• No results found

5. DISKUSSION OCH SLUTSATSER

5.2 EU Green Building certifiering

5.2.1 EU Green Building

Att arbeta med EU Green Building certifiering innebär att man som företag valt en väg att arbeta för att tydliggöra sin ställning i förhållande till energi- och miljöfrågor. Utifrån de riktlinjer och krav som är ställda nationellt från Sweden Green Building Council efterfrågas en minskning med 25% i specifik energianvändning i förhållande till det nuläge som gällde innan ombyggnation eller i förhållande till de energikrav som Boverkets Byggregler ställer. Detta innebär att i de fall som gäller en ombyggnation krävs det ett tydligt och relevant underlag för vad byggnaden innan ombyggnad använder i energi. Det kan som i fallet med denna fallstudie av fastigheten Hägern 11 i Luleå konstateras att ett tydligt underlag saknas före ombyggnation. Galären i Luleå AB valde att genomföra en ROT-renovering omgående och ingen energideklaration krävdes av säljare. I dessa lägen kommer EU Green Building certifieringen i ett sammanhang som ger upphov till en sämre koppling till föregående förhållanden i byggnaden, vilket minskar möjligheten att redovisa en konkret energieffektivisering i fastigheten.

Vid analys av den beräknade framtida energianvändningen gällande fastigheten Hägern 11 ser man att denna med god marginal klarar de krav som finns för en EU Green Building certifiering utifrån en minskning med 25% gentemot BBR krav. Om en generell bedömning görs i förhållande till den statistik som finns från Luleå Energi, inklusive verksamhetsel, har ingen minskning i energi skett totalt sett. Dock i och med att uppvärmningssystemet byts ut från direktverkande el till fjärrvärme sker en minskning i CO2-emissioner och energibehovet för uppvärmning. Att utnyttja redan tillgänglig spillvärme från SSAB i Luleå genom fjärrvärme kan anses miljövänligt, men det ska påtalas att vid stora behov i fjärrvärmenätet spetsas fjärrvärmevattnet genom el och förbränning av biobränsle och olja.

Att inte involvera verksamhetselen i certifieringsprocessen gör det enklare att certifiera fastigheter men det innebär även att hyresgästen ej blir involverad i certifieringen. Eftersom en stor del av energianvändningen sker under driften kan det vara bra att även se hyresgästen som en aktiv partner i företagets energiarbete. På vilket sätt kan hyresgästen involveras i processen och samtidigt få ett erkännande för sina insatser? I flertalet bostäder sker idag individuell mätning av el- och vattenförbrukning samt fjärrvärme och detta bör på lämpligt sätt införas för hyresgäster i lokaler mer omfattande i dagens bygg- och fastighetssektor. Med individuell mätning visualiseras möjligheten att minska energianvändningen och därmed även minska energikostnaden. Frågan är dock på vilket sätt detta kan ske idag? Genom att som företag använda sig av EU Green Building certifiering är det lättare att påvisa en minskning i energianvändning och företaget kan erhålla ett erkännande för sitt arbete i form av en certifiering. Detta varumärke kan sedan användas både i marknadsföring och för att lyfta energifrågan kontinuerligt inom företaget. Detta incitament bör även motivera hyresgästen att vara delaktig i energiarbetet i sin fastighet.

I certifieringssystemet EU Green Building sker ingen bedömning av hur energin levereras till fastigheten eller vilken energikälla som används. Energiberäkningarna utgår enbart från mätvärden över energiflöden i byggnaden och detta kan ge en skev bild över hur miljövänlig och energieffektiv en byggnad i verkligheten är. Eftersom att olika energibärare ger olika belastningar på miljö och klimat vid utvinning av dess ursprungliga energikälla bör en differentiering ske. Det vore möjligen mer lämpligt att dela in en EU Green Building certifiering likt andra aktuella certifieringssystem i olika bedömningsnivåer för att kunna särskilja varifrån energin för den specifika energi- användningen i fastigheten har sitt ursprung.

En intressant aspekt att analysera rör hur en framtida förändring av BBR:s energikrav kommer att påverka arbetet med EU Green Building certifiering. Hur låga kan energikraven bli för att en EU Green Building certifiering ska anses vara kostnadseffektiv? Ju lägre energikrav i BBR desto mindre minskning i energianvändning uppnås och därmed sker även en lägre energibesparing. Risken är att en EU Green Building certifiering kan urholkas om det ej anses vara lönsamt att införa energieffektiviserande åtgärder för att uppnå en minskning på 25% i energianvändning. Vid fastställande av energikrav görs ofta ett tillägg för ett uteluftsflöde som är större än 0,35l/s, m2 och detta kan innebära stora förändringar i de energikrav som ställs på fastigheten. Detta innebär att alla fastigheter får ett individuellt energikrav utifrån BBR, vilket leder till regionala skillnader i dess bedömning. Genom att detta certifieringssystem enbart fokuserar på energiaspekten utvecklas större möjligheter att implementera processen i mindre företag då det inte blir lika resurskrävande. Nackdelen blir istället att andra viktiga miljöaspekter såsom vattenförbrukning, inneklimat eller materialval ej bedöms.

5.2.2 Framtida förbättringar inom EU Green Building

Genom mitt arbete med EU Green Building som certifieringsmetod ser jag en potential till flertalet förbättringar i dess utförande. Som företag kan man enbart bli graderad som certifierad och vid jämförelse med exempelvis BREEAM eller LEED, vilka har en skillnad i certifieringsgrad, sker inom EU Green Building ingen sådan gränsdragning. En mer djupgående certifieringsmodell med olika nivåer skulle kunna inbjuda till ett högre deltagande i programmet och samtidigt påtala skillnader i olika certifierade fastigheter. Även en differentierad modell kopplad till varifrån energin hämtas borde kunna implementeras i certifieringssystemet. Detta för att tydligare visualisera olika tekniska lösningar och skillnader i fastigheters uppbyggnad.

Det diskuteras idag kring en ökad användning av förnyelsebar energi och en intressant aspekt att diskutera är på vilket sätt detta skulle kunna involveras och premieras i certifieringsprocessen för EU Green Building.

För att fortlöpande utveckla arbetet med EU Green Building inom Sverige skulle eventuellt en erfarenhetsbank med certifierade fastigheter kunna skapas. Där skulle andra fastighetsägare som är medlemmar i SGBC eller partner i EU Green Building kunna hitta information om energieffektiva lösningar. Erfarenhetsbanken bör även vara öppen för allmänheten och andra aktörer inom bygg- och fastighetssektorn i Sverige. Detta skulle gynna energiutvecklingen inom Sveriges bygg- och fastighetssektor samt förhoppningsvis öppna upp till en mer generell diskussion kring dess potential.

För att som företag enklare ha en möjlighet att föra ut information kring EU Green Building skulle ett enkelt informationsmaterial från Sweden Green Building Council utarbetas till både hyresgäst och fastighetsägare. En tydligare beskrivning kring energiledningssystem och tydligare direktiv gällande arbetssätt och utförande inom EU Green Building certifiering borde efterfrågas för den svenska bygg- och fastighetssektorn idag. Detta för att skapa konkreta exempel på vad ett arbete med EU Green Building skapar för resultat ibland Sveriges fastighetsägare.

Related documents