• No results found

– med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning

In document ÄLMHULT SMÅSTAD ÖVERSIKTSPLAN (Page 66-69)

FÖRKLARING

Strategisk miljöbedömning

En fördjupning av översiktsplanen berörs av samma regler som en översiktsplan och kan därför normalt antas medföra en betydande miljöpåverkan. Detta innebär att en strategisk miljöbedömning ska göras när en dokumentet upprättas eller ändras.

Syftet med miljöbedömningen är att integrera miljöaspekter i planeringen och beslutsfattan-det så att en hållbar utveckling främjas.

Ordet miljöbedömning i miljöbalken är ett samlingsnamn för såväl strategiska som spe- cifika miljöbedömningar. Miljöbedömning av planer, till exempel en översiktsplan, är en strategisk miljöbedömning.

Miljöpåverkan

För att miljökonsekvensbeskrivningen inte ska bli onödigt omfattande så bör den be- gränsas till de miljökonsekvenser som verk-ligen kan antas ge en betydande miljöpå-verkan. Betydande hänvisar till märkbart påverkande för systemet.

En miljökonsekvensbeskrivnings omfattning och detaljeringsgrad ska också vara rimlig med hänsyn till översiktsplanens innehåll och detaljeringsgrad. Hänsyn ska också tas till att vissa frågor kan bedömas bättre i den efter- följande detaljplaneringen.

Dokumentet nyttjar stor, måttlig, liten och ingen betydande påverkan. Skillnaden mellan de olika påverkningsgraderna är bedömningar.

Icke betydande mindre påverkan kallas där-med ingen betydande påverkan.

Noll alterantiv

Med ”nollalternativ” menas utvecklingen om planen inte antas. Även om man inte antar någon ny plan så kan man förvänta sig att någon form av förändring kommer oavsett, skillanden blir att den blir oplanerad alterna- tivt nyttjar äldre planering. Förändrade miljö- förhållanden kan också i regel förväntas oav-sett om de planeras för eller inte, exempelvis klimatförändringarna.

Konsekvenserna av den fördjupade översikts-planens förslag ska enligt lag jämföras med ett nollalternativ. Nollalternativet utgörs av en framskrivning av tillståndet i miljön i en situation med nu gällande planer. Nollalter-nativet innebär även att befolkningstillväxten fördelar sig mer slumpmässigt utan inbördes prioritering.

Självklart är även nollalternativet en prognos snarare än hårda fakta eftersom ingen kan veta vad som händer om femtio år. Nollalter-nativet är därmed förväntad framtid utifrån befintliga förutsättningar.

 Planeringen ska leda till en långsiktig och hållbar utveckling

En strategisk miljöbedömning samt tillhörande miljökonsekvensbeskrivning ska tas fram parallelt

Förslaget långsiktiga effekter redovisas med en enklare barometer

FÖRSLAG NOLLALTERNATIV

Landskapsbild & nära Landsbygd: Kumulativ

Samrådshandling

67 Samrådshandling

Den sociala tryggheten ökas och bul- ler hålls till de större vägarna om för- slagets infrastruktursinriktningar följs.

Planeringen förstärker även andra so-ciala värden i och med att trafik hålls på utpekade platser, bort från andra ömtåliga värden. Centrala Älmhult blir trevligare och tystare i och med förbifarterna. Kvalitativa parker i centrum ökar tryggheten samt skapar mötesplatser. Förtätningen skapar mer rörelse och ökat handelsunderlag, vil-ket håller centrum levande under hela dygnet. Alla områdespaketen har en planerad helhetsbild, vilket säkerstäl-ler att alla värden nås vid utbyggnad.

Privata och offentliga instaser kan bättre samordnas. Tillsammans ger detta bra boendemiljöer i hela tätorten med olika kvaliter att välja.

Nollalternativet

Om bostadsmålen inte nås riskerar orten att förlora viktiga arbetsgivare, vilket på sikt ger trolig avfolkning och stor betydande negativ förändring för hela kommunen. Detta kommer nega- tivt påverka sociala och ekomiska värden ur flera perspektiv, till exempel samhällservice, friluftsliv, naturmiljö, döende centrum med mera.

