• No results found

Ekonomi i balans och kostnadseffektiva verksamheter

In document Region Uppsala 2020 (Page 23-27)

Indikatorer

A01 - Årets resultat 2

A02 - Nettokostnaderna i förhållande till skatter och generella statsbidrag 2 A03 - Egna kapitalet (inklusive ansvarsförbindelser för pensionsförpliktelser 2 A04 - Självfinansieringsnivån för nya investeringar 2

A05 - Personalkostnad (inklusive inhyrd personal) per DRG-poäng A06 - Kostnaden per besök

A07 - Personalkostnaden i förhållande till intäkten i den kliniska verksamheten A08 - Kostnad per DRG-poäng (exkl. hyres- och avskrivningskostnader)

A09 - Energianvändning per kvadratmeter (Regionägda fastigheter)

1 Uppdraget är genomfört (grön) om minst 75 procent av de förvaltningar som har uppdraget genomfört det. Uppdraget är delvis genomfört (gul) om fler än 25 procent men färre än 75 procent genomfört uppdraget och uppdraget är inte genomfört (röd) om högst 25 procent av förvaltningarna genomfört uppdraget.

2 Finansiellt mål som ska uppnås för att säkra långsiktig god ekonomisk hushållning ur ett finansiellt perspektiv.

Sammanfattande bedömning av måluppfyllelse Antal indikatorer

Totalt antal indikatorer under det strategiska målet: 9

Antal indikatorer som nått målet: 5

Antal indikatorer som ej nått målet: 4

Antal indikatorer som ej kan bedömas: 0

Den sammanfattande bedömningen är att måluppfyllelsen av målet ”Ekonomi i balans och kostnads­

effektiva verksamheter” har uppnåtts för 2020.

De ekonomiska indikatorerna är direkt eller indirekt ett resultat av förvaltningarnas verksamhet som har påverkats av covid-19, särskilt vad gäller hälso- och sjukvård.

Årets resultat enligt balanskrav i förhållande till skatter och generella statsbidrag uppgår till 4,76 procent vilket ska jämföras med budgeterat mål om 0,4 procent. Målet om 2 procent uppfylls.

Indikatorn nettokostnader i förhållande till skatter och generella statsbidrag uppnås 2020. Låg kost-nadsutveckling främst på grund av lägre pensions-kostnader samt högre intäkter för erhållna bidrag kopplade till pandemin bidrar till att målvärdena nås.

Det egna kapitalet (inklusive ansvarsförbindelser för pensionsförpliktelser) har förbättrats jämfört med föregående år då eget kapital ökat och pensionsför-pliktelserna inom ansvarsförbindelserna har minskat.

Självfinansieringsnivån för egna investeringar ligger på 100 procent. Lägre investeringsnivåer och ett för-bättrat kassaflöde från den löpande verksamheten bidrar till att målet nås.

Kostnaden per besök har ökat för Nära vård och hälsa samtidigt som man har ett lägre antal besök.

Vad gäller sjukhusvården har Akademiska sjukhusets personalkostnad per DRG ökat under 2020 på grund av pandemin. Även den underliggande kostnads-utvecklingen för Akademiska är högre än målet vilket speglar Akademiska sjukhusets betydande underskott 2020. Lasarettet i Enköping har också fått ökade personalkostnader vilket dels beror på situationen med pandemin, dels på öppnandet av kohortavdelningen och triageringen på akutmottag-ningen.

Folktandvården har haft en kraftig nedgång i besöksvolym på grund av covid-19 och därför nås inte målet med en personalkostnad som är mindre eller lika med 60 procent av intäkterna i den kliniska verksamheten.

Kostnader per DRG-poäng har ökat för Akademiska sjukhuset såväl som för Lasarettet i Enköping. Båda sjukhusen har fått ökade kostnader på grund av covid-19. Pandemin har lett till lägre produktion av främst elektiva operationer vilket i sin tur leder till högre kostnad per DRG-poäng jämfört med 2019.

Sammanfattning av uppdragens genomförande 9 uppdrag

Genomförda uppdrag 7

nationellt nätverk kring jämförelsebara nyckeltal och samarbetar med Kolada för att få fram kvalitets-säkrade rapporter.

För inköp och upphandling har materialkris samt pandemins krishantering och kortsiktiga material-försörjning hindrat den planerade effektiviseringen.

Akademiska sjukhuset har till viss del infört åtgärder för en långsiktigt hållbar ekonomi men pandemin har försvårat och försenat genomförandet. Under slutet av året har ett programkontor inrättats och åtgärdsplanearbetet har utvecklats. Ett stort antal åtgärder har tagits fram av sjukhusets chefer till-sammans med ett omfattande budgetarbete inför 2021 vilket ska bidra till framdrift i arbetet med en ekonomi i balans. Lasarettet i Enköping och Nära vård och hälsa har genomfört åtgärder, dock inte Folktandvården som har haft en kraftig nedgång i besöksvolym.

