• No results found

2. Undersökning och analys

2.2. Den kvalitativa bildanalysen

2.2.2. De kvantitativt minst jämställda läroböckerna

2.2.2.1. Read and Catch Up Update

Männen i den här boken har yrkena/sysselsättningarna: amerikansk fotbollsspelare, cirkusartist, cirkusarbetare, president, utbrytarkung, elefantskötare, friidrottare, musiker, uppfinnare, stridspilot, militär och boxare. Yrken som kvinnor har är cirkusartist, författare, friidrottare och tidningsförsäljare. De flesta av männens yrken kan anses vara stereotypt manliga medan kvinnornas kan ses som stereotypt manliga eller neutrala. Som neutrala kan cirkusartist, författare och eventuellt elefantskötare räknas. Varken männen eller kvinnorna har några yrken som kan anses vara stereotypt kvinnliga. På bilderna utför vissa personer sina yrken medan andra poserar.

Aktiviteter som männen utför är att äta middag, festa, hoppa fallskärm, hajka och campa, läsa en bok om björnar, slåss med en björn, sikta med en pistol mot en björn, hjälpa en skadad man, samtala med en annan man om vad som verkar vara jobbrelaterat, vråla krigsvrål och stå uppställd för attack, rida (med en kvinna bakom), hälsa på ett barn och kyssa eller vara på väg att kyssa en kvinna. Aktiviteter som utförs av kvinnor är att äta middag, pussa en pojke på kinden, festa, skriva, köra bil (med en manlig passagerare), leka, visa en man vägen, hjälpa en skadad man, rida bakom en man som håller i tyglarna, kyssa eller vara på väg att kyssa en man. Flera av männens aktiviteter är knutna till äventyr och fara, och därmed stereotyp manlighet, till exempel hoppa fallskärm, hajka, slåss med en björn och använda vapen, medan inga av kvinnornas aktiviteter är det. Aktiviteter som att äta middag, festa, leka, visa vägen, hälsa på ett barn, hjälpa en skadad person och kyssas kan anses neutrala, och sådana aktiviteter utförs av såväl män som kvinnor. Endast en aktivitet kan anses vara stereotypt kvinnlig, och den aktiviteten utförs av en kvinna. Bilden det gäller är den där en kvinna sitter och skriver. Eventuellt studerar hon; hon har två block framför sig, ett som hon läser i och ett som hon skriver i (s. 19). Enligt stereotypen är flickor flitigare i skolan än pojkar. Det kan också anses vara stereotypt kvinnligt att vara den som sitter i passagerarsätet när en man och en kvinna ska åka i en bil tillsammans och att inte vara

35

den som håller i tyglarna när en man och kvinna rider en häst tillsammans, eftersom mannen då har befälet. På så sätt innehar en man och en kvinna en kvinnlig ”position” var på dessa bilder.

Det förekommer flera bilder i den här boken på personer med yrken. Som nämnts ovan, utövar personerna ibland sina yrken medan de ibland poserar. Genom att titta på bilderna där de poserar kan man se att alla kvinnor (två stycken) tittar framåt och ler mot kameran samtidigt som de håller upp produkter av sina yrken: en författare håller upp en bok och en friidrottare håller upp medaljer (s. 37). De visar alltså upp både sig själva och sina produkter utanför den miljö de arbetar i. Bilderna på män ser väldigt annorlunda ut. De ler sällan på bilderna, utan har oftast en neutral min och i enstaka fall tramsiga miner. Undantaget är en bild på Elvis där han poserar med en gitarr, tittar rakt fram och ler. Samtidigt står han dock med benen isär och tar ett ackord på gitarren, vilket gör att han blir mer aktiv då han visar hur han (delvis) utövar sitt yrke (s. 39). Bilderna på män med yrken som poserar visar överhuvudtaget mer av hur deras yrke går till, till exempel genom att de avbildas i den miljö de arbetar i eller att de visar hur deras arbete går till. Exempelvis visar en bild en utbrytarkung som står framåtböjd inlåst i kedjor och tittar in i kameran (s. 32) medan en annan bild visar en uppfinnare från sidan när han håller upp en uppfinning framför sig och ser ut att demonstrera hur den fungerar (s. 37).

En del bilder i boken visar både män och kvinnor i vad som kan uppfattas som neutrala poser, till exempel där de står och tittar åt sidan eller håller varandra i handen (s. 17). Resterande bilder på kvinnor (två stycken) visar dock kvinnor som ler och tittar in i kameran: på den ena bilden sitter en flicka och vilar hakan i händerna (s. 16) och på den andra bilden har en kvinna huvudet lite på sned och vänt åt sidan (s. 23). Dessa kan ses som stereotypt kvinnliga poser. Resterande bilder på män är tre stycken. En av dem visar en pojke som hålls om och får en puss på kinden av en flicka samtidigt som han ser rädd ut (s. 17). Enligt stereotypen är män rädda för intimitet. På två bilder syns en man i krigsmundering med ett svärd på ryggen respektive i handen, riktat nedåt, på bilderna. Han ser vältränad ut och står med en neutral min och tittar i fjärran och ger ett intryck av att vara en stark krigare (s. 79, 82). Samtidigt ger bilderna en känsla av voyeuristiskt betraktande då han inte tittar in i kameran och därmed är omedveten om betraktaren. Detta är ett vanligt sätt att porträttera kvinnor på.

