• No results found

Föreningen Svensk samtidskonst

Syfte och mål

Syftet med projektet var att, tillsammans med boende och verksamma i området, skapa en permanent offentlig gestaltning, anpassad till platsen. I området fanns det före projektets start skogspartier och parkliknande de- lar men då dessa saknade funktion användes inte utemiljön i någon större utsträckning.

Målet med projektet var att öka tryggheten i området genom ökade sam- tal, reflektioner och möten och därmed indirekt stärka även demokratin. Fokus för projektet var samverkan och medborgardialog, förbättrad be- lysning i bortglömda stråk för att bilda nya sträckor och knyta samman området samt att skapa ljusa, öppna platser för möten och aktiviteter. Ambitionen var att alla boende och verksamma i bostadsområdet skulle kunna medverka i projektet, oavsett bakgrund, ålder eller förutsättningar. Tillsammans skulle de bidra till att stärka Albybergets identitet positivt.

En av de 18 nya mötesplatserna på Albyberget. Foto: Boverket

Var-dags-rum för att Albybergets utemiljö ska bli ett tryggt rum, var dag, för alla

Kommun: Botkyrka År stöd beviljades: 2016 Beviljat stöd: 2 100 000 kronor

Utmaningar

En stor utmaning för projektet var att det skedde två ägarbyten under pro- jekttiden. Det innebar att arbetet fick förankras på nytt hos de nya ägarna, för att få dem att fortsätta satsa på projektet. Det var även en utmaning att bemöta och realisera de önskemål som kom fram i dialogen. Ytterligare en utmaning var att ha en interaktiv dialog med media med anledning av allmänna dataskyddsförordningen (GDPR). Projektet kunde inte lägga ut bildmaterial på webbplatsen eller föra dialog på sociala medier som det var tänkt. Samtliga dialoger fick i stället ske på plats.

Åtgärder

Föreningen Svensk samtidskonst har genomfört olika konstgestaltningar på Albyberget. Installationen ”Orbit i slänten” har placerats i det skogs- parti som i dialogen utmålats som mörkast och mest negativt. Konstver- ket består av tre belysningscirklar som har hängts upp i trädkronorna och är ett exempel på omfältsljus. Genom att placera belysning vid sidan av vägen och samtidigt sänka ljusstyrkan på gatubelysningen minskar kon- trasterna. Upplevelsen avatt befinna sig i en ljuskägla, och inte se det som händer i mörkret runt omkring, försvinner.

”Hemljus”. Foto: Boverket

Föreningen har på befintliga lyktstolpar monterat 13 lampskärmar i ljus- diffuserande material, som liknar trygga hemlampor från vardagsrummet. Installationen ”Hemljus” minskar bländning och ökar därmed ögats mör- kerseende. En annan konstinstallation är en unik och tankeväckande gju- ten skulptur, utformad som en väska, som har placerats på en betongbänk

under en av Hemljus-lamporna. Konstverket ”Vila” är avsedd att ge en känsla avbeständighet och klassisk konst i modern tappning.

I området har tio unika trafikskyltar för Albyberget placerats ut, som be- står av positiva fraser såsom Tack, Demokrati och Kramnäralängtar. På gång- och cykelbanor där asfalten varit trasig eller saknats har as- faltsmönster anlagts. 18 nya mötesplatser med ny markläggning, bänkar, bord och grill eller sandlådor har uppförts i området. 100 nya brandsäkra soptunnor har även placerats ut för att öka trivsel, minimera brandrisk och minska nedskräpning. Träd och buskar har gallrats för att ge bättre belysning och friare siktlinjer och nya strålkastare har satts upp. En ny multiarena med konstgräs och stängsel runt om har också anlagts för att ge möjlighet till att spela olika bollsporter.

