• No results found

Kategorin presenterar hur eleverna definierar teknik, både som skolämne, undervisning och som begrepp. Nedan föreställs den variation av föreställningar som förekom när eleverna fick frågan om vad teknik är och om de arbetat med teknik i skolan. Resultatet visar att det förekommer stora variationer av elevernas föreställningar om begreppet teknik som kan ses i tabell 2. När ele-verna fick frågan om de hade arbetat med teknik i skolan, visade ingen av eleele-verna tvivel, alla 12 elever svarade snabbt ja. Det fanns en variation om vad eleverna hade föreställningen om vad teknikundervisningen har omfattats av.

Tabell 2. Mest förekommande ord/beskrivningar för vad eleverna förknippa teknik med.

Ord/beskrivning Förekomst Klass

1 Fysikämnet 7 av 12 3A, 3B

2 Funktion 5 av 12 3B

3 Artefakter 5 av 12 3B

5 Pyssla 6 av 12 3A

6 Programmering 2 av 12 3A, 3B

7 Sport 3 av 12 3B

8 Hjälpa människan 3 av 12 3B

26

9 Konstruktion 2 av 12 3B

10 Skriva 1 av 12 3A

Den dominerande föreställningen om vad de arbetat med på tekniklektionerna i skolan, relaterar 7 av 12 elever, till samband som går att tolka till fysikens ämnesspecifika begrepp och egenheter som ofta används i laborationer i fysiklektioner. Citatet nedan exemplifierar hur elever samtalar om sambandet till fysik när de fick frågan ”Vad har ni gjort på tekniklektionerna”:

Anna 3A Vi gjorde…. en sån...en sån, så man skulle ha den rak, ett rep. (Visar med hän-derna) ett sugrör så skulle man ha den rak.

Alissa 3A stenar, pärlor o så skulle man lägga det i vatten och se om det flyter eller inte.

Anna och Alissas s föreställningar visar på det kan kopplas till fysik genom att Anna berör jäm-vikt (gungbräda som ska bli rak) medan Alissa samtalar om densitet och Arkimedes princip (fly-ter eller sjunker olika föremål), vilket är ämnesspecifika delar i fysikämnet. Eleverna i fokus-grupp 4 är mer osäkra på frågan och vet till en början inte vad de har gjort under lektionerna. Ef-ter att eleverna hade funderat en längre stund svarar Bea ”Vi har jobbat med vad heEf-ter det, typ, om man åker rutschkana med olika byxor så åker man olika snabbt”. Citatet kopplas även det till fysiken då hon talar om friktion.

En annan variation i kategorin som definierar teknik var olika kreativa och motoriska moment.

Dessa moment är exempelvis att eleverna nämner att de pysslat, målat, klippt, tränat handstil och att man rör fingrarna när man skriver. Denna föreställning är det enbart elever från 3A som har, då de uppger att de arbetat med det på sina tekniklektioner. I samband med att de samtalar om pyssel, berättar de även att de har gjort robotar på alla hjärtansdag.

Intervjuare: Aha, vet ni vad som är teknik i det då?

Anton 3A att vi lär…att vi gör den som en kvadrat.

Alissa 3A Vi har gjort såna här kuber (visar med händerna) o så har vi limmat ihop såhär så blev det robotar.

Citaten tydliggör att trots att eleverna samtalar om robotar, är upplevelsen av elevernas svar att det fortfarande är pyssel och att skapa som är i fokus och inte själva roboten.

Det är 2 elever, en elev från varje klass, som uttrycker att programmering är teknik och tillhör teknikämnet. Ingen av dem ger någon vidare förklaring, utan svarar bara att programmering är teknik. Fler variationer på frågorna om skolämnet teknik och begreppet var att eleverna i 3B samtalade om artefakter. Med utgångspunkt i hur eleverna samtalade och beskriv artefakterna, återfinns deras variationer i tabell 3 och presenteras var för sig nedan.

27

Tabell 3. Mest förekommande beskrivningar av artefakter tillhörande teknik i 3B.

Artefakt beskrivning Förekomst Grupp

1 Skolrelaterade artefakter 6 av 6 3, 4

2 Sport 6 av 6 3, 4

3 Högteknologiska 3 av 6 4

4 Motorfordon 3 av 6 3

Alla elever i 3B samtalade om skolrelaterade artefakter. De berättade bland annat om pennor, sudd, bänkar och leksaker ute på skolgården. När de räknade upp fler saker som var teknik, be-rättade dem om olika redskap så som klubbor och bollar men också särskilda hjälmar som är äm-nat för specifika sporter. I anknytning till att de samtalar om sport, ställs specifika frågor om var-för de anser att det är teknik och citaten nedan visar på den variation som de pratar om inom sport, förutom när de nämner enskilda artefakter som teknik.

