• No results found

9 Bode & Singh (2017)

4.5 Corporate Social Initiative

4.5.1 Sociala initiativ

Studiens utvalda företag arbetar på olika sätt med sociala initiativ för att skapa gemensamt värde. Detta är något som respondenterna från företagen beskrev att de värderar högt. Många av studiens företag tar sociala initiativ för att främja idrott och hälsa på olika sätt. Flertalet respondenter uppgav även att företagen tagit initiativ för både medarbetarna och samhället med syftet att underlätta i covid-19 pandemin. Detta är något som ytterligare styrker att hälsa och välmående är en viktig utgångspunkt för flertalet sociala initiativ.

Flertalet respondenter gav exempel på då medarbetare ges möjlighet att delta i sociala initiativ, vilka har syftet att göra samhället bättre. Det kan till exempel handla om att medarbetarna ges möjlighet att arbeta med olika event och arrangemang, eller vara ambassadörer.

Dagens industri och Bonnier Business Media ägs av Bonnierkoncernen vilka arbetar för att göra ett avtryck inom hållbarhet genom att bidra till att göra samhällen mer öppna och intressanta. Företaget ger i sin årsberättelse inga konkreta exempel på vilka sociala initiativ som utförs för att uppnå detta. Men yttrandefriheten lyfts fram som central för att bidra till samhället. Andra viktiga aspekter är satsningar på medarbetarna och mångfald (Bonnier, 2020b).

I de sociala initiativen är det inte ovanligt att företagen samarbetar med olika ideella organisationer. Exempelvis samarbetar Stadium med SOS-barnbyar genom att till dem skänka en del av intäkten från en speciellt framtagen vattenflaska. Företaget samarbetar även med Human Bridge, genom att samla in kundernas avlagda kläder och basförnödenheter till organisationen som i sin tur bistår människor i humanitära kriser med dessa (Stadium, 2020b). Skandia har en oberoende stiftelse de kallar för Idéer för livet. Den finns till att göra skillnad för barn och unga med fokus på hälsa och trygghet. Stiftelsen syftar till att bidra till en positiv samhällsförändring. Företaget erbjuder även ideella fonder i samarbete med Cancerfonden (Skandia, 2019).

Svenska Fotbollsförbundet har introducerat, i samarbete med Folksam, Grönt kort för Fair Play. Grönt kort är ett socialt initiativ inom barn- och ungdomsfotboll för att uppmuntra till fair play. Folksam samarbetar också med olika fackförbund, där fackmedlemmarnas behov används som utgångsläge. Tillsammans med fackförbunden har företaget infört mobbning mot barn som ett ersättningsbart moment i barnförsäkringen (Folksam, 2020b).

Nestlés viktigaste sociala initiativ kallar de för Nestlé for Healthier Kids. Syftet med initiativet är att inspirera familjer och barn att leva hälsosammare liv. Det företaget gör för att uppnå detta är bland annat att ta fram nyttiga recept, för att främja en sundare tillvaro (Nestlé, 2019).

4.5.2 Intresse för företagets hållbarhetsarbete

Alla de intervjuade respondenterna nämnde att de har ett intresse för företagens hållbarhetsarbete. R1 berättade att hen valde det företag hen nu är anställd på till följd av att hen ville börja arbeta i branschen och företaget var det som hen ansåg ha kommit längst i hållbarhetsarbetet jämfört med konkurrenterna. Enligt respondenten är det tydligt att styrelse, ägare och ledning har ett stort intresse för arbetet med hållbarhet. R2 beskrev att företagets strategi för att skapa gemensamt värde har varit en drivande faktor för respondenten och hen upplever att många av sina medarbetare också visar ett stort intresse.

R7 berättade att hen har ett intresse för företagets hållbarhetsarbete men hen nämnde också att hen i sin roll har ett begränsat utrymme, vad gäller resurser, att engagera sig. För hen finns det inte utrymme att lägga fokus på det då det inte är baserat på det som hen i sin tur blir bedömd av sin chef. Respondenten menade vidare att hen mer än gärna engagerar sig då det handlar om sociala initiativ eller att jobba mot de globala målen, vilket ligger nära till hands i hens roll. Mindre utrymme finns att för hen att engagera sig i början av värdekedjan, det vill säga i produktionen.

Det finns ett ökat intresse överlag för hållbarhetsarbete och gemensamt värdeskapande, menade R4. Hen upplever ett ökat tryck från studenter och arbetssökande, vilket även R2 nämnde. R4 berättar också om det intressanta i att hon noterat intresset för ämnet som även har uppkommit hos de som varit på arbetsmarknaden i runt tio till femton år. Hen menade att skulle hen vara intresserad att gå vidare till en specialisttjänst inom ett företag skulle det vara väldigt viktigt att företaget har en bra strategi för att skapa gemensamt värde, annars skulle hen börja fundera på att vända sig till en annan arbetsgivare. R4 belyste att det numer är svårt att rekrytera både nyexaminerade och de som kommer med erfarenhet och expertis. Det kommer kraft från de båda grupperna och då börjar frågan bli en avgörande sådan. Det är en utmaning och en spännande utveckling, enligt respondenten. R2 jobbar delvis med rekrytering, och har observerat att ansökanden nämner hur de attraheras till företaget på grund av det hållbarhetsarbete som företaget utför.

“Värderingarna och det hållbarhetsarbete företaget gör tas regelbundet upp i intervjuerna numera, vilket inte hände för tio år sedan.” (R2).

Det är tydligt att frågor om hållbarhet och gemensamt värdeskapande är viktiga för de tillfrågade. Dessutom uttryckte flertalet av dem att det finns ett växande intresse för det hos kollegor, ansökanden och studenter, men också hos andra intressenter. R2 har noterat att ansökande under senare år ofta nämnt företagets hållbarhetsarbete under intervjuer, och angett det som en av de huvudsakliga anledningarna till varför de söker just den tjänsten hos dem. Fortsättningsvis berättar R2 dagligen för utomstående vad företaget gör för att skapa gemensamt värde. R1, R4 och R7 berättar gärna om företagets strategi för gemensamt värdeskapande men R1 tillade att det inte sker i just de termerna.

“Jag berättar gärna om, inte i termer av gemensamt värdeskapande..., men jag berättar gärna om allt vi gör med event och sociala initiativ” (R1).

R5 uppgav i sin tur att det händer att hen förmedlar företagets strategi för gemensamt värdeskapande till utomstående. Förutom det berättade respondenten att det är ett ständigt återkommande ämne på utbildningar, föredrag eller liknande där företagets strategi berörs på något sätt.

R7, vars arbetsuppgifter delvis består av en del rekryteringsprocesser, menade att WOM blir viktigt vid intervjuer även om sökanden i fråga inte tilldelas tjänsten hen söker. Detta för att personen ska se att företaget gör gott, vilket sedan kan påverka personens känsla för företaget.

Related documents