• No results found

2. Undersökning och analys

2.2. Den kvalitativa bildanalysen

2.2.1. De kvantitativt mest jämställda läroböckerna

2.2.1.1. Read and React Update

Män har i den här boken yrkena/sysselsättningarna pilot, säkerhetspersonal, brandman och militär. Kvinnorna har yrket pilot. Med andra ord är det inte så stor variation på yrken, särskilt inte för kvinnorna. Männens yrken kan anses vara stereotypt manliga, vilket även gäller för kvinnorna. Flera av de manliga yrkena är dessutom förknippade med fara och att man ska ta

25

hand om eller rädda någon annan, vilket även det är stereotypt manligt. Männen utövar därtill de flesta yrkena aktivt; det enda undantaget är att det finns några tecknade bilder på en man i militäruniform som tittar rakt fram, med neutral min utan att göra något. Bilderna är skurna vid midjan och tecknade med en by eller en ö som bakgrund alternativt porträttbilder (s. 47). Det finns dock även en bild med militärer där de är aktiva och vadar över en flod i full krigsmundering (s. 46).

De kvinnliga piloter som finns med på bild poserar allihop. På en bild står en kvinna rak i ryggen, lite vänd åt sidan, iklädd uniform och tittar rakt in i kameran med ett leende. Bilden är skuren vid midjan och kvinnan håller ihop händerna och vilar ena armen på något (s. 6). Hon ger ett självsäkert och professionellt intryck. På en annan bild sitter samma kvinna i vad som ser ut att vara cockpiten i ett flygplan. Man ser övre delen av kvinnans överkropp och hennes huvud. Hon ser ut att ha armarna rakt nedåt och rör inte styrkontrollerna. Bilden är tagen snett bakifrån men kvinnan vänder sig mot kameran, tittar in i den och ler (s. 9). Det finns även två tecknade kvinnliga piloter; den ena står framför ett flygplan och ler smått och den andra är på väg uppför trappan, in i flygplanet, men vänder sig om och vinkar mot betraktaren med ett leende (s. 7). De kvinnliga piloterna är med andra ord iklädda uniform och troligen på sin arbetsplats, men de porträtteras på alla bilder poserande och med ett leende på läpparna. Ingen av männen porträtteras på samma sätt, utan de utövar främst sina yrken.

Aktiviteter som män utför i den här boken är att gå, hota en annan man med pistol, stjäla en plånbok, prata i telefon, köpa en tidning, vifta med en flagga, sitta på en häst, röka pipa, kriga och köra bil. Aktiviteter som utförs av kvinnor är att titta i en kikare, gå och prata med en annan kvinna, prata i telefon, be, gå in i en kyrka, tända ljus i en kyrka, läsa brev, samtala med annan kvinna, göra handarbete, trycka på en fjärrkontroll, spela en lagsport, rida och hålla om en annan kvinna. Det är relativt stor spridning bland aktiviteterna som utförs i den här boken; det utförs såväl lugna som mer våldsamma eller fartfyllda aktiviteter. Många av aktiviteterna kan ses som neutrala, till exempel att gå, prata i telefon, köpa en tidning, vifta med en flagga, titta i en kikare, be, gå in i en kyrka, tända ljus i kyrkan och trycka på en fjärrkontroll. Neutrala aktiviteter utförs av såväl män som kvinnor. De våldsamma eller brottsliga aktiviteter som förekommer utförs av män, vilket kan ses som stereotypt manligt eftersom män döms för fler brott än kvinnor och förknippas oftare med våld. Att röka pipa är sällan något man ser kvinnor göra och bilar är ett

26

intresse man normalt förknippar med män, även om bilkörande i sig bör anses relativt neutralt idag. Den enda aktivitet en man utför i boken som kan betraktas som kvinnlig är att sitta på en häst; i Sverige förknippas ridning främst med flickor idag. Mannen som sitter till häst är dock en amerikansk urinvånare vilket gör att man inte associerar aktiviteten till kvinnlighet i det här fallet.

De aktiviteter som kvinnor utför i boken, som inte är direkt neutrala, kan till stor del anses vara stereotypt kvinnliga. Kvinnor läser till exempel brev, gör handarbete, samtalar med andra kvinnor och rider. Alla dessa aktiviteter är lugna utom den sistnämnda, som visar en aktiv, sportig kvinna. Det finns också en bild där två unga kvinnor är iklädda sportkläder. De håller om varandra och ser ut att skrika och den ena kvinnan håller ena armen uppsträckt i luften med knuten näve. De ser ut att fira ett mål eller dylikt men eftersom bilden är skuren strax under deras midjor kan man inte se vilken sport de utövar. De har likadana tröjor, vilket gör att det ser ut som att de spelar i samma lag (s. 82). En annan bild visar samma unga kvinnor. De står bredvid varandra och lite böjda snett framåt och åt sidan. Den ena kvinnan har armen runt den andras hals och ser ut att hålla fast alternativt hålla om henne så att hon hamnar snett framför. Båda kvinnorna skrattar och tittar in i kameran. Den ena kvinnan har sportiga kläder på sig och man kan se båda kvinnornas armmuskler när de spänner sig (s. 87). Sättet kvinnan håller om den andra kvinnan på påminner om hur män kan skoja med varandra. Att man dessutom ser deras muskler gör att bilden inte upplevs som stereotypt kvinnlig. Å andra sidan kan bilden även få en att tänka på kvinnor som är väldigt nära vänner och som kramas. Att det finns två bilder på samma unga kvinnor där de håller om varandra är intressant då de verkar vara sportiga och spela i samma idrottslag. Det ger lite intrycket att det sociala är det viktigaste och inte aktiviteten i sig, vilket är stereotypt kvinnligt. Bilderna visar även den stereotypa intima kvinnliga vänskapen.

