• No results found

Hållbar utveckling och tillväxt i hela länet

In document Region Uppsala 2020 (Page 35-38)

Indikatorer

I01 - Antal företag som har fått stöd att starta I02 - Antal företag som har fått stöd att växa I03 - Uppmätt klimatpåverkan (Region Uppsala) I04 - Andel ekologiska livsmedel

I05 - Andel av Region Uppsalas fordonsflotta som är fossilfri

I06 - Förskrivning av substanser med hög miljöpåverkan - Diklofenak (DDD/TIND) I07 - Förskrivning av substanser med hög miljöpåverkan - Kinoloner (DDD/TIND)

Sammanfattande analys av måluppfyllelse Antal indikatorer

Totalt antal indikatorer under det strategiska målet: 7

Antal indikatorer som nått målet: 5

Antal indikatorer som ej nått målet: 2

Antal indikatorer som ej kan bedömas: 0

Den sammanfattande bedömningen är att måluppfyllelsen av målet ”Hållbar utveckling och tillväxt i hela länet” har uppnåtts för 2020.

Generellt har våra aktörer satsat på och ökat sin andel av kontakter mot befintliga företag, till exem-pel har Almi Uppsala (merparten av indikatorerna) avtal med nyföretagarcentrum om att centrumet tar hand om nystarter och att Almi har mer fokus på tillväxt och befintliga företag. Även om det varit många nystartade företag under pandemin så syns det inte i siffrorna för de aktörer som får stöd av Region Uppsala, då till exempel nyföretagarcentrum har hanterat dessa företag.

Fyra av de fem indikatorerna som berör miljön har uppnått målen.

Den uppmätta klimatpåverkan i ton CO2-ekvivalen-ter har ökat med knappt en procent under år 2020 jämfört med föregående år och inte uppnått målet.

Som en följd av pandemin har koldioxidutsläppen

från resor till och från arbetet ökat då en högre andel medarbetare åker bil istället för kollektivtrafik och cykel än för två år sedan. En annan post som nästan dubblerats är klimatpåverkan från värmeanvänd-ningen.

Andelen ekologiska livsmedel har minskat något.

Från 57,2 procent föregående år till 56,8 procent år 2020.

Vid utgången av år 2020 gick 72,2 procent av fordon (kollektivtrafik ej inräknat) på fossilfria driv medel vilket är en ökning jämfört med förra året och därmed är målet uppnått.

Förskrivning av substanser med hög miljöpåverkan har minskat under 2020 och uppnått målet.

Sammanfattande bedömning av uppdragens genomförande 15 uppdrag

Genomförda uppdrag 14

Delvis genomförda uppdrag 0

Ej genomförda uppdrag 1

Barnperspektivet uppmärksammas i förvaltningar-nas arbete på olika sätt. Det finns en strävan efter att ha med barnperspektivet vid förvaltningsbeslut och att vid framtagande och revidering av rutiner vara uppmärksam på om dessa kan ha en påverkan på barnets rättigheter. Ett metodstöd finns tillgängligt för handläggare. Planerade utbildningar har förse-nats med anledning av pandemin men kommer att påbörjas under 2021. Revidering av metodstödet kommer att ske under 2021 som en del av projektet Vägar till hållbar utveckling. Fastighet och service har under 2020 tydliggjort i förvaltningens mallar för fastighetsprojekt att barnperspektivet ska beaktas genom att beställande kund gör barnkonsekvens-analyser i enlighet med barnkonventionen. När det gäller Kultur och bildning görs en barnkonse-kvensanalys vid varje nytt projekt inom konstnärlig gestaltning. I enlighet med uppdrag från IVO kommer patientnämnden sammanställa en analys av de barn-ärenden som kommit in till patientnämnden under 2020.

