• No results found

Budgetföljsamhet

In document Region Uppsala 2020 (Page 49-53)

En bedömning av Region Uppsalas förmåga att planera och genomföra verksamheten enligt plan är att utvärdera budgetföljsamheten. Region Uppsalas resultat avviker positivt mot det budgeterade resul-tatet med 557 miljoner kronor. I tabellen framgår att verksamhetens intäkter samt skatteintäkter och statsbidrag överskred budget med 720 miljoner kronor respektive 313 miljoner kronor vilket är den huvudsakliga orsakerna till det förbättrade resultatet jämfört med budget.

Avvikelser från budgeterat och prognostiserat resultat Avvikelse budget Avvikelse prognos (nov)

Verksamhetens intäkter 720 321

Verksamhetens kostnader -578 -108

Skatteintäkter och statsbidrag 313 -23

Finansnetto 125 45

Resultat 580 235

justering resultat balanskrav -23 -23

Den stora intäktsavvikelsen mot budget är framför-allt påverkad av pandemin. Trafikintäkter, riks- och regionintäkter samt intäkter från tandvård ligger 668 miljoner kronor under budget. Restriktioner och minskat resande samt omställning av verksamhet till covid-19-vård har inneburit stora intäktstapp gent-emot vad som budgeterats för året. Övriga intäkter överstiger budget och avser ersättning för merkost-nader kopplat till pandemin på 639 miljoner kronor och ersättning för provtagning med 253 miljoner kronor. Även högre riktade statsbidrag för bland annat kömiljarden, bidrag för testning, smittspårning och krisstöd på 120 miljoner kronor bidrar till den positiva avvikelsen. Intäkt för externa projekt på 331 miljoner kronor påverkar också den positiva avvikel-sen mot budget.

Verksamheternas kostnader överskrider budget med 578 miljoner kronor. Personalkostnader står för den största avvikelsen, 418 miljoner kronor över budget och beror på fler anställda, kostnader för jourverk-samhet, ob-ersättning, minskat ledighetsuttag, sjuk-frånvaro och krav på ökad bemanning. Posterna har påverkat kostnadsutvecklingen negativt gentemot budget och en betydande del av denna kostnads-ökning beror på pandemin.

pensionsskulden. Systembytet tillsammans med en lägre inflation och ett högre inkomstbasbelopp påverkar pensionskostnaden positivt gentemot budget, plus 370 miljoner kronor. Kostnader för medi cinsk service och material överstiger budget med 130 miljoner kronor och är till största delen kopplat till pandemin. Kostnaderna för köpt vård överstiger budget, med 100 miljoner kronor. Dels på grund av kapacitetsproblem på Akademiska sjuk-huset, dels som en effekt av pandemin. Lokalkostna-derna uppgår till 79 miljoner kronor över budget och är en effekt av kostnadsföring av delar av investe-ringsprojektet Stadsbussdepån samt kostnadsföring av tidiga skeden i investeringsprojekt. Trafikkostna-derna är 118 miljoner kronor lägre än budget vilket beror på en försenad flytt till ny stadsbussdepå samt lägre kostnader för index med en lägre ökningstakt än budgeterat samt lägre kostnader för resande-incitament som en följd av pandemin. Kostnader för externa projekt påverkar också överdraget mot budget men resultateffekten för externa projekt är noll då motsvarande intäkter återfinns under övriga intäkter.

I budget för 2020 fanns effektiviseringsåtgärder mot-svarande 222 miljoner kronor inarbetade. Därutöver

effekt. Åtgärdsprogrammen har inte kunnat genom-föras enligt plan under året då pandemin inneburit att verksamheterna har behövt fokusera på att ta om hand och ställa om verksamheten till att han-tera covid-19. En ytterligare anledning har varit

att Akademiska sjukhuset inte hade en detaljerad plan för genomförande av åtgärder framme i tid för att kunna genomföra åtgärderna för en ekonomi i balans. Nedan redovisas en sammanfattning av beslutade och genomförda effektiviseringsåtgärder.

