• No results found

Meeting transcript: Focus group B

BRAGI DASH

HENRIK: Bragi kändes lite som en Kickstarter-produkt, med sexiga renderingar och sen så är det inte så mycket i den. Jag skulle köpa den och ha värsta höga förväntningarna och sen så är tekniken lite opålitlig.

JOSEFIN: Det där med pulsen liksom, hur var det? Den började på 50, sen gick den upp till 160 och sen ner igen. Så jag litar inte riktigt på det.

ANNA: Jag tyckte att Bragi var jättesvår att röra sig i. Touchen reagerade på håret eller på mina öron när jag rörde mig.

HENRIK: Jag tyckte de var tunga. JOSEFIN: Jag med.

ANNA: Jag tyckte de var förhållandevis lätta. SAMIR: Jag tycker att de var normala.

HENRIK: Jag vet inte om det är ett problem, samtidigt har jag märkt ut dem som lite av mina favoriter, de var så pass coola men det fanns störningsmoment. De satt väldigt bra, lika bra som Jabra men inte lika påträngande. Jabra känns som en alien som tränger sig in i örat.

KOMFORT

SAMIR: Jag tycker att Bragi och Plantronics var sköna. Det som var jobbigt med Plantronics var sladden, det var inte jättejobbigt nu men jag kan tänka mig att det kan bli jobbigt att springa med dem. Eller om man har långt hår, jag vet inte hur man skulle göra.

JOSEFIN: Jag tyckte om Bragi och Philips, Philips var svåra att få i, men när de väl satt i så var de bra

HENRIK: Philips känns som att det är mer sladd än de andra på nåt sätt. JOSEFIN: De hade tunnare sladd så att de trasslade ihop sig mera. ANNA: Magnetiska delen på sladden var så himla stor.

HENRIK: Skönt att de inte slår emot nacken när man använder magneten ändå.

JOSEFIN: Det som var bra med att ha Bluetooth-grejen där bak var att hörlurarna blev lättare och mindre. Typ Jabra gillade jag inte att man har en knapp på örondelen så om man ska trycka på en knapp så trycker man in dem ännu mer i örat, det var riktigt irriterande. Bragi hade ju swipe istället, men jag lyckades inte få igång det. Men konceptet är bättre, då behöver man inte liksom trycka lika hårt.

ANVÄNDARVÄNLIGHET

HENRIK: De mest användarvänliga borde vara de enklaste egentligen, och det vore väl Philips. Enklast som i inga konstigheter, så igenkänningsfaktorn.

ANNA: Håller med.

HENRIK: Men samtidigt vet jag inte, de andra har kanske fler funktioner men man vänjer sig efter kanske två dagar.

ANNA: Jag tyckte ändå om att man bara hade tre knappar som man använde till fullo. Men du har ändå rätt att man känner igen, det blir enklare då.

JOSEFIN: På Plantronics så hade jag problem ibland med att blanda ihop knapparna, de var på båda sidor och en var för att hoppa fram i låtarna och en för att pausa.

HENRIK: Jag känner att det var hundra olika funktioner på knapparna på Plantronics. SAMIR: Jag tyckte att Bragi var faktiskt mest användarvänliga. Det är klart att i första hand man kanske inte fattar hur de funkar, men har man instruktioner och läser dem så fattar man ju. Jag fattade ganska fort att man swipar fram och tillbaka för att höja eller sänka.

ANNA: Jag tyckte att det var opålitligt, jag försökte swipa fem gånger och det hände ingenting, sen tog jag inte ens på hörlurarna och då hände det något. Jag tyckte touchen var jätteopålitlig, jag vill ha en knapp så att man vet vad som händer.

SAMIR: Jag tycker Bragi var mest användarvänliga, men funktionaliteten var ju keff, det buggade rätt mycket och det var inte nice men utöver det så var det ganska lätt att bara swipe. HENRIK: Det kan ju få vara touch, men gärna touchknappar. Jag gillar att ett ställe har en funktion, och inte göra rörelser. Men det klart, taktil feedback är ju ännu bättre.

ANNA: Jag hade problem i och med att de inte sitter så perfekt så var man ofta tvungen att trycka tillbaka dem i örat, och då kommer man ju åt touchen. En knapp måste man ändå trycka på för att det ska hända nåt.

SAMIR: Då kan man ju ha något som avaktiverar funktionerna, så att man kan sätta på sig hörlurarna.

DESIGN

SAMIR: Utseende tänker jag.

ANNA: Jag tycker också att det ska förmedla funktionen. Plantronics var grå på utsidan och svart på insidan, så då vet man vad som ska vara mot nacken.

HENRIK: Jag håller med. Bragi har bäst design om man tänker snyggast, men de förmedlar inte sport, det här skulle kunna vara jätteömtåliga grejer. De förmedlar ju lyxig futurism. SAMIR: Lite Säpo.

JOSEFIN: Jag tycker Plantronics ser riktigt sportiga ut.

