• No results found

Delårsbokslut 2, 2021 för Ale kommun

Förslag till beslut

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att godkänna delårsrapport 2 per den sista augusti 2021 för Ale kommun.

Motivering till beslut

Bedöms ej tillämplig i detta ärende.

Sammanfattning

Nämnderna ska lämna uppföljningsrapporter under 2021. Delårsrapport 2 per sista augusti består av en sammanfattande analys av verksamhet och ekonomi för hela Ale kommun.

Därefter följer en kort sammanfattning per nämnd.

Kommunens verksamhet har under 2021 varit påverkad av Coronapandemin ur flera perspektiv. Sjukfrånvaro och frisknärvaro har varierat på ett annat sätt än under tidigare år.

Verksamhet har genomförts med distansmöten, digital invånarkontakt och hemarbete i vissa delar. I stort har kommunen kunnat fullfölja sitt verksamhetsansvar och genomföra arbetet mot att nå de av fullmäktige fastställda målen. Verksamhetsutveckling pågår inom alla verksamheter samtidigt som pandemin påverkat inriktning och former. Utmaningarna kring den digitala transformationen kvarstår då det både handlar om införande av nya

verksamhetssystem och att arbeta på nya sätt. Framdrift sker i samtliga strategiska mål.

Pandemin har försvårat förutsättningarna för utbildningsverksamheterna vilket delvis har påverkat arbetsmiljö och resultat. Ofrivillig ensamhet och psykisk ohälsa fortsätter att vara en utmaning där kommunens och samhällets övriga och olika delar behöver samarbeta. I stort sett avslutas samtliga kvarvarande uppdrag från 2019 i år eller planeras att avslutas i år.

Arbetet med en klimatanpassningsplan bedöms sträcka sig över hela 2022.

Maria Reinholdsson Daniela Ölmunger

Kommunchef Avdelningschef

2(7)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2021-10-11 Delårsbokslut 2 för Ale kommun Beslutet skickas till:

För vidare hantering:

Strategi och uppföljning För kännedom:

Samtliga nämnder

Ärendet

Nämnderna ska lämna uppföljningsrapporter under 2021. Delårsrapport 2 per sista augusti består av en sammanfattande analys av verksamhet och ekonomi för hela Ale kommun.

Det har under perioden skett förändringar i organisationen. Claes-Anders Bengtsson har tagit över ordförandeposten i kommunfullmäktige efter Jan Skog. Ny sektorchef har rekryterats till sektor samhällsbyggnad, han tillträder sin tjänst 1 januari 2022. Sektorchef för kultur och fritid har under perioden sagt upp sin anställning och upphandling kring en interimslösning pågår. I mars 2021 bytte omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden namn till

socialnämnden. Även sektorn har bytt namn och heter nu sektor socialtjänst. Sektor samhällsbyggnad har genomfört en omorganisation inom verksamhet teknik, bildat verksamhet plan- och myndighet samt startat upp en enhet vid namn stöd- och utvecklingsstab.

Antal tillsvidareanställda i kommunen har ökat med 76,5 personer från 2 221 till 2297,5 en ökning med 3,4 %. Även lönekostnaderna har ökat med 3,4 %. Sysselsättningsgraden har ökat i kommunen med totalt 1 %. Andelen heltidsanställda män ligger kvar på likvärdig nivå medan kvinnors sysselsättningsgrad ökat. Personalomsättningen i kommunen har under perioden jan-dec ökat något i jämförelse med föregående år 2021 är den 9,9 % och 2020 var den 9,1 %. Mellan sektorerna är det relativ stor skillnad i personalomsättning under perioden och de mindre sektorerna har en personalomsättning som är närmare 5–10 % högre än de stora sektorerna socialtjänst och utbildning. Delvis kan detta förklaras utifrån att

personalomsättningen har högre genomslag i en mindre sektor än i de stora.

Ale kommun som arbetsplats har ett förhållningssätt som präglas av stolthet, omtanke och lust där strävan är att som arbetsgivare kommunicera och ge ett enhetligt bemötande. Ett

fokusområden under 2021 är verksamhetsmålet "En arbetsgivare". Arbete pågår med alla chefer för att tillsammans skapa tydlighet kring målet en arbetsgivare i form av regelbundna träffar inplanerade under året.

