätt att förstå och analysera. 3,66 3,17 3,55 3,57 3,73 3,93

Figur 5-2 Enkelt och analysera den information som presenteras

Efter en mer grundlig analys av de medelvärden som har redovisats så framgår det att respondenter som är över 30 år bedömer att informationen är enkel att förstå och även när det gäller att utföra en analys. Dock så har medelvärdet en minskad nedgång för respondenter som är 29 år eller yngre. Detta kan bero på att respondenter som är 30 år eller mer jämför analysverktyget mot tidigare verksamhetssystem för informationsuttag och

Analys

bedömer att det är enklare att analysera informationen som presenteras i analysverktyget. Enhetschefer eller rektorer som är 29 år eller yngre kanske precis har tillträtt sin tjänst med tanke på deras ålder och har då inte något att jämföra med.

Det är bra att det går att ändra dimensioner i analysverktyget när information presenteras och på så sätt anpassas för varje användare. De olika diagram är användbara eftersom det förtydligar den informationen som presenteras, exempelvis antal lediga platser som finns på en förskola. Rektorer som har en pedagogisk bakgrund kan därför använda olika dimensioner för att analysera informationen vilket underlättar deras arbete.

Beslutsfattandet kan också påverka lönsamheten genom användandet av analysverktyget om besluten blir bättre. Dock måste olika faktorer förekomma i beslutsprocessen för att uppnå en ökad lönsamhet. Det krävs ett användarvänligt gränssnitt som gör att det är lätt att gå från helhet till detaljnivå, lätt att navigera, lätt att förstå och analysera informationen och att diagram och tabeller är användarvänliga. Dessa faktorer är en förutsättning för att en väl genomförd analys av informationen ska kunna göras, men också vid uppföljning av nyckeltal. Genom en bättre kontroll, överblick och analys av den information som finns så kan detta leda till bättre beslut som i sin tur kanske leder till bättre resultat i verksamheten. Utifrån den enkätundersökning som skickades ut om analysverktyget så bedömde respondenterna att besluten till viss del kan bli bättre.

Frågor Medelvärde 0 - 29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60 - år a) Med QlikView kan jag fatta bättre beslut än tidigare. 3,11 2,80 2,89 3,14 3,13 3,31

Figur 5-3 Fatta bättre beslut än tidigare

Utifrån de medelvärden som presenteras så ökar dessa beroende på hur gammal respondenterna är. Det lägsta medeltalet får de respondenter som är 29 år eller yngre. När åldern ökar på respondenterna så sker det en viss ökning av medelvärdet. Det som då går att utläsa är att äldre beslutsfattare upplever att de kan fatta bättre beslut genom användandet av analysverktyget. Detta kan också ha med hur lång erfarenhet de har av att fatta beslut inom Jönköpings kommun och upplever nu en förbättrad skillnad i hur det går att analysera information. Genom att avläsa samtliga medelvärden så bedömer många av respondenterna (33,1%) att besluten kommer att bli bättre.

5.2

Reduceras tidsåtgången när informationsuttag utförs i

Related documents