Förvaltning Åtgärder Belopp,

mnkr Effekt 2020,

mnkr Kommentar

Akademiska sjukhuset Personalkostnader, köpt vård, utbildning och resekostnader 203 138 Åtgärder ej genomfört som planerat. Pande-min och detaljerad åtgärdsplan för gap 2020 fanns inte i början av året

Akademiska sjukhuset Inarbetade åtgärder i budget 158

Lasarettet i Enköping Minska inhyrd personal och inte

ersätta administrativ personal 5 2 Inhyrd personal pga pandemin Nära vård och hälsa Beredskapsjour, inhyrd personal,

administrativ personal 9 2 Åtgärder beredskapsjour avvaktas pga

pandemin då behovet ökat Folktandvården Produktionsplanering,

upphand-lingar 7 3 Produktionsplanering ej genomfört pga

pandemin

Kultur och bildning Ej återbesättning av tjänster 2 1 Nya förutsättningar folkhögskolan och effekt har inte uppnåtts

Trafik och samhälle Provisioner och

ledningsadminis-tration 4 6 Alla åtgärder är genomförda och har fått

effekt Fastighet och service Minskad energianvändning, budget

för underhåll 20 23 Driftoptimering

Resurscentrum Patientadministration,

standardisering, automatisering 5 5 Åtgärder är genomförda och har fått effekt Regionkontoret Inte tillsätta vakanser, utbildningar

och resor 12 10 Åtgärder är genomförda och har fått effekt

Summa åtgärder 425 189

Tabell: Effektiviseringsåtgärder

Arbetet med att genomföra effektiviseringsåtgärder kommer att fortsätta även under 2021 och under planperioden 2022–2024. Akademiska sjukhuset har under hösten 2020 genomfört en nystart i arbetet med åtgärdsprogram med bland annat en förstärkt projektorganisation vilken har som uppgift att stödja verksamheten i att identifiera, kvalitetssäkra och följa upp åtgärder. Budgetramar har anpassats och gapet har fördelats över alla verksamheter baserat på produktivitetsutvecklingen de senaste åren. En åtgärdsplan för 2021 motsvarande 398 miljoner kronor har tagits fram. Planen motsvarar cirka två tredjedelar av gapet 2021. Arbetet med att ta fram ytterligare åtgärder fortgår samtidigt som verkstäl-landet av de hittills framtagna åtgärderna förbereds

för att kunna ge effekt så tidigt som möjligt 2021.

Även inom Nära vård och hälsa och Lasarettet i Enköping finns ett fortsatt behov av att genomföra effektiviseringar under 2021. Inom kollektivtrafiken är läget osäkert utifrån att resandet minskar som en följd av pandemin samtidigt som kostnadsnivån är oförändrad.

Skatteintäkterna avviker negativt med 167 miljoner kronor gentemot budget vilket främst beror på effek-ter av pandemin. Minskningen har dock blivit mindre än befarat då staten har kompenserat med kort-tidspermitteringsstöd och förstärkta arbetslöshets-ersättningar vilket hållit upp skatteintäkterna. Staten har under året beslutat om stora tillfälliga statsbidrag

för att hantera den pågående pandemin och gene-rella statsbidrag överstiger budget med 480 miljoner kronor. Region Uppsala har erhållit 375 miljoner kronor i generella statsbidrag som en kompensation för pandemin samt 50 miljoner kronor i ökade intäk-ter för statsbidraget för läkemedelsförmåner.

Finansnettot visar ett överskott mot budget på 125 miljoner kronor och beror dels på lägre finansiella kostnader för pensioner på 80 miljoner kronor, dels högre intäkter för orealiserade vinster i finansiella värdepapper på 23 miljoner kronor.

Region Uppsalas årsprognos för 2020 per november uppgick till plus 390 miljoner kronor. Utfallet för 2020 blev 212 miljoner kronor bättre än prognos-tiserat resultat. Förklaringen ligger i att pensions-kostnaderna blev 152 miljoner kronor lägre vilket beror på att Region Uppsala inte ökat antal anställda i samma utsträckning som tidigare år samt lägre inflation och högre nivå på inkomstbasbelopp vilket påverkar pensionskostnaden positivt. Även inom kollektiv trafiken blev utfallet för index och resande-incitament lägre än beräknat samt att intäkterna för biljetter blev något högre, totalt 69 miljoner. Även övriga kostnader blev något lägre än årets prognos.

