• No results found

Hälso- och sjukvård med god kvalitet och god tillgänglighet

In document Region Uppsala 2020 (Page 29-32)

Indikatorer

E01 – Andel förbättrade kvalitetsindikatorer inom prioriterade förbättringsområden n/a E02 - Andelen patienter som får telefonkontakt med vårdcentralen samma dag

E03 - Andelen patienter som inom primärvården får medicinsk bedömning inom 3 dagar på vårdcentral (vid bedömt vårdbehov)

E04 - Andelen väntande patienter som får sitt första besök inom 90 dagar

E05 - Andelen väntande patienter som får behandling/operation påbörjad inom 90 dagar E06 - Andelen barn och unga med psykisk ohälsa som fått ett första besök på specialistnivå inom 30 dagar

E07 - Andelen patienter inom specialisttandvården som får planerad vård inom tre månader

E08 - Antalet vårdrelaterade infektioner i somatisk slutenvård i relation till antalet vårdtillfällen n/a E09 - Följsamhet till hygienrutiner och klädregler, specialistvård

E10 - Följsamhet till hygienrutiner och klädregler, primärvård E11 - Andelen sjukhusförvärvade trycksår

E12 - Andel utlokaliserade patienter i somatisk slutenvård. Antal utlokaliseringar per 100 disponibla vårdplatser

E13 - HSE - Hållbart säkerhetsengagemang

E14 - Patienters upplevelse av delaktighet och involvering n/a

E15 - Patienters upplevelse att bli bemött med respekt n/a

E16 - Identifiering av ohälsosamma levnadsvanor vid kronisk sjukdom E17 - Rådgivning vid ohälsosamma levnadsvanor och kronisk sjukdom

Sammanfattande analys av måluppfyllelse Antal indikatorer

Totalt antal indikatorer under det strategiska målet: 17

Antal indikatorer som nått målet: 5

Antal indikatorer som ej nått målet: 8

Antal indikatorer som ej kan bedömas: 4

Den sammanfattande bedömningen är att måluppfyllelsen av målet ” Hälso­ och sjukvård med god kvali­

tet och god tillgänglighet” inte har uppnåtts för 2020.

Hälso- och sjukvården är av naturliga skäl drabbad både direkt och indirekt av pandemin. Mycket har handlat om prioriteringar av resurser och patienter vilket har inneburit ett avsteg från många av regio-nens mål. En del aspekter har dock förbättrats.

Tillgängligheten via telefonkontakt med vårdcentral samma dag har förbättrats och nått målet för Nära vård och hälsa som har fokuserat på att behålla en god tillgänglighet även under pandemin. De privata vårdcentralerna har däremot försämrat tillgänglig-heten jämfört med förra året vilket föranlett att för

regionen i sin helhet har tillgängligheten via telefon-kontakt försämrats och inte nått upp till målet.

Möjligheten att få medicinsk bedömning inom tre dagar vid bedömt vårdbehov på vårdcentralen har försämrats under 2020 för hela regionen som en direkt konsekvens av covid-19. Målet är inte uppnått.

Också som en följd av pandemin har både Akade-miska sjukhuset och Lasarettet i Enköping haft en betydande minskning av andelen väntande patienter som fått sitt första besök inom 90 dagar och därför inte klarat målet. Detta på grund av att stora patient-grupper inte velat komma på planerade besök under våren samtidigt som vissa mottagningar dragit ned sin verksamhet till förmån för att arbeta inom covid-19-vården.

Tillgängligheten under 2020 vid Akademiska sjuk-huset avseende patienter som får behandling/opera-tion har sjunkit från 68 procent till 56 procent jämfört med 2019. I våras uppstod brist på operationskapa-citet eftersom medarbetare inom anestesi och operation behövdes till nyöppnade IVA-platser.

Samma sak gäller för medarbetare på vårdavdel-ningar som behövdes till covid-19-avdelvårdavdel-ningar.

Därmed har kapaciteten för planerade åtgärder minskat och det resulterar i att varken Akademiska sjukhuset eller Lasarettet i Enköping uppnår målet.

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har ökat till-gängligheten och man har överträffat målet. En viktig anledning till det goda resultatet är att verksam-heten systematiskt har arbetat med sina flöden och processer. Trots pandemin har BUP haft 2 800 fler besök och 300 fler patienter jämfört med 2019.

Folktandvården har klarat av målet om att få specia-listvård inom tre månader, inte inom alla specialite-ter men på totalen.

Följsamhet till hygienrutiner och klädregler vid Aka-demiska sjukhuset har förbättrats men når dock inte regionens mål. Lasarettet har däremot nått målet även om förvaltningens interna mål var 100 procent.

Nära vård och hälsa och Folktandvården har klarat av målet för följsamhet till hygienrutiner och klädregler.

Målet om andelen sjukhusförvärvade trycksår har uppnåtts av både Akademiska sjukhuset och Lasaret-tet i Enköping. En anledning till Akademiskas förbätt-rade resultat är att samtliga madrasser på vårdavdel-ningarna är utbytta till förebyggande madrasser.

Andel utlokaliserade patienter har ökat både på Aka-demiska sjukhuset och på Lasarettet i Enköping och man har därmed inte uppnått målet. På Akademiska har omställning till pandemin med covid-19 medfört att många patienter hemmahörande i det ”medicin-ska klustret” har utlokaliserats till kirurgi”medicin-ska vård-avdelningar. Rondning och annan medicinsk hante-ring har skötts av läkare från medicinklustret för att minska negativa effekter på patientsäkerheten.