36 2.2.2.2. Toolbox

I den här boken finns det män som har yrkena/sysselsättningarna militär, bonde, artist, boxare, ambulansförare, pilot och polis. Det finns bara en kvinna som utövar ett yrke: en sjukvårdare. De flesta av männens yrken kan anses vara stereotypt manliga och förknippas ofta med våld och fara. Det enda som kan ses som neutralt är artist och ingen man har ett yrke som kan anses vara stereotypt kvinnligt. Kvinnan, däremot, arbetar inom vård och omsorg, vilket kan ses som stereotypt kvinnligt. Alla utövar sina yrken.

Förutom de människor som utövar sina yrken, förekommer det tre olika aktiviteter i boken. På en bild är en man med och utför vad som ser ut att vara ett lögndetektortest på en kvinna (s. 13), på en annan bild skjutsar en man en annan man på en moped (s. 99) och på en tredje bild finns det en flicka som rider (s. 70-71). Att köra moped kan ses som en manlig aktivitet eftersom män enligt stereotypen tycker om fordon och fart. Hästintresse är däremot något som oftast förknippas med flickor. Därmed visar boken på alltför lite variation i vilka intressen män respektive kvinnor kan ha.

På flera tecknade bilder i boken har män och kvinnor vad som kan ses som stereotypa utseenden eller poser. Männen har på ett par bilder breda axlar och kraftiga käkar medan det finns ett par bilder med kvinnor som har stora målade läppar, vad som ser ut att vara ögonsmink och långt hår (s. 13, 42, 99). Inga av de tecknade männen i boken har synliga läppar. En av kvinnorna sitter dessutom med benen åt sidan, rak rygg och armarna bakom ryggen så att bröst, midja och höfter framhävs. Den andra kvinnan står med händerna i sidorna, höfterna framskjutna och har ett tryck med läppar på sin tröja. Det finns även tecknade män som inte framställs på sätt som kan ses som stereotypt manliga i sina kroppsställningar, exempelvis en gammal man som sitter på en sten med benen uppdragna (s. 41). Det förekommer också några bilder där män står eller ser ut på sätt som normalt förknippas med kvinnor; till exempel står en man med handen i sidan, höften skjuten åt sidan och en groda som verkar vara kär i honom i handen (s. 56). Traditionellt sett är det en kvinna som ska kyssa grodan till en prins. Det finns också en man som sitter bakom en annan man på en moped och håller honom om midjan. Han har en väska över axeln (s. 99).

37

Vad gäller övriga bilder i boken så kan de uppfattas som mer eller mindre stereotypa. Det finns en porträttbild på Elvis som kan beskrivas som relativt neutral (s. 51) men övriga bilder på män visar en man på väg upp i en lastbil (framsidan), en man som står rakryggad och tittar in i kameran, nedåt på betraktaren (s. 91) - en klassisk maktposition - och en man i trenchcoat och hatt vars ansikte är i skugga och som påminner om en detektiv eller spanare (s. 144). Det finns även en boxare iklädd träningslinne och boxhandskar som är svettig och har armarna uppe på huvudet. Det är suddigt runt hans armar vilket ger intrycket av att han är i rörelse och inte poserar (s. 106). Bilderna på kvinnor innefattar en flicka som rider; hennes ansikte skuggas av hjälmen och ljuset faller på hennes urringning vilket gör att även fokus hamnar där (s. 70-71) och en bebis med örhängen och en rosa tröja med volanger (s. 126). En tredje bild visar övre halvan av en flickas huvud framför en strand och vatten. Hennes hår flyger i vinden och hon tittar in i kameran (s. 76-77). En fjärde bild visar en ung kvinnas ansikte. Hon tittar strax över betraktaren och har läpparna lite särade. Hon har även läppglans vilket gör att man lägger märke till läpparna mer (s. 160). De två sistnämnda bilderna uppfattas troligen inte som lika stereotypa som föregående bilder, men det är intressant att notera att ingen av kvinnorna gör något aktivt på bilderna. Den sistnämnda bilden kan tolkas som ett exempel på voyeuristiskt betraktande medan flickan på den tredje bilden upplevs mer som ett subjekt eftersom hon tittar stadigt på betraktaren. Det är dock intressant att man har valt en bild på en ensam flicka som är på en strand utan att göra någonting och vars hår fladdrar i vinden.