3(7)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

Den kommunövergripande kompetensförsörjningsplanen är nu klar. I denna presenteras förutsättningar för gemensamma strategier i syfte att klara kompetensförsörjning nu och i framtiden. Implementering av planen pågår. Planen ger lika förutsättningar till bland annat kompetensutvecklingsinsatser för samtliga inom kommunen.

Två nya yrkeskategorier har införts inom förskolan, detta som i ett steg att kompetensförsörja förskolan och tydliggöra både instegsjobb samt utveckling för medarbetare inom förskolan.

Restriktionerna kopplade till Covid-19 upphör i slutet av september, det innebär att

arbetsgivaren nu planerar för en ny fas med succesiv återgång till arbetsplatsen. De allra flesta har utfört sina arbetsuppgifter på plats även under pandemin, en del har dock utfört

arbetsuppgifter på distans för att avlasta lokaler och kollektivtrafik. Arbetsgivaren arbetar fokuserat med att på ett hållbart sätt låta medarbetarna återgå till att mötas på kommunens arbetsplatser. Långsiktiga konsekvenser av Covid-19 kan komma att kvarstå under många år efter det att medarbetarna är tillbaka på arbetsplatsen. Arbetsgivaren behöver nogsamt följa upp om indirekta personalrelaterade konsekvenser så som missbruk, våld i nära relation, social isolering eller psykisk ohälsa ökar.

Trots pandemins förutsättningar har kommunen i stort kunnat fullfölja sitt verksamhetsansvar och genomföra arbetet mot att nå de av fullmäktige fastställda målen.

För att nå målet om en god utbildning för alla är samverkan mellan kommunens verksamheter och förmåga att optimera gemensamma resurser central då det innefattar flera strukturella faktorer. Att bli behörig till gymnasiet är för varje individ ett avgörande steg för framtiden där kommunen samarbetar. Under vårterminen har både gymnasiet och årskurs 7-9 kontinuerligt haft delvis distansundervisning. Komvux har främst bedrivit undervisning på distans. Detta har påverkat resultat och arbetsmiljö. Betygsstatistik för våren 2021 visar för Ales

kommunala skolor en liten minskning av andelen elever som är behöriga att söka till gymnasieskolans yrkesprogram. Skolnärvaron har påverkats i och med pandemin då elever och lärare har varit sjuka eller i karantän. Det finns dock elever som ökat sin skolnärvaro i och med möjligheten till fjärr- och distansundervisning både genom att de kunnat följa undervisningen vid viss sjukdom eller att de kunnat planera sin dag mer dynamiskt. Vissa elever i problematisk skolfrånvaro har ökat sitt deltagande i den digitala utbildningen.

Gemensamma insatser som Älvängenskolan, Fotosyntes och Närvaroteam NÄTA görs i samarbete mellan skola och socialtjänst. Antalet anmälningar/ansökningar har ökat vilket generat en kö till insatserna. Den här typen av insatser är och kommer att bli än viktigare på grund av pandemins konsekvenser för familjer i Ale.

Hälsa och välbefinnande handlar om individens upplevelse av sitt eget välbefinnande. De övergripande utmaningarna som identifierats för Ale, sammanfaller med de nationella. Under året riktas särskilt fokus bland annat på ensamhet, våld i nära relationer och bostadsbrist.

Flera insatser har startats, så som exempelvis att använda föräldramöten som en plattform för generellt föräldrastöd och utformandet av en hjälptrappa som ska underlätta för ungdomar och närstående att söka hjälp hos rätt aktör. Problematiken med ofrivillig ensamhet och psykisk

4(7)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

hälsa behöver särskilt adresseras. Under perioden har det pågått ett arbete med att identifiera de grupper som är särskilt utsatta, samt att se vilka steg som behöver tas. Ambitionen är att under hösten skapa en insatsgrupp som ska kunna omhänderta idéer och initiativ från verksamheten och till del kunna testa nya innovativa insatser för att minska den ofrivilliga ensamheten. Arbetet med anledning av bostadsbrist skulle kunna ta mer fart och behöver bli en kommungemensam angelägenhet där alla bidrar med sin kompetens för en starkare framdrift.

Överlag går näringslivet bra i Ale kommun vilket bidrar till sysselsättning, arbete och

företagsamhet. Arbetslösheten som tidigare stigit i samband med pandemins framfart visar nu på en tydlig förbättring och ligger nu på 5 %. Kommunen har fortsatt få nyetableringar då det saknas tillräckligt mycket och tillräckligt stor verksamhetsmark. För att hantera brist på verksamhetsmark planerar kommunen att öka på sin strategiska markreserv.

