• No results found

HEMSTÄLLAN 1 (9)

Datum Diarienummer

2014-06-16 KS/2014:124-407

Länsstyrelsen Skåne 205 15 Malmö

Begäran om överlåtande av operativ tillsyn enligt miljö-balken

Kommunfullmäktige i Burlövs kommun hemställer härmed om att Läns-styrelsen Skåne skall överlåta tillsynen enligt miljöbalken till miljö- och byggnämnden i Burlövs kommun för följande:

 Verksamheter med tillståndsplikt B enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) beskrivna under avsnitt Tillsynsobjekt, förutom sådana till-ståndspliktiga verksamheter som utövas av kommunen

 Föroreningsskador orsakade av de verksamheter där tillsynsansvaret delegeras

Bakgrund

Under 2013 inledde länsstyrelsen en översyn av nu gällande beslut om överlåtelse av operativt tillsynsansvar enligt miljöbalken. Översynen görs med anledning av att gällande beslut är gamla och i vissa fall otydliga.

Dessutom gäller sedan 2011 nya regler om tillsyn och överlåtelse av den-samma, genom miljötillsynsförordningen (2011:13).

Enligt 1 kap. 18 § miljötillsynsförordningen får länsstyrelsen överlåta åt en kommunal nämnd att utöva den operativa tillsynen som annars skulle ha ankommit på länsstyrelsen, om kommunfullmäktige begär det. Möjlighet-en gäller under förutsättning att det för varje tillsynsansvar i förordningMöjlighet-en uttryckligen anges att tillsynen kan överlåtas.

När länsstyrelsen prövar frågan om överlåtelse av tillsynsuppgift skall de bland annat ta hänsyn till omfattningen av tillsynsobjektens miljöpåver-kan; nämndens behovsutredningar, registerhållning, tillsynsplaner och resurser och möjligheten att genomföra tillsynsbesök; kommunens interna ansvarsfördelning för drift av och tillsyn över kommunala verksamheter och; förutsättningarna att kunna ge effektiv tillsynsvägledning i frågor som rör tillsynsobjekten.

När det gäller tillsyn över kommunala verksamheter får tillsynsuppgiften inte överlåtas om kommunen har en sådan nämndorganisation där nämn-den utövar tillsyn över verksamhet som nämn-den själv bedriver och därigenom står i strid med 3 kap. 5 § andra stycket kommunallagen (1991:900).

Adress:

BURLÖVS KOMMUN

KS/2014:124 2 (9)

Miljö- och byggnämnden har sedan tidigare bedrivit tillsyn på delegation av länsstyrelsen gällande tillståndspliktiga A- och B-verksamheter enligt miljöskyddsförordningen, med undantag av SYSAV:s avfallsanläggning vid Spillepengen (delegationen regleras i beslut 1991-05-16 och 1997-12-09) och förorenad mark inom fastigheterna Tågarp 20:7 och Tågarp 20:81 i Arlöv (f.d. SAAB-fabriken). För närvarande innebär delegationen att miljö- och byggnämnden bedriver tillsyn på 4 tillståndspliktiga B-verksamheter.

Allmänt om överlåtelse

Tillsyn som sker på lokal nivå, med en geografisk närhet till verksamhets-utövare och stor lokalkännedom, har erfarenhetsmässigt visat sig ha en stor betydelse för att nå hög tillsynsfrekvens, likaså i samband med olyckor eller andra tillbud. Med miljö- och byggnämndens nuvarande organisat-ion, där del av tillsynen är delegerad från länsstyrelsen, kan kommunen bedriva en effektiv och professionell tillsyn på både stora och små verk-samheter. Genom att ha tillsyn även på större verksamheter erhålls för-djupad kunskap som kan nyttiggöras i all övrig tillsyn. Ytterligare ett mer-värde med den nuvarande organisationen är att miljö- och byggnämndens kunskap kan överföras till det övergripande miljöarbetet i kommunen, till gagn för miljön både i Burlövs kommun och regionalt.

