• No results found

C11. Legitimera examinerade läkarstudenter utomlands utan legitimation efter avveckling av

In document torg A... 4 torg B... 19 (Page 45-51)

AT

Snart ersätts det gamla läkarprogrammet med det sexåriga läkarprogrammet som ger legitimation direkt efter examen. AT som ger legitimation i det gamla systemet kommer sakta men säkert försvinna. Detta medför ett problem för vissa

läkarstudenter som studerar utomlands i länder där legitimation inte fås direkt vid examen, såsom i Polen. Då skulle dessa examinerade läkarstudenter tvingas göra AT utomlands, vilket kan kräva goda språkkunskaper i respektive land som de kanske inte behärskar.

Exempelvis beskriver Läkartidningen ett krav på minst C1 nivå i polska för att

kunna genomföra AT i Polen. Detta kan medföra att de förhindras från att införskaffa legitimation och således vara oförmögna att progrediera i läkaryrket.

SLF Student Göteborg yrkar därför:

• Att SLF Student utreder lösningar till legitimation inhemskt hos examinerade läkarstudenter utomlands utan legitimation efter avveckling av AT i Sverige.

Svar från förbundsstyrelsen:

Förbundsstyrelsen tackar för att motionären uppmärksammat en viktig fråga. I dagsläget avråder SLF Student från att studera i Polen, då AT kommer avvecklas.

De studenter som i framtiden söker läkarutbildning utomlands har flera andra alternativ att välja på som är legitimationsgrundande utbildningar. Socialstyrelsen har som arbete att komma fram till lösningar, medan förbundsstyrelsens uppdrag att

C12. Skapa lathund för digitala AT-mässor!

Pågående världspandemin medför stort osäkerhet kring framtida AT- mässor och därmed främsta inkomstkällan som lokalavdelningarna har. Olika avdelningar har olika förutsättningar för att planera ett utförligt alternativ till den fysiska AT-mässan och med fördel samarbetar SLF Student i frågan. Genom att skapa riktlinjer och lathund för digitala AT-mässor kan resultatet bli att det underlättar för

lokalavdelningarna, regionerna och föreläsarna kan bli nöjda med AT-mässan och därmed återkomma nästa gång samt att det gör mer nytta för läkarstudenterna.

I och md att det underlättar för lokalavdelningarna kan arbetet med AT-mässan bli mer effektivt och pricksäkert för dessa och mer tid kan även läggas på annat i verksamheten.

Ifall regionerna och föreläsarna upplever den digitala AT-mässan som ett värdefullt koncept kan de som tidigare nämnt återkomma och den digitala AT-mässan kan fungera som en hållbar lösning.

Genom att de kan bidra till studenterna kanske de vill fortsätta vara medlemmar i SLF, komma på flera av våra events och få bättre sannolikhet att få AT-tjänst. För att möta utmaningen alla står för på det bästa möjliga sättet.

Yrkar SLF Student Göteborg

• Att förbundsstyrelsen skapar lathund för digitala AT-mässor inklusiva riktlinjer för:

o Kontakt med regionerna o Kontakt med föreläsarna o Upplägget under AT-mässan o Antalet Zoom -länkar

o Pris per regionsrepresentant / delegation

o Omfattning av deltagande studenter (kan studenter från andra lärosäten delta?)

o Nationellt mall för AT-kompendiet

o Marknadsföring: var ska evenemang publiceras, vart ska länkar delas o Anmälningsdeadline

o Utdelning av gåvor till föreläsarna

Svar från förbundsstyrelsen:

Förbundsstyrelsen tackar för motionen och instämmer i att mässorna är viktiga för lokalförbunden.

AT-mässorna drivs idag av läkarförbundet tillsammans med läkartidningen och lokalförb unden i SLFstudent utan medverkan av studenternas förbundsstyrelse. Därför är för bundsstyrelsen inte det bästa organet för att ta fram en lathund för digitala AT-mässor. Dessutom är det förbundsstyrelsens förståelse att regionernas deltagande på den digitala AT-mässan var låg och att det därför är viktigt att utreda om

det inte är bättre att i fortsättningen ha AT-mässorna i person om möjligt.

