• No results found

9 Bode & Singh (2017)

4.4 Inkludering av medarbetarna

4.4.1 Gemensamt arbete

Ingen enskild individ kan göra företaget hållbart, det är något vi måste göra tillsammans, menade R4. Respondenten fortsatte med att beskriva vikten av att medarbetarna köper in i företagets helhetskoncept, för om medarbetarna inte kan förmedla det vidare till kunderna, uppnås ingen effekt. Huruvida företag lyckas engagera medarbetarna i arbetet mot gemensamt värdeskapande är något som framkommer under intervjuerna. R2 trodde att enbart informera utan att involvera är en fälla. R2, R4 och R5 trodde att samtliga medarbetares känsla av delaktighet och engagemang ökar då de tillåts bidra i processer för gemensamt värdeskapande. Ett i synnerhet effektivt sätt att engagera medarbetarna i det gemensamma värdeskapandet lyfte R2 och R5 fram som idélåda eller liknande form av lösning för idébidragande. Att medarbetarna är medvetna om att det finns forum och möjligheter där de aktivt kan bidra till förbättringar, insatser och produkter höjer såväl arbetsmoral som engagemang. R2 beskrev processen i ytterligare detalj, där hen berättade att medarbetare via intranätet för företaget kan lämna in idéer och förslag för att sedan kunna öppet följa hur processen fortlöper. Funktionen uppdaterar medarbetaren när förslaget mottagits, lästs, diskuteras och sedan hela vägen fram till beslut och eventuellt förverkligas i form av processtart. R5 lyfte i sin tur fram ett mer praktiskt exempel på hur medarbetare har lyckats bidra med förslag som resulterat i en process för gemensamt värdeskapande. Det var då en medarbetare som reflekterat över att arbetare på plats för en av deras produktioner, också tillverkade korgar utanför deras faktiska arbete. Medarbetaren gav

då förslag om att även dessa korgar kunde levereras och säljas, för att ytterligare bidra till de lokala arbetarnas inkomster. R5 beskrev det hela som en framgångshistoria som inspirerat övriga medarbetare på avdelningen.

Utöver den tidigare formen av involvering av medarbetare utför samtliga respondenternas företag medarbetarundersökningar. Hur resultaten av dessa används varierar dock, exempelvis lyfte inte R1, R5 och R7 fram hur dessa undersökningar leder till förändring. Medan R2 å andra sidan berättade om hur resultaten av undersökningar blivit betydligt mer transparenta under de senaste åren. Hen berörde även att företaget kommunicerar ut de förändringar och insatser som utförts till följd av resultaten.

Fortsättningsvis nämnde flertalet respondenter hur workshops används för att öka medarbetarnas delaktighet och engagemang i värdeskapandet. R1 nämnde exempelvis workshops för olika processer beroende på nivå inom företaget och för vilket ändamål specifika workshops utförs. R3 och R6 berörde workshops där medarbetare tillåts engagera sig och bidra. R2 gav ett mycket konkret exempel på hur workshops tillämpas inom företaget där produktutvecklare sätter sig tillsammans med medarbetare som har kundkontakt för att tillsammans komma fram till framgångsrika lanseringar för värdeskapande.

4.4.2 Medarbetarnas ansvar

Medarbetarnas ansvarstagande är något som R2, R3, R4 och R6 nämnde under intervjuerna. R2 och R4 i synnerhet beskrev hur företagens mål om minskad miljöpåverkan inte kan uppfyllas utan att varje medarbetare tar sitt ansvar i elförbrukning och återvinning. Varje medarbetare sitter ett ansvar på att minska på sin egen resursåtgång menade R3 och R6, det är inget som går att hålla koll på som ledare vilken resursåtgång som varje individ förbrukar, utan det måste finnas ett ömsesidigt intresse. De benämnde också att medarbetarna har ett ansvar för att engagera sig i arbetet för gemensamt värdeskapande. Oavsett hur mycket företaget försöker involvera medarbetare, krävs det att medarbetarna också vill involvera sig, menade de. Företagen beskrivs kunna sätta upp vilka mål som helst, men de kan inte realistiskt uppfyllas utan varje medarbetares delaktighet.

4.4.3 Intern kommunikation

Att kommunicera ut det gemensamma värdeskapande respektive företag utför, ansåg samtliga respondenter vara viktigt. Det som dock skiljer respondenternas företag är hur kommunikationen genomförs. Några av de undersökta företagen använder sig till större grad av passiv informationsspridning exempelvis i form av intranät eller tavlor på arbetsplatsen. Medan andra företag kompletterar den passiva kommunikationen med mer direkt kommunicerad informationsspridning till medarbetarna.

R2, R3, R4 och R6 beskrev hur intressentdialoger och medarbetarsamtal är vanligt förekommande och något som genomförs kontinuerligt. R2 och R4 pekade speciellt ut dessa möten som en stor möjlighet att förmedla budskapet om gemensamt värdeskapande och hur det så småningom också kan filtreras ut till företagets kunder. R3 och R6 benämnde medarbetarsamtal som ett bra forum för medarbetarna att lyfta fram sina tankar och åsikter.

Vidare metoder som respondenterna lyfte fram för att direkt nå ut till medarbetare är presentationer och informationsmail. R5 gav exempel på hur hens företag alltid inkluderade åtminstone en slide om gemensamt värdeskapande och företagets värderingar i sina PowerPoint presentationer. R1, R2, R5 och R7 lyfte samtliga fram hur företag kontinuerligt skickar ut mail med medarbetare med uppdateringar på vilken skillnad de lyckats skapa i samhället.

Utöver att direkt kommunicera till medarbetare nyttjar företagen också intranät för att sprida information och budskap. Intranätets roll i kommunikationen till medarbetare berördes framförallt av R2, R5 och R7. R5 ansåg att intranätet har en viktig roll att spela för företaget i syfte att nå ut med budskap. Hen trodde även att ett långsiktigt kontinuerligt arbete med att sprida information om allt värdeskapande företaget utför ligger till grund för företagets framgång i att medarbetare är medvetna om och känner sig delaktiga i det gemensamma värdeskapande som utförs. Hen har inte upplevt att ett koncept genomsyrar allt företaget gör hos någon av sina tidigare arbetsgivare och trodde att anledningen till att det känns så grundar sig i företagets framgångsrika kommunikation till medarbetarna.

Men det är inte enkelt att effektivt nå ut till samtliga medarbetare, R7 berättade att medarbetarna har möjlighet att påverka beslut inom hens företag,

“[…] men jag skulle nog vilja säga att om man frågar medarbetarna den frågan, då tror jag att de skulle svara nej. Så vi har nog inte riktigt nått ut där, på vilket sätt man kan vara delaktig och så i de frågorna. Så att där har vi nog en resa kvar att göra, skulle jag nog säga.” (R7).

Tidigare har nämnts hur R2 och R4 också ställde sig osäkra huruvida varje medarbetare känner sig delaktiga i arbetet med gemensamt värdeskapande. Detta trots att båda respondenterna aktivt arbetar med intressentdialoger och medarbetarsamtal. Trots att företagen arbetar med olika kommunikationsmönster, beskriver de liknande problematik. Överlag kämpar respondenterna med att nå ut till samtliga medarbetare i sina företag.

Related documents