• No results found

Vzdělanost obyvatel Jičína ve věku 15 a více let

Základní 17

Střední včetně vyučení 33

Úplné střední vzdělání 26

Nástavba nebo vyšší odborné 3,2

Vysokoškolské 8

39

Následující obrázek č. 5 ukazuje rodinné vztahy v okrese Jičín k roku 2011. Stejných nebo podobných hodnot se předpokládá v samotném Jičíně. Hned na první pohled lze rozpoznat, že nejvíce obyvatel jen buď svobodných nebo ženatých/vdaných. 9 % obyvatel okresu je již rozvedených, což v převodu na počet činí zhruba 7 500 obyvatel (Český statistický úřad, 2011). K roku 2015 bylo pak v samotném Jičíně uskutečněno 175 sňatků a 100 rozvodů (Český statistický úřad, 2016).

Obrázek 5: Rodinný stav obyvatel okresu Jičín Zdroj: vlastní zpracování

4.6 Přírodní prostředí

Město se nachází v jižní oblasti Českého ráje na severovýchodě Čech. Svou rozlohou a počtem obyvatel se řadí mezi menší města. Česky ráj svými klimatickými podmínkami patří mezi nejteplejší a nejsušší klimatické oblasti. Nejvyšší teploty dosahující nad 30 °C bývají od května do září.

Infrastruktura je v Jičíně na dobré úrovni. Je zde zřízena městská hromadná doprava provozována společností BusLine a. s., která objíždí celý Jičín každé dvě hodiny. Funguje tu také autobusové nádraží, ze kterého se dá cestovat přímým autobusem do Prahy, Liberce, Hradce Králové nebo Brna. Druhým možným spojením je vlak, který jezdí ale pouze do směrem na Hradec Králové, Turnov nebo Nymburk, a to každé dvě hodiny.

Pro návštěvníky, kteří přijedou do Jičína vlastním autem je ve městě zřízeno 11 placených parkovišť.

40

4.7 Periferní prostředí

Město Jičín je považováno za jedno z nejkrásnějších měst v České republice a turisty je hojně navštěvované. I přes to, že je považováno za historické město, nezaostává v moderním a společenském životě. Ve městě působí Kulturní zařízení města Jičína, které nabízím svým obyvatelům celoroční akce. Nejen v divadle a kině se ročně koná přes 800 akcí, které navštíví kolem 70 000 lidí bez ohledu na věk. Vstupenky do kina či divadla, ale také vstupenky z prodejních portálů jako jsou Ticketportal, Ticketstream atd. si zákazníci mohou předplatně koupit v Městském informačním centru Jičín. Kromě vstupenek jsou turistům nabízeny mapy města a okolí, které si mohou stáhnout i z webové stránky informačního centra (KZMJ, 2017). V případě příjezdu autem je možné nechat auto na placeném parkovišti, kde již používají moderní prodej lístků za pomocí SMS zprávy.

4.8 Technologické prostředí

Město Jičín využívá ke svému řízení a správě moderní technologie, kde velkou roli hraje internet. Veškeré informace týkající se města a obyvatel Jičína jsou umisťovány a pravidelně aktualizovány na webové stránky města. Místní správa využívá také sociální sítě, jakými jsou Facebook a YouTube. Mezi další technologie patří také již zmíněný systém placení parkovného za pomoci mobilního telefonu. Jičín na webových stránkách Městského úřadu odkazuje na geografický informační systém (GIS), který zpřístupňuje ukládat, spravovat a analyzovat prostorová data. Na tomto serveru se nacházejí např. mapové projekty jako povodňový a územní plán, turistický mapový server, s jehož pomocí lze naplánovat turistické trasy s itinerářem, ale také 3D model Jičína v Google Earth. Kromě toho je GIS využíván pro digitální technické mapy Jičína, kde se nacházejí povrchové situace a inženýrské sítě. Mapy jsou využívány při rozhodovacích procesech a správních činnostech.

