• No results found

Branschaktörernas syn på ICT-utvecklingen Detta avsnitt sammanfattar resultaten från enkätundersökningen med de

In document Nyttan av ICT för byggbranschen (Page 31-34)

branschexperter bestående av både praktiker och forskare som medverkat i enkätundersökningen. Samtliga har i artiklar i fackpressen eller i före- drag på konferenser och branschseminarier visat sig engagerade i, och ha påverkan på branschens utvecklingsfrågor inom ICT.

För att kartlägga nuläget och ta fram modeller över dagens ”typiska” byggprocess och informationsflöden, gjordes en fallstudie avseende genomförandet av ett flerbostadshus. Enkätundersökningen genomfördes med fallstudiens resultat som gemensam bakgrund, för att:

• Identifiera och prioritera förbättringsområden som på kort eller medel- lång sikt kan leda till högre effektivitet och förbättrad kvalitet,

• föreslå åtgärder som kan användas som underlag för framtagning av framtidsscenarion och rekommendationer för effektivare användning av ICT, samt

• validera fallstudiens resultat.

I enkäten värderas potentialen avseende förbättrad produktivitet och kva- litet med stöd av ICT inom problemområden som identifierats av med- lemmarna i projektets arbetsgrupp och inom högst fyra problemområden identifierade på egen hand. Arbetsgruppens åtta områden (utan rangord- ning) var:

• 3D-CAD och bygginformationsmodeller. • Informationsstrukturer och gränssnitt. • Samverkan och ICT-policy.

• Visuell information. • Produktbestämning. • Erfarenhetsåterföring. • Systemleveranser. • Mängdavtagning.

0 Nyttan av ICT för byggbranschen

Enkätsvaren har analyserats med syfte att finna drivkrafter som respon- denterna ser för den fortsatta ICT-utvecklingen, de åtgärder som krävs, de möjligheter som kan tänkas uppkomma och slutligen den nytta som de ger branschen med ett implementeringsperspektiv för de flesta av de föreslagna åtgärderna på 2 till 5 års sikt. Enkätsvaren avser flerbostadshus och har redigerats till löpande text genom att sammanföra svaren till ge- mensamma teman och aspekter.

Drivkrafter till nya samverkansformer och användning av modern ICT

Byggbranschens utveckling kännetecknas av ökat marknadsberoende inklusive ökad miljöhänsyn och ökad internationell konkurrens samt ökat kundfokus. Företagens krav på lönsamhet gör att förändringsbenä- genheten ökar vilket tvingar fram nya samverkansformer som strategisk partnering innefattande aktörer i hela värdekedjan, samt krav på samver- kan mellan produktbestämning och produktion inklusive tillverkning och montage. Detta tillsammans med nya inslag av industriellt byggande med hela byggsystem eller komplexa systemprodukter, till exempel badrums- volymer, möjliggör mer långsiktiga samarbeten och underlättar investe- ringar i ICT-lösningar.

Effektiviseringen av byggprocessen medför att projekten styrs med tyd- ligt processägarskap och produktansvar i organisationerna. Kompetens- nivån i branschen har ökat, bland annat efter en längre tids satsningar på industridoktorander. Ledande aktörer som byggherrar, entreprenörer och konsulter har allt bättre kunskaper om effektiva samverkansformer och insikter om den ekonomiska och kvalitetsmässiga potentialen i modern ICT.

Modernt digitalt byggande ställer krav på samordnade informations- strukturer och gränssnitt. Flexibel samverkan mellan olika aktörer gör att det inte är en strategisk fördel att arbeta med egenutvecklade informa- tionsstrukturer. Den informationstekniska infrastrukturen har utvecklats, bland annat med dokumenterade byggsystem och processer och möjlighe- terna till erfarenhetsåterföring ökar. Projektnätverken har en väsentlig roll som plattform för digital informationshantering i byggprojekt.