Bashir 3B För dem har dubbar som gör så att man fastnar i mar.…eller så fästa bättre i marken.

Bashir pratar om fotbollsskor som är teknik men det går också att tolka hans uttalande som att han har en medvetenhet om att skornas konstruktion har ett syfte att förbättra och hjälpa till med fäste/prestation i sportsammanhanget. En annan variation om definitionen av teknik, uppvisas är när Bobby berättar om teknik följande sätt:

Bobby 3B 3Typ att man har en klubba som man kan röra och flexa med typ.

Även han samtalar om teknik och visar en medvetenhet om att artefakten, klubban, är konstruerad och gjord av ett visst material för att kunna flexa med den. Bianca i fokusgrupp 4 samtalar om att det finns ett sammanhang om när olika tekniska artefakter fungerar tillsammans. Exemplet visar på att teknik ses som olika artefakter, det finns en nytta med att använda artefakten och att olika material i kon-struktioner inte passar ihop.

Bianca 3B 4Å klubban är ju teknik, den är (visar) man kan hålla runt den o sen ett bladtyp så man kan skjuta bollen.” Ah för de är ju hål o den är gjord så att den...för man kan ju inte använda ett bowlingklot.

I anknytning till att eleverna samtalar om begreppet teknik, knyter de också an till några högtek-nologiska artefakter. Eleverna från 3B nämner telefon, dator, TV, lampor, lyktstolpar samt mo-torfordon som bilar. Kablar, sladdar, ström och kopplingar sätter de också i förbindelse till be-greppet teknik. De nämner också att människan uppfinner tekniken. Bashir är en av eleverna som diskuterar andra artefakter i vardagen i detta exempel berättar han om digitalt lås till dörren.

Bashir 3B: Ja juste, vi ska ha en … XX ska fixa ett nytt lås och det är ett jättecoolt lås.

Istället för ett sånt här lås som man stoppar in nyckel o vrider…Det är teknik.

28

Citatet visar på att elev har föreställningar som inte enbart är inom ramen för skolämnet teknik och relaterar till sina egna erfarenheter från hemmiljö. I relation till att eleverna samtalar om ar-tefakten berättar dem även om funktion och konstruktion.

Efter att eleverna fått de abstrakta frågorna om teknik och skolämnet teknik diskuterades fotogra-fierna och de fysiska föremålen. Alla elever la fram de lappar (programmering, teknik eller inget) som de tyckte passade ihop med fotografierna och de fysiska föremålen. I tabell 4 visas resultatet om vad eleverna ansåg om löv (Bild 6), penna (Bild 5) och diskho (Bild 1). Ingen av eleverna hade föreställningen om att dessa tillhör programmering.

Tabell 4. Elevernas föreställning om teknik med utgångspunkt i bilder och fysiska artefakter

Artefakt, objekt Teknik Inget Klass

1 Löv 1 av 12 11 av 12 3B

2 Penna 11 av 12 1 av 12 3A, 3B

3 Diskho 10 av 12 2 av 12 3A, 3B

Tabell 4 åskådliggör att enbart en elev har föreställningen om att löv är teknik. I dialogen som sker om lövet är att Ben säker på att det inte är teknik medan Bashir anser att det är teknik och visar upp lappen med teknik. Här följer dialogen:

Ben 3B om löv Ingenting! Det där är ingenting!

Intervjuare: Varför är det teknik Bashir?

Bashir 3B För att när trä…det sitter på ett träd…o det är kletigt o grejer så att det sitter fast o sen har den nånting därinne som gör att de växer o att de kan spruta ut olika nä-ringsgrejer så att den kan växa ännu mer o sen när det blir för kallt så drar det ut sig igen och sen så växer det ut nytt för trädet har nån näring som gör så att växer ut löv längst ut på grenarna.

Ben 3B Det är inte teknik för att det inte är en människa som uppfunnit!

Bashirs sätt att motiverade sin föreställning, upplevdes som om hen försökte se från lövets per-spektiv som en ”människa” som kommit på uppfinningar för att klara av årets fyra årstider och att därför kan ses som teknik. Ben har argumentet att ett löv inte är teknik eftersom inte en niska har uppfunnit lövet. Det visar på att Ben har reflekterat över att allt som är teknik har män-niskan skapat. Liknande argument har även Bianca i 3B ”Det är ingenting för att det är naturen som har skapat det och inte människan […].”. Även hennes uttryck går att se sambandet med teknik i människans aktiva handlingar, att människan skapar tekniken.

