• No results found

Att jobba med belysningsplanering och ljussättning består ungefär i samma process som görs vid annat gestaltningsarbet enligt Westholm & Eliassons. I deras skrift Stadens ljus (2005, s. 27) beskrivs belysningspla- neringens moment enligt följande; först utgår processen från en analys av förutsättningarna, därefter formuleras ett program eller vision varpå

gestaltningsarbetet påbörjas. Ett sista och avslutande moment är teknik.

Tekniken ska möjliggöra ett genomförande av de behov, önskningar, mål och gestaltningsidéer som formulerats tidigare i processen.

Westholm och Eliassons förklaring av arbetsprocessen är givetvis något förenklad. Mellan de olika momenten fi nns inga vattentäta skott, det fungerar inte så att ett moment avslutas innan det andra tar vid utan momenten fl yter snarare samman och ibland är det nödvändigt att backa i processen om vissa idéer inte går att genomföra på grund av teknik el- ler budget. Det avslutande momentet Teknik beskrivs för sig, skilt från gestaltningen. Här är min uppfattning att det i det ”tekniska” skedet även måste även ligga många gestaltande uppgifter eftersom de armaturer och ljuskällor som väljs har olika gestaltande egenskaper. Detta kan gälla om armaturen är smal- eller bredstrålande eller vilken ljusfärg en ljuskälla har, för att nämna några aspekter.

Landskapsarkitekt Linda Sabels sätt att beskriva processen i sitt examens- arbete Varde Ljus (2007, s. 49) är något utförligare och presenterar fl er konkreta steg. Genom att kombinera Sabels beskrivning av processen till- samman med Westholm och Eliasson har jag kommit fram till följande moment som bär ingå i planeringsprocessen för belysningsplanering: För- sta steget sker när en uppdragsgivare formulerar en uppgift, t ex att be- lysningen på torget behöver uppgraderas. Den som ska utföra uppgiften samlar på sig förutsättningar och annat underlag genom inventering. Plat- sen analyseras utifrån sina rumsliga förutsättningar och i en vision for- muleras hur området ska vara i framtiden. Utifrån förutsättningar, analys och vision skissas ett gestaltningskoncept fram. Utifrån gestaltningskon- ceptet görs val av lämpliga armaturer som kan ”utföra” den ljussättning som formulerats i visionen, liksom var och hur ljuskällorna ska placeras på platsen och i förhållande till varandra.

Inventering, förutsättningar & analys

All kunskap om området som är relevant för belysningsplaneringen sam- las in och sammanställs i en analys. Att ta tillvara kunskap från boende och verksamma i området är en god idé eftersom de ofta sitter på erfaren- heter och kunskap som är svåra att få genom enstaka platsbesök när man kommer utifrån. Det gäller t ex vilka platser som kan upplevas som otäcka eller mörka eller var lokala mötesplatser fi nns. Metoder för detta kan vara gåpromenader, intervjuer, enkätundersökningar etc. (Westholm & Elias-

Översikt av föreslagen planeringsprocess för belysningsplanering. Processbeskriv- ningen är inspirerad av landskapsarkitekt Linda Sabel beskrivning i examensarbetet

Varde ljus 2005, s 49.

ANALYS

INVENTERING

FÖRUTSÄTTINGAR

VISION

GESTALTNINGS-

KONCEPT

Belysningsteknik

Belysningsförslag

Uppdraget formuleras

(problemformulering)

undersöka undersöka tänka formulera gestalta

gestalta & specifi cera

PROV- BELYSNING!!

son 2005). Andra förutsättningar som funktionskrav, ekonomi och miljö- aspekter måste också tas i beaktning.

Analysen bör bestå av en platsanalys (geografi , bebyggelse, klimat etcetera) men även analys av övriga, icke fysiska, förutsättningar och begränsningar (ekonomi, drift, vandalism m. fl .). Landskapsarkitekt Linda Sabel föreslår också en mörkeranalys av den aktuella platsen. Vid en mörkeranalys ut- värderas platsen visuellt och ger information om hur platsen upplevs efter mörkrets inbrott. Om platsen påverkas av ströljus från omgivningen eller om det fi nns något i den befi ntliga belysningen som är värd att behålla, är exempel på frågor som mörkernalaysen kan svara på.

Vision

Vad vill man att den nya belysningen ska uppnå? Ska stadsdelar knytas samman, karaktärer förstärkas, attraktiviteten öka? Delar av visionen kan bestå av en redan formulerad uppgift som givits från beställaren till den utförande arkitekten, t ex att en tunnel ska upplevas tryggare eller att par- ken ska vara användbar även kvällstid.