Åtgärder i företagen för införande av nya samverkansformer och modern ICT

Byggherrarna har en nyckelroll i utvecklingen av effektivare byggproces- ser och användningen av modern ICT. Effektiv förvaltning av byggnader leder till att allt fler byggherrar efterfrågar informationen i digital form som bygginformationsmodell, BIM. Detta leder till krav på processens övriga aktörer att i större utsträckning arbeta i objektorienterad 3D-CAD. En BIM innehåller strukturerad information som gör att man enkelt kan ta reda på information, till exempel om ingående byggdelar, material, areor och andra egenskaper hos olika utrymmen.

Industrialiseringen av byggandet har stor betydelse för möjligheten att göra långsiktiga investeringar som inte bara kommer ett enstaka projekt tillgodo. Vid ökat systembyggande kan utvecklings- och investerings- kostnader inklusive 3D-CAD och bygginformationsmodeller läggas på systemutvecklingsskedet, inte i det enskilda projektet. Produktutveckling införs som funktion inte enbart hos materialtillverkare utan också hos

1 Utvecklingsområden

andra parter som byggentreprenadföretag, konsulter, föreningar etcetera med uttalat ansvar att utveckla system/delsystem, där implementering sker i projekten och erfarenheter samlas systematiskt och bearbetas för att implementeras i nästa projekt. Produktutveckling och byggprojektering kan genomföras i integrerade team med tillämpning av informationssys- tem som stödjer ”concurrent engineering”. Nya affärsupplägg typ strate- gisk partnering medför att kommunikation och samverkan i produktut- veckling och projekt stimuleras och premieras. Nya företag baserade på innovativ informationshantering kan skapa nya affärsmöjligheter.

Åtgärder i branschen för införande av nya samverkansformer och modern ICT

Effektivare informationsutbyte måste skapas, till exempel med den danska modellen från Det Digitale Byggeri som förebild, där 3D-arbets- metodik, klassifikation och informationsformat fortlöpande harmoniseras. Ett branschgemensamt råd för digitalt byggande bör tillsättas för utar- betande av standardiserade informationsformat för utväxling av generell och aktörsgemensam information. I arbetet måste ingå genomförande av pilotprojekt för att utveckla och förfina standarderna parallellt med ge- nomförandet. Målet ska vara att samtliga aktörer kan använda kompatibla system.

ICT-branschen måste få en fördjupad förståelse för byggsektorns krav på informationssystem och medverka i branschgemensamt standardise- ringsarbete. Standardiseringen bör göras på både nationell och europeisk nivå. Moduluppbyggda anpassbara programvaror med neutrala gränssnitt ger frihet för utveckling av tilläggsanpassningar i samarbete med bygg- branschen. ICT-marknaden kan på detta sätt få ökad konkurrens. Projekt- nätverken har en viktig roll som informationscentraler.

Industriellt byggande kan ställa krav på nya upphandlingsformer och vidareutveckling av LOU, Lagen om offentlig upphandling.

Nyttan av modern ICT som 3D-CAD och bygginformationsmodeller

Användning av modellbaserad information med standardiserade infor- mationsstrukturer och gränssnitt innebär att ingen redundant information skapas, vilket leder till mindre fel eller tidigare upptäckt av dessa i pro- jekteringen. Kvaliteten hos informationen och kontrollen över kommuni- kationen ökar, vilket leder till färre missförstånd och irritationsmoment. Det går fort att hitta rätt information. Kortare ledtider ger tidsbesparingar vid överlämning och utväxling av data. Allt detta förbättrar branschens produktivitet och gör att företagen istället alltmer konkurrerar på kvalitet, kundmedverkan, värdeskapande och kreativitet.

3D-CAD och informationsmodeller med standardiserade informa- tionsstrukturer och gränssnitt ger högre kvalitet och ökad hållbarhet hos informationen, underlättar erfarenhetsåterföring och bidrar till ökad innovationsgrad och kontinuerlig utveckling samt gör att informations- hanteringen genom hela värdekedjan kan integreras.

2 Nyttan av ICT för byggbranschen

Goda exempel och utvecklingsområden

In document Nyttan av ICT för byggbranschen (Page 31-34)