Majoriteten, 10 av 12 eleverna uttrycker att diskhon är teknik. Några av eleverna uttrycker att fler saker på fotografiet förutom diskhon är teknik, exempel är sked och gaffel. I dialogen mellan Ben och Bashir visar att eleverna förståelse för att diskhon är teknik, där de pekar på dess funktion och att någon har byggt ett avlopp så att vattnet kan ledas bort.

29

Bashir 3B Ja att det är…diskho är …man kan stoppa i nåt. Det är ett hål som leder ner till avloppet o när man sprutar vatten så åker så åker vattnet ner i den. O så kan det förvaras, förvara vatten till exempel diska saker i den. Och när…man drar ur en grej som kan sitta där i.

Ben 3B O när vattnet åker ner där så är det teknik för att eee…mmm…det har man kommit på för att man inte ska få en massa vatten i huset istället. Så då har man byggt ett avlopp nere i där o så åker det ut i vattnet för det luktar ju inget när det kommer ut i vattnet rik-tigt.

Ben uttrycker också nyttan med att ha ett avlopp så att inte vattnet åker ut i huset och luktar illa.

De visar på förståelse för att diskhon ingår i ett större sammanhang, som en del av ett tekniskt system.

När det fysiska föremålet penna (Bild 5) visades var det 11 av 12 elever som visade lappen för att det är teknik. Inledningsvis, när eleverna fick förklara vad de ansåg var teknik utan föremål var det enbart 3 elever som nämnde artefakten penna. Exemplet nedan visar hur Bianca i 3B föreställer sig varför en penna är teknik:

Mm...det är teknik för att man har en träklomp att hålla i, och att det är färg inuti som är fast som man kan använda att måla på papper med och det rinner inte bort. Och trät går inte sönder.

Ovanstående citat visar på att mycket i en penna är teknik, både färgen att den är inuti pennan men också hur färgen tillverkats, hon beskriver också funktionen att det går att måla med det och att det syftet med pennan. Hon beskriver även materialet att det inte går sönder och är gjort av trä. Den här föreställningen visar på något mer än att en penna ”bara” är teknik.

Sammantaget i kategorin 1. Definition av teknik är den dominerande föreställningen att teknik är relaterat till fysikämnet för majoriteten av eleverna. Alla elever relaterar sin föreställning i relation till skolundervisningen de haft. De övriga variationerna av föreställningar går att koppla samman till de elever som går i samma klass. Likheterna ses inom ramen för samma klass, och olikheterna mellan klass 3A och 3B. Den olikhet som uppvisas om hur eleverna definierar det abstrakta be-greppet teknik, är att 3A i högsta grad har föreställningen om att det är kreativt, att pyssla och innehåller motoriska inslag så som att klippa och skriva. Det är inget som 3B hänvisar till, utan de relaterar teknik till artefakter. 3B samtalar även om konstruktionsteknik, vilket material artefakten består av, hur konstruktionen är och funktionen. De är också tydliga med att människan skapar teknik och att tekniken uppfyller ett syfte för människan. I samband med artefakter berättar de om hur olika artefakter fungerar tillsammans i exempelvis sportsammanhang. Skillnaden mellan 3B är när de samtalar om vilka artefakter som är teknik. Variationerna är att fokusgrupp 3 återger bilar, flygplan, lyktstolpar och skolrelaterade artefakter så som bänk, sudd och penna. Fokusgrupp 4 räknar upp ”saker på skolgården” och högteknologiska artefakterna dator, kamera, mobil, TV.

En elev från 3A och 3B säger att programmering är teknik. Under aktiviteten när fysiska föremål visades är båda klasserna tydliga med att förklara att det är människan som uppfinner tekniken.

3B ger ett säkert intryck under hela intervjun då de är konsekventa med användandet av sina före-ställningar om begreppet teknik och artefakter och ger egna exempel. En elev uppfattar natur, löv som teknik och argumenterar för varför. Noterbart är att ingen elev vid förfrågan om vad deras

30

föreställning är om begreppet teknik, berättade om artefakter eller att människan uppfinner dem.

Under aktiviteten med fysiska föremål relaterade dem teknik till de fysiska föremålen som inte var programmerade.