Allmänna & riksintressen: Förslaget leder till bättre koppling mellan kom- munens olika öppna allmänna områ-den, vilket i längden leder till högre nyttjandegrad från invånarna. Detta bedöms kunna göras i merparten av fall helt utan negativ påverkan av na- tur- och kulturintressen. I de fall, till exempel Möckelns strandlinje, där na- tur- och kulturlandskap får mindre ne- gativ påverkan så vägs detta mot den positiva påverkan detta har för allmän- hetens rörelsemöjlighet, det vill säga social hållbarhet. Idag är Möckelns strand svåråtkomlig för människor och saknar därmed en av tre aspek-ter vilket rättfärdigar strandskyddet, särskilt negativt då riksintresse för det rörliga friluftslivet finns längs Möckeln. Barriären runt vattnet för människor ska motverkas skonsamt

för naturen. Järnvägen som rakt i- genom Älmhult är problematiskt då det är av högsta prioritet och ett riks- intresse. Samtidigt är det en absolut barriäreffekt som hindrar all annan typ av rörelse av fordon, människor och djur. Förslaget samordnar över-gångar samt föreslår ytterligare att öka tillgängligheten. Dock är det av vikt att alternativ till Hallandsvägen säkerställs till exempel Köpmantun-neln, Södra Ringvägen och Elmevägen.

Centrums kulturmiljö, ett riksintresse, tillåts fortsatt utveckling vilket är en förutsättning för ett levande centrum.

Levande centrum och allmänhetens behov av mötesplats vägs mot de kul- turintresse som ligger över platsen.

Ingen betydande negativ påverkan på grundvärdet bedöms ske.

Nollalternativet

Inget förändras det vill säga inga bar- riäreffekter motverkas och inga all- männa platser får mer rörelse, som skulle möjliggöra för vidare investe- ringar i området. Vissa intressen på- verkas inte medan andra riskerar att försämras över tid. Överlag så för-sämras den sociala hållbarheten det vill säga människors vardag och den nuvarande problematiken cemente-ras ytterligare då ökad investering inte kan motiveras då få invånare får nytta av dessa.

Trafikutveckling: Förslaget leder till både förtätning och stadsutbredning.

Befolkningsmängden antas öka. Dock innehåller förslaget ett fokus på att främja för cykeln ur ett flertal alterna-tiv, vilket ger miljöfördelar. Genom-fartstrafik ska ledas bort från de mest trafikerade centrala delarna, vilket förbättrar luft, partiklar och allmän trafiksituation i centrum. Fokuset på bättre villkor för cykel- och lokaltra-fik bedöms leda till att fler väljer cykel buss och tåg på lång sikt. Nödvändig biltrafik kommer dock öka och skapa en negativ påverkan i och med befolk-ningsökningen och stadsutbredningen.

Åtgärder i form av central förtätning, tydlig infrastruktursindelning och

för-ädlandet av nära naturmiljöer bedöms ge en mindre positiv förändring.

Faktum kvarstår att befolkningsökning generellt sett leder till ökad trafik och därmed sämre luft. Men åtgärder tas för att i möjligaste mån förminska eller helt motverka de negativa effekterna.

Oavsett så bedöms inget tröskelvärde överstigas på grund av stadens skala och befintliga goda luftvärden.

Nollalternativet

Älmhult har en stark bilkultur. Detta ändras inte och inga åtgärder för att minska användandet görs. Därmed ger nollalternativet, beroende på be- folkningsutveckling, olika grad av ne- gativ påverkan. Ett pågående miljö- problem som visats globalt skapa miljöproblem sen 1960-talet.

Blåstruktur: Älmhult har idag en svag hantering av sitt vatten, vilket innefat- tar dagvatten, översvämning, kontroll av vattenkvalite med mera. Förslaget innefattar åtgärder som på ett strate-giskt plan försöker påbörja hanteringen av problematiken. Översvämnings-risken från Möckeln respekteras och utöver enstaka fall hålls avstånd ända upp till 200 års regn i och med att forskningen pekar på ökade mängder.

Vattenskyddsområden, det vill säga norra gröna ryggraden, får förbätt-ringar i form av skonsammare mark- användning då man går bort från fot-bollsplan, vilket är negativt i och med dess behov av stödjande substanser till hårdgjord yta, vilket är bättre ur ett reningsperspektiv.

Dagvattenfrågan förbättras i och med övergripande hanteringsstrategi för nya utpekade områden samt att en skyfallskartering ska tas fram för be-fintlig byggnation i Älmhult. Skyfall-skarteringen ska stödja framtagandet av platsspecifika lösningar. Uppde-landet av olika steg för dagvattnets hantering gör att kontroll av kvalite i uppsamlande stråk blir lättare och effektivare att spåra källa.

