• No results found

Göteborgs stads bostadsaktiebolag

Syfte och mål

Syftet med projektet var att utveckla den befintliga aktivitetsytan, från en plats för bollsport, till en generationsöverskridande mötes- och aktivitets- plats. Genom att utveckla platsen och tillföra delar som tilltalar barn och vuxna, oavsett kön, var denna plats avsedd att bli en levande, trygg och säker plats där alla känner sig välkomna såväl dag- som kvällstid. Ett an- nat mål var också att platsen även skulle erbjuda Göteborgs första inter- aktiva musik- och dansmaskin.

Den interaktiva dansbågen. Foto: Boverket

Åtgärder

Göteborgs stads bostadsaktiebolag har skapat en dynamisk, multifunkt- ionell yta, som är öppen och tillgänglig för både boende och besökare. På platsen finns en interaktiv dansbåge för lek till musik. Där finns även ett utegym, med sju olika redskap, där barn leker och vuxna i olika åldrar kan både leka och träna. Dessutom har en klätterställning med rutschkana för yngre barn samt en stor tillgänglighetsanpassad gunga satts upp. Flera sittplatser av olika karaktär har skapats och en grill har tillförts plat- sen för att skapa möjligheter till umgänge och möten med nya människor.

Generationsöverskridande aktivitetsarena

Kommun: Göteborg År stöd beviljades: 2016 Beviljat stöd: 1 027 277 kronor

Aktivitetsplatsen har döpts till Mosskanten efter naturområdet Svarte Mosse som ligger strax intill. Åtgärderna skapar en bra grund för bo- stadsbolaget att kunna arbeta vidare med andra sociala insatser.

Dialog och samverkan

Generationsplatsen har formats utifrån de önskemål som kommit fram under det löpande dialogarbete som görs i området. Tjejer har uttryckt att de saknat trygga platser att uppehålla sig på och att de inte har kunnat delta i till exempel sportaktiviteter i samma utsträckning som jämnåriga killar. En kartläggning över trygghetsaspekten runt generationsplatsen har gjorts. Bostadsbolaget mäter även tryggheten i en årlig hyresgästenkät där det ingår frågor om trygghet.

Sitt- och grillplats med pergola. Foto: Boverket

Effekter

Responsen från allmänheten har varit positiv. De boende har snabbt tagit till sig den nya utemiljön. Det är många som gör studiebesök till platsen. Generationsplats Mosskanten används främst av de som bor i området, men eftersom den ligger vid ingången till Svarte mosse, som är ett upp- skattat och välbesökt naturområde, innebär det att det även är många uti- från som besöker platsen. Boende från närliggande stadsdelar samt för- skolor och skolor inom stadsdelen besöker också platsen.

Platsen som kriminella gäng tidigare uppehöll sig på, har byggts bort. Området upplevs nu generellt lugnare, än när ansökan skrevs. Lekplatsen är en av flera åtgärder som bidragit till detta. Kultursatsningen Bonnier-

Hoops6 kom till generationsplatsen under sommaren 2018 och bidrog till en lugnare sommar än på länge. Bonnier hade inte hade valt den platsen för sin aktivitet om den inte hade rustats upp innan.

Utegymmet. Foto: Boverket

6

Ett samarbete mellan Bonnierförlagen och Svenska Basketbollförbundet för att öka läs- förståelse och minska inaktiviteten bland ungdomar i Sverige.

Syfte och mål

Syftet med projektet var att skapa en mötesplats utanför en befintlig akti- vitetslokal. Målet med åtgärden var att öka tryggheten, jämställdheten samt bidra till att fler vistas i utemiljön.

Åtgärder

Göteborgs stads bostadsaktiebolag har skapat en öppen, ombonad och lekfull mötesplats, som frigör en helt ny yta, som tidigare varit tom och inte hade någon särskild funktion. Platsen består av en gjuten betongyta med en långsida längs trottoaren och två kortsidor. Ytan är inramad av rymliga planteringskärl i cortenstål där växter och buskar planterats. Inn- anför planteringskärlen finns ett brett trädäck i sitthöjd, som har sittplat- ser i olika nivåer. Över halva ytan finns en pergola i stål för att göra plat- sen mer ombonad och ge den ett tak. Det finns även två hängstolar som hänger från pergolan och bidrar till en ombonad och lekfull känsla. Akti- vitetslokalen har fått en ny skylt i cortenstål som belyses bakifrån. Pergo- lan och nedre delen av trädäcket har inbyggda spotlights i olika färger.

Belysning kvällstid. Foto: Hilda Wenander, Göteborgs stads bostadsaktiebolag

Sittplatser bland växter utanför aktivitetslokal

Kommun: Göteborg År stöd beviljades: 2017 Beviljat stöd: 250 000 kronor

Dialog och samverkan

Dialogen skedde genom en öppen träff, där Göteborgs stads bostadsak- tiebolag presenterade ett förslag de arbetat fram. Förslaget fick sedan de boende tycka till om. Bostadsbolaget hängde även upp planscher med bilder på den föreslagna gestaltningen, där de boende kunde lämna kom- mentarer under några veckors tid. Bostadsbolaget anordnade också en namntävling som ledde till att aktivitetslokalen döptes till Orkanen. Detta följer med vädertemat i området då gatorna har namn som Godvädersga- tan och Flygvädersgatan.

Mötesplatsens trädäck och planteringskärl. Foto: Boverket

Effekter

Samlingsplatsen utanför aktivitetslokalen används nu både av grupper ut- ifrån och av boende i området. Förhoppningen är att den ska fortsätta locka dit flera och att den bli en samlingsplats, dit de boende vågar ta sig, även när det är mörkt ute. Sedan maj 2018 har Göteborgs stads bostads- aktiebolag trygghetsvärdar, som gör trygghetsvandringar varje kväll mel- lan klockan 15.00–23.00. Nyinflyttade i området besöks av någon av trygghetsvärdarna, som bland annat berättar om generationsplats Moss- kanten och aktivitetslokalen Orkanen med tillhörande utemiljö.