Vid möte med länsstyrelsen har det framgått att ett eventuellt överlåtelse-beslut kommer att förenas med vissa villkor, bland annat avseende årlig rapportering om tillsyn. Regeringen har den 28 juni 2012 avgjort en fråga om villkor i överlåtelsebeslut. Därvid angav regeringen följande.

När det gäller villkor i ett beslut om överlåtelse skapar sådana villkor oklarhet om beslutets giltighet. Den information som länsstyrelsen behöver för sin tillsynsvägledning bör begäras i ett särskilt beslut med hänvisning till 14 § miljötillsynsförordningen. Den information som länsstyrelsen anser sig behöva för sin uppföljning och utvärdering kan även den lämnas på ett administrativt enklare sätt, till exempel i samband med att länsstyrelsen gör kommunbesök. Regeringen bedömer vidare att det inte är rimligt att ställa omfattande krav på rapportering på det sätt länsstyrelsen gjort i be-slutet. Sammantaget finner regeringen därför att ärendet bör återförvisas till länsstyrelsen för ny handläggning och prövning.

Eftersom villkor som länsstyrelsen nu föreslagit innebär en otydlighet i överlåtelsebeslutets giltighet hemställer kommunfullmäktige om att ett överlåtelsebeslut inte skall förenas med några villkor. Rapportering av miljö- och byggnämndens tillsyn skall istället ske genom särskild begäran eller i samband med länsstyrelsens kommunbesök.

Organisation

Tillsyn och ärendehantering enligt miljöbalken och föreskrifter meddelade med stöd av denna samt övriga uppgifter som enligt lag skall fullgöras av den kommunala nämnden inom miljö- och hälsoskyddsområdet ligger or-ganisatoriskt under miljö- och byggnämnden i Burlövs kommun (figur 1).

Utförandet av den operativa tillsynen hanteras inom samhällsbyggnads-förvaltningen, miljö- och byggavdelningen (figur 2).

35

BURLÖVS KOMMUN

KS/2014:124 3 (9)

Figur 1 Burlövs kommuns organisationsschema 2014

Figur 2 Samhällsbyggnadsförvaltningens organisationsschema april 2014

36

BURLÖVS KOMMUN

KS/2014:124 4 (9)

Miljö- och byggnämnden i Burlövs kommun beslutade den 11 september 2012 om Riktlinjer för jäv/opartiskhet/intressekonflikt för miljö- och byggnämnden och miljö- och byggavdelningen. Av riktlinjerna framgår att dessa omfattar all myndighetsutövning som miljö- och byggnämnden och dess tjänstemän ansvarar för.

Inom miljö- och byggnämnden finns utöver tillsynskompetens god biolo-gisk och limnolobiolo-gisk kompetens. Det är inom miljö- och byggnämnden som tillsyn över kommunala naturreservat sker. Den biologiska kompeten-sen som finns inom samhällsbyggnadsförvaltningens organisation är väl anpassad till miljö- och byggnämndens tillsynsinsatser. Inom samhälls-byggnadsförvaltningen finns även en miljöstrateg som ansvarar för miljö-övervakning.

Miljö- och byggnämnden gör årligen en kontroll av alla anställdas bisyss-lor. Eventuella bisysslor som inverkar på verksamheten tillåts inte. Vid 2013 års kontroll kunde ingen bisyssla hittas som kan påverka verksam-heten.

Risken för jäv får också anses minska betydligt då denna hemställan inte omfattar tillståndspliktiga verksamheter som bedrivs av Burlövs kommun eller av ett helägt kommunalt bolag.

Resurser för tillsyn

Inom miljö- och byggnämnden arbetar 5 personer (2 årsarbetskrafter) med tillsyn enligt miljöbalken. 3 av dem är involverade i den operativa till-synen över tidigare delegerade tillsynsobjekt, 1 person med lantbrukstill-syn, 2 personer arbetar med efterbehandlingsfrågor. Utöver dessa resurser finns kompetens inom miljöövervakning genom miljöstrategen som även hanterar frågor som rör naturvård.