I samverkan med Uppsala och Knivsta kommu-ner deltar Region Uppsala aktivt i arbetet med att genomföra fyrspårsavtalet med staten samt även i arbetet med att utveckla Dalabanan tillsammans med andra aktörer. På grund av bristande rådighet över depån i Tierp har planerna på att införa tank-ning av biogas och andra fossilfria bränslen inte kunnat genomföras i enlighet med Regional plan för infrastruktur för förnybara drivmedel och elfordon i Uppsala län.

Under året har delar av miljöprogrammet genom-förts såsom cykelstimulansprojekt, en minsknings-lista för förbrukningsvaror samt utfasning av farliga ämnen i leksaker och lekmaterial. Deltagande i projekt kring textilåtervinning har inletts liksom att riktlinjer för biologisk mångfald och ekosystemtjäns-ter är fastställda. Energieffektivitetsprojektet har fortsatt liksom samverkan för att minska eleffekt-toppar i länet. Miljö- och hållbarhetskrav har ställts i samband med upphandlingar och hanteringen av resultatet från det nationella samarbetet gällande hållbar upphandling har tydliggjorts. Åtgärder för att cykelanpassa Region Uppsalas arbetsplatser har vidtagits bland annat genom nya cykelparkeringar.

Fastighet och service invigde i början av 2020 en ny gång- och cykelväg från Slottsbacken ner till Psy-kiatrins hus. I riktlinjen för biologisk mångfald har Fastighet och service identifierat ett antal aktiviteter som ska tillgängliggöra grönytorna för barn och unga runt Region Uppsalas fastigheter.

Region Uppsala är aktiva i det samarbete som går under benämningen #uppsalaeffekten, mellan Länsstyrelsen i Uppsala län, Uppsala kommun och Region Uppsala. Samarbetet syftar till att bidra till en ökning av nätkapaciteten i stamnätet genom att delge det regionala perspektivet och driva på de nationella aktörerna för en snabb hantering av den planerade stamnätsetableringen genom Uppsala län.

Samarbetet har också som mål att frigöra nätkapa-citet genom att underlätta för lokal produktion, ge förutsättningar för bättre användarflexibilitet samt att bidra till effekt- och energieffektivisering i Upp-sala län.

För att leda utvecklingen av en ny regional innovationsplattform med fokus på avancerad indu-striell produktion i kombination med smarta hållbara material har Region Uppsala lett förstudien

“Material & additiv tillverkning i Uppsala”. Förstudien syftar till att förstå vilka styrkor vi har i länet på områ-det och hur vi fortsatt kan utveckla områområ-det för att på bästa sätt komplettera det nationella innovations-systemet. Ett resultat av förstudien är att Uppsala skulle behöva en testbädd för additiv tillverkning av olika material. Arbetet som drivs i nära samverkan mellan Uppsala universitet (Ångströmlaboratoriet), industrin i länet samt aktörer i innovationsstöds-systemet har dock pausats på grund av pandemin.

Region Uppsala har tecknat en överenskommelse med STUNS som kommer att arbeta för en hållbar tillväxt i linje med Agenda 2030 och den regionala utvecklingsstrategin. En överenskommelse kommer även tecknas med Green Innovation Park (GIP) som är en mötes- och utvecklingsplats för företag tillika en verksamhetsgren under SLU Holding. Motivet är att ytterligare stärka företags- och innovationssys-temet för de gröna näringarna och omvandla viktig kompetens till hållbara lösningar, innovationer och företag inom temat hållbar stadsutveckling. Inte minst i samband med expansionen av södra staden.

Främjandet av besöksnäringen har påverkats under pandemin av akuta insatser för branschen och Region Uppsala har genomfört utbildningsinsatser inom affärsutveckling med fokus på omställning för besöksnäringen. Länet väntar även på den nationella strategin som ska vara utgångspunkt för uppdate-ringen av Uppsala läns strategi för besöksnäuppdate-ringen.

Uppdateringen är därmed framskjuten och väntas bli klar för beslut tidigast 2021.

In document Region Uppsala 2020 (Page 35-38)