Flera verksamheter samverkar för att skapa sysselsättning för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Fritidsbanken som arbetsträning är ett av flera exempel på samverkan.

Utbildningsverksamheten och socialtjänsten kommer att utforska möjligheterna att på ett bättre sätt kombinera arbete och studier för att underlätta övergångar men också för att tydligare utgå från målgruppens behov. Under sommaren samarbetade flera delar av

kommunen i syfte att förbereda Ales och Skanskas erbjudande till Volvo Cars/Northvolt för deras tilltänkta batterifabrik. Den typen av samarbeten förbättrar kommunens möjligheter att etablera sig som en tilltänkt plats för de större och i ett regionalt perspektiv, mer strategiska etableringarna.

Utredning kring samordning och samverkan mellan Ale gymnasium och Komvux är

färdigställd och påvisar en stor vinst för målgruppen vid ökad samordning, så som ökat utbud av utbildning, samordning av lärarresurser, lokaler samt ökade möjligheter att erbjuda ämnen och kurser på grund- och gymnasienivå.

Hållbart samhällsbyggande handlar om att bygga för framtiden med kommande generationer i åtanke. Effekterna av klimatförändringarna påverkar samhällsbyggandet, i synnerhet när det gäller skyfall, översvämningar, skredrisk och vattenbrist. Kommunens förslag till ny

översiktsplan såväl som fördjupad översiktsplan för Älvängen centrum är bidrag för arbetet med ett hållbart samhällsbyggande. Att planera för en hållbar samhällsbyggnation kräver att många involveras i arbetet. Fler kommunala verksamheter behöver få en aktiv roll i

processen. De stora projekten med detaljplaneringen för Nödinge centrum och en trygg

vattenförsörjning med den nya överföringsledningen är två exempel på hur kommunen arbetar med ett hållbart samhällsbyggande. Skyfallshanteringen och dagvattenfrågan är ändock kritisk och behöver förankras övergripande i samband med planering samt markanvändning i Ale kommun.

Kommunens chefer har arbetat fram en nulägesbild utifrån arbetet med att utveckla "Ett Ale".

Utifrån sammanställningen ska utvecklingsbehoven identifieras och resurser för framdrift förankras. Möjligheterna att mötas digitalt har ökat men det finns fortfarande formkrav som

5(7)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

behöver tillgodoses. Schrems II-domens inverkan på möjligheterna att lagra information har vi ännu inte fullt ut sett. Kommunens verktyg för användarvänliga men också säkra digitala miljöer är ett område som kommer att behöva problematiseras vidare då olika myndigheter i Sverige gör olika vägval. Kommunen har upphandlat ett nytt ekonomisystem som har förutsättningar att kunna digitalisera processer som både vänder sig inåt men även gentemot kommuninvånare och företag. Ett arbete med att kartlägga kommunens digitaliseringsinsatser och kostnader i syfte att bland annat föreslå en modell för styrning av digitaliseringsmedlen har startats. Under perioden har en förstudie genomförts avseende en chatbot på HR/Lön och ett pilotprojekt inom fastighet och IT med syfte att utveckla former för smarta lokaler har startats. Ett större arbete för att förbättra e-tjänster för vårdnadshavare i förskola och skola har påbörjats. Det nya systemet för kränkningsanmälan som upphandlats innefattar också en bättre utvecklad klagomålshantering för utbildningsverksamheterna.

I de kommunövergripande chefsmöten är temat "en arbetsgivare" - vad behöver göras för att uppfattas som en arbetsgivare? Kommunen har gemensamt arbetat fram en övergripande rutin för tillfälligt och frivilligt arbete på distans. Rutinen ska tydliggöra tillfälligt och frivilligt arbete utanför arbetsgivarens lokaler. Tillfälligt och frivilligt arbete på distans är en viktig del av framtidens arbetsliv tillsammans med digitalisering, modernisering och utveckling av verksamheten. Arbetsgivaren vill med denna rutin skapa tydlighet och främja målen ”En arbetsgivare” och ”Ett Ale”.

Samtliga sektorer förutom kommunstyrelsen har erbjudit ferieplatser under 2021. Antalet ferieplatser hos de olika sektorerna har varierat från ett fåtal till över 50.

För de kvarvarande uppdragen från 2019 kan kommunen konstatera att samtliga uppdrag förutom landsbygdsprogrammet och klimatanpassningsplanen slutredovisas.