SAMIR: Den tycker jag också faktiskt, den var mest sportig. Det är bra. Men det behöver inte alltid vara så. Bara för att det är sportigt så behöver det inte se sportigt ut. Bara de har rätt funktioner.

HENRIK: Jag tycker den är lite ful faktiskt, den är för lång.

JOSEFIN: Jag skulle vilja att man kan justera dem där bak i nacken.

ANNA: Den låg styvt i nacken, men jag upplevde det som att de andra med sladdar hängde i nacken istället, och det störde i nacken istället för att det hängde.

HENRIK: Ja så då vill man att sladden ska vara lättare kanske.

JOSEFIN: Plantronics hade också knappar på snäckan, men de var inte lika hårda att trycka på, som Jabra, det här hade jag inget problem med

ANNA: Jag hade problemet för att jag upplevde att jag var tvungen att trycka på en viss del och inte bara mitt på knappen. Det känns som om jag trycker här nere så känns det inte som att det händer nånting, lite dålig taktilitet i de här.

JOSEFIN: Det kändes som att de små knapparna krävdes att man tryckte lite hårdare på.

FRIHET

HENRIK: Jag tänkt på hur mycket det begränsar mina rörelser. JOSEFIN: Jag tänker hur mycket man känner att de finns där. HENRIK: Jabra och Bragi tycker jag var bra.

ANNA: Plantronics. JOSEFIN: Philips.

SAMIR: Bragi och Plantronics, det var de två. Philips var jobbig för om man har långt hår eller jag vet inte, men den här pluppen speciellt.

JOSEFIN: Philips var jättesvår att sätta in tyckte jag, men när den väl var inne så satt den bra. ANNA: Jag kände att klumpen var så himla tung och den kändes verkligen i nacken, och vill man inte det så var man tvungen att sätta fast den i kläderna, och då förlorar man frihet tänker jag. Jag vill ha möjligheten att inte behöva sätta fast dem.

HENRIK: Jag testade aldrig utan klämman, jag gillade den, men det blir liksom ett måste. SAMIR: Men Bragi är mest frihet, utan sladd och så.

HENRIK: Men det är också en begränsning när man tänker att “Oj, tänk om jag tappar en”, då känns de ömtåliga.

ANNA: Jag skulle inte göra volter i Bragi, då försvinner en av dem. Medan den här, jag tror inte den skulle trilla av.

HENRIK: Nä, de andra känns säkrare, just för att de inte sitter ihop med varandra. De känns tunga och bräckligare. Det är klart att om den hade varit lite mer matt eller av gummi så känns det som att de skulle tåla mer, även fast det kanske inte stämmer.

ANNA: Faktiskt bara en liten gummirand hade gjort jättestor skillnad.

LJUDISOLERING

HENRIK: Jabra hade bäst känner jag. Jag tycker det är viktigt, men jag tycker inte att det är hög prio, jag springer ju i stan och då är det ju livsfarligt. Bragi har en bra lösning att de släpper in ljud, men att de isolerar bra samtidigt.

ANNA: Jag har lite problem för att Jabra täcker ju bort så mycket, men då kommer det in ljud från sladden istället, det rispar i sladden och kommer in i örat. Jag satte att de hade dålig ljudisolering bara för det.

JOSEFIN: Jag tycker Plantronics och Bragi. SAMIR: Jag tyckte Jabra var bra.

ANNA: Bragi och Plantronics tyckte jag också.

HENRIK: Ser att det är en USB-symbol på Jabra, men jag vill inte försöka få loss

gummidelen för att jag är rädd att jag kommer ta sönder den. Men det är imponerande hur lätta de har fått dem med sändare och batteri och allt.

IDENTITET

HENRIK: De lurarna jag skulle berätta om är Bragi, de har en tydlig design, futuristiska, men inte sportiga. Jag kan tänka mig att de skulle finnas hos Christoffer Teye. Han känns väldigt trendmedveten och lyssnar mycket på vad folk på internet säger..

ANNA: Jag tänkte mer att de skulle vara på ett jättefancy ställe, ett jättefancy rum du går till för att ha egentid när du är jätterik. Att ha dem gömma i ett dolt vackert skrin, extremt lyxigt tycker jag. Man tar på sig dem och sätter sig ner och njuter.

JOSEFIN: Jag får lite office-feeling, nån som är påväg till jobbet. Lite kontor/businessman. SAMIR: Jag tänker som handsfree är Bragi skitbra, om man kan släppa in ljudet utifrån när man pratar i telefon. Oftast när jag har mina on-ear, de täcker ju väldigt mycket av ljudet så ibland kan jag skrika väldigt högt när jag pratar utan att märka det.

HENRIK: Jag vill inte säga att Bragi har bäst identitet, jag tycker att de har tydligast identitet. Jag tycker att Jabra har bäst identitet för sammanhanget.