För Kultur och bildning har effektiviseringsåt-gärderna inte genomförts i sin helhet på grund av förändrade förutsättningar vid Region Uppsalas

folkhögskola, där ett omfattande förändrings- och utvecklingsarbete påbörjades under 2020. Beslut som fattats och arbete som påbörjats bedöms dock skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar ekonomi i balans med kostnadseffektivitet, trots att pandemin medförde ett underskott i resultatet för 2020.

Regionövergripande har månatlig uppföljning införts för förvaltningar med stora underskott.

Det pågår ett strukturerat arbete för att digitalisera och automatisera administrativa arbetsmoment inom Region Uppsala. Under året har ett flertal lösningar utvecklats och även vidareutvecklats. Dock ökar förvaltningarnas behov snabbare än levererade lösningar.

Driftoptimeringen av Region Uppsalas fastighets-bestånd pågår i oförändrad takt genom energispar-projektet. Tillsyn och skötsel ska systematiseras genom samordnad avrapportering via mobilen.

Attraktiv arbetsgivare

Indikatorer

B01 - Hållbart medarbetarengagemang, index total

B02 - Andelen kostnader i procent för inhyrd personal i förhållande till personalkostnader i egen regi B03 - Andel anställda som genomfört obligatorisk utbildning i likabehandling

Sammanfattande analys av måluppfyllelse Antal indikatorer

Totalt antal indikatorer under det strategiska målet: 3

Antal indikatorer som nått målet: 2

Antal indikatorer som ej nått målet: 1

Antal indikatorer som ej kan bedömas: 0

Den sammanfattande bedömningen är att måluppfyllelsen av målet ”attraktiv arbetsgivare” har upp­

nåtts för 2020.

Samtliga indikatorer som omfattas av målet ”Attraktiv arbetsgivare” har påverkats både direkt och indirekt av pandemin.

Uppsala har förbättrats något jämfört med förra året och har därmed klarat målvärdet.

Målet om inhyrd personal har däremot inte uppnåtts.

på grund av pandemin haft en kraftig ansträngning beträffande personalförsörjningen samt tagit ut ledighet under hösten vilket föranlett att behovet av inhyrd personal ökat under de sista månaderna av året. Trots detta minskar Akademiska sjukhuset sina kostnader för inhyrd personal i jämförelse med 2019 men har ännu inte klarat tvåprocentsmålet.

Lasarettet i Enköping och Nära vård och hälsa har däremot klarat kostnaden för inhyrd personal under 2020.

De flesta förvaltningar utom Kultur och bildning och Nära vård och hälsa har klarat målet beträffande utbildning i likabehandlingen.

Sammanfattande bedömning av uppdragens genomförande 9 uppdrag

Genomförda uppdrag 8

Delvis genomförda uppdrag 1

Ej genomförda uppdrag 0

Det systematiska arbetsmiljöarbetet har trots pande-min genomförts med kartläggning av organisatorisk, social och fysisk arbetsmiljö samt med riskbedöm-ningar och åtgärder. Då många medarbetare arbetat hemifrån under större delen av året och bara setts digitalt, har arbetsmiljöfrågor även diskuterats och hanterats utifrån denna situation.

Medarbetare har under året uppmanats att genom-föra den obligatoriska likabehandlingsutbildningen i PingPong. Likabehandlingsutbildningen ingår i Region Uppsalas ledarskapsprogram. Båda sjuk-husen, Nära vård och hälsa samt Folktandvården har fortsatt att bedriva ett systematiskt arbetsmiljö-arbete under året som inkluderat likabehandlings-frågorna och hälsofrämjande arbetsplatser. Förvalt-ningarna har även påbörjat arbetet med att införa arbetssätt som tar tillvara medarbetarnas idéer i syfte att skapa ett kontinuerligt förbättringsarbete, bland annat genom projektet Idékraft.

Kultur och bildning har ställt om folkhögskolan till distansundervisning eller semidistansundervisning vilket har lett till stora utmaningar i arbetsmiljön både för medarbetare och deltagare. Konferensverk-samheten har periodvis under året haft nästintill inga besökare alls, vilket inneburit påfrestningar för medarbetarna samtidigt som tiden har använts för att iordningställa hela anläggningen. Kultur och bild-ning har även blivit likabehandlingsdiplomerade.

Arbetet med en uppdaterad lönepolicy har påbörjats inom ramen för framtagande av ny arbets givar policy.

Uppföljning kring lönespridning har genomförts.

Utredningen kring möjlighet att rekrytera kompe-tens inom EU till hälso- och sjukvården avslutades med slut satsen om att det är effektivast att rekrytera utbildad hälso- och sjukvårdspersonal från Finland.

In document Region Uppsala 2020 (Page 23-27)