Förbundsstyrelsen föreslår därför fullmäktige:

• Att avslå motionen i sin helhet

torg D

D1. Dödshjälp

Nya undersökningar visar att 80% av Sveriges befolkning är positiva till aktiv dödshjälp. Läkarförbundet är mot aktiv dödshjälp och uttalandena relaterat till

dödshjälp är ofta ganska svartvita, ofta av typen “vi vill inte vara tvungna att göra det här som specialistäkare”.

Vi upplever att en större andel studenter är positiva till aktiv dödshjälp - förutsatt att det är i väl indikerade fall och av vårdpersonal som är adekvat utbildade i frågan, förslagsvis genom tilläggsspecialisering/valbar vidareutbildning. Vi efterlyser att SLF student tar ställning i frågan. 

SLF student stockholm yrkar:

att SLF student verkar för aktiv dödshjälp inklusive en bredare diskussion för när detta kan vara indikerat och vem som i så fall ska utföra det.

Svar från förbundsstyrelsen:

Förbundsstyrelsen tackar för denna motion som berör ett högst aktuellt ämne som diskuteras i flera delar av förbundet och även i allmänheten som motionären uppmärksammar. För att kunna diskutera frågan dödshjälp krävs en förståelse för begrepp några nyckelbegrepp som här sammanställts av läkarförbundet:

“Statens medicinsk-etiska råd (Smer) publicerade i november 2017 rapporten Dödshjälp. En kunskapssammanställning. Smer tar i rapporten inte ställning till om dödshjälp bör tillåtas i Sverige eller inte. Rapporten innehåller däremot resonemang om bl.a. definitioner, rättsläget i Sverige, modeller för dödshjälp i andra länder och argument för och emot dödshjälp.

Terminologin är mycket viktig vid diskussion och debatt i dessa frågor. Om de termer som används inte är väl definierade och rätt förstådda blir det i praktiken omöjligt att föra en konstruktiv debatt. Smer använder i sin

kunskapssammanställning följande definitioner:

- Dödshjälp – en insats som ges efter ett uttryckligt önskemål från patienten där avsikten är att insatsen ska orsaka patientens död.

Dödshjälp delas sedan upp i:

- I. Eutanasi/aktiv dödshjälp – dödshjälp som sker genom att någon annan än patienten utför den avgörande handling som leder till patientens död

- II. Assisterat döende – dödshjälp där patienten själv utför den avgörande handlingen.

I de länder där dödshjälp är tillåtet (förutom i Schweiz) brukar läkare medverka, antingen genom att utföra den dödande handlingen (eutanasi) eller genom att skriva ut det läkemedel som personen ska ta i självmordssyfte (läkarassisterat självmord).”

FS arbetar på uppdrag av SLF Student och tar själva inte ställning i denna fråga utan stöd från våra medlemmar. Sveriges Läkarförbund har dock tagit en stark ställning mot dödshjälp och fortsätter att ha den inställningen i nuläget. De är dock väl medvetna om samhällsdebatten och att den pågår både nationellt och

internationellt, vilket gör att det är en återkommande fråga i exempelvis vårt Etik och Ansvarsråd (EAR). Den brittiska motsvarigheten till läkarförbundet, British Medical association (BMA), har nyligen genomfört en enkätundersökning bland sina

medlemmar

(https://www.bma.org.uk/advice-and-support/ethics/end-of-life/physician-assisted-dying-survey) och det diskuteras om Läkarförbundet också ska genomföra något liknande.

SLF Student är en del av Läkarförbundet, men vi är också fria att uttrycka vår åsikt i frågor även om det går emot Läkarförbundets politik. Som motionen är formulerad ser vi dock ett antal problem i arbetsgången. Att-satsen är snäv då den direkt anser att förbundet ska “verka för aktiv dödshjälp”, alltså inte utreda vad våra medlemmar tycker i frågan innan vi arbetar med en relativt radikal fråga. Den nyanserar heller

Som läget är nu ser FS dock inte att ett bifall av denna motion skulle uppfylla just detta.

Förbundsstyrelsen föreslår därför fullmäktige:

• Att avslå motionen

In document torg A... 4 torg B... 19 (Page 45-51)