41

5 Marketingový mix Jičína

Kapitola bude věnována jednotlivým prvkům marketingového mixu obce uplatněném na městě Jičíně.

5.1 Produkt

Produkt města je vše, co samospráva nabízí svým obyvatelům ale i návštěvníkům. Z oblasti kultury podporuje město příspěvkovou organizaci Kulturní zařízení města Jičína, které zajišťuje převážnou část kulturních akcí. Kromě divadelních her a promítání filmů, pořádá organizace vlastní akce jako Jičín – brána do pohádky, Svátek hudby, Jičínský Máj a mnoho dalších. Město je také spolupořadatelem známého festivalu Jičín – město pohádky a pochodu Českým Rájem – putování za Rumcajsem.

Město je také zřizovatelem 5 mateřských škola a 4 základních škol, které byly již zmíněny v kapitole marketingové prostředí obce. Doprava v obci je zřizována společností BusLine a. s., která poskytuje občanům městkou hromadnou dopravu. Město nabízí k prodeji nebo pronájmu byty, domy, nebytové prostory a pozemky, které má ve svém majetku. Bližší informace si občané mohou najít na webových stránkách obce nebo na odboru investiční výstavby a údržby města.

Kromě kulturních akcí, vzdělání a dopravy nabízí město Jičín rozmanité památky a historická místa. Valdštejnovo náměstí nabízí jedinečný soubor historických budov, mezi které patří dominanta náměstí, Valdštejnský zámek patřící do památkové rezervace.

Samotný zámek je nepřístupný, turisté mohou navštívit pouze muzeum a galerii. Další krásnou památkou je Valdštejnská lodžie s lipovou alejí. Město se pyšní také církevními památkami, mezi které patří např. Kostel sv. Ignáce z Loyoly nebo Kostel sv. Jakuba Většího. Také se zde dochovaly některé židovské památky jako synagoga, hřbitov nebo Židovská ulice (Město Jičín, 2017).

42

5.2 Cena

Velká část produktů obce tvoří služby, které jsou pro veřejnost samozřejmé a zároveň jsou bezplatné (placené z daní), např. městská policie, veřejné osvětlení atd. Město však poskytuje také služby, které se řídí podle regulace a služby, za které si sama obec určuje ceny. V Jičíně podléhá regulaci dodávka tepla a ohřev vody. Cena za dodávku tepla na vytápění činí 588,- Kč/GJ a cena za ohřev užitkové vody stojí 559,- Kč/GJ. Ceny letos klesly o 5 % díky lepšímu nákupu plynu, ze kterého Správa nemovitostí města Jičín a. s.

teplo vyrábí. Za služby, jejichž cenu si město určuje samo, platí občané pravidelné poplatky.

Patří sem poplatek za „komunální odpad“, který činí pro občana s pobytem v Jičíně 492,- Kč/rok a pro občana s pobytem v Popovicích 396,- Kč/rok. Majitelé psů také musí platit poplatek ze psa, jehož sazba je následující:

• bytové domy, stavby v podnikání – 1 000,- Kč/rok;

• rodinné domy – 400,- Kč/rok;

• připojené obce – 60,- Kč/rok;

• důchodci – 200,- Kč/rok (Jičín, 2016).

5.3 Distribuce, místo

Jičín poskytuje svým obyvatelům služby sám, tedy používá přímý distribuční kanál. Městský úřad také zřídil příspěvkové organizace, které zajišťují základní služby obyvatelům, např.

Správa nemovitostí města Jičína, a. s., která zajišťuje výrobu a distribuci vody a elektřiny, Technické služby města Jičína zajištují svoz komunálního odpadu, provoz veřejných WC, které jsou velmi čisté apod. Důležité budovy, jako úřady, nemocnice, informační centrum a obchody, se nacházejí v centru města a jsou tak dostatečně dostupné všem obyvatelům a návštěvníkům města.