Behovet av resurser för miljö- och byggnämndens ordinarie tillsyn enligt miljöbalken och livsmedellagen uppgår till 11 838 timmar år 2014 (inkl.

tillsyn över förorenade områden), varav 2 010 timmar avser miljöskydds-tillsyn. Därtill är behovet av resurser för kemikalie- och avfallstillsyn 850 respektive 89 timmar år 2014. Nuvarande bemanning uppgår till 11 903 timmar per år, vilket alltså täcker det tänkta behovet.

Miljö- och byggnämnden har tillräckliga resurser för att bedriva regel-bunden operativ tillsyn över de tillsynsobjekt som är föremål för denna hemställan. Om den operativa tillsynen enligt miljöbalken trots allt inte skulle rymmas inom befintliga resurser, tillsätts ytterligare personal. Ef-tersom denna hemställan inte innebär några omfattande förändringar av tillkommande tillsynsobjekt anser Burlövs kommun att övertagandet av den operativa tillsynen bedöms kunna ske utan att försvåra möjligheterna att bedriva miljö- och byggnämndens ordinarie tillsynsverksamhet (bi-laga 1).

37

BURLÖVS KOMMUN

KS/2014:124 5 (9)

Kompetens

Kommunfullmäktige bedömer att miljö- och byggnämnden har sådan kompetens och erfarenhet som erfordras för att bedriva operativ tillsyn över de tillsynsobjekt som är föremål för denna hemställan (bilaga 2).

I Burlövs kommun finns fem tillståndspliktiga verksamheter om man räk-nar med SYSAV:s avfallsanläggning (Spillepengen) som sträcker sig över tre kommuner (Malmö, Burlöv och Lomma). Miljö- och byggnämnden har tillsynsansvaret för fyra av dem medan Länsstyrelsen Skåne har tillsyn över SYSAV. Miljö- och byggnämnden utövar skuggtillsyn över SYSAV ge-nom att ta emot klagomål, agera remissinstans vid tillståndsprövningar samt ta del av beslut gällande periodiska besiktningar och beslut i andra tillsynsfrågor som länsstyrelsen fattar.

Det finns klara vinster med att som lokal myndighet vara insatt i anlägg-ningarnas miljöpåverkan. Skuggtillsynen innebär också att det finns kun-skap och avsätts tid till att avge remissyttranden. Väl genomarbetade re-missyttranden medför att beslut och villkor i tillståndsärenden blir ända-målsenliga och väl avvägda.

Miljö- och byggnämnden har sedan 1991 bedrivit tillsyn över tillstånds-pliktiga miljöfarliga verksamheter enligt miljöskyddslagen och sedermera miljöbalken. Utöver tillsyn på B-verksamheter sker fortlöpande tillsyn på cirka 20 anmälningspliktiga C-verksamheter samt cirka 100 registrerade miljöfarliga verksamheter som varken är anmälnings- eller tillstånds-pliktiga, så kallade U-verksamheter.

Enligt behovsutredningen (bilaga 1) skall alla B-verksamheter få tillsyns-besök varje år (vissa så ofta som 4 ggr per år) och C-verksamheter mellan varje till vart tredje år. Prioriteringen av tillsynsinsatserna utgår från be-dömd miljönytta samt miljö- och byggnämndens erfarenhet av tillsyns-behovet. För U-verksamheterna planeras återkommande tillsynsbesök vid vissa verksamheter, dock med lägre besöksfrekvens. I övrigt sker tillsynen av dessa verksamheter i samband med klagomål eller särskilt riktade till-synsprojekt.

Som exempel kan nämnas att miljö- och byggnämnden har haft riktade tillsynsprojekt på bilvårdsbranschen, där man aktivt deltagit i att ta fram riktlinjer både inom Miljösamverkan Skåne men även i samarbete med VA SYD och miljönämnderna i kommuner som ingår i VA SYD. Sammanlagt planeras hela 125 tillsynsbesök genomföras på miljöfarliga verksamheter under 2014. Utöver detta tillkommer händelsestyrd tillsyn exempelvis i samband med nyetableringar, anmälningspliktig ändring av verksamheter, olyckor, klagomål med mera.

