• No results found

Covid-19 specifika effekter och åtgärder

4. Empiriskt resultat

4.3 Covid-19 specifika effekter och åtgärder

Vid frågan “Vad har ni som organisation tagit för åtgärder för att anpassa er efter corona-krisen? Vad är den största skillnaden från tidigare sätt att genomföra ert typ av företagande?” hade flera av organisationerna gemensamt (Apotea, MEDS, MinDoktor, Mäklarhuset och Budi) att de fått rekrytera fler anställda till följd av covid-19-krisen. I vissa fall har det varit mer drastiskt än i andra. Apotea behövde exempelvis anställa 200 nya

medarbetare och MEDS fördubblade sin personalstyrka, medan Budi bara behövde rekrytera några stycken. Apotea vittnar även om hur de behövt ställa om hela sin logistikverksamhet för att hantera den ökade efterfrågan. Detta till en så pass hög grad att de blev tvungna att rekrytera fler till kundtjänst, då det dök upp fler frågor om hur man som konsument handlar online. Omställningen innebar även fler inköp, större lager och nya leverantörer. De berättar dessutom om hur vissa produkter blivit mer svårtillgängliga.

En annan påverkan som covid-19-krisen haft på i princip alla de intervjuade organisationerna är att de fått ställa om till att jobba hemifrån. Till följd av Folkhälsomyndighetens restriktioner drabbades Svenska Kyrkan och dess medarbetare av brist på arbetsuppgifter. Enligt intervjupersonen har en stor del av deras verksamhet ställt om till att bli digital, vilket i sig skapar många typer av nya problem och svårigheter. Även väcktes nya typer av frågor på de intervjuade organisationerna som behövde hanteras. MinDoktor fick exempelvis organisera om bland sina anställda för att minska smittspridningen på deras fysiska vårdcentraler. På Idax började de även göra riskbedömningar till följd av krisen. Intervjupersonen berättar att det varit en fördel att de inte varit beroende av en underleverantörskedja och därmed inte behövt få in material från sina underleverantörer.

För att gå in på de mer organisations-specifika effekterna av covid-19-krisen. Stockholms Bränneri och The Absolut Company ställde i krisens början om sin produktion för att kunna förse producenter med etanol till tillverkningen av handsprit. GoMore fick ställa in planerade kampanjer och KintoShare har fått förändra sin marknadsföring på så sätt att de inte längre kan uppmana till resande på samma sätt som tidigare. Mäklarhuset har fått ställa om till att hålla bokade visningar istället för öppna och de har även infört Bank-ID för legitimering på deras visningar. Som redan nämnt har de sedan tidigare haft VR (Virtual Reality) - visningar som alternativ till de öppna/bokade visningarna där de under covid-19-krisen märkt av en kraftig ökning i användningen. Intervjupersonen berättar:

”VR-tekniken fanns på plats redan innan krisens början men pandemin knuffade på utvecklingen många år framåt. I och med att den tekniska plattformen redan fanns färdig gick det snabbt att

Covid-19-krisen har även bidragit till att MinDoktor fått utveckla sin teknik under krisen. Intervjupersonen förklarar att de behövt lägga till nya funktioner i sin app för att kunna hantera alla corona-relaterade ärenden.

4.3.1 Förändringar i konsumentbeteenden

På frågan “Har ni upptäckt någon förändring i konsumentbeteendet?” svarade Apotea, GoMore, KintoShare, Mäklarhuset och Budi att de upplever att den digitala närvaron har ökat, särskilt bland äldre. Intervjupersonen på Budi berättar:

“En hel del äldre har varit lite skeptiska när det kommer till digital handel, särskilt när det gäller tung-utrustning som många vill kunna utvärdera själva, men nu verkar det som att

acceptansen för att handla digitalt har ökat.” – Budi

Även intervjupersonen på KintoShare berättar att det verkar som att människor är villiga att gå ifrån sina vanor. Detta kan både KintoShare och GoMore märka av i och med att behovet av att resa med bil har ökat.

Svenska Kyrkan berättar att en fördel med den ökade digitala användningen är att de som tidigare inte kunnat närvara fysiskt, på grund av hälsotillstånd med mera, nu kan närvara digitalt på exempelvis gudstjänster. Precis som Svenska Kyrkan berättar MinDoktor att fler kan tänka sig att söka sjukvård digitalt. Dessutom märker de av att exempelvis de med kroniska besvär där det varit fysiskt omöjligt att söka vård tidigare nu istället söker sig till deras plattform.

Flera av de intervjuade organisationerna, Apotea, MEDS, Stockholms Bränneri och The Absolut Company märker även av en ökad konsumtion av deras varor. Intervjupersonen på Apotea förklarar att på grund av bunkringsbeteendendet som uppstod i början av krisen så behövde de göra större inköp av sina producenter. De berättar även av att människor blivit mer försiktiga till vardags, vilket bidragit till ökade inköp av till exempel handsprit. Stockholms Bränneri och The Absolut Company har märkt av en ökad konsumtion av sina varor på Systembolaget, men inte i de andra kanalerna.

Vidare kan de organisationer som verkar inom mäklarbranschen, Mäklarhuset och Skandiamäklarna, märka av ett förändrat beteende bland sina konsumenter. Intervjupersonen på

Mäklarhuset berättar att allt fler nu kan tänka sig att e-handla bostad fullt ut. Båda organisationerna märker också av att efterfrågan på bostäder har ökat men också ändrats. De representerade intervjupersonerna på Skandiamäklarna och Mäklarhuset förklarar att andra typer av bostäder efterfrågas:

”Pandemin har lett till att människor tvingas spendera mer tid hemma vilket gör att människor gärna söker sig till större boenden. Fler unga väljer att bo hemma längre istället för att flytta till

studentstäder, då nu möjlighet till att studera på distans finns.”- Skandiamäklarna

”Förmodligen kommer även vissa konsumenter kunna tänka sig att bo längre ifrån sitt arbete på grund av distansarbete.” - Mäklarhuset

Related documents