• No results found

Budget 2022 med Plan för 2023-2024

Förslag till beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1. att fastställa Budget 2022 med plan för 2023-2024.

2. att fastställa skattesatsen för år 2022 till 22:36 per skattekrona.

3. att bemyndiga nämnderna att justera taxor och avgifter motsvarande allmän prisutveckling.

4. att anmoda nämnderna att utifrån kommunfullmäktiges övergripande mål och ekonomiska resursramar fastställa taxor/avgifter, detaljbudget, investeringsbudget och

verksamhetsmål för år 2022 samt senast under november 2021 återrapportera till kommunstyrelsen.

5. att bemyndiga kommunstyrelsen att omfördela budget från oförutsedda medel för tillkommande kostnader under året.

6. att bemyndiga kommunstyrelsen att göra tekniska förändringar av budgetramar under förutsättning att berörda nämnder är överens och att förändringarna är kostnadsmässigt neutrala i kommunens budget.

7. att bemyndiga kommunstyrelsen att uppta nya lån 2022 enligt budgeterad nivå samt omsätta nuvarande lån som förfaller till betalning under året.

8. att fastställa driftbudgetramen för kommunens revisorer för 2022 i enlighet med kommunfullmäktige presidiums förslag.

Sammanfattning av ärendet

Enligt kommunallagen ska kommunen varje år besluta om en budget som omfattar minst tre år samt fastställa skattesats mm.

Kommunstyrelseförvaltningen har upprättat ett förslag till Budget 2022 med Plan för 2023-2024 för Vimmerby kommun.

Budgeten uppfyller kommunallagens krav på ekonomi i balans och mål för god ekonomisk hushållning.

Resultatmålet är 20-22 mnkr under perioden motsvarande 2 % av skatteintäkter och statsbidrag och skattesatsen föreslås vara oförändrad (22:36).

110

2 (4)

Förslaget utgår ifrån tidigare fastställda planeringsförutsättningar och har kompletterats med tillkommande ramberäkningar och SKR:s senaste skatteprognos.

Kommunstyrelseförvaltningen kommer efter budgetberedningens behandling att arbeta in nya tillägg och justeringar som framgår av Vimmerbyalliansens förslag till Budget 2022-2024.

Ärendet Bakgrund

Kommunernas budget är lagstadgad. I kommunallagens åttonde kapitel behandlas ekonomisk förvaltning och vad budgeten ska innehålla. Kommunen ska varje år upprätta en budget för nästa kalenderår (budgetår). Budgeten ska innehålla en plan för ekonomin för en period av tre år, varvid budgetåret utgörs av periodens första år.

Budgeten omfattas av ett balanskrav (intäkterna ska överstiga

kostnaderna). Av budgeten ska framgå vilka anslag som ska utgå, hur de ska finansieras och med vilken skattesats samt hur den ekonomiska ställningen beräknas vara vid budgetårets slut. I budgeten ska anges mål och riktlinjer för verksamheten som är av betydelse för god ekonomisk hushållning.

Budgeten är kommunens viktigaste verktyg för planering och styrning av verksamheten. I budgeten fastställs politisk viljeinriktning

(övergripande mål) och hur kommunens samlade resurser ska prioriteras mellan olika nämnder och verksamheter (övergripande resursramar).

Nämnderna ska senare utarbeta detaljbudget, investeringsbudget och verksamhetsplan där de redovisar hur de planerar att arbeta under budgetperioden för att uppnå den politiska viljeinriktningen. Detta görs inom ramen för av kommunfullmäktige beslutade övergripande mål och anvisade ekonomiska ramar. Vid konflikt mellan mål och medel gäller medlen.

Nämnderna ska därefter under budgetåret regelbundet följa upp och utvärdera verksamheten och ekonomin. Vid avvikelser från fastställda planer ska nämnderna vidta erforderliga åtgärder och rapportera detta till kommunstyrelsen.

Budgetprocessen och tidigare behandling

Budgetprocessen är navet i kommunens styrning och resursfördelning till verksamheterna. Att ta fram budgeten, följa upp den under året och slutligen göra bokslut är en omfattande process som pågår i princip under två år.

Processen inleddes i februari med att kommunstyrelseförvaltningen utarbetade förslag till Planeringsförutsättningar för Budget 2022 med Plan för åren 2023 och 2024 inklusive tidplan. Ingångsvärden är föregående års bokslut innevarande års budget samt aktuella planeringsförutsättningar inför kommande år utifrån ekonomi, demografi, statlig styrning och andra omvärldsfaktorer.

111

3 (4)

I början av mars hölls en budgetupptakt där planeringsförutsättningar samt förvaltningarnas resultat (2020), möjligheter och utmaningar inför kommande år presenterades.