FÖRSLAG NOLLALTERNATIV

Stadsbild & boendemiljö: Kumulativ effekt

FÖRSLAG NOLLALTERNATIV

Allmänna & riksintressen: Kumulativ effekt

NOLLALTERNATIV

Trafikutveckling: Kumulativ effekt

FÖRSLAG

68

Nollförslaget

Älmhult vattenproblematik fortsätter, främst vattenkvaliten, kontroll och hantering av dagvatten i centrala de- lar blir lidande. Vatten och nära sank-marker fortsätter ses som ett problem istället för eventuella livskvaliteshö-jande objekt i vardagen.

Grönstruktur: Älmhult har idag en stark grönstruktur med gröna miljö-er tätt inpå bostadsområdena. Viss svårlöst problematik finns kring den gröna kopplingen mellan Klöxhult till Elmiers/Södra verksamhetsområde.

Förslaget tydliggör och visar viktiga gröna kopplingar, vilket säkerställer att inga kritiska avbryt skapas framåt.

Förslaget nyttjar även gröna miljöer i samband med kultur och näringsliv för att skapa social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet för områden som idag har svårt att finna underlag för utveckling.

I tätortens olika naturområden före- slås skilda fokus. Fokuset ger effekti-va insatser över tid, vilket tillsammans även skapar en bra helhet. Skillna- den mellan områden ger även brett spektrum av olika tätortsnära natur-miljöer, vilket ger fördelar för både människor, djur och flora.

Älmhult har många tätortsnära platser med problematik som för-svårar exploatering. Förslaget visar hur dessa kan nyttjas som både naturkopplingar och nära rekreation i en sammanhållen kedja. Trots viss exploatering närmare Möckeln så väger kopplingen/passagen längs vat-ten tungt och säkerställer natur- och hållbarhetsintressen. Övergripande så sparas viktig tätortsnära naturmiljö och viktiga korridorer. Samnyttjan ger ekonomi och fler skäl för människor att komma ut i naturen.

Nollförslaget

Naturen fortsätter att nyttjas som i dagsläget, vilket innebär att stora na- turmiljöer nära tätorten endast har enklare skötsel. Till viss del hållbart

för ekologiska värden, men saknar ekonomisk och social hållbarhet. Tyd-ligt exempel är Möckeln strand, vilket idag är helt otillgänglig för den stora allmänheten. Ekonomiskt underlag saknas då få intressen delar platsen, speciellt underlagsgivande näringslivs- och kulturintressen.

Samhällsrisker: Förslaget tar ställning till klimatförändringar, ökad medve-tenhet kring farligt gods och buller.

Förslaget identifierar, tydliggör och säkerställer tillräckliga riskavstånd.

I diffusa situationer så ges riktlinjer för att i möjligaste mån skapa bra för-utsättningar för framtida arbete, till exempel dagvattenhantering. Enklast är att helt ta avstånd från risker, men där värdet av att förtäta staden väger tyngre så föreslås byggnation. Vid ny byggnation finns riktlinjer med stöd från nyframtagen riskutredning.

Utredningen klargör avstånd och rekommendationer, som ska vägleda vidare arbete. I många fall understry-ker förslaget endast problematiken och försöker ge en helhetsbild, vidare utredning kommer behövas i ett fler- tal fall. Förslaget finns då som stöd för att kunna visa vilka förutsätt- ningar som måste beaktas.

Nollförslaget

I dagsläget finns väldigt lite stöd eller riktlinjer för någon riskbild. Det ma-terial som finns förhindrar generellt sett helt byggnation vid riskområden, vilket gör att tätorten istället får en starkare stadsutbredning. Detta krä-ver ytterligare mark och skapar större avstånd, vilket negativt påverkar alla hållbarhetsaspekter. Osammanhållen bild och okunskap ökar samhällskost-nad och risker för människoliv då viktiga frågor glöms.

Mellankommunala värden: För cykel-turismen och allmänt kopplingarna från tätorten ut mot det större cykel- nätet föreslås åtgärder som bättre kopplar ut mot norr, väst och sydost i form av nya cykelnätskontakter ut mot nämnda väderstreck.

Utredningskorridorer för nya snabb-tåget markeras och kommunen förslår västlig dragning då central dragning kan ge problematik i och med dess behov av dragning och bostadsområ-dena Gemön och Möckeln. Koppling till västlig draging nås genom nya bo- stadsområdet Vena. Stora ekonomis-ka och sociala hållbarhetsaspekter bedöms nås om snabbspårat skulle komma till.

