• No results found

6.2 Tre nivåer

6.3.3 Bygga gemensam vision

I verksamhetschefens berättelse framgår det tydligt att samtal och möten har en stark koppling till problemlösning. Karin säger själv att alla samtal och möten handlar mycket om att olika individer mår dåligt men de handlar även om komplexa frågor av mer praktisk karaktär. Även coaching grupperna handlar till stor del om att utbyta erfarenheter och lösa problem. Att främja denna disciplin innebär att främja gemensamma visioner eftersom de skapar en känsla av gemenskap och identitet vilket ger sammanhang till olika aktiviteter (Senge, 1990). Ur verksamhetschefens berättelse förstår vi det som att man inte arbetar tillräckligt med att skapa gemensamma visioner. Detta ser vi som en möjlig anledning till att det finns ett så starkt fokus på problemlösning. Olika förändringarna som planeras eller genomförs kan strida emot de enskilda individernas visioner vilket leder till att problem uppstår. Tillämpningen av gemensamma visioner handlar inte om att nå konsensus inom gruppen utan det handlar om att främja ett äkta engagemang (Senge, 1990). Med en gemensam vision skulle medarbetarna lättare kunna förstå exempelvis varför förändringar genomförs men även sambandet mellan olika aktiviteter. Detta skulle medföra att man inom verksamheten inte behöver lägga lika mycket tid på att detaljstyra, implementera förändringar och rutiner samt säkerställa att de följs.

I Emmas arbete ser vi en betoning på stabilitet och konsensus vilket kan missgynna möjligheten för enskilda visioner och organisationens visioner att samexistera. Eftersom Emma delvis fungerar som en länk mellan chef och övrig personal skulle man inom verksamheten kunna dra nytta av detta och använda henne för att länka samman individernas visioner med organisationens. Detta då hon är delaktig i det dagliga arbetet och kan därigenom lättare förmedla övergripande visioner både till chefen och till den övriga personalen. Därigenom skapar man goda förutsättningar för att bygga gemensamma visioner. Rebecca och Nadja har efterfrågat möten där samtliga våningsansvariga kan träffas och diskutera olika frågor som är förknippade med rollen som våningsansvarig. Detta menar vi hade varit ett ypperligt tillfälle för att bygga gemensamma visioner. Att tillämpa gemensam vision handlar om att etablera ett fokus på ett ömsesidigt syfte samt att skapa en gemensam bild av organisationen (Senge, 1990). Gemensamma möten ger ett forum som skulle kunna användas för att koppla samman de enskilda våningsansvarigas visioner till organisationens. Dessutom kan våningsansvariga lyfta fram personalens visioner och lättare identifiera var dessa skiljer sig från organisationens. Härmed skulle man inom verksamheten skapa en struktur som ger förutsättningar för de olika visionerna att närma sig varandra.

94

Våningsansvariga berättar att de ibland hamnar i kläm mellan chef och personal när de ska förmedla beslut som de själva inte står bakom. Detta tyder på att deras visioner inte överensstämmer med organisationens och att man inom verksamheten inte har lyckats koppla samman dessa två. När de ska förmedla olika budskap till personalgruppen innebär det enligt vår uppfattning att de ska främja eller uppnå konsensus inom den gruppen. När visionerna går isär menar vi att det blir svårt för våningsansvariga att skapa en gemensam bild av organisationen och dess mål. De blir tvungna att detaljstyra samt försöka ge ett sammanhang till olika aktiviteter. Våningsansvariga interagerar dagligen med undersköterskorna på den egna våningen. Detta kan innebära att de har lättare för att identifiera olika visioner men även att mer praktiskt säkerställa att det finns en möjlighet för att koppla samman organisationens vision med individernas. Genom att arbeta mer aktivt med detta kan de öka förutsättningarna för att det finns energi och fokus för lärande.

Personalen berättar att de anser att APT-mötena med handledning är bra tillfällen för kunskapsdelning. De berättar vidare att gruppen vid dessa tillfällen diskuterar olika frågor relaterade till brukarna men man tar även upp problem som har uppstått. Tillämpningen av gemensam vision innebär att skapa en enhetlig bild av organisationen som ger ett sammanhang till olika aktiviteter (Senge, 1990). Härmed lär sig individerna av egen vilja vilket resulterar i att organisationen utvecklas (Senge, 1990). Interaktionen mellan medarbetarna har mer karaktären av problemlösning samt praktisk planering med avseende på exempelvis byte av arbetspass eller arbetsuppgifter. Vi anser att det blir svårt att koppla samman de enskilda individernas visioner med organisationens så att de speglar varandra om det inte finns en tydlig bild av organisationen och dess mål. Planeringsdagarna hade kunnat vara ett bra tillfälle för att främja arbetet med en gemensam vision men enligt personalen själva består dessa dagar av kurser och aktiviteter med syfte att öka motivationen och förbättra gruppdynamiken. Därmed anser vi att det bland personalen finns brister med avseende på skapandet av en gemensam vision av organisationen och vad den vill åstadkomma. Det finns schemalagda tillfällen som delvis skulle kunna utnyttjas för detta ändamål. På sikt hade det kunna innebära att personalen lär och utvecklas snabbare än vad som annars vore möjligt samtidigt som hela organisationen utvecklas.

Sammantaget anser vi att det inom verksamheten finns ett starkt fokus på problemlösning. Problemlösningssituationerna handlar ofta om att nå konsensus eller att säkerställa att planerade förändringar genomförs och följs. Vi menar att man inom verksamheten inte riktigt tar tillvara på samordnarens roll för att främja byggandet av en gemensam vision. Eftersom

95

hon dagligen interagerar med både chef och personal kan hon fungera som en länk mellan dessa såtillvida att hon mer löpande kan lyfta fram olika visioner och bidra till att skapa en känsla av gemenskap. Enligt vår uppfattning har våningsansvarige inte heller utrymme för att tillämpa gemensam vision, men de gemensamma möten som efterfrågas hade kunnat fungera som ett sådant tillfälle. Även våningsansvariga kan användas som en länk för att arbeta mer praktiskt med att koppla samman individernas visioner med organisationens. Vi anser att det finns ett starkt fokus på händelser, problemlösning och praktiska frågor. Till viss del saknas känslan av sammanhang och identitet.