Därefter behandlades planeringsförutsättningar av budgetberedningen och kommunstyrelsen i mars. Kommunstyrelsen beslutade då att anta direktiv för planeringsförutsättningar samt att dessa skulle utgöra anvisningar och en grund för det fortsatta arbetet.

Under mars-april har kommunstyrelseförvaltningen i dialog med övriga förvaltningar arbetat med kompletterande ramberäkningar och framtagande av ett budgetdokument. SKR:s senaste skatteprognos har också beaktats.

Det har även under denna period skett en politisk process i partierna och samtliga partier har även medverkat vid budgetdialoger med berörda tjänstemän.

Budgetärendet behandlas slutligen av budgetberedningen och central samverkansgrupp (CESAM) i maj samt av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i juni.

Under hösten förväntas nämnderna fastställa detaljbudget, investeringsbudget och verksamhetsmål.

Budget 2022, Plan 2023-2024

Kommunens budget med plan för kommande tre år beskriver politiskt prioriterade övergripande målsättningar och resursramar. Detta utgör sammantaget en grund för verksamhetens inriktning och omfattning.

Budgetdokumentet innehåller: politisk viljeinriktning (majoriteten), planeringsförutsättningar (styrmodell, omvärld och förutsättningar, mål för god ekonomisk hushållning), ekonomisk sammanställning (resultat-, balans- och finansieringsbudget, driftbudgetramar, investeringsbudgetramar) samt nämndbeskrivningar. I bilaga redovisas Vimmerbyalliansens tillkommande prioritering (9 mnkr) Kort sammanfattning av budget 2022

• Budgeten uppfyller kommunallagens krav på innehåll, budget i balans och mål för god ekonomisk hushållning.

• Resultatmålet är 20 mnkr motsvarande 2 % andel av skatteintäkter och statsbidrag.

• Skattesatsen är oförändrad 22,36 procent.

• Kommunen omsätter cirka 1,1 miljarder kronor.

• Nämndernas ramar kompenseras/justeras för förändrade löner, internpriser och kapitalkostnader samt demografiska

volymförändringar.

• I budgeten finns även medel med 9 mnkr för tillkommande politisk prioritering samt 3,3 mnkr för oförutsedda kostnader.

• Skatteintäkter och lönekompensation har beräknats utifrån SKL:s prognoser. Demografiska volymförändringar har beräknats utifrån SCB:s befolkningsprognos.

112

4 (4)

• Investeringsramen är 230 mnkr netto varav ny förskola och nytt vård- och omsorgsboende i Vimmerby tätort 165 mnkr utgör den enskilt största investeringen.

• I budgeten finansieras 85 mnkr av investeringarna med egna medel och resterande investeringar 145 mnkr lånefinansieras.

• Under eget kapital finns en resultatutjämningsreserv om 30,4 mnkr som kan användas för att vid behov kunna utjämna intäkter över en konjunkturcykel.

Revisionens budget

Av 11 kap. 8 § kommunallagen framgår att förslag till budget för revisorernas verksamhet ska beredas och upprättas av fullmäktiges presidium. Fullmäktiges presidium kommer med anledning av detta att behandla förslag till budget för revisorernas verksamhet.

I föreliggande budgetförslag lämnas därför frågan om revisionens slutgiltiga budget utan eget ställningstagande från kommunstyrelsen.

Information och förhandling

MBL-information och förhandling, enligt lag (1976:580) om

medbestämmande i arbetslivet, om budgetförslaget genomfördes med de fackliga organisationerna vid central samverkansgrupp (CESAM) den 18 respektive 25 maj.

Beslutsunderlag

Kommunstyrelseförvaltningens tjänsteskrivelse: Budget 2022 med Plan för 2023-2024 (tjänsteskrivelse)

Budget 2022, Plan 2023-2024 (bilaga, dokument)

Presentationsbilder: Budget 2022-2024 (bilaga, bildspel) Beslutet ska skickas till

Samtliga nämnder och bolag Ledningsgruppen

Ekonomiavdelningen

Roger Sjögren Ekonomichef

113

Förslag till Kommunstyrelsen 2021-06-02 114

VIMMERBY KOMMUN, BUDGET 2022 med plan 2023-2024

1

Politisk viljeinriktning

Majoritetens budgetförslag 2

Planeringsförutsättningar

Styrmodell 3

Omvärld och förutsättningar 4

God ekonomisk hushållning 6

Ekonomisk sammanställning

Resultatbudget 8

Balansbudget 9

Finansieringsbudget 10

Budgetramar drift 11

Investeringsramar 12

Nämnderna

Kommunstyrelsen 13

Barn– och utbildningsnämnd 14

Socialnämnd 15

Miljö– och byggnadsnämnd 16

Revision 17

Valnämnd 18

Överförmyndare i samverkan 19

Bilaga

Vimmerbyalliansen tillkommande prioritering 21

Innehållsförteckning

115

VIMMERBY KOMMUN, BUDGET 2022 med plan 2023-2024

2

Politisk viljeinriktning

Vimmerbyalliansen budgetförslag

Vimmerbyalliansen politiska riktning är att såväl skapa stabilitet i ekonomin, ge god service till våra Medborgare, som att proaktivt främja kommunens utveckling.