Landsbygdsprogrammet ska upp för politiskt beslut på kommunstyrelsen den 2 november och arbetet med klimatanpassningsplan har startats upp i en tvärsektoriell grupp.

Ekonomisk bedömning

Prognosen för årets resultat är 140,8 Mkr, vilket är en positiv budgetavvikelse på 61,8 Mkr.

Den positiva avvikelsen består främst av skatteintäkter och generella statsbidrag på + 45,0 Mkr, nämndernas resultat på sammanlagt + 27,9 samt finansnetto + 8,8 Mkr. Detta täcker mer än väl prognostiserade negativa avvikelser avseende ökade pensionskostnader -10,5 Mkr, prognostiserad medfinansiering av cirkulationsplats Norra Kilandavägen - 10 Mkr samt saneringskostnader förorenad mark Älvängens industriområde där kommunen befarar att nedlagda kostnader inte kommer ersättas så som tidigare planerat - 1 Mkr.

Kommunstyrelsen visar en positiv prognos på + 14 Mkr, Socialnämnden + 10 Mkr,

Utbildningsnämnden + 7,5 Mkr Servicenämnden + 0,4 Mkr och Överförmyndarnämnden + 0,1 Mkr. Samhällsbyggnadsnämnden (den skattefinansierade delen) visar en negativ prognos på - 3,9 Mkr och Kultur- och fritidsnämnden - 0,2 Mkr. Samhällsbyggnadsnämndens negativa

6(7)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

prognos beror på extra engångssatsningar som beviljats till följd av kommunens totala goda prognostiserade resultat. 

Investeringsutgifterna t o m augusti är 138,5 Mkr. Prognosen visar att 329,9 Mkr av årets investeringsram på 461,2 Mkr kommer att nyttjas och således beräknas cirka 131,3 Mkr att inte ianspråktagas. Orsaken är främst att vissa investeringsprojekt är försenade och att vissa inte kommer att kunna startas i år. De största investeringarna som utförts under året är ny- och ombyggnad av skolor och förskolor på 42,3 Mkr, nya boenden inom funktionshinder på 32,3 Mkr samt investeringar inom årsanslaget hos VA som uppgår till 20,8 Mkr. 

Prognosen ger en nettokostnadsandel på 93,0 % vilket mer än väl kan inrymmas under begreppet för god ekonomisk hushållning och är lägre än tidigare år.

Invånarperspektiv

Området har beaktats men inte bedömts tillföra ärendet något ytterligare underlag.

Hållbarhetsperspektivet

Området har beaktats men inte bedömts tillföra ärendet något ytterligare underlag.

Lagstiftning och kommunala styrdokument

Området har beaktats men inte bedömts tillföra ärendet något ytterligare underlag.

Remissyttrande

Området har beaktats men inte bedömts tillföra ärendet något ytterligare underlag.

Behandlad enligt MBL

Bedöms ej tillämplig i detta ärende.

Beslutets genomförande Bedöms ej tillämplig i detta ärende.

Förvaltningens bedömning

Kommunens verksamhet har under 2021 varit påverkad av Coronapandemin ur flera perspektiv. Verksamhet har genomförts med distansmöten, digital invånarkontakt och hemarbete i vissa delar. I stort har kommunen kunnat fullfölja sitt verksamhetsansvar och genomföra arbetet mot att nå de av fullmäktige fastställda målen. Utmaningarna kring den digitala transformationen kvarstår då det både handlar om införande av nya

verksamhetssystem och att arbeta på nya sätt. Osäkerhet finns vad gäller bland annat Schrems II-domen och hur den kommer att påverka kommunens möjligheter till olika verktyg för digitala möten, men också hur kommunen kan lagra material. Kommunen bedöms ha

7(7)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

accelererat sin digitala utveckling där flera initiativ med syfte att effektivisera kommunens processer och verksamheter lyfts i nämndernas bokslut. Bedömningen är att framdrift sker i samtliga strategiska mål. Förvaltningen konstaterar att pandemin försvårat förutsättningarna för utbildningsverksamheterna vilket delvis har påverkat arbetsmiljö och resultat och att ofrivillig ensamhet och psykisk ohälsa fortsätter att vara en utmaning där kommunens och samhällets övriga och olika delar behöver samarbeta. I stort sett samtliga kvarvarande uppdrag från 2019 avslutas i år eller planeras att avslutas i år. Arbetet med en

klimatanpassningsplan bedöms sträcka sig över hela 2022.