Miljö- och byggnämnden samarbetar med miljömyndigheterna i 5YES-kommunerna (Kävlinge, Lomma, Staffanstorp, Svedala och Burlöv) kring gemensamma tillsynsprojekt, till exempel bygg- och rivningsavfall.

Kemikalietillsynen sker integrerat med den fortlöpande miljötillsynen.

Detta innebär att det förutom tillsyn över själva kemikaliehanteringen 38

BURLÖVS KOMMUN

KS/2014:124 6 (9)

även ingår att kontrollera verksamhetens arbete med utfasning av farliga ämnen enligt miljömålet Giftfri miljö.

Även i de fall då verksamheterna har ett mycket aktivt och målmedvetet internt miljöarbete krävs insatser från miljö- och byggnämndens sida då dessa företag ofta har önskemål om kompetenta bollplank. Kontinuerliga kontakter ger en kunskapsuppbyggnad hos såväl företag som myndighet, vilket alla parter bör värna om. Dessa företag har dessutom fortlöpande olika typer av förändringar, nya processer och utveckling av sina verksam-heter. Tillsynsmyndigheten bedömer också fortlöpande om gällande vill-kor för verksamheter som omfattas av tillstånd är tillräckliga eller om dessa bör omprövas.

Vad som nu har framförts innebär sammantaget att miljö- och byggnämn-dens personal har gedigen erfarenhet och kompetens, som genom konti-nuerlig kompetensutveckling säkerställs, av att tillsyna såväl tillståndsplik-tiga som anmälningspliktillståndsplik-tiga miljöfarliga verksamheter. Miljö- och bygg-nämnden är också tillsynsansvarig för ett stort antal tillsynsobjekt, varför den kompetens och erfarenhet som erhålls vid ett tillsynsobjekt kan an-vändas vid ett annat tillsynsobjekt samt att det finns goda möjligheter till branschvisa tillsynsprojekt.

Inom miljö- och byggnämnden finns också specialistkunskap på förore-nade områden. Under 2013 överlämförore-nade länsstyrelsen 7 så kallade MIFO-objekt till miljö- och byggnämnden för den fortsatta tillsynen. Under 2014 planerar miljö- och byggnämnden att fortsätta sin satsning på inventering av verksamheter enligt MIFO fas 1 och för de verksamheter som befinner sig i riskklass 2 gå vidare med MIFO fas 2, förelägganden om undersök-ningar.

Miljö- och byggnämndens arbete med tillsynsfrågorna växer även i takt med att kommunen exploaterar nya och befintliga bostads- och verksam-hetsområden.

Tillsynsobjekt

Hemställan avser följande tillsynsobjekt och tillsynsområden:

 B-verksamheter som inte bedrivs av kommunen eller av Burlövs kom-mun helägt bolag, dvs. undantagen från överlåtelsen är SYSAV:s av-fallsanläggning vid Spillepengen

 Föroreningsskador orsakade av de verksamheter där tillsynsansvaret delegeras, dvs. undantagna från överlåtelsen är fastigheterna Tågarp 20:7 och Tågarp 20:81 i Arlöv

Förorenade områden

Föroreningar som verksamheter ger upphov till skall tillsynas av den myn-dighet som bedriver miljöbalkstillsynen för verksamheten. Detta innebär att hemställan även omfattar föroreningsskador orsakade av de verksam-heter där tillsynsansvaret delegerats till miljö- och byggnämnden.

39

BURLÖVS KOMMUN

KS/2014:124 7 (9)

Allmänt om Sevesotillsyn

Länsstyrelsen har aviserat att miljöbalkstillsynen för verksamheter som omfattas av Sevesolagstiftningen, både på högre och lägre kravnivån, bör överföras till länsstyrelsen, som då skulle ha det samlade tillsynsansvaret för såväl miljö- som Sevesotillsyn. Även om tillsynen över miljöbalks- och Sevesolagstiftningen kan se olika ut och på olika detaljnivåer, erhålls kun-skaper om verksamhetens processer, eventuella tillbud, prövning med mera vid varje tillsyn som är viktig att föra över till den andra tillsynen.