SAMIR: Jag tycker nog Plantronics ser bäst ut för sammanhanget, dels för att man är van med att se såna för sport, men också för att de har en lite tjockare gummidel istället för sladd. (Alla pekar på Philips för sämst identitet)

HENRIK: Det känns som att de är 100 kronors billiga lurar.

Vilka hörlurar är bästa valet för aktiv användning?

SAMIR: Jag skulle säga Plantronics. ANNA: Plantronics.

HENRIK: Jabra. JOSEFIN: Plantronics.

Vilka hörlurar är bästa valet för vanlig användning?

HENRIK, OSMAN, JOSEFIN: Bragi.

ANNA: Jag funderar på någon av de här, men jag tycker mest om in ears som inte går in i öronkanalen, och Bragi skulle jag bara tappa bort på en gång. Jag tar Plantronics.

HENRIK: Jag kom på en grej, om man skulle ha en magnetgrej utan batteri som man bara kunde ha i fickan som förvaring, pytteliten bara, lite mjuk. Så att man inte tappar bort sina Bragi.

HENRIK: De säljer alltså högra och vänstra öronen separat på hemsidan också, ifall man tappar bort ena. Bara det är lite av ett dåligt tecken.

ANNA: Synd att de inte ger ifrån sig ljud om man tappar bort dem.

ANNA: De påminner om min gamla MP3-spelare. Ger samma känsla. Den var liten, svart och hade en yta av glas.

Vilka hörlurar skulle ni ta hem om ni fick?

JOSEFIN: De där äggen för de är coola. HENRIK: Ja, äggen, för att skryta.

ANNA: För mig är det väl Plantronics, men sen när jag hörde om det här med Jabras “Find my headphones” blev jag lite sugen, men jag fattar inte appen så det blir nog Plantronics. SAMIR: Bragi.

HENRIK: För att de är coola, men även funktionerna. Om du frågar vilken jag skulle gå ut och springa med så skulle jag inte tycka att de var tillräckligt tåliga för det.

SAMIR: Jag tänker att jag kommer ha dem i duschen, för de var ju vattentåliga.

Av det som vi diskuterat idag, vad tycker ni är viktigast för oss två att ta med i vårt projekt?

HENRIK: Risken är ju att man gör en för komplicerad produkt. Funktioner och formen. SAMIR: Det beror på er nisch.

ANNA: Oavsett vem ni nischar ser alla olika ut i öronen.

JOSEFIN: Det är svårt att göra alla nöjda, allas öron passar olika hörlurar.

SAMIR: Om ni tänker sport så tycker jag att funktionalitet överväger design. Jag skulle säga att ni ska fokusera på det för det finns en massa andra som är high tech och så som funkar bättre för vardagen. Att de ska vara smidiga att få på sig, och att de inte glider ut. Det finns tusen olika klockor och appar för att räkna ut hur mycket du ska ta i knäböj eller din puls till exempel som är mycket bättre. Och riktiga träningsfreaks kommer ändå inte använda såna funktioner, de använder riktiga pulsmätare. Så jag skulle säga att de funktionerna inte väger så mycket, jag skulle säga att bekvämlighet, att de sitter bra, är viktigare.

Om ni skulle sätta ihop er perfekta sporthörlur, hur hade de sett ut?

SAMIR: Trådlösa, ingen BT tänker jag, att man slipper koppla det till telefonen.

ANNA: Jag tyckte Bragi var himla sköna, jag hade gärna haft den formen på en mer sportig. HENRIK: Det känns som att på utsidan så är det någon businessman som skulle ha på sig dem. Det ser ut som att de har aktiv brusreducering, men det har de inte. Och det älskar man

ju på flygplan. Om man är rädd för teknik så kommer man nog inte köpa dem, det kan vara lite läskigt att ha de här elektriska delarna i direkt kontakt med örat när man stoppar in dem. JOSEFIN: Ja de ser lite läskiga ut.

HENRIK: De har ett basbrus när man har på sig dem men inte har på något, lite behagligt brus.

ANNA: Ja, det är ju smart.

ANNA: Bra att man kan lyssna tillsammans med Bragi, en hörlur var. Det hade varit bra om man kunde koppla ihop dem med ett band om man ville.

JOSEFIN: Typ klicka in dem i ett band, valbart.

HENRIK: Rent praktiskt så skulle jag lämna asken hemma inkopplad i väggen, så skulle jag plocka ur snäckorna när jag använder dem och stoppa tillbaka dem när jag är klar. Att de alltid är fulladdade och i värsta fall ta med asken.

Är det nåt vi har missat att fråga som ni tycker är viktigt?

ANNA: Jag tänkte på en sak, jag hade gärna velat ha tydligare knappar, vad de betyder. Skriva lite diskret vad de ska användas till.

SAMIR: Här har de gjort det på Jabra, men det är lite dumt att de gjort sport-ikonen på den gula delen när knappen är nån annanstans, det är lite knappformat också så man tror att man ska trycka där.

HENRIK: Det är lite dumt att den skryter med funktioner, det är redan så begränsat med plats så att man skulle få ett överflöd av information.