• No results found

Den vanligaste armaturtypen som återfi nns i Gråbo är koff ertarmaturen. Den är återkommande som allmänbelysning på samhällets alla gator lik- som gång- och cykelvägar. Positivt är dock att stolphöjderna på gång- och cykelvägarna är anpassad i skala efter de trafi kanter som ska färdas där då ljuspunkterna sitter på ca 4 meter höga stolpar. Dock uppfattas koff ertar- maturen som något klumpig på så låg höjd, armaturen upplevs som större än normalt eftersom den kommer så pass nära betraktaren.

Belysningen i Gråbos centrala delar, kring Mjörnbotorget, är något mer påkostad än allmänbelysningen i resten av samhället. Dock uppfattas tor- gets belysningsanläggning som mycket rörig på grund av alla olika ljus- punkter. Dessutom återfi nns inte mindre än nio olika slags armaturer i och i direkt anslutning till området. Utformningen på stolparna skiljer sig också mycket, allt från smala svartmålade till varmförsinkade tjockare varianter. Här kan räknas till cirka fem olika utföranden.

Vid olika besök på plats har ett antal armaturer varit sönderslagna eller ur bruk. Vissa stolpar står snett och tillsammans med sönderslagna eller släckta lampor ger det ett nedgånget och dåligt underhållet intryck.

Befi ntlig ljusbild

Byggnaderna som omger torget består av envåningsbyggnader med arka- der. Arkaderna är belysta inifrån med väggmonterade armaturer. Ljuset i arkaderna är varmgult och ger ett ombonat intryck jämfört med torgets vita sken från opaliserade glober. Dock blir man till viss del bländad. Ty- värr är många av lokalerna igenbommade och nedsläckta efter aff ärstid vilket ger ett dött intryck. Den kvällsöppna pizzerian tillför lite till all- mänbelysningen genom ströljus från dess fönster, men framför allt skapar verksamheten liv och rörelse på en annars folktom plats.

På den öppna torgytan står opaliserade glober med vitt sken. Globerna kastar inte mycket ljus på marken vilket gör att torgytan uppfattas som mycket mörk jämfört med de upplysta gångarna längs med fasaderna. Armaturerna bländar! Alla ljuspunkter som står huller om buller gör att det blir svårt att orientera sig och här kan man med fog använda ordet ljusförorening för att beskriva upplevelsen!

Busshållplatsens armaturer består av en opaliserad skärm som skärmar av ljuset nedåt men samtidigt ger ett svagt sken uppåt. Ljuset är vitt. Inne i busskuren ger lysrör bakom opaliserat plexiglas en hög ljusnivå. När man står och väntar i kuren uppfattas omgivningen som mörk eftersom det är så ljust inne i kuren. Busskurens glasväggar speglar kurens belysning och gör det svårt att se ut. Jag känner mig utsatt när jag befi nner mig i kuren eftersom jag ses väl utifrån men har själv svårt att själv se ut.

Den vanligaste armaturtypen i Gråbo - kofferten.

Busshållplatsens armatur har inte många år på nacken men beskrivs som ”dålig” när en trygghetsvandring utfördes hösten 2007.

Byggnaderna som omger torget har upplysta arkader vända mot torget. Ljuset i arkaderna är varmgult och ger ett ombonat intryck jämfört med torgets vita sken från opliserade glober. Dock blir man till viss del bländad...

Tyvärr är många av lokalerna igenbommade efter affärstid vil- ket ger ett dött intryck. Ströljus från den kvällsöppna pizzerian anas längst bort i arkaden.

De många olika typerna av belysningsstolpar och armaturer ger ett rörigt intryck av Mjörnbotorget såväl dag som kvällstid. De fl esta armatu- rerna är oavskärmade och släpper ut ljus rakt ut och upp i luften. Detta är mycket oekonomiskt och ett tydligt exempel på energislöseri!

Glob med klarglas

Glob med klarglas på tjock stolpe på tjock stolpe

Glob med opalglas

Glob med opalglas på smal stolpe på smal stolpe Koffertarmatur Koffertarmatur ”Globklase” med ”Globklase” med opalglas opalglas Bländande ”knappar” Bländande ”knappar” inne i arkaderna inne i arkaderna Delvis avskärmad Delvis avskärmad ”halvsfär” ”halvsfär”

Busshållplatsens armatur har inte många år på nacken men beskrivs som ”dålig” enligt den trygghetsvandring som utfördes hösten 2007. Att den beskrivs på det sättet behöver nödvändigtvis inte betyda att armaturerna i sig är dåliga. Det kan bero på att busshållplatsens ljusnivå kan vara lägre i förhållande till omkringliggande ytors belysning. Detta kan göra att ljuset på busshållplatsen uppfattas som undermålig.

Någon ”mörkeranalys” av befi ntliga förhållanden har ej genomförts då det bedömts som onödigt eftersom torgytor och området runt omkring ska förändras kraftigt enligt detaljplaneprogrammet. Dagens belysnings- anläggning lämnar mycket övrigt att önska och bedöms inte vara av sådan kvalité att den kan ligga till grund för den nya anläggningen. De fl esta armaturerna är oavskärmade och släpper ut ljus rakt ut och upp i luften. Detta är mycket oekonomiskt och ett tydligt exempel på energislöseri! Bilden påvisar tydlligt den ad hoc-planering som verkar ha styrt belys- ningsanläggningens tillkommande och underhåll. Genom ett belysnings- program kan denna typen av misstag undvikas i framtiden.

En ”klase” med glober. Denna typ av ar- matur återfi nns på torget tillsammans med bland annat enkla glober. Armaturen har rena former och är vacker att se på. Tyvärr är ljuset som den ger avger av dålig kvalité eftersom den inte är avskärmad.

Belysningen i Gråbo centrum - en rörig blanding av diverse armaturer och stolpar.

Arkadernas gula ljus ovan igenombommade verksamhetslokaler. Ströljus från den kvällsöppna pizzerian anas längst bort.

Ljussättningsprogram