• No results found

CITERINGSSYFTE

3. METOD

4.3 CITERINGSSYFTE

En stor del av metodarbetet har varit att försöka sätta rubriker på, och kategorisera citeringarnas syfte i artiklarna. Citeringssyftet handlar om hur den citerande författaren har använt referensen. Är det för att understödja ett påstående, är videon en del i det empiriska materialet, eller är hänvisningen till YouTube-videon ett illustrativt tillägg för att beskriva ett fenomen? Att bedöma citeringens syfte är en komplex process som är ett resultat av citerande artikels innehåll, citeringskontexten och videoreferensens innehåll. Citeringssyftet går att ställa mot andra teman som undersökts och jag redovisar analyser av de kombinationer där det finns intressanta samband eller olikheter med rön från tidigare forskning.

Jag har använt mig av Smalls (1982) sammanfattande kategorier (se Tabell IV, samt tilläggen självcitering och inom kategorin självcitering har också de

genererade noterats. I 64 fall kunde citeringssyftet bedömas.

n Citeringssyfte

49 Stödjande (Supported)

8 Applicerade (Applied)

7 Endast noterade (Noted only)

Tillägg: 24 Självcitering

16 Genererade

Nedan följer exempel på citeringssyften från det samplade urvalet:

Stödjande:

”There was a claim that the autonomous vehicle makers prefer the lives of the occupants in the autonomous vehicle over the lives of the pedestrians in their surroundings, because the occupants are their customers and the vehicle makers want to please them and convince more potential customers that the vehicle is safe [6]” (#600, Bilaga 1)

Kommentar: Videon (föreläsning) refereras för att stödja ett påstående om självstyrande bilar.

Applicerade:

”1. Participants first watched a demonstration/tutorial video that showed the roles of each member of the pit crew (Interstate Batteries, 2012). ” (#825, Bilaga 1)

Kommentar: Videoreferenserna citeras då de ingår i artikelns studie som en del av forskningsmetoden. Deltagarna har fått titta på den refererade YouTube-videon under ett experiment/studie.

Endast Noterade:

”The conference was a deliverable to a funded project on policy interventions to address obesity and chronic diseases.78 ” (#1150, Bilaga 1)

Kommentar: Videon citeras för att illustrera en konferens som författarna till artikeln anordnade, men referensen är inte relevant för artikeln och citeringsförfarandet är icke-integrerat (endast not).

Självciteringar:

”Often, extreme behaviours can best be understood as a survivor’s best attempt at coping, connecting and communicating their pain (Filson 2013) (Box 7).” (#275, Bilaga 1)

Kommentar: Citeringen ska stödja ett påstående och en faktaruta i artikeln som baseras på det inspelade webinariet (föreläsning) som författaren medverkade i.

Genererade:

”Movie [40] displays the full dynamics of this dark soliton.” (#550, Bilaga 1)

Kommentar: Videorna som är skapade av författarna själva hänvisas för att visa hela fenomen eller förlopp som beskrivs i resultatet.

De stödjande citeringarna står för 76% av de studerade fallen. De applicerade utgör 13% och alla återfinns i artiklarnas metodavsnitt. Självciteringar står för 38% av det samplade urvalet och av dessa är 67% genererade citeringar. Självciteringarna görs i alla delar av artiklarna, men de självciteringar som är

genererade sticker ut och förekommer framförallt i metod- och resultatavsnitt

och då i artiklar publicerade i tidskrifter som av Scopus har ämnesklassificeringarna: Physics and Astronomy, Engineering och Computer

Science, alla naturvetenskapliga ämnen.

ANALYS

Resultatet visar en mycket hög andel av citeringar med syftet att stödja budskap i artikeln. Många av dessa fall hade med Smalls (1982) förenklade klassificering klassats som noted only då många av stödjande typ görs endast med not i slutet av en mening utan att behandla referensens information. Men i min bedömning har jag ansett att, även om citeringen görs som en perfunctory-citering, kan dess syfte ändå vara att stödja ett meddelande i samband med hänvisningen.

Frekvensen av stödjande citeringar i det samplade urvalet liknar resultatet i Spiegel-Rösings (1975) studie där frekvensen var 80%, jämfört med 76% i denna studie. En anledning till likheten kan vara att bedömningen av kategorin

stödjande citeringar gjorts på liknande sätt som Spiegel-Rösings kategori #8:

”Cited source substantiates a statement or assumption, or points to further information” – här bedöms dessa videoreferensers syfte att vara att ge substans till antaganden eller påståenden, trots marginell hänvisning i fråga om behandling av referensens innehåll.

Alla applicerade citeringar återfinns logiskt i artiklarnas metodavsnitt där de är en del av det empiriska materialet: t.ex. som i artikel #675 (Bilaga 1) där citeringar görs till videoreferenser för att illustrera utförda experiment och simuleringar med drönare.

Självciteringarna spelar till antalet en ganska stor del i refererandet till video – frekvensen är nästan dubbelt så hög som den förekomst som Hyland (2003) beskriver som återkommande i citeringsstudier. De självciteringar som jag kallar genererade görs i huvudsak i naturvetenskapliga artiklar och då för att illustrera fenomen som är svåra att beskriva på annat sätt än med rörlig bild.

4.4 Relevans

RESULTAT

Med utgångspunkt i artiklarnas abstract och videoreferensens innehåll har videoreferensernas relevans för artikeln bedömts. Referensen har bedömts som antigen relevant eller icke-relevant.

n Relevans

61 Relevanta

4 Icke-relevanta

Ett exempel på en icke-relevant videocitering finns i artikel #225 (Bilaga 1), där författarna refererar till en YouTube-video som är en videodokumentation av stillbilder från en resa som studenterna (författarna) gjorde.

ANALYS

Att en så stor andel av videoreferenserna bedöms som relevanta för artikeln 94%, beror på en generös tolkning av relevansbegreppet. Tidigare klassificeringar har ”avfärdat” de så kallade perfunctory-citeringarna, och inte ansett dem som relevanta. Om man bara väger in citeringskontexten i analysen, blir de citeringar som inte omskriver referensen icke-relevanta. Om man som jag har gjort, även tagit hänsyn till den citerade källans innehåll och den citerande artikelns abstract, och att en logisk koppling mellan citerad källa och citeringskontexten finns, bedöms videoreferensen som relevant.

4.5 Innehållsanalys av videomaterial

Related documents