2.2.2.3. Trailblazer

Yrken eller sysselsättningar som män har på bilder i den här boken är biografarbetare, regissör, filmstjärna, animatör/producent, polis, vampyr, riddare, katolsk religiös ledare och rövare. Majoriteten av dessa yrken kan ses som traditionellt manliga och inget som traditionellt

kvinnligt. Boken innehåller väldigt få bilder på kvinnor och de har bara

yrkena/sysselsättningarna filmstjärna, älva och författare. Förutom älva är dessa relativt könsneutrala yrken och kvinnorna blir därmed inte framställda på sätt som kan ses som stereotypa genom sina sysselsättningar. Dock har de inga yrken som kan anses vara traditionellt

38

manliga. De flesta yrkena, både kvinnornas och männens, är välsedda, undantaget ett par av männens. Männens yrken innebär generellt mer makt än kvinnornas och flera innefattar våld. Det förekommer dock ingen man som utför något klassiskt kroppsarbete, som till exempel byggarbetare eller bilmekaniker. Kvinnornas yrken är kreativa och kan inte anses vara varken stereotypt manliga eller kvinnliga. Det är yrken som kan medföra höga löner men som oftast inte gör det. Det är inte så stor spridning på yrkena som förekommer i boken, varken för männen eller för kvinnorna, men den är något större för männen, kanske på grund av att de är fler.

Aktiviteter som utförs av män i boken är att gå på bio, sätta upp tält, fotografera, bära ett stort kors och hugga människor i bitar. Aktiviteter utförda av kvinnor är att gå på bio, bära ett barn och bergsklättring. Att gå på bio och fotografera kan anses vara könsneutrala aktiviteter. Att sätta upp tält förknippas med sport, aktivitet och äventyr, vilket i sin tur kan förknippas med manlighet. Att bära ett stort och troligen tungt kors för tankarna till Jesus och kan därmed förknippas med män. Tungt kroppsarbete är också stereotypt manligt. Att hugga människor i bitar är en våldsam handling och kan därmed anses vara mer manligt än kvinnligt eftersom män stereotypt anses mer våldsamma medan kvinnor oftare förknippas med svaghet och behov av beskydd. Att ta hand om barn är en traditionellt kvinnlig syssla medan bergsklättring kan anses mer manligt eftersom det är aktivt, äventyrligt och kräver styrka. Männen utför därmed främst aktiviteter som kan ses som traditionellt manliga eller könsneutrala men inga traditionellt kvinnliga medan kvinnorna utför aktiviteter som kan anses vara såväl kvinnliga som manliga och könsneutrala, även om det endast är en av varje.

På många av bilderna i boken utförs inga aktiviteter alls då de är porträttbilder eller bilder där personerna poserar. Flera av bilderna är på gamla filmstjärnor såsom Humphrey Bogart, James Dean, Marilyn Monroe och Ingrid Bergman. Så gott som alla dessa personer kan sägas ha liknande miner, till exempel lätt plutande läppar eller halvöppen mun och ”the come on look”, halvslutna ögon eller ögon som tittar bort och inbjuder till betraktelse. Det förekommer även hos kvinnorna att de lägger huvudet på sned, vilket männen inte gör. Det finns däremot en bild där en av männen spänner musklerna (s. 25).

Det finns flera bilder där männen kan sägas se stereotypt manliga ut: en man siktar med en pistol mot kameran (s. 13), en annan är maskerad och verkar vara en tjuv eller dylikt (s. 30), en tredje håller en kvinna beskyddande kring midjan (s. 16) och en fjärde har en cigarr i munnen

39

och blicken riktad nedåt mot betraktaren (s. 11). Det finns även några bilder där män inte framställs på ett sätt som direkt för tankarna till kvinnligt eller manligt, till exempel när de är på bio (s. 10) och när en pojke tittar förvånat på en rykande flaska (s. 102). Gemensamt för dessa bilder är dock att det händer något i bilden; männen poserar inte för kameran. På den enda bilden där en man avbildas på sätt som kan ses som mer kvinnligt för han håret bakom örat samtidigt som han plutar lätt med läpparna och tittar bort från kameran (s. 32). Detta kan inbjuda till ett voyeuristiskt betraktande på ett sätt som normalt reserveras för bilder på kvinnor.

Bilderna på kvinnor är som tidigare nämnts inte många och på de få som finns är kvinnorna oftast inte aktiva. Undantagen är bilden med en kvinnlig bergsklättrare (s. 149), bilden på en älva som får hjälp upp i en vagn (s. 90) och bilden på en kvinna som bär på ett barn (s. 130). Medan bergsklättring kan ses som manligt kan bilden på älvan uppfattas som stereotypt kvinnlig. På en annan bild står en kvinna med armarna utsträckta åt sidorna med vatten i bakgrunden. En man står bakom och håller henne kring midjan (s. 16). Det verkar som att han stödjer henne. På en annan bild sitter Astrid Lindgren och poserar med en av sina böcker och tittar in i kameran (s. 101), en bild som kan upplevas som relativt neutral. På ytterligare en bild finns det en kvinna som står rakryggad med en piska i handen, högt huvud och en stadig blick riktad över betraktaren (s. 37). Den här bilden upplevs inte som stereotypt kvinnlig. Det finns således bilder både på kvinnor som porträtteras stereotypt och på kvinnor som porträtteras ickestereotypt.

Related documents