Det är dock inte säkert att detta lämpligast görs genom att all tillsyn utförs vid samma tillfälle av samma myndighet. Miljö- och byggnämndens erfa-renhet är tvärtom att miljöbalkstillsynen riskerar att hamna i skymundan när de olika reglerna skall tillsynas samtidigt. Olika perspektiv och flera sakkunniga tjänstemän som kontrollerar verksamheten utifrån respektive lagstiftning, är istället att förorda.

Burlövs kommun anser därför att miljöbalkstillsynen skall utföras av miljö- och byggnämnden och att nämnden skall delta vid Sevesotillsynen samt sedermera få del av protokoll från denna tillsyn. På detta vis säker-ställs det viktiga kunskapsutbytet, samtidigt som miljöbalks- och Seve-sotillsynen inte måste genomföras vid samma tillfälle. Avslutningsvis finns det inget som hindrar denna uppdelning av tillsynsansvaret, särskilt som miljö- och byggnämnden är beredd att samverka i tillsynsinsatserna. Med denna uppdelning av tillsynsansvaret kan tillsynen bli heltäckande samt belyst ur såväl regionalt som lokalt perspektiv.

Liknande erfarenheter har vunnits genom miljö- och byggnämndens del-tagande vid Arbetsmiljöverkets inspektioner av arbetsmiljöfrågorna.

Beskrivning av tillsynsobjekten

Anläggningsnamn: Akzo Nobel Decorative Coatings AB och Akzo Nobel Industrial Coatings AB

Organisationsnummer: 556142-8011 och 556035-9993 Fastighetsbeteckning: Burlöv Sunnanå 8:47

Dossiernummer: 1231-104

Verksamhetskod: 24.40 (B) och 24.110 (B) Nuvarande tillsynsfrekvens: 4 gånger per år

Akzo Nobel Decorative Coatings AB och Akzo Nobel Industrial Coatings AB är två bolag som är lokaliserade till samma plats och mer eller mindre integrerade i varandra. De har ett gemensamt tillstånd enligt miljöbalken.

Tillverkningen av bindemedel är huvudverksamhet enligt IED-direktivet även om färgtillverkningen är större volymmässigt. Akzo Nobel är en Seve-soanläggning bland annat på grund av sin hantering av lösningsmedel och särskilt farliga kemiska produkter.

De vanligaste klagomålen på verksamheten handlar om lukt från binde-medelstillverkningen.

Med hänsyn till lokaliseringen är kunskap som erhålls under miljöbalks-tillsynen viktig vid detaljplanering samt bygglovsgivning i närområdet.

40

BURLÖVS KOMMUN

KS/2014:124 8 (9)

Tillsynsmyndigheten blir ofta tillfrågad i tidigt skede i samband med de-taljplanering av intilliggande områden. Även i bygglovsskedet är kunskap om bolagens verksamhet ovärderlig vid bedömning av skyddsavstånd.

Akzo Nobel har också under årens lopp lämnat in många anmälnings-pliktiga förändringar av verksamheten. Detta har skett i nära dialog med miljö- och byggnämnden, som har en väletablerad tillsynskontakt med verksamheten. Att en verksamhet är under ständig förändring är inte nytt i sig men närheten till bostadsbebyggelse och andra verksamheter samt vat-tendrag gör att varje ändring måste följas av en bedömning av de lokala förutsättningarna och förhållandena.

Till exempel kan utsläpp i Sege å påverka Nordic Sugar AB:s produktion.

Detta är relativt tidskrävande och en lokal tillsynsmyndighet med lokal-kännedom, insikt i detaljplanering och en nära kontakt till medborgarna är därför bäst lämpad att utföra tillsyn över denna verksamhet.