Důležitým faktorem distribuce je také dostupnost do města. Obyvatelé a turisté mají možnost se do města Jičína dopravit silniční a železniční komunikaci. Do Jičína vedou silnice první třídy, silnice E442, která vede od Olomouce přes Hradec Králové a dále přes Jičín pokračuje

43 informuj své občany o dění ve městě nebo láká nové návštěvníky do města. Městský úřad vydává každý měsíc Jičínský zpravodaj, ve kterém informuje občany o novinkách ve městě v oblasti kultury, školství, aktualitách apod. Nechybí zde ani program místního kina a divadla spolu se sportovními akcemi. Zpravodaj je na začátku každého měsíce doručen do každé domácnosti zdarma prostřednictvím České pošty. Měsíčník je také k dispozici na několika místech v Jičíně, např. v Městském informačním centru, v Základní umělecké škole, v místním divadle a kině, na Městském úřadě a také na webových stránkách města (Jičín, 2017). Město také pořádá různé akce, kterých se účastní i slavné osobnosti. 16. března 2017 se v zámecké galerii konala výstava fotografií známého fotografa Jindřicha Štreita.

Na konci dubna letošní roku je nejen pro občany Jičína připraven koncert hudební skupiny 4TET a v květnu se bude konat koncert rockových skupin Turbo a Olympic.

Pozitivní vztah s veřejností se město snaží udržet i pomocí zasedání zastupitelstva, které je veřejné. Zastupitelstvo se schází podle potřeby, a tak je vždy minimálně 7 dní před schůzí na úřední desce, webových stránkách nebo na plakátových plochách zveřejněna informace o programu, místě a času konání. V případě krizových situací je v Jičíně zřízen krizový štáb, který řeší tyto těžké případy, např. povodně nebo zásobování domácností pitnou vodou.

Město se prezentuje také na internetu prostřednictví 2 webových stránek a sociálních sítí.

První webové stránky, mujicin.cz, jsou oficiálními stránkami Městského úřadu, kde jsou informace spíše pro občany města. Druhé webové stránky, jicin.org, jsou zaměřené na návštěvníky a turisty. Ti zde najdou typy na výlety, odkazy na ubytování a akce konané v celém regionu. Jičín je také aktivní na sociální síti Facebook pod názvem Jičín – moje město, kam pravidelně vkládá příspěvky z aktuálního dění.

44

5.5 Materiální prostředí

Materiální prostředí mimo jiné zahrnuje základní a periferní prostředí. Tato dvě prostředí jsou popsána v kapitole Marketingové prostředí obce. Dalšími prvky materiálního prostředí jsou symboly města. Používání znaku je povoleno pouze pro slavnostní a oficiální listiny, které jsou vydávané jménem města nebo jeho volených orgánů či zástupců.

Obrázek 6: Logo města Zdroj: mujicin.cz

Obrázek 7: Symboly města Jičína Zdroj: mujicin.cz

K propagaci kulturních a sportovních akcí se používá logo města (Jičín, 2011).

5.6 Lidé

Lidé jsou důležitým prvkem marketingového mixu. Svým způsobem dotvářejí produkt obce.

Ačkoliv se tento prvek zabývá jak poskytovateli služeb, ale také zákazníky, bude praktická část zaměřena pouze na poskytovatele neboli zaměstnance úřadu.

45

Na Městském úřadu v Jičíně pracuje 188 zaměstnanců v různých odborech. Při výběrovém řízení každého zaměstnance se klade důraz na dobré komunikační schopnosti, odbornou způsobilost pro výkon správní činnosti a znalost práce na PC.

