• No results found

3. LITTERATURSTUDIE

3.4 Energieffektivisering i bygg och fastighetssektorn

3.4.3 Certifieringssystem

Idag finns det ett flertal certifieringssystem för att bedöma miljö- samt energiaspekter i byggnader. I Sverige används idag främst Miljöbyggnad (tidigare Miljöklassad Byggnad), EU Green Building, BREEAM och LEED, vilka anses vara mest lämpliga i Sverige enligt Sweden Green Building Council (2010a). SGBC grundades i juni 2009 av ett flertal av de stora fastighetsaktörerna på den svenska marknaden såsom Akademiska Hus, Vasakronan, NCC och SKANSKA för att nämna några. Bakom SGBC står en internationell organisation, World Green Building Council, som representerar den globala byggsektorn och sätter upp regler med mera för de nationella organisationerna kring Green Building. SGBC är en ideell förening och dess målsättning är att vara en fullvärdig medlem i World GBC under år 2011. World GBC fungerar som en samlad röst för alla nationella organisationer och arbetar för att förändra dagens byggsektor till en mer hållbar utveckling.

Med hjälp av ett certifieringssystem går det att göra en bättre jämförelse mellan olika byggnader och som fastighetsägare är det möjligt att få ett offentligt erkännande för sina åtgärder för att förvalta en mer hållbar byggnad. I denna rapport ligger fokus på EU Green Building, men en kort presentation av övriga certifieringssystem redovisas nedan.

Certifieringssystem med avseende på en helhetsbild av byggnaden Miljöbyggnad:

Detta är ett certifieringssystem som tittar på aspekter såsom energi, innemiljö, kemiska ämnen och särskilda miljökrav. Vid bedömning går det att bli klassad i tre nivåer, guld, silver och brons certifiering. För högsta bedömning krävs även nöjda brukare i fastigheten. Detta certifieringssystem togs fram i samband med Bygga-Bo dialogen och infördes år 2005 i Sverige. År 2010 certifierades de första byggnaderna enligt Miljöbyggnad men arbetssättet har utvecklats kontinuerligt från år 2005. Verktyget går att använda för både nya och befintliga byggnader.

BREEAM:

Detta certifieringssystem kommer från Storbritannien och står för BRE Environmental Assessment Method, där BRE motsvarar ett tidigare statligt institut i Storbritannien. Målsättningen är att Sweden Green Building Council under år 2011 kommer att utföra bedömningen enligt denna certifiering. Detta system hör till de största i världen.

De områden som bedöms i denna certifiering är energi, förvaltning, hälsa och välbefinnande, transport, vatten, material, avfall, markanvändning, föroreningar och ekologi. Det ger en helhetssyn över byggnadens miljöpåverkan i ovanstående aspekter. I slutändan går det att få bedömningen pass, good, very good, excellent och outstanding. Ett flertal olika mallar finns för bedömning av olika typer av byggnader såsom exempelvis BREEAM Healthcare, BREEAM Industrial och BREEAM Offices, enligt BREEAM (2011).

LEED:

The Leadership in Energy and Environmental Design, LEED, är ett certifieringssystem som är utvecklat av U.S. Green Building Council, USGBC. Systemet går att använda till olika byggnadstyper och ser till ett helhetsperspektiv. LEED bedömer främst energi- och vattenanvändning, närmiljö, material och inomhusklimat. Bedömningen sker utefter en poängskala av 100 poäng plus maximalt tio poäng extra vid bedömning av innovation och

regional anpassning. Certifiering sker genom The Green Building Certification Institute, GBCI. De olika nivåerna i certifieringssystemet är certifierad, silver, guld och slutligen platinum. En anpassning till den svenska byggmarknaden görs idag av Sweden Green Building Council. Eftersom att Sverige idag inte har någon nationell anpassning måste alla ansökningar gå via USA. Vid jämförelse av ovanstående certifieringssystem kommer troligtvis en anpassning att ske till svensk standard och därmed bli enklare att jämföra gentemot fastigheter i Sverige. EU Green Building och Miljöbyggnad är båda anpassade för den svenska bygg- och fastighetssektorn. LEED premierar genom sitt bedömningssystem innovativa åtgärder och skapar därmed incitament till att följa uttrycket ”Think outside the box”. Genom att BREEAM har flertalet olika former av bedömning beroende på fastighetstyp skapar det en möjlighet att jämföra liknande verksamhetsbyggnader. Vid jämförelse med BREEAM kräver LEED en lägre kravnivå för högsta betyg, enligt Sweden Green Building Council (2011a).