Investerings- och finansieringsverksamhet

Regionkoncernens investeringar i anläggnings-tillgångar uppgick till 1 090 miljoner kronor. 2019 uppgick investeringsnivån till 1 419 miljoner kronor.

Årets investeringar når inte upp till budgeterad nivå

på 1 459

miljoner kronor då flertalet stora investeringar inte kommit i gång i den utsträckning som planerats för. Detta motsvarar en genomförandegrad på 75 procent.

De största investeringarna under året har varit färdig-ställandet av statsbussdepån i Fyrislund, färdigstäl-lande av etapp två av ombyggnation av vårdbyggnad B11 och installation av smågodstransportör på Akademiska sjukhusområdet.

Årets bygginvesteringar uppgår till 614 miljoner kronor vilket är 341 miljoner kronor under budget.

Projektet vårdbyggnad B11 omfattar en större ombyggnation som är uppdelad i tre etapper. Etapp två avslutades efter sommaren 2020 då även verk-samheten tog lokalerna i bruk. Den sista etappen har blivit försenad på grund av covid-19 varför projektets sluttid är senarelagd till nästa år. Nybyggnationen av stadsbussdepån i Fyrislund ligger 122 miljoner kronor högre än årets budget. Projektet har haft pro-blem som lett till förseningar och även ekonomiska konsekvenser. Med anledning av de extra utgifter som belastat projektet har en värdering gjorts av den upparbetade investeringsutgiften. Detta har medfört att 70 miljoner av projektutgiften har kostnadsförts och belastar därmed resultatet för år 2020. Flera projekt avviker mot årets budget. Beträffande nytt produktionskök vid Akademiska sjukhuset ligger arbetet vilande i väntan på ett bygglov och PET-labo-ratorium (ny cyklotron) är försenat i förhållande till den tidplan som ligger till grund för budgeten.

Investeringar i övriga materiella och immateriella investeringar

uppgår till 475 miljoner kronor och avvikelsen mot budget är 27 miljoner kronor. Under året har åtta nya biogasbussar levererats som ursprungligen var planerade att

levereras 2019. Pandemin har

Skuldfinansiering

Regionkoncernen har, per den 31 december 2020, en skuldportfölj uppgående till totalt 654 miljo-ner kronor jämfört med 1 626 miljomiljo-ner kronor före gående år. Merparten av skuldportföljen, 600 miljoner kronor, utgörs av lån upptagna av Region Uppsala. Regionkoncernens låneskuld består huvudsakligen av gröna lån hos Kommuninvest. Den förbättrade likviditeten under året förklaras främst av lägre investeringstakt inom Region Uppsala än tidigare år, lägre pensionskostnader och högre gene-rella och riktade statsbidrag.

Pensionsskulden

Regionkoncernen har ett omfattande pensions-åtagande uppgående till 11 923 miljoner kronor per den 31 december 2020 och 11 680 miljoner kronor föregående år. Merparten av åtagandet, 11 845 mil-joner kronor, föregående år 11 599 milmil-joner kronor, ligger hos Region Uppsala. Pensionsskulden förvän-tas fortsätta öka de närmaste åren.

För att möta kommande pensionsbetalningar har Region Uppsala avsatt medel i en pensionsmedels-portfölj. Portföljen värderas, post för post, till verkligt värde. Portföljens marknadsvärde uppgick till 2 415 miljoner kronor per den 31 december 2020. Vid samma tidpunkt föregående år var marknadsvärdet 2 318 miljoner kronor.

Soliditet

Soliditet är ett nyckeltal som anger hur stor del av tillgångarna som är finansierade av eget kapital. Ju högre soliditet desto bättre. Soliditeten för regionen bör långsiktigt uppvisa sådan styrka att den är posi-tiv även när pensioner och löneskatt intjänade före 1998 (ansvarsförbindelse) inkluderas.

Koncernens soliditet exklusive ansvarsförbindelsen uppgår till 33,2 procent. Föregående år var solidite-ten 29,7 procent.

Koncernens soliditet inklusive ansvarsförbindelsen uppgår till 4,2 procent. Föregående år var soliditeten 0,1 procent.

In document Region Uppsala 2020 (Page 49-53)