2021 sänktes överskottsmålet tillfälligt för att stötta tidigare underbudgeterade verksam-heter. Det bidrog bland annat till att ge socialnämnden 18 mnkr i utökad ram. Inför budget-året 2022 har det funnits utrymme att ta ett större steg mot att återställa överskottsmålet.

Det skapar bättre förutsättningar för att klara självfinansiering av våra investeringar framåt.

I budgeten för 2022 har vi således ett resultat på 20 mnkr och ett fortsatt långsiktigt mål att återställa resultatmålet till 2 procent. Förslaget innehåller även tillkommande särskilt prio-riterade områden med 9mnkr, se bilaga (sid 21).

I och med 2022 års budget införs en demografimodell som tar hänsyn till befolknings-förändringar i åldersgrupperna som rör förskola, grundskola, gymnasium, fritidshem och äldreomsorg. En viss minskning i de yngre åldersgrupperna medför en minskad budget för barn- och utbildningsnämnden, -1,1 mnkr medan socialnämndens ram utökas med 3,6 mnkr.

Inför 2022 har Vimmerbyalliansen identifierat ett antal områden där utveckling skulle främ-jas av ett tätare arbete över förvaltningsgränserna.

Barn- och ungdomars välmående visade på flera negativa trender redan före pandemin med bl.a. ökat stillasittande och psykisk ohälsa. Socialförvaltningen och barn- och utbild-ningsförvaltningen har sedan tidigare inlett en samverkan som syftar till en bättre helhets-syn och tidiga insatser för att hjälpa de barn och ungdomar som behöver stöd.

Vimmerbyalliansen satsning möjliggör att det här viktiga arbetet kan startas upp ordentligt.

Genom Vimmerbyalliansens budget finansieras även den viktiga satsningen på att alla barn ska kunna läsa efter första klass.

Den viktiga uppgiften med att stärka våra medborgares möjligheter på arbetsmarknaden skulle gynnas av ett tätare samarbete mellan kommunens vuxen- och SFI-utbildning, arbetsmarknadsenheten och näringslivsarbetet. Här gör därför Vimmerbyalliansen en lång-siktig satsning som dessutom tryggar utvecklingen av Vimmerby Mötesplatser. Målet är att fler snabbare ska komma ut i arbetslivet och bli självförsörjande. Ett riktigt arbete stärker individen, ökar jämlikheten och stärker kvinnor. Där det behövs främjar det även kunskap-erna i svenska språket och underlättar att komma in i samhället. Därtill gynnas naturligtvis kommunen av att ha fler skattebetalare och färre personer i behov av försörjningsstöd.

En särskild satsning på digitalisering möjliggör en snabbare utveckling av effektivare arbets-sätt och processer som kommer både kommunens medarbetare och medborgare till del.

Sedan tidigare finns en satsning på att stärka HR-arbetet i kommunens. För att möta de höga sjuktalen möjliggör majoriteten för ytterligare insatser i arbetet.

Under 2021 inleds arbetet med Vimmerby kommuns nya översiktsplan som kommer pågå under 2022 och in i nästa mandatperiod. Kommunens politiker, i både majoritet och oppo-sition, tillsammans med våra tjänstepersoner kommer arbeta med breda medborgardia-loger. Vimmerbyalliansen förhoppning är att nya, digitala format kan engagera fler att delta i arbete och att specifikt fler unga kommer till tals i utformningen av framtidens Vim-merby.

VIMMERBY KOMMUN, BUDGET 2022 med plan 2023-2024

3

Styrmodell

Budget, nämndsplaner, verksamhetsplaner och enhetspla-ner ska upprättas utifrån kommunens styrmodell. Styrmo-dellen utgår ifrån kommunens vision som har brutits ned till strategiska områden som i sin tur har mynnat ut till ett styrkort.

De fyra perspektiven är Ekonomi, Invånare och brukare, Verksamhet och medarbetare samt Utveckling. De över-gripande målen för varje perspektiv är en ekonomi i balans, tjänster av hög kvalitet, en attraktiv arbetsgivare och en hållbar utveckling och hög livskvalitet.