Hållbart säkerhetsengagemang (HSE) har uppnåtts av alla berörda förvaltningar. Trots ökningen på Akademiska uppfattas det fortfarande som ett lågt resultat. En plan för att åtgärda detta ska tas fram under 2021. Arbetet för att öka patientsäkerhet pågår även för Lasarettet i Enköping.

Ytterligare en negativ effekt av pandemin får vi på identifiering och rådgivning av ohälsosamma levnadsvanor. Att målen inte uppnåtts är troligen en direkt effekt av uppskjutna årskontroller för kroniker på grund av pandemin. Ytterligare en orsak är sanno-likt att mottagningsbesök har ställts in eller ändrats till digitala möten vilket innebär att det blivit kortare möten. Då har andra frågor fått stå tillbaka, såsom identifiering och rådgivning av levnadsvanor.

Sammanfattande bedömning av uppdragens genomförande 12 uppdrag

Genomförda uppdrag 10

Delvis genomförda uppdrag 0

Ej genomförda uppdrag 2

Ett flertal uppdrag inom målområdet har pausats under delar av året på grund av den pågående pandemin. Exempelvis har uppdraget att förstärka kunskapsstyrningen i nationell och sjukvårdsregio-nal samverkan tillsammans med länets kommuner, bromsats upp på grund av den påverkan som pande-min medfört på regionens hälso- och sjukvård. Region Uppsala bidrar dock stort genom representation i det nationella arbetet med kunskapsstyrning och har på den lokala nivån kommit långt i arbetet med att till-sammans med kommunerna skapa en lokal struktur.

Arbete med att identifiera metoder och arbetssätt för att tillvarata patienternas behov, erfarenheter och preferenser inom hälso- och sjukvården har skett via utvecklingsarbetet med patientkontrakt.

Utvecklingstakten har dock anpassats till pandemin.

Framförallt har Lasarettet arbetat systematiskt med kartläggning och förbättringar i sina kliniska processer, exempelvis strokeprocessen. Ett personcentrerat arbetssätt används i nystartade projekt och i kliniska processer inom Nära vård och hälsa.

Region Uppsala har också format länets första suicid-preventiva nätverk med kommuner och statliga aktörer. Under hösten presenterades och fastställdes förslaget på kvalitetsstrategin som presenterades för politiken. Åtgärder för att utveckla ett hälsofräm-jande förhållningssätt har genomförts samt ett arbete med att integrera hälsoinriktade insatser i enlighet med Socialstyrelsens internationella rikt linjer i hälso- och sjukvårdens förvaltningars ordinarie verksamhet. Arbete med att utveckla en infrastruktur av kvalitetsmått för uppföljning och åtgärdshantering har påbörjats för att säkerställa en god och jämlik vård. Under året har också en paragraf arbetats in i regionavtalet kring arbete med sjukvårdsregional produktionsplanering.

Både Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enkö-ping arbetar med systematisk infektionsregistrering samt hantering av resultat i infektionsverktyget för att minska antalet vårdrelaterade infektioner.

Internationellt erkända inom forskning och innovation

Indikatorer

F01 - Antalet nystartade kliniska läkemedelsprövningar i form av samarbete med företag F02 - Antalet nystartade akademiskt initierade kliniska studier

F03a - Akademiska sjukhusets placering i Sveriges yngre läkarförenings (SYLF) AT-ranking F03b - Lasarettet i Enköpings placering i Sveriges yngre läkarförenings (SYLF) AT-ranking

Sammanfattande analys av måluppfyllelse Antal indikatorer

Totalt antal indikatorer under det strategiska målet: 4

Antal indikatorer som nått målet: 2

Antal indikatorer som ej nått målet: 2

Antal indikatorer som ej kan bedömas: 0

Den sammanfattande bedömningen är att målupp­

fyllelsen av målet ”Internationellt erkända inom forskning och innovation” delvis har uppnåtts för 2020.

Nystartade kliniska läkemedelsprövningar har blivit starkt påverkade av covid-19. På grund av pandemin pausades starten av alla nya företagssponsrade stu-dier från mars till slutet av augusti månad. Därefter kunde ett fåtal starta, men på grund av den andra covid-19-vågen har det sedan oktober månad inte kunnat startas några studier frånsett några inom covid-19-området. Detta har föranlett att målet inte har uppnåtts under 2020.

Pandemin har inte bara varit till nackdel. Antalet akademiska kliniska studier har med råge överträffat årets målvärde. Detta till följd av en kombination bestående av bättre följsamhet till Akademiska sjuk-husets regelverk för registrering av kliniska studier samt ett stort antal studier inom covid-19-området som startats under året.

Målvärdet för Akademiska sjukhuset nås inte. Den positiva trenden under de senaste tre åren bröts nu genom att sjukhuset föll tio placeringar jämfört med föregående år. I normalfallet ligger universitetssjuk-hus lågt i denna ranking medan små sjukuniversitetssjuk-hus ofta når en högre position. Med fjolårets placering ligger Akademiska sjukhuset i mitten bland universitets-sjukhusen i landet.

Lasarettet i Enköping har under 2020 fått en bättre placering, från plats 65 till plats 58, och har därmed nått upp till målet.

Sammanfattande bedömning av uppdragens genomförande 1 uppdrag

Genomförda uppdrag 0

Delvis genomförda uppdrag 0

Ej genomförda uppdrag 1

Under året har förslaget kring en uppdaterad forsk-ningsstrategi reviderats och diskuterats men ännu inte fastställts i den politiska beredningsprocessen.

Planen är att revidera dokumentet så att strategin kan fastställas i Regionfullmäktige i april 2021.

In document Region Uppsala 2020 (Page 29-32)