• No results found

3.1 Historie města

Název města se pravděpodobně odvíjí od královny Jitky, které město patřilo (Jitčino město).

Bylo založeno na půdě královských statků mezi lety 1297-1304. Od 14. do 20. století zde žily šlechtické rody, jako jsou Vartenberkové nebo Smiřičtí. Počátkem 17. století vojevůdce a politik Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna nechal postavit úřady, školy a manufaktury, čímž proměnil dřevěnou osadu v kamenné město. Jičín se také zapsal i do evropské historie, kdy zde v 19. století proběhly dvě veliké události. Roku 1813 se na jičínském zámku sešli

32

představitelé tzv. protinapoleonské koalice. Díky tomuto činu byl později téhož roku v bitvě u Lipska poražen Napoleon Bonaparte. Druhou významnou historickou událostí byla roku 1866 bitva rakouské a pruské armády, při níž zemřelo 6000 lidí (Jičín, 2013).

3.2 Positioning a segmentace

Jičín je v mysli návštěvníků zakotven jako historické město pohádek, na čem také město zakládá svůj positioning. Každoroční akce pořádné ve městě jsou tematicky zaměřeny na pohádky, kde velkou roli hraje Rumcajs, ale objevují se zde i jiné postavy z různých českých pohádek. I v dnešní moderní době je město stálé udržováno v historickém duchu. Místní správa a občané se o historické části města pečlivě starají a pravidelně je udržují. Díky tomu se také Jičín stal historickým městem pro rok 2016.

Cílem segmentace je poznat strukturu daného trhu. Segmentace se zaměřuje na šest základních skupin, které jsou vypsané v teoretické části. V rámci mé práce se zaměřím pouze na finanční instituce, podniky působící ve městě a návštěvníky obce.

Navzdory tomu, že Jičín je malé město, působí zde 77 podniků zabývající se peněžnictvím a pojišťovnictvím. Obyvatelé a návštěvníci tedy nemají nouzi o tyto podniky. Nejvíce podniků působících v Jičíně se zaměřuje na velkoobchod a maloobchod nebo na opravy a údržby motorových vozidel. Velkou část tvoří také profesní, vědecké a technické činnosti spolu se stavebnictvím a průmyslem. Z pohledu právnické formy zmíněných podniků, více jak polovinu zaujímají fyzické osoby podnikající dle živnostenského zákona. Nachází se zde také mnoho ubytovacích zařízení od hotelů až po kempy. Turisté tak mají možnost vybrat si ubytování podle jejich představ. Díky velké návštěvnosti města má mnoho podnikatelů příležitost nabízet své restaurační a pohostinské služby. Proto ani tyto služby v Jičíně nechybí. Návštěvníci a obyvatelé mají možnost velkého výběru.

Jičín patří již několik let mezi nejnavštěvovanější města turistického regionu Český ráj.

Podle statistických údajů informačního centra zamířilo jen do místního IC v roce 2016 99.665 návštěvníků, z nichž většinu tvoří obyvatelé České republiky. Informační centrum navštívili i zahraniční turisté, kterých bylo 7.773. Největší podíl zaujímali návštěvníci

33

z Německa, Polska a Velké Británie. Do Jičína zavítali také obyvatelé Slovenska, Francie, Nizozemska nebo Itálie. (Český ráj, 2017)

3.3 Jičín v rámci regionu

Jičín patří do turistického regionu Český ráj, který se podílí na marketingu a řízení celého regionu. V rámci regionálního marketingu publikuje Sdružení Český ráj propagační materiály, které jsou umístěny v jednotlivých informačních centrech členských obcí.

Jde především o katalog Českého ráje, turistické noviny, letáky a mnoho dalších. Jednou ze strategií regionu je nabízení věrnostního programu, regionální karta hosta, díky které mohou návštěvníci čerpat slevy a výhody ve vybraných podnicích. V rámci moderní strategie byla sdružením vytvořena mobilní aplikace, která turistům usnadňuje pobyt v regionu. Uživatelé aplikace si zde mohou najít místa, která chtějí navštívit a kalendář akcí.

Pro zahraniční návštěvníky je aplikace dostupná v anglickém jazyce.

Český ráj je turistický region nacházející se 50 km severovýchodně od Prahy na středním toku Jizery. Region je známý díky své rozmanitosti, množstvím nabízených přírodních úkazů, kultuře a turistickými atrakcemi, jako jsou skalní města, hrady, zámky, hluboké lesy nebo vodní toky. Název Český ráj vznikl v 19. století, kdy této oblasti tak začali říkat návštěvníci a hosté lázní Sedmihorky, právě díky kulturnímu a přírodnímu bohatství regionu.

V roce 1955 byl Český ráj zapsán jako první do seznamu Chráněných krajinných oblastí tehdejší Československé republiky (Český ráj, 2017).