På övriga bilder i boken, där personer inte har något synligt yrke eller gör något aktivt, finns det några neutrala bilder. På en bild finns det en ung man och en ung kvinna som står en liten bit ifrån varandra, med kropparna vända mot varandra och huvudena och blickarna riktade åt sidan, åt samma håll, mot något som betraktaren av bilden inte kan se (s. 85). Det finns även bilder på kvinnor som står och tittar upp mot himlen och en bild på en kvinna som sitter fast med armen i en maskin som man kan köpa läsk från (s. 37, 55).

27

En del bilder är i gränslandet mellan att uppfattas som neutrala eller stereotypa. På en bild ligger en kvinna medvetslös på golvet, vilket inte är stereotypt kvinnligt, men med på bilden finns även två små barn, och det är stereotypt kvinnligt att vara den som tar hand om barnen (s. 37). På en annan bild sitter en man skadad medan en kvinna står bredvid, lite böjd mot honom, och verkar undra hur det är med honom (s. 37). Detta kan sägas vara stereotypt då män generellt råkar ut för mer våld än kvinnor och kvinnor ses stereotypt som mer vårdande och omhändertagande än män. Det finns även en porträttbild av en man där mannen ifråga tittar in i kameran med en neutral min (s. 29). Han anstränger inte sig för att behaga på bilden, vilket gör att bilden kan uppfattas som mer stereotypt manlig än kvinnlig. På ytterligare en bild sitter en kvinna bredvid en man som röker pipa (s. 55). Själv gör hon ingenting, vilket kan ses som stereotypt kvinnligt passivt.

En del bilder är också på gränsen mellan att uppfattas som neutrala och ickestereotypa. På framsidan av boken står en man och en kvinna vid varsin kikare. Kvinnan tittar in i sin kikare medan mannen lutar sig mot kvinnan som för att titta vad hon gör. Hon är alltså den som aktivt använder kikaren medan han tittar på. På en annan bild håller en pojke upp en tidning (som han har köpt på föregående bilder) framför sig och ler (s. 43). Att hålla upp en sak och le kan uppfattas som mer kvinnligt än manligt, men på just den här bilden ser det mer ut som ett barn som är stolt över att ha köpt en tidning. På en annan bild går en man mot två kvinnor och ser ut att be om något. På följande bild kan man se en av kvinnorna ta upp pengar ur sin plånbok, troligtvis för att ge till mannen (s. 17). Eventuellt kan man här hävda att mannen inte är stereotypt manlig eftersom han då ska klara sig själv utan att be om hjälp.

På en tecknad bild står en man, vänd lite åt sidan och tittar åt samma håll som han är vänd. En bit bakom honom står tre kvinnor som tittar på honom. Ingen av kvinnorna står rakt, utan de skjuter ut höften alternativt drar fram axeln, vilket gör att deras poser ser en aning onaturliga ut och som att de gör sig till (s. 55). Medan mannen här kan sägas ha en pose som inbjuder till voyeuristiskt betraktande, vilket normalt förknippas med kvinnor, kan kvinnorna också anses ha stereotypt kvinnliga poser. En annan bild där en kvinna framställs på ett sätt som kan uppfattas som stereotypt kvinnligt är den där en kvinna sitter med handen i håret samtidigt som hon ser ut att prata med en kvinna som sitter bredvid och gör handarbete (s. 55). Ett sista exempel är en bild där en ung kvinna sitter på golvet med armarna på sängen och tittar upp på en poster som sitter i

28

snedtaket ovanför sängen. På postern finns David Beckham och väggarna är fulla med bilder på honom samt en halsduk och en fotbollströja med hans namn och nummer på ryggen (s. 82). Den här bilden kan upplevas som stereotypt kvinnlig eftersom man drar paralleller till flickidoler och skrikande kvinnliga fans då väggarna är täckta med idolbilder. Det är dock intressant att idolen i det här fallet är en idrottare, och inte till exempel en skådespelare eller sångare, och att kvinnan även har en halsduk och tröja på väggen. Det ger intrycket av att hon kanske inte bara är intresserad av mannen som person utan också av sporten.

Related documents