• No results found

Brukare i fokus

4.1 Resultat från enkätstudien

4.1.3 Brukare i fokus

I den delen ”brukare i fokus” i enkäten ställdes påståenden angående brandskyddet hos brukarna och hur respondenterna på det.

Enkäten visar att ca 28 % (103 respondenter) av respondenterna som inte arbetar ute hos brukare inte alls informerar brukare om vikten av ett fungerande brandskydd i hemmet.

Svaren visar att det är väldigt jämt mellan den nedre och övre delen på skalan. Ca 50 % (185 personer) har svarat en trea eller över medan ca 50 % (189 personer) har svarat en 2a eller lägre. Respondenternas svar illustreras i figur 29.

34

Figur 29: Respondenternas svar på om de informerar brukarna om vikten av ett fungerande brandskydd i hemmet. Där 0 är

”inte alls” och 5 är ”i stor utsträckning”. Respondenter som inte arbetar i fält.

Av de 171 respondenter som svarat på i fritextsvaret uppger 19 att de inte informerar brukare om vikten av ett fungerande brandskydd. En respondent bland de 19 nämner dock att det är något de ska börja göra. En respondent nämner att hen inte vet om det görs. Resterande 151 nämner att information om brandskydd till brukare bland annat sker muntligt, skriftligt, infoblad och checklista.

Svaren från respondenterna visar att ca 47 % (15 respondenter) av respondenterna som arbetar ute hos brukare har svarat att dom i stor utsträckning informerar brukaren om vikten av ett fungerande brandskydd. Medan ca 19 % svarar att det inte alls görs. Detta illustreras i figur 30.

Figur 30: Respondenternas svar på om de informerar brukarna om vikten av ett fungerande brandskydd i hemmet. Där 0 är

”inte alls” och 5 är ”i stor utsträckning”. Respondenter som arbetar ute i fält.

19 av 19 respondenterna svarar i fritextsvaren att det görs. Det görs antingen muntligt, via bilder eller via skrift. En respondent nämner även att det tar upp ämnet mer frekvent närmare jul då adventsljusen plockas fram.

I figur 31 redovisas respondenterna som inte arbetar ute hos brukares svar på påståendet ”vår organisation kan påverka brandskyddet hos brukarna”. Det kan utläsas från figuren att ca 45

% (168 respondenter) inte anser att de kan påverka brandskyddet. Medan ca 9 % (32 respondenter) svarat att de kan göra det i stor utsträckning.

35

Figur 31: Respondenternas svar på påståendet "vår organisation kan påverka brandskyddet hos brukarna". Där 0 är ”inte alls” och 5 är ”i stor utsträckning”. Respondenter som inte arbetar i fält.

16 av 124 respondenter som svarat på fritexfrågan nämner att de inte gör någonting. En av de 16 skriver ” Tyvärr görs inte detta alls. Jag påpekar ibland till personal att se till hur utrym-ningsvägar ser ut i bostäderna, men nej, detta är inget som vi tar något ansvar för, tyvärr säger jag, för många brukar har ingen anhörig som gör detta heller.”

5 respondenter svarar att de inte vet. 14 skriver att de påverkar brandskyddet hos brukare. En nämner att de beställer rökförkläde, sängkläder eller liknande om det behövs. Medan en annan nämner att de införskaffat brandsäkra sängkläder på enhetens bekostnad. Resterande 89 respondenter nämner att de pratar med brukaren om risker som kan finnas i hemmet. De nämner dock att då det är den enskildes hem så kan de inte göra så mycket utan brukarens tillåtelse.

Enkäten visar att majoriteten av respondenterna som arbetar ute hos brukare anser att de inte kan påverka brandskyddet hos brukarna. Medan en minoritet på 41 % (13 respondenter) anser att de i någon utsträckning kan göra det. Detta visas i figur 32.

Figur 32: Respondenternas svar på påståendet "vår organisation kan påverka brandskyddet hos brukarna". Där 0 är ”inte alls” och 5 är ”i stor utsträckning”. Respondenter som arbetar ute i fält.

Av de 14 respondenter som angett ett svar i fritextrutan svarar fyra att de informerar brukaren om brandskydd. Sju respondenter nämner att de är behjälpliga vid byte av exempelvis

brandvarnare eller att de ringer någon som kan göra det. Bland de sju nämner en respondent att deras räddningstjänst bistår med brandvarnare om brukaren saknar en. En nämner att de inte är hemtjänstens ansvarsområde. De resterande två nämner bara att brukare tar sådana insatser positivt

36 I figur 33 illustreras respondenterna som inte arbetar ute hos brukares svar på om potentiella risker uppmärksammas och diskuteras med brukaren. Majoriteten av svaren ligger på den övre halvan av skalan. Dock svarar ca 8 % (28 respondenter) att det inte alls görs.