Färgglatt asfaltsmönster. Foto: Boverket

Dialog och samverkan

Dialogen i projektet var omfattande. Det innehöll intervjuer med 468 per- soner, informationskväll för alla lärare på Grindtorpsskolan, workshop med niorna för att inspirera dem till att själva bygga offentlig trygghets- skapande konst för Albyberget samt för inspelning av spegelholograms- film. Det genomfördes 18 olika workshoppar med elevrådet, fritidsklub- ben Albys Hjärta, kvinnoföreningar, föräldraföreningar och Hyresgäst- föreningen. Dialogen har även omfattat ett tiotal vandringar i området med bland annat Botkyrka kommun, fikor, middagar, förslagslådor, in- formationsspelare, utställningar, informationsaffischer i portuppgångar och brevlådor, utställningar, mini-bio med informativ Hologram-film, vernissage, omröstningar, gemensamma platsanalyser, forum på sociala

medier, sex möten med referensgruppen och ett oräkneligt antal samtal och diskussioner. Över 1 200 skisser, texter och mönster inkom under di- alogen och har varit inspiration till det som har byggts. Detta återfinns till exempel i lampornas mönster.

Den gedigna dialogen har resulterat i ökad aktivitet och ökad social ge- menskap i området. Konstnärerna som har lett projektet har varit aktiva både på plats i utemiljön och i skolverksamheten på Grindtorpsskolan. De har upplevt att passiv kommunikation inte har fungerat lika bra, förslags- lådorna är ett exempel på detta. I de fall det har förekommit språkproblem har projektet använts sig av bilder för att kommunicera.

Det framkom i dialogen att de boende, förutom konstinstallationer, även ville ha funktionalitet i området, i form av till exempel fotbollsplan och grillar. Fastighetsägarna och konstnärerna delade upp åtgärderna mellan sig. Fastighetsägarna arbetade med de funktionella åtgärderna medan konstnärerna fokuserade på den konstnärliga utsmyckningen.

Flera samverkansparter hjälpte till att genomföra dialogen. Hyresgästför- eningen satte upp lappar i trappuppgångarna, sammankallade till möten och hjälpte till att genomföra dem. Kvinnoföreningen i området anord- nade möten och samtal och även en nattvandring tillsammans med Bot- kyrka kommun, där 60 personer deltog.

En av tio unika trafikskyltar i området. Foto: Boverket

Effekter

Före projektets start förekom det problem med rån, inbrott och skadegö- relse i området. Efter projektet har problemen varit nästan obefintliga.

Delvis kan detta bero på den delaktighet som har skapats genom dialo- gen. Få vill förstöra något de själva har varit med att ta fram. Den förbätt- rade ljuskvaliteten ökar dessutom möjligheterna att, även nattetid, tydligt se vad som händer i området. Detta har också resulterat i att det är fler, både kvinnor och män, som är ute och går i området efter skymning. Responsen från allmänheten har varit positiv. Det var särskild uppstån- delse när ”Orbit i slänten” tändes första gången, i form av glada tillrop från balkongerna och i form av att flera kom ut för att prata om konstver- ket. Det har även blivit ett ökat flöde i bostadsområdet men det är bara ett fåtal utifrån som passerar. Åtgärderna som har genomförts framhäver och förstärker miljonprogrammets positiva ursprungsidé för utemiljön. Om- rådet upplevs nu mer omhändertaget, vilket även ökar den upplevda tryggheten och stoltheten över området.

Konstverken har placerats med ambitionen att de boende ska kunna se minst ett konstverk eller unik byggnation oavsett var de står på Albyber- get, och kunna orientera sig i området efter detta. Alla nya mötesplatser har utformats för att vara unika och specifika just för den aktuella platsen. Ingen är den andra lik. Den snarlika utformningen på till exempel Hem- ljus-lamporna och trafikskyltarna och färgvalen på bänkar och bord på de nya mötesplatserna, binder samtidigt ihop området till en enhet och skap- ar en igenkänningsfaktor som stärker identiteten.