• No results found

En av mina frågor handlade om hur lärarstudenterna ser på relationen mellan boklig lärdom och sinnliga erfarenheter. Är det två skilda världar eller är de varandras förutsättningar eller hur ser studenterna på det här? Här har jag valt att dela in svaren i två kategorier. Den största av dem har jag kallat ser boklig

lärdom och sinnliga erfarenheter som varandras förutsättningar och de bil- dar tillsammans en helhet (fjorton studenter).

Det borde absolut finnas en relation, tycker jag, för de är ju verkligen inte separerat från varandra, fast det ligger nog mycket gammalt kvar. Det tar nog tid att tänka om. Det är lite synd att ämnena verkar så uppdelade och det är väl något jag hoppas på ska kunna förändras. T ex att man kan jobba med bilden samtidigt som man har en biologilektion. Att samtidigt som

man pratar om bladet på biologin även jobba med bladets form osv. (Elisabeth)

Jag tycker att de ska hänga ihop. Så som det ser ut i skolan idag så tycker jag inte att de hänger ihop för nu är det väldigt mycket att sitta och läsa, man ska plugga in osv. Om man inte börjar jobba mer med sinnena och kroppen, så tror jag att det bara blir fler och fler som inte klarar sig. Man måste ju lära det på något roligt sätt. Jag tror att man skulle få mer uppfatt- ning om vad som är viktigt att lära sig om man kombinerar det bokliga och det sinnliga. (Inger)

Jag kan tänka mig att musiskt lärande är byggt på att man GÖR alltså. Det är klart att det går att läsa mycket om konst, men då blir det ju historia. Man måste ju ofta ha teori för att understödja praktik för annars är man ju ofta nollställd, men för mycket teori blir teori för teorins skull. Om man inte utövar det någon gång så att teorin är en hjälp, t ex noter, de är ju till hjälp när man ska spela. (Victor)

Den här kategorin belyser att boklig lärdom och sinnliga erfarenheter är var- andras förutsättningar och stöttar varandra. Tillsammans bildar de en helhet som visserligen varierar till sin beskaffenhet, men som är ömsesidigt bero- ende av varandra. Några studenter talar om att det inte går att göra något praktiskt utan att också känna till teorier om det eller omvänt att det ibland inte hjälper hur mycket man än läser om en sak så krävs det att man får upp- leva och göra något för att förstå fullt ut. En annan viktig sak med att använ- da både boklig lärdom och sinnliga erfarenheter är att alla människor lär på olika sätt, några behöver visualisera, andra sjunga, röra på sig eller gestalta något.

Den andra kategorin har fått benämningen ser boklig lärdom och sinnliga

erfarenheter som varandras förutsättningar men utan att relatera dem till varandra och här återfinns resterande sex studenter.

Jag tror ju mycket på den sinnliga biten med inslag av teori. Alla barn kla- rar ju inte av den teoretiska biten utan man måste ha in mer praktiskt. Man måste nog gå in i varandra lite för att det ska fungera bättre. (Bodil)

De används ju inte tillsammans idag knappt någonting. Det är: ”Nu ska vi plugga och då ska vi läsa och nu kan ni få gå och ha lite kul och ha lite bild och så där”. De går ju att kombinera, men det görs inte. Många lärare är nog rädda för de tycker inte att de har de kunskaperna som krävs för att göra något sådant. (Frida)

Även studenterna i denna kategori ser boklig lärdom och sinnliga erfa- renheter som varandras förutsättningar, men de relaterar dem inte till var- andra. De talar om att det borde införas praktik i alla ämnen och att man tyc- ker att dessa båda aspekter borde kombineras, men man ger inga exempel på hur detta ska gå till eller hur de förhåller sig till varandra.

En fråga som jag vill koppla till detta avsnitt är frågan om vilka viktiga

och centrala aspekter som lärarstudenterna ser inom det estetiska fältet. Sva-

ren fördelar sig på en stor kategori som omfattar elva studenter och tre mind- re samt en student som svarar att hon inte vet vad hon ska svara på den här frågan.

Den största kategorin handlar om att det centrala inom fältet är att få

uttrycka sig på annat sätt såsom kreativt, skapande eller praktiskt.

Att man jobbar på ett annat sätt, man jobbar med andra hjärnhalvan. Jobbar kreativt, får röra på sej, hitta andra vägar. Om man tänker att man skulle ta bort alla estetiska ämnen i skolan och bara köra teori, så tror jag många barn faller igenom. (Monica)

Att få uttrycka sig på annat sätt än att man lär sig kunskap och skriver och så utan man får på något sätt tänka till lite mer, få självkännedom kanske, få uttrycka egna känslor om det nu är glädje när man sjunger eller det är andra aggressiva känslor i bild. Det är nog det som är det centrala med dem. Lite handens och kroppens … mer kroppen som verktyg. (Elisabeth)

Det studenterna ser som centralt och viktigt inom det estetiska fältet är att det handlar om att få uttrycka sig på ett annat sätt än endast genom tal och skrift. Detta ger alla elever möjlighet att uttrycka sig. Det skapar också gemenskap att tillsammans vara aktiva och göra saker samtidigt som det ger möjlighet för eleverna att utvecklas åt olika håll.

De resterande tre kategorierna handlar dels om att det centrala inom fäl-

tet är sociala aspekter och att det ger självförtroende (tre studenter), dels att det estetiska fältet underlättar lärande (tre studenter), dels att det estetiska fältet använder kroppen som verktyg (två studenter)

Ett citat som belyser kategorin det centrala är sociala aspekter och att

det ger självförtroende är följande:

Jag tycker att de är viktiga för de handlar mer om människan kanske eller om mig själv. Man får lära känna sig själv bättre och får kanske tro på sig själv för man ser så tydligt när man gör små steg i dem. Man får en kick. (Jannike)

Ett citat från kategorin det estetiska fältet underlättar lärande är:

De är ett jättebra komplement till vanlig undervisning, för man lär sig ju mest saker så. För mig känns det så att de hjälper all annan inlärning och gör allting roligare. Jag tror att man lär sig lättare om man får använda båda hjärnhalvorna. (Gabriella)

Slutligen ett citat som belyser kategorin det estetiska fältet använder kroppen

som verktyg.

Det som jag tycker är viktigast är att man får röra på sig, ja rörelsen och användningen av kroppen. (Staffan)

Dessa tre kategorier handlar om att det estetiska fältet bidrar med att självför- troendet förbättras, att man lär sig samarbeta och fungera i lag för skapande oftast sker tillsammans med andra. Andra aspekter är att det är ett bra kom- plement till annan undervisning, som både kan underlätta och göra annan undervisning roligare. Den sista aspekten handlar om att man inom detta fält mer utgår ifrån kroppen och rörelsen.