Gestaltningskoncept

När jag läste kursen ljus och mörker i stadsrummet på Chalmers ingick momentet Koncept i arbetsprocessen, man skulle även kunna kalla det för gestaltningsidé eller strategi. Här beskrivs vilka övergripande utgångs- punkter och ställningstaganden ljusplanen baseras på. Ett valt tema kan utgöra utgångspunkten. Översiktligt kan koncept beskriva var ljus önskas, dess karaktär samt en gradering av var mer eller mindre ljus önskas bero- ende på funktion. Här kan referensbilder inspirera och beskriva vad man vill uppnå, likaså kan konceptet kommuniceras i plan och sektion.

Belysningsteknik

I detta skedde väljs de armaturer, ljuskällor, belysningsstolpar etcetera ut som förmodas kunna skapa det som formulerats i gestaltningskonceptet. Detta moment förmodas kräva mycket kreativitet och uppfi nningsrike- dom. Kanske fi nns inte den armatur som efterfrågas och måste i så fall konstrueras.

Belysningsförslag

Förslaget är den slutliga produkten av gestaltningsarbetet som kan redo- visas i en plan med specifi cerade armaturer och ljuskällor utritade på den plats de ska vara, liksom specifi kationer på kabeldragning, styrning och reglering etc. Provbelysning tillämpas vanligtvis i detta skede för att testa att föreslaget fungerar som det var tänkt.

Planeringsarkitetens roll i belysningsplaneringen

Varför ska då planeringsarkitekten hålla på med belysningsfrågor? Är inte det en fråga för experter som ljusdesigners och belysningsingenjörer? Och är det inte snarare en projekteringsfråga än en planeringsfråga?

För mig som planeringsarkitekt är de två avslutande momenten Belys-

ningsteknik och Belysningsförslag (enligt fi guren på sidan 42) givetvis inte

aktuella som arbetsuppgifter eftersom jag saknar adekvata kunskaper för att kunna hantera dessa komplexa uppgifter. I min yrkesroll som plane- ringsarkitekt ligger också fokus på planering och aktuella arbetsuppgifter i belysningssammanhang blir istället på strategisk nivå i planeringsproces- sen. Dock ser jag en nytta i att känna till hur hela processen ser ut och jag tror att planeringsarkitekter också kan ha stor behållning i att ha grund- läggande kunskaper om ljus och belysning när vi ska planera för morgon- dagens fysiska miljöer. Målet borde vara att belysningsplaneringen ska få en given roll i all fysisk planering, översiktlig som detaljerad. Detta för att belysningens syfte och gestaltning inte ska komma in i slutet efter att alla andra strukturer är fastlagda, utan istället integreras och vara en del av det som planeras. Ljussättningen ska ha samma tyngd som andra gestaltnings- frågor och vara en lika naturlig del av planeringsprocessen!

Det är inte helt ovanligt att planeringen av belysningen börjar ”i fel ände” med armatur- och stolpval. Detta är ett äldre förhållningssätt att se på be- lysningen i staden. Gatlyktan ses som en ”möbel” i stadsrummet, jämför- bart med en soff a eller papperskorg, något som väljs utifrån formmässiga preferenser, enbart för att ”passa in” i stadsmiljön. Övriga egenskaper hos armaturen, så som ljusfärg, riktning, smal eller bredstrålande etc, har tra- ditionellt lämnats åt tekniker att lösa (Stadens ljus 1998, s. 8). Ett nutida exempel på detta fi nns i skriften Det gröna, det sköna, det hållbara – den

moderna staden (Bodén, 2004), en skrift som gavs ut i samband med en

park- och stadsrumsutställning om Hammarby Sjöstad. I skriftens avsnitt om stadsdelens belysning beskrivs utförligt vilka stolpar och armaturer som valts men ingenting om belysningens gestaltande egenskaper. Vid planering av den fysiska miljön läggs ofta mycket tid på att välja rätta former, material och färger. Tillbyggnader i befi ntliga miljöer studeras mycket noggrant för att få ett uttryck som passar ihop med omgivningen. Tyvärr fi nns inte alltid samma omsorg när det kommer till ljussättningen. Kunskaper om hur ljuset påverkar stämning, atmosfär och karaktär har ti- digare inte givits så stor vikt, även om en ökad medvetenhet nu verkar vara på gång. Exempel på detta ges i följande kapitel där jag har läst och analy- serat kommunala planeringsdokument som berör stadens belysning.

På Järntorget i Göteborg kan man skåda denna praktfulla armatur. Här har nog arma- turen valts efter form snarare än funktion, det vill säga dess förmåga att ge ljus till omgivningen. Globerna har ingen avskärm- ning vilket gör att det mesta av ljuset går förlorat då det inte träffar någon yta som kan refl ektera det. Risken att förbipasse- rande bländas är stor.

belysningsplanering

kapitel 4

Kommunal