Förslag på bättre dragning för järn-vägstrafik längs Sydostlänken visas.

Bedömning är att nya dragningen är ger bättre villkor för godstrafiken och en bra koppling till föreslagen utveck-ling av bangården i södra delen.

Förslaget föreslår ett flertal åtgärder vilket ämnar att förbättra vattenkvali-teten mot slutrecipienter och villkoren för markanvändningen vid vatten-skyddsområdet. Förslagen bedöms över tid ge betydande miljöfördelar, både för Älmhult och andra kommu-ner längs vattenleden.

Förslaget föreslår byggnation nära kom- mungränsen ner mot Osby kommun.

Både bostadsområdet Södra Klöxhult och föreslagen expansion av verksam- hetsområdet söderut bör kunna sam-ordnas med Osby kommun med god effekt för både ekonomiska och soci-ala aspekter. Osby kommun bedöms inte få negativ påverkan av förslaget.

Nollförslaget

Vattenkvaliteten fortsätter vara mindre god då inga tydliga riktlinjer för fy- siska åtgärder föreslås i gällande Över- siktsplan. Utvecklandet av nationell infrastruktur försvåras och Älmhult ges liten påverkan möjlighet. Cykel- turismen försvårars då riktlinjer för hur koppling ska inte ges.

FÖRSLAG NOLLALTERNATIV

69

Sammanfattning: Förslaget ger i många fall fördelar för den sociala- och ekonomiska hållbarheten medan den förändringar/utvecklar förutsätt-ningarna för den ekologiska hållbar-heten. I merparten fall så handlar det om att nyttja de ekologiska utan att negativt påverka dess förutsättningar.

I vissa fall vägs dock sociala- och ekonomiskhållbarhet över den eko-logiska, men då är ofta den ekologis-ka aspekten tidigare helt dominant området, till exempel Möckeln. Detta görs dock så varsamt som möjligt genom att till exempel hålla passager längs vattnet, inte påtagligt negativt påverka strandsiluetten med bygg-nation och undvika särskilt viktiga naturmiljöer.

Fokuset av att samplanera de olika hållbarhetsaspekterna ger även eko- logiskafördelar då som förslaget på- pekar ger ekonomisk grund för vidare investering av skötsel. Detta blir inte bara ekonomiskt möjligt utan via sociala åtgärder, till exempel mötes-platser och aktiviteter, så kommer underlaget av människor på platserna ytterligare understryka behovet av investering.

Förslaget leder som påpekat till både stadsutbredning och förtätning, vilket är nödvändigt då endast förtätning inte når det bostadsbehov som Älm-hult står inför fram till år 2050. För-slaget leder även till ökad befolkning.

Detta leder till negativ påverkan från ökad trafik, påverkan av landskapet

från resursbehov, markomvandling.

Detta väger förslaget upp genom att säkerställa bättre cykelvägar, ringleder runt centrum, parkeringshantering, främja utomhusaktivitet för allmän-het m.m. Älmhult har idag mycket god luftkvalite, vilket trots oundviklig försämring från befolkningsökning, inte bedöms få en betydande försäm-ring då Älmhult fortfarande är en mindre tätort.

I denna expansion så lokaliseras nya områden varsamt och undviker vik- tiga naturmiljöer. Samtidigt så säker- ställs både korridorer och viktiga större naturområden, vilket bedöms ge betydande positiv miljöpåverkan i det långa loppet då naturkedjor be-hålls och utpekade grönområden får en positiv utveckling.

Den socialhållbarheten bedöms få en betydande positiv påverkan då trots stadsutbredning och risker om segration. Förslaget lägger fokus på att skapa värden och goda kommuni-kationer i samtliga stadsdelar, vilket ger alla socioekonomisk grupper lika vilkor. Mötesplatser och bättre fritids-möjligheter ges till allmänheten.

Den ekonomiska hållbarheten be-döms få betydande positiv påverkan ur ett flertal aspekter. Befolkningsök-ning, kompetensförsörjning men även kommunalt underlag för kultur och natur bedöms få postiv påverkan.

FÖRSL A G NOLL AL TER NA TIV

In document ÄLMHULT SMÅSTAD ÖVERSIKTSPLAN (Page 66-69)

Related documents