V Českém ráji se nachází 10 turistických oblastí, kterými jsou: Jičínsko, Lomnicko, Novopacko, Mladoboleslavsko, Mnichovohradišťsko, Okolí pod Troskami, Semilsko, Sobotecko a Dolnobousovsko, Turnovsko, Železnobrodsko (Český ráj, 2012).

3.4 Podpora města

Město Jičín mnoho svých finančních zdrojů vkládá do údržby a rekonstrukce historických částí, které jsou velmi nákladné. Díky programu Regenerace městských památkových

34

rezervací a městských památkových zón, který financuje Ministerstvo kultury, získává město finanční prostředky ve formě dotací. Předpokladem pro získání těchto dotací je dlouhodobá péče o město a jeho památky. Například v loňském roce město investovalo do opravy Valdštejnské Lodžie, kde byly zrekonstruovány zahrady a vnější část budovy.

Jičín zároveň reguluje reklamy, které by historické město jen poškodily. Na základě tohoto programu je pořádána soutěž o nejlepší přípravu a realizaci programu Regenerace, kdy je každý rok vyhlášeno jedno historické město. Letošní ročník soutěže vyhrálo město Jičín.

Jako odměnu dostalo finanční dar v hodnotě 1.000.000 Kč, který město použije na další opravu historických památek. Jičín využívá dotace z programu Regenerace již od roku 1993.

Za celou dobu bylo vyčerpáno 30 mil. Kč, v posledních 3 letech bylo vyčerpáno 9 mil. Kč.

V minulých letech obdrželo město dotace ve výši 50 mil. Kč z Norských fondů. Jičín také čerpá dotace z Královehradeckého kraje a od Ministerstva pro místní rozvoj, ze kterých za minulý rok utratili 15 mil. Kč. Letos se město chystá využít dalších 20 mil. Kč na kulturu a památky.

35

4 Marketingové prostředí Jičína

V této kapitole bude prakticky popsáno marketingové prostředí obce Jičína.

4.1 Demografické prostředí

Jak již bylo zmíněno v kapitole Obecné informace města Jičín, v roce 2015 se zde k trvalému pobytu přihlásilo 16 394 obyvatel. Následující tabulka znázorňuje stav obyvatel města, kde lze také vyčíst další údaje, např. průměrný věk, četnost pohlaví atd.

Tabulka 2: Stav obyvatel ke dni 31. 12. 2015

Celkem Muži Ženy

Počet obyvatel 16 394 8 022 8 372

V tom ve věku (let)

0-14 2 487 1 317 1 170

15-64 10 779 5 426 5 353

64 a více 3 128 1 279 1 849

Průměrný věk (let) 42,5 40,7 44,3

Zdroj: Český statistický úřad

Ke konci roku byl také spočítán přirozený přírůstek, který činil 32 obyvatel, 14 mužů, 18 žen. V roce se více obyvatel odstěhovalo, než přistěhovalo a rozdíl mezi těmito hodnotami byl 5 obyvatel (Český statistický úřad, 2017).

4.2 Základní prostředí

Jak již bylo zmíněno v teoretické části, do základního prostřední obce patří prostor a vybavení, kde se služba nabízí. Obecní úřad města Jičína má dvě pracoviště. Hlavním sídlem je budova na Žižkově náměstí, kde se nachází vedení města společně s ekonomickým, investičním odborem atd. Vnější část budovy prošla rekonstrukcí, a tak ladí s ostatními budovami v centru města. Vnitřní část budovy působí lehce zastaralým dojmem. Druhá

36

budova obecního úřadu, kde se nachází většina odborů, sídlí v ulici 17. listopadu v budově

„Aris“. Některé části vnější budovy prošly rekonstrukcí, ale stále je na budově co zlepšovat.

Nejen pro turisty je důležité prostor a vybavení dopravní infrastruktury. Autobusové a vlakové nádraží v Jičíně jsou na podobné úrovni. Prostory jsou sice veliké, ale poměrně zastaralé, což nebudí dobrý dojem u návštěvníků města. Místní správa se v minulosti snažila o získaní dotací, ze kterých částečně tyto budovy zrekonstruovala, avšak opravy jsou velice nákladné, a tak není možné opravit celé budovy najednou. V rekonstrukcích chce i nadále pokračovat.

4.3 Ekonomické prostředí

Ekonomická aktivita obyvatel je velice rozmanitá. Odvětví, ve kterých obyvatelé podnikají, znázorňuje obrázek č. 4. Je očividné, že nejvíce podnikatelských subjektů se věnuje velkoobchodu a maloobchodu. Naopak nejmenší zastoupení má veřejná správa a obrana.

Celkem se tedy podnikatelské činnosti věnuje 2258 osob, z nichž 1785 tvoří fyzické osoby a zbylých 473 představuje právnické osoby (390 obchodních společností, 27 akciových společností a 4 družstva) (Český statistický úřad, 2017).

Obrázek 4:Podnikatelské subjekty dle odvětví k 31.12. 2016

Related documents