Figur 33: Respondenternas svar på påståendet "Potentiella risker hos brukare uppmärksammas och diskuteras med brukare". Där 0 är ”inte alls” och 5 är ”i stor utsträckning”. Respondenter som inte arbetar i fält.

Tre av 177 respondenter nämner att det inte alls görs. Resterande 174 nämner att de pratar om det med brukarna eller anhöriga. En av de 174 respondenterna nämner att de står för

kostnaden för exempelvis brandförkläde om det behövs. En annan nämner att problematiken lyfts men att då de ej har en fullmakt i denna fråga så kan de inte bestämma hos brukaren.

Ca 69 % av respondenterna som arbetar ute hos brukare svarar att om potentiella risker

uppmärksammas hos brukare så diskuteras det med brukaren i stor en stor andel av fallen. Två respondenter uppger att det inte alls görs, medan 2 andra uppger att det görs i mindre

utsträckning. Respondenternas svar presenteras i figur 34.

Figur 34: Respondenternas svar på påståendet "Potentiella risker hos brukare uppmärksammas och diskuteras med brukare". Där 0 är ”inte alls” och 5 är ”i stor utsträckning”. Respondenter som arbetar ute i fält.

18 av 18 respondenter som svarat i fritextrutan nämner att de oftast för en konversation med brukaren om riskfyllt beteende som sängrökning eller rökning inomhus. Alla brukare tar inte den diskussionen så bra och kan bli irriterade att de påpekas. En respondent nämner att de oftast pratar med brukaren om att det även är hemtjänstens arbetsmiljö som de värnar om. En respondent svarar att denne själv åker ut och talar med brukaren då respondenten är denne som är ansvarig över hemtjänstgruppen.

Majoriteten av respondenterna som inte arbetar ute hos brukare svarar att det i stor

utsträckning utförs individuella insatser hos en brukare med uppenbara risker. Till stor del så

37 har respondenternas svarat på den övre halvan av skalan. Men 4 % (15 respondenter) svarar att det inte alls görs. Respondenternas svar illustreras i figur 35.

Figur 35: Respondenternas svar på påståendet "Det utförs individuella insatser hos brukare om risker upptäcks". Där 0 är

”inte alls” och 5 är ”i stor utsträckning”. Respondenter som inte arbetar i fält.

Fem av de 213 respondenterna som svarat på fritextsvaret nämner att de inte hjälper till vid detta. Resterande 208 respondenter nämner att de kontaktar rehabteamet eller

bostadsanpassningsteamet som sedan installerar exempelvis spisvakt. En respondent nämner att det inte är en lång process. Dock måste de få tillåtelse ifrån brukaren.

Enkäten visar att ca 81 % av respondenterna som arbetar ute hos brukare svarar att det utförs individuella insatser hos brukare om risker i hemmet upptäcks. Två svarar att det inte gör i så stor utsträckning. Respondenternas svar visas i figur 36.

Figur 36: Respondenternas svar på påståendet "Det utförs individuella insatser hos brukare om risker upptäcks". Där 0 är

”inte alls” och 5 är ”i stor utsträckning”. Respondenter som arbetar ute i fält.

18 av 18 respondenterna nämner att de hjälper till vid detta. En nämner att brukare kan bli irriterade av detta, medan en annan säger att brukarna är tacksamma.

I figur 37 redovisas respondenterna som inte arbetar ute hos brukares svar på om det utförs regelbundna kontroller av brukarnas brandskydd. Majoriteten svarar att det inte alls utförs, medan ca 8 % (29 respondenter) svarar att det utförs i stor utsträckning.

38

Figur 37: Respondenternas svar på påståendet "Det görs regelbundna kontroller av brukarnas brandskydd". Där 0 är ”inte alls” och 5 är ”i stor utsträckning”. Respondenter som inte arbetar i fält.

Av 111 respondenter som svarat på fritextfrågan säger 27 respondenter att det inte görs. En motivering till detta är att det är brukarens eget hem och den ansvarar därför för

brandskyddet. Nio respondenter vet inte om detta görs inom deras organisation. Resterande 75 respondenter nämner att det utför kontroller av brandvarnare. Det utförs inom olika intervall beroende på respondent.

Nedan i figur 38 visas respondenterna som arbetar ute hos brukares svar på påståendet

”regelbundna kontroller av brukarnas brandskydd utförs”. Ca 47 % (15 respondenter) svarar att det aldrig utförs, medan ca 29 % svarar att det görs i stor utsträckning.

Figur 38: Respondenternas svar på påståendet "Det görs regelbundna kontroller av brukarnas brandskydd". Där 0 är ”inte alls” och 5 är ”i stor utsträckning”. Respondenter som arbetar ute i fält.

En av 11 respondenter nämner i fritextsvaren att det är anhöriga/brukaren som ansvarar för det. Resterande 10 nämner att det utförs inom olika intervall. En bland de 10 nämner att brukarna reagerar positivt.

Related documents