V případě, že se občanům města nelíbí způsob poskytování služeb nebo mají nějaké připomínky k úřadu či k ostatním obyvatelům, mohou podat stížnost. V roce 2016 přijal Městský úřad 33 stížností (o 15 stížností více oproti předešlému roku), z nichž byla pouze 1 vyhodnocena jako částečně oprávněná, ostatní byly zamítnuty. Stížnosti se nejvíce týkaly rozhodnutí a činností městských odborů a sousedských vztahů, např. hluk, štěkot psů nebo rušení nočního klidu. Téhož roku byly podány 2 petice, které se týkaly povolení hudební produkce v jedné z restaurací na autobusovém nádraží a chovu hus v Popovicích (Jičín, 2017).

5.7 Procesy

Obecní úřad používá k jednoduššímu komunikování a k efektivnějšímu poskytování služeb internet. Na webových stránkách jsou umístěny odkazy s názvy „Chci se dozvědět“, „Chci kontaktovat“, Chci zařídit“ a mnoho dalších. V těchto odkazech se nacházejí kontakty na obecní úřad, výše poplatků, formuláře a informace, které občané potřebují. Na některých odborech jsou také nainstalovány rezervační systému podobné těm, které se nacházejí v bankách nebo na poště s možností vytisknutí pořadového čísla.

5.8 Partnerství

Partnerství města Jičína je založeno na spolupráci mezi subjekty veřejného sektoru. Město spolupracuje s 5 zahraničními městy a s regionem Český ráj. Od roku 1993 uzavřelo město spolupráci s německým městem Erbach, kde byl také přítomen tehdejší spolkový ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher. Roku 1996 byla uzavřena spolupráce se slovenským městěm Martin a o 4 roky později, v roce 2010, začalo město spolupracovat s polským městem Swidnica. Jičín dále okrajově spolupracuje s městem King’s Lynn ve Spojeném království a s Wijk bij Duurstede v Nizozemsku.

46

Partnerství měst je založeno na vzájemné spolupráci v oblasti kultury, cestovního ruchu, sportu a v posledních letech je zaměřeno i na podpoře podnikání. Města se podporují v rozvoji cestovního ruchu a regionech a v přímém kontaktu mezi obyvateli. Delegace ze zástupců města se účastní partnerských akcí v zahraničí, konferencí a jednání.

Jičín nemá trvalou spolupráci se soukromým sektorem. Avšak pokud město pořádá veřejné akce, oslovuje starosta města místní firmy, které tyto akce sponzorují jako generální či běžní sponzoři. Jedná se spíše o velké firmy zaměřené na průmysl, např. Ronal Group, Continental nebo Kobit. Firmy přispívají dle svého uvážení a není to vždy pravidlem. Město je také partnerem nadačního fondu Jičín – město pohádky, kterému pomáhá s přípravami festivalu.

47

6 Aplikování regionálního marketingu na vybraném projektu

Město Jičín pravidelně každý rok pořádá mnoho kulturních akcí pro obyvatele a návštěvníky města. Jedním z nich je Pochod Českým rájem, nazvaný Putování za Rumcajsem, který byl vybrán ke zpracování mé práce.

6.1 Pochod Českým rájem – Putování za Rumcajsem

První ročník pochodu byl zahájen roku 1966. V klubové kronice jsou však uvedeny údaje až ze 7. ročníků (1973) pochodu. Tento rok byl účastníkem pochodu známý spisovatel Václav Čtvrtek, který se poté účastnil více pochodů. Na konci pochodu byli také vyhlášeni Mr. Rumcajs a Mrs. Manka. Roku 1973 se akce účastnilo 1258 lidí. Až do roku 1978 začínaly pochody hromadnými starty s 50 km a 30 km trasami, které se ale neosvědčily kvůli nárůstu účastníků a nepříjemnému mačkání se na cestě. Pochod se tak stal jednou z nejnavštěvovanější turistickou akcí v Československu. Proto byl pochod rozšířen o kratší a dětské trasy. Po smrti Václava Čtvrtka, roku 1976, byl pochod na jeho počest nazýván s podtitulem Memoriál spisovatele Václava Čtvrtka. Roku 1977 byl organizátory pochodu požádán o spolupráci ilustrátor pohádek o Rumcajsovi Radek Pilař. Od té doby se vydávaly barevné účastnické listy s postavičkami Rumcajse, Manky a Cipíska, které byly každý rok malířem obměňovány. Po smrti zmiňovaného ilustrátora se vzhled prospektů ustálil a do dnes se pouze obměňují variace postaviček z pohádky. V roce 2001 byly zahájeny také cyklotrasy.

