• No results found

Syfte och mål

Syftet med projektet var att förstärka de kvaliteter som redan fanns i strandparken genom att omvandla denna till en multifunktionell park, med något för alla. Upprustningen hade även ett pedagogiskt syfte genom att synliggöra historien i området. Parken hade före upprustningen få ak- tivitetsytor förutom badplatsen och grillplatser vid stranden. Målet med projektet var att skapa en park full av möten och social samvaro med platser för aktivitet och rörelse. Ett annat mål var att även öka den upp- levda tryggheten i området, genom att locka fler människor att samlas och röra sig i området.

En av flera sittplatser i strandparken. Foto: Boverket

Utmaningar

Utmaningen med projektet har varit att färdigställa och slutrapportera det inom två år. Dialogen utgjorde också en utmaning då det kom in en del önskemål som inte kunde genomföras fullt ut, för att dessa var för kost- samma. Det var även en utmaning att samordna driftpersonal, trafikingen-

Vårby strandpark

Kommun: Huddinge År stöd beviljades: 2016 Beviljat stöd: 5915 755kronor

jörer och ekologer inför projektet. Det fanns dock ett upparbetat samar- bete med dem sedan tidigare som underlättade samverkan i projektet.

Åtgärder

Huddinge kommun har genom projektet försett parken med en hammock, bordtennisbord, grillplatser, perennplanteringar och en stor mängd sitt- platser. Strandstråket har förtydligats och blivit parkens huvudåder. Ett utegym, med inriktning på styrketräning har anlagts längs strandprome- naden. En specialbyggd långbänk finns också i parken, som är inspirerad av ett känt höghus kallat ”Ormen Långe”, som har en slingrande, väldigt distinkt form. En vikingalekplats har byggts för att attrahera både små och stora barn. Färgskalan i parken anknyter till miljonprogrammets te- gelröda och gula nyanser i Vårby gård i till exempel orangeröda metallde- lar på parkutrustning och skyltning.

Vårbys spännande historia har synliggjorts i gestaltningen och förstärks ytterligare med hjälp av informationstavlor som fokuserar på olika tidse- poker. Det finns till exempel en skylt vid ångbåtsbryggan om vikingati- dens Vårby och kopplingen till Birka. Vid vikingalekplatsen finns en skylt som skildrar asatron och förklarar kopplingen till korparna på lek- platsen. Den ursprungliga placeringen av herrgården Vårby gård har ac- centuerats genom att den har markerats med röda stenrader på platsen. Där har även en scen med utsikt över havet förlagts.

Dialog och samverkan

Dialogen har skett genom ett brett delaktighetsarbete som innefattade både kommunikation med särskilda fokusgrupper och ett öppet möte. Fo- kusgrupperna bestod av en blandning av olika föreningar, som till exem- pel kvinnoföreningar och den lokala hembygdsföreningen. Vid första mö- tet presenterades platsen och kommunens förslag på hur parken skulle ut- formas. Fokusgrupperna fick lämna sina synpunkter på förslaget, som ju- sterades efter de synpunkter och önskemål som kom fram. Allmänheten har även kunnat skicka sina önskemål och synpunkter till kommunen via epost. Förhoppningen var att en gedigen dialog med de boende skulle skapa en varaktig ansvarskänsla för parken.

Det kom in många synpunkter om vad som önskades i den nya parken. Ett utegym önskades av både kvinnor och män. Kvinnorna framhöll vik- ten av att utegymmet placerades på en lagom exponerad plats, där de som använder det varken blir utstirrade eller känner sig otrygga. Männen hade mest synpunkter på utformningen av utegymmet.

Utegymmet som bland annat innehåller tyngdlyftning. Foto: Boverket

Kommunen hade svårt att få tonåriga killar delaktiga i dialogen. Det var lättare att nå tjejer och killar i yngre ålder, bland annat genom olika dans- grupper och genom fritidsgården. En del tjejer var dock också svåra att nå, då deras äldre bröder hindrade dem från att besöka fritidsgården. Kommunen samverkade med ett befintligt samarbete mellan olika före- ningar i området. Då de redan var verksamma i området kunde de bidra med lokalkännedom.