Anläggningsnamn: Nordic Sugar AB Organisationsnummer: 556456-1602 Fastighetsbeteckning: Burlöv Arlöv 22:19 Dossiernummer: 1231-101

Verksamhetskod: 15.150 (B)

Nuvarande tillsynsfrekvens: 4 gånger per år

Nordic Sugar AB har två vattendomar. Den ena reglerar uttag av grund-vatten för dricksgrund-vattenproduktion till tillverkningsprocesser. Den andra reglerar uttag av ytvatten från Kalineån för kylvatten till processerna. Det uppvärmda kylvattnet återbördas till Kalineån.

Kalineån är för kort för att betraktas som en vattenförekomst i VISS. Där-för skall verksamheten och länsstyrelsen under ett år utreda vattendragets status.

Kontakt med allmänheten är ett viktigt redskap vid tillsyn av verksamhet-ens påverkan på Kalineån. Miljö- och byggnämnden får med jämna mel-lanrum in anmälningar som besvärande lukt och fiskdöd i Kalineån. Såd-ana anmälningar har lett till att miljö- och byggnämnden har inlett ett samarbete med VA SYD kring spårning av källor till olägenheterna. An-mälningarna görs till miljö- och byggnämnden eftersom detta är den enda tillsynsmyndighet som allmänheten känner till.

Burlövs kommun, samhällsbyggnadsförvaltningen, tillsammans med Malmö stad utför regelbunden (varannan månad) provtagning på vatten-kvaliteten i ån.

Genom att överlåta tillsynen till länsstyrelsen skulle kopplingen till Ka-lineåns generella tillstånd och dess belastning av olika ämnen gå förlorad.

41

BURLÖVS KOMMUN

KS/2014:124 9 (9)

Anläggningsnamn: Fosieplast AB Organisationsnummer: 556772-9578 Fastighetsbeteckning: Burlöv Tågarp 16:45 Dossiernummer: 1231-128

Verksamhetskod: 25.20 (B)

Nuvarande tillsynsfrekvens: 1–2 gånger per år

Verksamhet med tillverkning av produkter i glasfiberarmerad polyester.

Tillverkningen sker med vakuuminjektering och handpåläggning.

Kunskap som vinns vid miljöbalkstillsynen är viktig vid detaljplanering samt bygglovsgivning i närområdet. Tillsynsmyndigheten blir ofta tillfrå-gad i tidigt skede i samband med detaljplanering av intilliggande områden.

Även i bygglovsskedet är kunskap om verksamhet ovärderlig vid bedöm-ning av skyddsavstånd samt påverkan på intilliggande verksamheter.

Anläggningsnamn: Industriförsilvring i Skåne AB Organisationsnummer: 556407-2576

Fastighetsbeteckning: Burlövs Tågarp 16:26 Dossiernummer: 1231-127

Verksamhetskod: 28.20 (B) och 90.390 (C) Nuvarande tillsynsfrekvens: 1 gång per år

Huvudprocessen i verksamheten är försilvring och även förgyllning i mindre omfattning. Indunstning av behandlingsbaden.

Kunskap som vinns vid miljöbalkstillsynen är viktig vid detaljplanering samt bygglovsgivning i närområdet. Tillsynsmyndigheten blir ofta tillfrå-gad i tidigt skede i samband med detaljplanering av intilliggande områden.

Även i bygglovsskedet är kunskap om verksamhet ovärderlig vid bedöm-ning av skyddsavstånd samt påverkan på intilliggande verksamheter.

Ikraftträdande

Kommunfullmäktige i Burlövs kommun önskar att det nya beslutet om överlåten operativ tillsyn enligt miljöbalken skall gälla från och med den 1 januari 2015.

För kommunfullmäktige i Burlövs kommun

Kent Wollmér

Ordförande Charlotta Wemme Dehlin

Kanslichef

Bilagor

1. Verksamhetsplan med behovsutredning

2. Kompetens och erfarenhet hos berörd tillsynspersonal 42

KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN FÖR

Related documents