V průběhu let se název pochodu několikrát změnil. Posledních 12 let nese pochod název Pochod Českým rájem s podtitulem Putování za Rumcajsem. Tento název byl zvolen z marketingového hlediska, aby na akci přilákal více účastníků hlavně rodiny s dětmi. Jak lze vidět z tabulky, název se uchytil a v roce 2007 přišlo na akci dvakrát více lidí v předchozím roce. Následující roky ale opět zaostávaly a nebyly tak silné až do roku 2014, kdy se lidé začali vracet k turistice. Počet účastníků jednotlivých ročníků je také závislý na počasí daného dne. V tabulce jsou dále uvedeny všechny ročníky a počty účastníků.

48 Tabulka 5: Počty platících účastníků pochodu

1973 1258 1981 9303 1989 2385 1997 1274 2005 2464 2013 2358 Zdroj: Klub českých turistů – odbor Jičín.

Letošní ročník 2017 byl po dlouhé době hodně silný, Pochodu se zúčastnilo necelých 9000 lidí k čemuž také pomohlo pěkné počasí a kulaté Rumcajsovy narozeniny, který slavil 50 let. V sobotu 25. března 2017 se konal 51. ročník tohoto pochodu. Start pochodu probíhal od 6 do 10 hodin ráno na nádvoří jičínského zámku, kde každý účastník za 20 Kč obdržel Startovní lístek, brožuru s mapou a popisem tras a sušenku na posilněnou. Účastníci se orientovali pomocí turistických značek podle příslušné trasy. Některé úseky neměly turistické značení, a tak byly označeny papírovými šipkami. Trasy byly rozděleny podle náročnosti a druhu na trasy pro děti a rodiče s kočárky (4, 6, 8 km), trasy pro dospěláky (13, 21, 35, 50 km) a trasy pro cyklisty (25, 45, 70 km). Na jednotlivých trasách byly rozmístěny kontroly, kde účastnicí obdrželi razítko do startovního lístku a teplý čaj.

Na dětských trasách byly pro děti připraveny různé hry, např. cvrnkání kuliček nebo házení míčků do terče.

Pochod tradičně připravuje Klub českých turistů – odbor Jičín ve spolupráci s městem Jičín.

Přípravy začínají ihned po skončení posledního ročníku akce, kdy se vymýšlí nové trasy, jelikož pořadatelé nechtějí, aby se trasy opakovaly. Na organizaci se nejvíce podílejí předseda a místopředseda klubu, ale také všichni z výboru. Každý má nějaký úkol, zajistit sponzory, nakoupit suvenýry apod. Den před samotnou akcí se připravují prostory zámku, kde se koná start i cíl pochodu, razítka na kontrolách, občerstvení, výzdoba a také se musejí informovat obecní úřady a restaurace v okolí, kvůli vyšší frekventovanosti lidí. V den konání akce je pro hladký průběh přes 40 lidí, kteří se podílejí na organizaci.

49

Účastníci si mohou vstupenky zakoupit již 14 dní dopředu v místním informačním centru.

Letos se touto formou prodalo přes 1200 vstupenek. Pochod je propagován na výlepových plochách v Jičíně, na internetových stránkách, v rozhlasu (Český rozhlas Sever a Liberec), v televizi, na turistických portálech a v místních novinách. Jeden ročník Pochodu byl propagován v Hradci Králové a v Praze, ale kvůli špatné spolupráci se to neosvědčilo.