Effekter

Vårby strandpark har genom projektet utvecklats till en attraktiv stads- park för hela området. Parken har fått en spännande gestaltning som drar fördel av platsens naturliga förutsättningar. Den är även funktionell och erbjuder något till alla oavsett intressen, åldersgrupp eller tillgänglighets- behov. Det har skett en avsevärd ökning av besökare till parken, både från närområdet och från andra områden. Utegymmet används flitigt och har blivit en samlingsplats, där människor till exempel träffas för att se- dan ge sig ut och jogga. Även scenen har blivit en samlingsplats. En befolkad park skapar förutsättningar för spontana möten och leder i förlängningen till tryggare miljöer. Gemensamma mötesplatser och akti- vitetsytor som ligger i anslutning till varandra underlättar detta. Vikinga- lekplatsen har till exempel placerats i anslutning till grillplatser och ute- gymmet i anslutning till en beachvolleyplan.

Bengtsforshus AB

Syfte och mål

Syftet med projektet var att skapa en utemiljö som främjar deltagande och trivsel i området. Bostadsområdet i Baståsen led av eftersatt underhåll och i området förekom även mordbränder, sönderslagna glasrutor och stolpar, klotter och ett skrotupplag av bilar. Bostadsområdet hade också blivit ett tillhåll för personer som inte bodde där eller hade anledning att vistas där. Det huvudsakliga målet med projektet var att få till ett trevli- gare bostadsområde och få de boende att känna en större gemenskap ge- nom att lära känna varandra bättre.

Området har försetts med färgglada stenar, denna med områdets namn på. Foto: Boverket

Åtgärder

I och med stödet såg Bengtsforshus AB möjligheten att genomföra en omfattande upprustning i området. Bostadsbolaget har byggt tre lekstu- gor, en inhägnad fotbollsplan, ett uterum med grillplats, en pergola och staket. Gamla träd och buskar har gallrats och i stället för dessa har nya bärbuskar och träd planterats. Olika planteringsytor har anlagts där de bo- ende kan odla köksväxter eller liknande. Bostadsbolaget har även gjort en

Baståsen

Kommun: Bengtsfors År stöd beviljades: 2016 Beviljat stöd: 1 428 069 kronor

total översyn av utemiljön, vilket inneburit bortrensning av skrotbilar och annat avfall.

Dialog och samverkan

Dialogen med de som bor och verkar i området inleddes med ett möte, där de boende fick föra fram sina idéer. En skiss presenterades med de tilltänkta upprustningsåtgärderna. Det visade sig att många av idéerna sammanföll. De tänkta åtgärderna korrigerades därefter för att bättre passa de boendes önskemål. En trygghetsvandring genomfördes också. En samverkanspart i projektet var Waernshögens Utvecklingsträdgård i Billingsfors, som har till uppgift att stärka utlandsfödda med hjälp av ar- betsträning, inom bland annat odling, naturvård och byggnation. Delar av arbetsteamet som genomförde åtgärderna var boende i området, vilket i förlängningen ledde till att en person fick anställning inom byggbran- schen.

Planteringsyta för odling. Foto: Boverket

Inledningsvis var det väldigt svårt att få med kvinnorna i dialogen. Trots information om dialogmötet på många olika språk och dörrknackning i området, var det främst män och barn som kom till mötena. Bostadsbola- get samverkade med bland annat ABF Fyrbodal i projektet. De hjälpte bostadsbolaget att involvera fler kvinnor genom att en kvinnlig företrä- dare kontaktade kvinnorna. Det visade sig att kvinnorna ville satsa på od- ling, som en följd av detta bildades en kvinnogrupp. De efterfrågade en lokal där de kunde träffas på egen hand och där de kunde förvara sina od-

lingsredskap. Bostadsbolaget kunde då tillhandahålla en lokal. Dialogen försvårades även av kulturkrockar och språkproblem.

Effekter

Efter projektet genomförts har det bara förekommit en enda incident. Klotter och skadegörelse har minskat och det pågår mer aktiviteter i om- rådet och fler människor ute vid grillplatserna. Det har skapats en större social gemenskap mellan de boende och de vågar nu säga till om någon gör fel. Det har dessutom skapats en närmare kontakt mellan de boende och bostadsbolaget. Bostadsområdet används främst av de som bor i om- rådet, men boende i de privata villorna runt omkring besöker också om- rådet och fotbollsplanen används flitigt av både boende och besökande utifrån.