• No results found

Country of Origin & Country of Manufacture

In document Var kommer mina kläder ifrån? (Page 39-42)

Detta delavsnitt ämnar till att förstå hur konsumenter tänker när det kommer till Country of Manufacture, vilka stereotyper och egenskaper de förknippar produkter med olika tillverkningsländer samt hur dessa och tidigare kunskaper om länderna påverkar deras köpbeslut. Detta tema avser att redogöra för generella fördomar och förväntningar utifrån olika aspekter.

Respondenterna 1 och 10 associerade Sverige med väskor och ryggsäckar, såsom produkter från varumärkena Sandqvist och Fjällräven. Respondenterna 2 och 5 nämnde Tyskland som ett land vilket de associerade med skor och kängor och ansåg att produkterna var mer slitstarka. Respondent 5 tillade även att hen associerade Norge, Kanada och USA med kläder som var mer slitstarka, vilket hen använde vid friluftsaktiviteter då dessa länder har liknande miljö och väder som Sverige. Även respondent 6 gav liknande svar och nämnde att hen associerade nordiska tillverkningsländer med skidkläder på grund av liknande väder och temperaturer, vilket enligt respondenten gjorde att dessa tillverkningsländer även blev experter inom området. Respondent 3 gav avvikande svar och nämnde att hen oftast associerade skor med tillverkningslandet Kina, vilket hen uttalade sig negativt om samt att hen hade det svårt att hitta skor som inte var från landet. De resterande respondenterna (4,7,8,9) nämnde inga specifika modeprodukter utan refererade generellt till kläder.

Dock gav dessa respondenter (4,7,8,9) olika svar om tillverkningsländer och associationer.

Två av respondenterna (7,8) ansåg att kläder från Turkiet var av bra kvalitet och design.

Respondent 8 förklarade att hen ser turkiska produkter som överlägsna än exempelvis kinesiska produkter på grund av sina tidigare erfarenheter i Uzbekistan där hen tidigare var bofast, vilket även är hens etnisk bakgrund. Vidare nämnde även respondent 8 att konsumenter i Uzbekistan tenderar att se turkiska produkter som överlägsna i jämförelse med kinesiska produkter. Liknande svar gav även respondent 7 om kläder från Turkiet, varav hen gillar designen och kvaliteten.

“För vi har så många kläder i mitt hemland som tillverkas i Kina och man vill inte betala stora summor pengar när kläderna kommer från Kina, men om det står på plagget att de kommer från Turkiet så brukar folk kunna tänka sig att lägga mer pengar. Till och med när

man går och handlar på marknaden eller i butiker så säger säljarna att plaggen är från Turkiet för att locka kunderna och för att de ska betala det priset säljaren vill.”

- Respondent 8

Respondent 4 förklarade att hen anser att kläder från Kina och Bangladesh var gjorda av dåligt material medan respondent 9 associerar modeprodukter från dessa länder med djurtestning.

Mer än hälften av respondenterna (2,3,4,9,10) nämnde att de försökte undvika att köpa produkter tillverkade i Kina då de associerade landet med produkter av låg kvalitet, låga priser och massproduktion. Gemensamt för dessa respondenter var att de anser att massproduktionen i landet och de låga priserna innebar en sämre livslängd på produkterna, där de behövde bytas ut oftare. Vidare förklarade även några av dessa respondenter (4,5) att de har negativa produktvärderingar på produkterna från Kina även om produkterna kommer från ett välkänt varumärke.

“Jag sa innan att jag kan köpa från Kina ibland för det händer att Kina är en sådan stor tillverkare att även mina favorita varumärken kan ha sin tillverkning där, men jag skulle inte

vilja köpa därifrån.” - Respondent 4

“Sen så har vi ju klädmärkena som H&M, Nike eller Adidas där man vet att de inte är förknippade med varumärket, exempelvis om det är amerikanskt så är ju inte tillverkning

där...utan långt ifrån i Kina och Vietnam.” - Respondent 5

Respondent 3 förklarade att kinesiska produkter oftast innehåller giftiga ämnen till följd av den billiga produktionen, något hen aktivt försöker undvika. Respondenterna 1, 4 och 5 nämnde att de aktivt försöker undvika att köpa från Bangladesh och Indien på grund av de dåliga arbetsförhållandena i fabrikerna där produkterna produceras samt att det uppstår mycket barnarbete i dessa länder. De förklarade att de inte vill stötta länderna och företagen som producerar produkterna genom att köpa produkterna, vilket de anser uppmuntrar dem att

fortsätta behandla människor illa. Pakistan var även ett land som förekom under intervjuerna där respondenterna 4 och 9 anser att arbetsförhållandena och den billiga arbetskraften inte är human och som inte vidare bör uppmuntras genom att köpa produkter fabricerade i landet.

Respondenterna 6,7 och 8 anser inte att de aktivt försöker undvika att köpa från några specifika tillverkningsländer. Dock nämnde respondent 6 att hen är medveten om att vissa tillverkningsländer utomlands kan ha en negativ påverkan på miljön. Respondent 8 tillade att hen kollar extra noga på innehållet av produkten om den tillverkas i Kina, då hen av tidigare erfarenheter anser att produkterna är av dålig kvalité.

Förutom att undvika köpa produkter från vissa länder, nämnde även de flesta respondenterna ett flertal olika länder som de aktivt försökte köpa produkter från. Gemensamt för 6 av 10 respondenter (1,2,3,4,5,9) var att de ansåg sig aktivt försöka köpa från europeiska länder. De europeiska länderna som nämndes av dessa respondenter var Schweiz, Sverige, Spanien, Finland, Tyskland och Italien, vilket de anser hade starkare lagstiftning om arbetsförhållandena i fabrikerna samt innehållet i produkterna.

“Men Italien exempelvis brukar jag köpa ifrån, för där vet jag att de följer lagar och regler så jag vet att arbetsförhållandena där är bra och det är också oftast bra kvalite på de kläder

som kommer från Italien, så jag brukar ta reda på det innan.“ - Respondent 4

Vidare förväntade de sig även att betala mer för produkterna från dessa länder, vilket även var något de var villiga att göra. Respondenterna (1,2,3,4,5,9) ansåg att detta ledde till att produkterna i slutändan var av bättre kvalitet med en längre livslängd och var av ett högre pris.

“Specifik så köper jag gärna från Sverige, Finland, Danmark, Island, hela skandinavien då.

Man kan då också förvänta sig att produkterna kommer att vara dyrare i och med dom direktiven.” - Respondent 3

Respondent 8 hade liknande svar om nordiska länder, vilket hen anser har en bra lagstiftning om arbetsförhållanden. Dock nämnde denna respondent att hen inte bryr sig om produktens tillverkningsland i jämförelse med dess kvalitet, pris och design. Även respondenterna 7 och 10 nämnde att de aktivt inte försöker köpa från några specifika tillverkningsländer.

Bangladesh som länder hen aktivt försöker köpa produkter från, detta då hen anser att deras storlekar är mindre än hos de västerländska producenterna vilket har bättre passform på hen.

Respondent 6 tillade även att hen är medveten om att det uppstår dåliga arbetsförhållanden i Kina och Bangladesh, men att hen hellre kollar på prislappen än att tänka över detta.

In document Var kommer mina kläder ifrån? (Page 39-42)

Related documents