Partnerem akce je Česká unie sportu, která tento pochod zařazuje do projektu Sportuj s námi.

Každoroční start je umožněn díky štědrým sponzorům, kteří financují pochod.

Mezi významné sponzory patří ZP MV ČR, VAPOS spol. s r. o. a místní soukromý podnikatelé. Na organizaci se podílí i samotné město Jičín, které každý rok přispívá peněžní částkou, pronájmem prostor zámků zdarma a zajišťuje propagaci akce.

Příjmy pochodu jsou z velké části tvořeny ze startovného, které letos činilo 20 Kč na osobu.

Díky vysoké účasti se vybralo 177.540 Kč. Další část příjmů tvoří dary od sponzorů ve výši 20.000 Kč a od města, které na akci přispělo stejně jako sponzoři 20.000 Kč. Z příjmů jsou zaplaceny propozice, diplomy, startovní lístky a pronájem stánků. Velkou část výdajů, přibližně 100.000 Kč, tvoří občerstvení, které je účastníkům pochodu nabízeno zdarma.

Organizátoři musí během pochodu objíždět kontrolní stanoviště. Výdaje se tedy promítnou také na cestovních nákladech. Zbylé příjmy jsou každoročně investovány do nákupu nábytku a jiných věcí, které jsou potřeba pro správný chod akce. Organizátoři pořádají akce zcela dobrovolně, a proto je pro ně třídenní práce bez finančního ohodnocení. Malou finanční odměnu, která se pohybuje okolo 500 Kč, dostanou pouze předseda a místopředseda Klubu českých turistů. V posledních 5 letech se pořadatelům daří vést vyrovnaný rozpočet.

6.2 Vyhodnocení projektu

Pochod Českým rájem – Putování za Rumcajsem, organizovaný Klubem českých turistů za podpory města Jičína, je posledních 5 let stále vyhledávanější akcí. V roce 2013 se zúčastnilo pochodu 2 358 účastníků. To je necelá čtvrtina oproti letošnímu ročníku, kterého se zúčastnilo 8 877 lidí. Je to zapříčiněné také tím, že se lidé více zajímají o zdravý životní styl a začínají více sportovat, i třeba jen tím, že chodí na turistické výlety do přírody.

Důležitým faktorem návštěvnosti je také počasí, které bylo letošní ročník velmi vydařené.

50

Organizátoři akce měli na nádvoří jičínského zámku rozestavěné stánky podle délky tras, kde se účastníci přihlašovali k pochodu. Stejně tomu tak bylo i při příchodu do cíle, kde si účastníci ve stáncích vyzvedávali diplomy. Díky tomu se netvořily příliš dlouhé fronty.

Jednotlivé trasy pochodu byly značeny a detailně popsány v brožuře, kterou dostal každý účastník. Ovšem pro návštěvníky z jiných regionů, kteří neznají Jičín a okolí dle místních názvů, mohlo být značení tras nedostatečné.

Pochod není pořádán za účelem finančního zisku. Veškeré příjmy, které organizátoři obdrží ze startovného nebo ze sponzorských darů, vloží opět do pochodu a nákupu věcí potřebných do dalších ročníků. Akce je pořádána především jako společensko-sportovní událost, při které mají lidé možnost poznat okolí Jičína. Nejen návštěvníci z jiných regionů, ale i obyvatelé okresu, mají tak možnost navštívit místa, na která by se sami od sebe nepodívali.

Pochod není pořádán za účelem finančního zisku. Veškeré příjmy, které organizátoři obdrží ze startovného nebo ze sponzorských darů, vloží opět do pochodu a nákupu věcí potřebných do dalších ročníků. Akce je pořádána především jako společensko-sportovní událost, při které mají lidé možnost poznat okolí Jičína. Nejen návštěvníci z jiných regionů, ale i obyvatelé okresu, mají tak možnost navštívit místa, na která by se sami od sebe nepodívali.

Related documents