• No results found

Boodlas förening för pedagogik och trädgård

Syfte och mål

Syftet med projektet var att skapa en demokratisk mötesplats för gemen- samma aktiviter, för att bidra till ett ökat deltagande i samhället. Gula vil- lans trädgård ligger vid ett populärt gångstråk mellan miljonprogramsom- rådena Alby och Fittja. Trädgården är en unik och naturnära plats men var i stort behov av renovering för att bli funktionell och attraktiv. Den äldre delen av trädgården är anlagd i terrassform, vilket innebar att även tillgängligheten behövde förbättras. Föreningen ville därför utvidga träd- gården till åkern framför Gula villan, men då denna utgjorde betesmark för rådjur behövde området först hägnas in. Målet var att anlägga en var- aktig struktur i trädgården, med hjälp av gångvägar, planteringar och platser för umgänge, vila och lek. Förhoppningen var att omvandla träd- gården till ett utflyktsmål, där de boende i området skulle kunna bygga social gemenskap genom aktiviteter tillsammans.

Välkomnande skyltar vid grindarna in till trädgården. Foto: Boverket

Utmaningar

Det har varit en utmaning med projektet att få vissa samverkansparter att utföra det arbete som de kommit överens om. Detta har bland annat resul-

Upptäckarträdgården

Kommun: Botkyrka År stöd beviljades: 2016 Beviljat stöd: 308 415 kronor

terat i att grindarna till inhägnaden inte blev så robusta som föreningen önskat. En annan utmaning har varit att administrera den ekonomiska re- dovisningen av projektet, något föreningen menar beror på oerfarenhet.

Åtgärder

Ängen framför Gula villan har inhägnats av ett viltstängsel med trästolpar och tre grindar. Tillgänglighetsanpassade gångvägar har anlagts och väl- komnande skyltar har placerats utanför grindarna för att locka besökare. Trädgårdsterrasserna har fått nya smidesgrindar för att stänga ute skade- djur samt för att öka säkerheten. Grindarna är utformade för att passa till det befintliga staketet. De har även en funktionell dörrklinka, formgiven av föreningen med hjälp av en lokal smed, som ska vara lätt att öppna även för muskelsvaga eller reumatiker.

Utsikt över grönsaksbäddarna och lekplatsen från Gula villan. Foto: Boverket

En kreativ lekplats blev resultatet av en byggverksstad med barn. Lek- platsen består av en stor koja med serveringslucka, altan, rund entré och klätterstege upp på taket, där det finns en skylt med ”Alby Flygplats” samt ett flygplan. Lekplatsen innehåller även ett färgglatt stall, en fågel- skrämma som kan vinka och en kycklingbuss. Workshopparna resulte- rade dessutom i fler blomrabatter och en kompost. Nya grönsaksbäddar har också anlagts för att erbjuda lokalt odlade grönsaker.

Dialog och samverkan

Dialogen bestod bland annat av spontana samtal med de som promene- rade förbi trädgården, möten med särskolan och lokala grundskolan, dis-

kussioner med andra odlare i närområdet och workshoppar med barn och ungdomar från området. Föreningen har använt olika kanaler för att nå både dem som har lätt att göra sig hörda och de som inte brukar komma till tals i planeringsfrågor.

Arbetet med workshopparna har skett med över 400 lokala ungdomar och har haft en demokratisk utformning. Arbetet har syftat till att förankra platsen hos ungdomarna och få dem att vilja komma tillbaka. Föreningen har under arbetes gång fört samtal med ungdomarna om bland annat jäm- ställdhet och upplevd trygghet i det offentliga rummet.

Byggverkstaden hölls vid fyra veckolånga tillfällen med barn i åldrarna 6–14 år. Aktiviteten möjliggjorde för barn från olika stadsdelar att lära känna varandra. Den färdiga lekplatsen kommer att locka fler barn och familjer till platsen. Barnen har fått hjälp av professionella snickare och arkitekter som ett led i att barn ska få möta olika professioner och yrkes- verksamma kvinnor. Det har också varit viktigt att alla barn har lärt sig att hantera alla verktyg, för att lyfta fram tjejer och öka deras självförtro- ende avseende byggande och utformning av närmiljön.

Samverkan har skett tillsammans med hyresvärden Subtopia och fastig- hetsägaren Botkyrka kommun för att få deras medgivande och synpunkter på åtgärderna. Kommunens tillgänglighetsexpert har även hjälp till med utformningen av gångvägarna, till exempel avseende deras bredd och un- derlag.

Effekter

Projektet har omvandlat en tom plats till en aktiv trädgård som välkomnar alla förbipasserande. Innan föreningen tog över Gula villan och dess träd- gård var platsen privatägd. Workshopparna har därför fungerat som en in- troduktion till platsen, där de medverkande har fått information om att denna numera är öppen för alla. Välkomstskyltarna utanför grindarna skickar också en tydlig signal om detta.

Platsen upplevs efter upprustningen som tryggare, delvis på grund av att det är fler som besöker trädgården för att ha picknick, titta, provsmaka och handla. Det sker också fler spontana möten än tidigare, dels mellan besökare och dels mellan besökare och personal som arbetar i trädgården. Den förbättrade tillgängligheten har inneburit att fler grupper med rull- stolsburna och fler personer med barnvagnar besöker området. Lokala hobbyfiskare besöker också platsen för att gräva efter mask i komposten. Det är dock inte många från innerstaden som besöker platsen utan främst de som bor i närliggande områden.

Satsningen har bidragit till att det finns en känsla av stolthet och delak- tighet i området. Det har dessutom gjort promenadstråket mellan Alby och Fittja tillgängligt för fler. Föreningen har fått till sig att Alby och Fittja upplevs närmare varandra då stråket känns tryggare och det finns något värt att titta på och eventuellt besöka längs vägen.