• No results found

Bostäder

In document ÄLMHULT SMÅSTAD ÖVERSIKTSPLAN (Page 28-31)

--- Naturuppevelse inom 5 min, gång (415 m, 5 km/tim, Trafikverket).

 Kulturupplevelse inom 10 min, cykel (3,3 km, 20 km/tim, Trafikverket).

 Förskola inom 10 min, cykel (3,3 km, 20 km/tim, Trafikverket).

Grundskola inom 15 min, cykel (5 km, 20 km/tim, Trafikverket).

Handel inom 10 min, bil

(8,3 km, 50 km/tim, Tätortsstandard).

 Primärvård ska finnas inom tätorten.

Gymnasium ska finnas i centrum.

Vattenskyddsområde

Vattenskyddsområden ska bidra till att det vatten som vi ska dricka skyddas, på både kort och lång sikt. Vattnet ska behålla sin goda kvalitet och aldrig bli sämre – bara bättre. Om du bor eller arbetar i ett vatten-skyddsområde behöver du vara extra var-sam när du till exempel byter olja på bilen, tvättar bilen eller gödslar gräsmattan. Varje vattenskyddsområde har föreskrifter som reglerar till exempel markanvändning och användning av bekämpningsmedel.

Vattentäkter kan vara antingen grundvat-ten- eller ytvattentäkter, eller en kombi-nation av båda. Vattenskyddsområden består ofta av tre olika skyddszoner: primär, sekundär och tertiär. Möjligheten att kunna åtgärda en skada i den primära zonen är mindre och därför ska skador i så hög grad som möjligt förebyggas så att de aldrig uppstår.

Avrinningsområden

Avrinningsområdet begränsas av en vatten- delare som skiljer ett avrinningsområde från ett annat. Det är en gräns i naturen, som man kan rita in på kartor genom att studera topografin. På den ena sidan av vattendelaren rinner vattnet ned i ett avrin-ningsområde, på den andra sidan i ett annat.

Områdena ska samrodnas med dagvatten-hanteringens olika steg.

Bostäder

 Elmiersområdet lämnas orört

 Klöxhult och Gemön får mindre utökning

 Gotthards, Stiftelsen, Silverdalen och centrala Älmhult pekas ut för omvandling och förtätning

 Befintliga områden är svårhanterliga och kräver platsspecifika lösningar

 Nya bostadsområden ska ingå i ett över- gripande utbyggnadspaket

 Det går inte att plocka bort en del utan att förlora stora värden från helheten

 Placering utgår från analys av befintliga mark- och värdesförhållanden

Områdespaket: Bostadsområden ska ingå i en helhet, där natur-, kultur-, ser- vice- och rekreationsvärden tillsam-mans skapar en stadsdel. Utbyggnads-takt och ekonomi måste samordnas så att stadsdelar byggs ut i sammanhäng-ande paket. Paketet samlar stadsde-lens värden till en helhetsupplevelse.

Delar går inte att plocka bort utan att förlora mer än bara delens värde för området i stort.Placering av nya områden samt förtätningar har utgått från de övergripande markförhållan-de kartor från Sveriges Geologiska undersökning (SGU). Varje områdes unika markförhållanden och värden har formgett områdenas placering och dess utbredning, särskilt stora områ-den med sankmark har undvikits.

Befintliga bostäder: Befintliga bostads- områden, som ofta är fullt utbyggda, är svåra att hantera då yta ofta saknas för ytterligare exploatering. Merparten av Älmhults stora bostadsdelar lämnas nära oberörda utöver eventuell enstaka förtätning som inte redovisas på ett övergripande plan. Gemön och Klöx-hult får mindre utökningar på dess si- dor. I Elmiersområdet pekas ingen stör- re utbyggnad ut då området bedöms som helt utbyggt. Områdena Älmekulla, Gotthards, Stiftelsen, Silverdalen och centrala Älmhult pekas ut för förtät-ning då det här finns lucktomter och verksamheter vilket på sikt föreslås omvandlas. Förtätning medför dock utmaningar ur flera perspektiv, till exempel dagvatten, parkering, grön-ytor, buller med mera. Problematiken vägs ekonomiskt upp av att områdena redan har utbyggd samhällsservice och infrastruktur, vilket är den stora kost-naden vid nya områden.

Befintliga samhällsstrukturer bär upp kostnaden av eventuella särlösningar då alternativ kostnaden av att bygga nya samhällsstruktur generellt sett är högre än nyttjandet av befintlig.

Med särlösning menas exempelvis

grönatak, underjordisk dagvattenma-gasin, genomsläppliga hårdytor som parkering. Befintliga situationer måste lösas med platspecifika lösningar. En dagvattenhanteringspolicy ska tas fram av kommunen.

Möckeln: Bostadsområden inom 200 meter från Möckeln är alla, i olika grad, svåråtkomliga. Många olika värden finns inom området, vilket bland annat ligger till grund för det utökade strand- skyddet. Samtidigt ligger det allmänna intresset av bostadsförsörjning tungt, speciellt med det aktuella bostadstryc- ket som Älmhult har i dagsläget. Områ- dena behöver användas för att tillgo-dose ett allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför strandskyddsom-rådet, då närheten till vattnet är ett unikt värde inom tätorten. Boastad, Sjöstabygd och nya Sjöstaden vid Hök- hult följer i stort den förstudie som gjordes för området år 2014. Place- ringen av nya bostadsområden försö- ker att förstärka de värden som utgör de utökade strandskyddet. Med natur- passager mellan områdena och undvi- kandet av viktiga värdena så vill kom- munen skapa ett underlag för att arbe- ta med rörelsen för allmänheten i om- rådet, något som saknas idag, utan att försämra för naturens och djurens villkor. Utpekade områden som ligger inom spanet 100 till 30 meter från strandkant är nära omöjliga bebygga i dagens lagstiftning. Omvärldsanalys pekar dock på att lagstiftningen kom-mer förändras inom snar framtid.

Östra stranden följer liknande tanke men lämnar 100 meter till vattnet då särskilt viktig naturskog finns längs strandlinjen. Rörelsestråk ska dock utvecklas längs stranden i form av GC-väg.

 Mark nära Möckeln är svåråtkomlig

 Bostadsförsörjningen väger tungt

Placeringen av bostäder i linje med värdena för det utökade strandskyddet Samrådshandling

29

Samrådshandling 29 Samrådshandling

Kartan visar hur områdena tar hänsyn vid placering till bland annat befintliga markförhållanden. Även om det går att bebygga sankmark så är det kostsamt.

förutttningarochställningstaganden

30 Samrådshandling

Riksintresse kommunikationer

Enligt förordningen (1998:896) om hus- hållning med mark- och vattenområ-den med mera ska Trafikverket efter samråd med länsstyrelser, Boverket och andra berörda myndigheter lämna uppgifter om områden som Trafikver-ket bedömer vara av riksintresse för kommunikationer. Det gäller de fyra trafikslagen – väg, järnväg, luftfart och sjöfart. Trafikverket stöttar länsstyrelsen i deras arbete med att bevaka utpekade riksintressen.

31

In document ÄLMHULT SMÅSTAD ÖVERSIKTSPLAN (Page 28-31)

Related documents