Med En ekonomi i balans menas bland annat att vi ska leverera ett överskott för att klara utförda och planerade investeringar.

Tjänster av hög kvalitet innebär att vi levererar god kvalitet på tjänster till kommunens invånare, företagare och besökare.

En attraktiv arbetsgivare betyder att vi har en god attraktionskraft som arbetsgivare. Behov finns kontinuer-ligt av att rekrytera kompetenta och duktiga ledare och medarbetare vilket vi prioriterar högt.

En hållbar utveckling och hög livskvalitet innebär att vi är en kommun i framkant när det gäller utveckling, framför-allt i tillväxtfrågor.

De fyra perspektiven ska genomsyra nämndernas sätt att arbeta med mål, mätning av måluppfyllelse och planerade aktiviteter för att uppnå målen. För varje mål fastställs ett eller flera nyckeltal, indikationer, som används för att mäta grad av måluppfyllelse. I verksamhets– och enhets-planer uttrycks vilken målnivå som ska uppnås under kom-mande år samt vilka aktiviteter som är planerade att genomföras för att uppnå målen.

117

VIMMERBY KOMMUN, BUDGET 2022 med plan 2023-2024

4 Samhällsekonomins utveckling

Turbulensen i samhällsekonomin har varit exceptionell under 2020 och den globala BNP-tillväxten har samman-taget varit negativ. Även i OECD-området (Organisation for Economic Co-operation and Development) har tillväx-ten varit negativ. En normal nedväxling av den inter-nationella konjunkturen i kombination med den globala Corona-pandemin har kraftigt påverkat tillväxten i sam-hällsekonomin.

Tillväxten i Sverige har också minskat kraftigt. Under 2020 förväntas kommunsektorn trots den svaga ekonomiska tillväxten redovisa ett oväntat starkt ekonomiskt resultat beroende på de stora statliga bidragen för att lindra effekterna av Corona-pandemin.

Under 2021 förväntas konjunkturen långsamt börja vända uppåt i takt med att Corona-pandemin sakta men säkert börjar ebba ut. Det samhällsekonomiska scenariot utgår dock från att lågkonjunkturen sammantaget håller i sig ända till 2024. Trots detta förväntas kommunernas skatteunderlagstillväxt uppvisa hyggliga uppräkningar åren 2022-2024.

Statens transfereringar

De senaste bedömningarna tyder på ett gott stats- finansiellt utgångsläge med en relativt sett låg stats-skuld. Detta har möjliggjort de stora statliga stöden till kommunsektorn med anledning av Corona-pandemin.

Skattesats

Den genomsnittliga skattesatsen i riket är 20,71 kronor och i Kalmar län 21,76 kronor 2021. Vimmerby kommuns skattesats 22,36 kronor är därmed 1 krona och 65 öre högre än riksgenomsnittet och 60 öre högre än länsge-nomsnittet. Skattesatsen planeras vara oförändrad under perioden 2022-2024.

Befolkningsutveckling

I Vimmerby har befolkningen ökat med 199 invånare eller 1,3 % under de senaste 10 åren, men varit i stort sett oförändrad under de senaste åren och uppgick vid utgången av 2020 till 15 672 invånare (en liten ökning med +25 jmf. med 2019). Under 2022-2024 förväntas invånarantalet vara oförändrat.

Sysselsättningsutveckling

Sysselsättningsutvecklingen har varit svag under förra året och arbetslösheten uppgick till 6,8 % vid utgången av 2020 vilket är 0,1 procentenheter högre än 2019. Även i länet och i riket har arbetslösheten ökat under 2020.

Arbetslösheten i Vimmerby ligger dock lägre än i länet (8,1 %) och riket (8,8 %) vilket är positivt. Sysselsättnings-utvecklingen förväntas bli svag ytterligare några år.

Framtidsutsikter

Kommunsektorn får nu, efter en dramatisk period där världsekonomin påverkats starkt negativt av Corona-pandemin, räkna med några år då

konjunktur-utvecklingen gradvis förbättras. Skatteunderlaget för-väntas växa mer normalt än tidigare. De närmaste åren (2022-2024) förväntas således kommunernas ekonomiska förutsättningar vara hyggliga.

På längre sikt är det överskuggande problemet den för-skjutning som sker i befolkningsstrukturen mot en ökad andel äldre. Den demografiska utmaningen beror, något förenklat, på att antalet personer i behov av välfärds-tjänster ökar snabbare än antalet invånare i yrkesför ålder. Samtidigt är det den arbetsföra befolkningen som ska svara för såväl finansiering som bemanning av väl-färden.