Certifieringssystem avseende enbart energiaspekten i byggnaden EU Green Building:

EU Green Building är ett certifieringsprogram som infördes av Europeiska kommissionen år 2004. Under de följande två åren byggdes organisationen upp och en andra fas inleddes mellan åren 2007-2010 som gick under namnet, The Green Buildingplus–projektet. Under uppbyggnaden av programmet deltog tio organisationer från nio länder, däribland Fastighetsägarna i Sverige, som vid den

tiden var Sveriges nationella kontaktorganisation inom Green Building programmet. Länder som var involverade i projektet förutom Sverige var Österrike, Belgien, Kroatien, Tyskland, Grekland, Italien, Portugal och Spanien. Den organisation som sköter ansökningarna i Sverige idag är Sweden Green Building Council, SGBC.

The Green Building program, GBP, har som mål att uppmuntra fastighetsägare som äger lokaler att införa energieffektiviserande åtgärder som är kostnadseffektiva. Målet är att dessa åtgärder ska bidra till en hållbar utveckling samt införande av förnybar energiteknik i byggsektorn inom EU. Det är frivilligt att delta i programmet och tanken är att GBP ska bistå med information och support för de företag som vill energieffektivisera sitt fastighetsbestånd. Genom att certifiera sig som partner eller endorser kan företag delta i programmet och certifiera utvalda fastigheter i sitt bestånd genom ett erkännande såsom en EU Green Building certifiering. Att delta som endorser, stödjande partner, innebär att organisationen eller företaget har bistått vid införandet av en EU Green Building certifiering och ska hjälpa till att framförhålla programmet och dess strategier. Att delta som partner i programmet innebär att företaget eller organisationen arbetar aktivt med att öka användningen av energieffektiviserande åtgärder och införandet av förnybar energi i bygg- och fastighetssektorn samt uppfyller någon av nedanstående tre krav för deltagande i programmet enligt EU Green Building (2009). Det går att delta i två nivåer i programmet, företagsnivå och fastighetsnivå, där skillnaden ligger i hur stor andel av företagets fastighetsbestånd som lever upp till kraven för EU Green Building. För mer information kring deltagande i programmet hänvisas till Partner Guidelines, EU Green Building (2009) och Riktlinjer för EU Green Building Partners, Sweden Green Building Council (2010b).

1. Renovering av befintlig byggnad, ej bostad, som leder till minst en 25% minskning av den totala primära energi förbrukningen.

2. Nybyggnation av byggnad, ej bostad, som leder till minst en 25% minskning av den totala primära energiförbrukningen gentemot byggstandard eller liknande uppförda byggnader vid den tidpunkten.

3. Redan renoverade eller uppförda byggnader, högst fem år från ansökan, som förbrukar 25% mindre energi än specifika byggkrav, vilket i Sverige gäller som 25% mindre energiförbrukning gentemot energikraven i Boverkets Byggregler, BBR.

För att kunna Green Building certifiera en byggnad har SGBC satt upp följande nationella krav, Sweden Green Building Council (2010c).

Nyproducerad byggnad:

1. Det är en lokalbyggnad.

2. Energianvändningen kan minskas med 25% jämfört med energikraven i BBR. 3. Beskrivning och redovisning av energiberäkning som visar att energikraven uppfylls. 4. Företagsledningen har ett energiledningssystem knutet till den aktuella byggnaden. 5. Det finns en plan för årlig återrapportering av energianvändningen.

6. Skriftligt åtagande från sökande företags ledning.

Befintlig byggnad:

1. Det är en lokalbyggnad.

2. Att energianvändningen enligt energideklarationens definition sänks med 25% baserat på

uppmätta eller beräknade värden.

3. Alternativt reduceras energianvändningen med 25% jämfört med energikravet i BBR. 4. Referensåret får vara högst fem år gammalt jämfört med det år ansökan inkommer. 5. De planerade energiåtgärder ska vara genomförda inom ett år från ansökningsdag. 6. Företagsledningen har ett energiledningssystem knutet till aktuell byggnaden. 7. En plan för årlig återrapportering av uppmätt energianvändning.

8. Skriftligt åtagande från sökande företags ledning.

9. Att det finns en kontaktperson för Green Building hos sökande företag.

Utifrån dessa krav syns det tydligt att det inte enbart är fråga om teoretiska energivärden utan även ett framtida åtagande krävs av inblandat företag vad gäller återrapportering och energilednings- system inom företaget. Det som är viktigt vid en EU Green Building certifiering är kopplat till återkoppling och uppföljning av fastigheten samt att företaget i sig arbetar med energiledningssystem och olika handlingsplaner i sin verksamhet för att minska belastningen på miljön. Vid arbete med detta certifieringssystem läggs alltså vikten på tekniken i fastigheten och det administrativa arbetet kring energifrågan inom företaget. Om det visar sig att byggnaden efter återrapportering inte uppfyller de krav som är ställda enligt EU Green Building krävs i första hand att åtgärder genomförs för att minska energianvändningen. I annat fall återtas certifieringen på fastigheten. I dagsläget är avgiften 10 000 SEK per ansökan för att certifiera en byggnad och det är inget krav att företaget är medlem i Sweden Green Building Council för att ha en möjlighet till detta, enligt Sweden Green Building Council (2011b).

Related documents