• No results found

Delårsbokslut 2, 2021 för kommunstyrelsen

Förslag till beslut

Kommunstyrelsen beslutar att godkänna delårsrapport 2 per sista augusti 2021.

Sammanfattning

Nämnderna ska lämna uppföljningsrapporter under 2021. Delårsrapport 2 per sista augusti består av en sammanfattande analys av verksamhet och ekonomi för hela Ale kommun.

Därefter följer en kort sammanfattning per nämnd. Resterande uppdrag från 2019 års verksamhetsplan redovisas också i delårsbokslut 2. Covid-19-pandemins konsekvenser har påverkat och fortsätter påverka verksamheternas förutsättningar och till viss del har en omprioritering gjorts utifrån de förutsättningar som funnits. Tidigare ej genomföra uppdrag från 2019 följs upp vid detta bokslut och förvaltningen bedömer att framdrift har skett i samtliga där bedömningen är att alla förutom arbetet med klimatstrategin kan avslutas under året. När det gäller basverksamheten har kommunstyrelsens digitaliseringsarbete kommit igång och arbetet med att se över ordning och struktur för beslutsfattande är en fortsatt

prioriterad fråga. Flera olika systemupphandlingar är under upphandling eller i genomförande och vissa kostnader kopplat till digitalisering kommer att belasta kommunstyrelsens

verksamheter under 2022-2023.

Maria Reinholdsson Daniela Ölmunger

Kommunchef Avdelningschef

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2021-09-23 Delårsbokslut 2 - 2021

2(4)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

Beslutet skickas till:

För vidare hantering:

Avdelningschef Strategi och uppföljning För kännedom:

Samtliga nämnder

Ärendet

Vid delårsbokslut 2 följs kommunstyrelsens arbete upp med fokus på de strategiska målen och ej tidigare genomförda uppdrag. Pandemin har fortsatt påverkat kommunstyrelsen och en viss omprioritering av uppdrag har gjorts. Under perioden har arbetet med digitalisering och styrning inom området startats upp. Samtliga avdelningar inom kommunstyrelsen har igång digitaliseringsinitiativ som ska förbättra leverans gentemot kommunens invånare.

Löneöversyn 2021 har genomförts för samtliga förbund och arbetet med att ta fram ett ledarutvecklingsprogram för kommunens chefer är påbörjat.

Under perioden har ett förslag till modernisering av hemsidan arbetats fram vilken ligger för dialog och beslut under hösten. Översiktsplanearbetet löper på som planerat och tidsplanen hålls. Kostnaderna för översiktsplanearbetet överstiger det budgeterade men ryms inom det överskott som sektor kommunstyrelsen prognostiserar.

Under perioden har arbetet fortsatt med en ny styrmodell för kommunen i samarbete med övriga sektorer och avdelningar på kommunstyrelsen där ett förslag presenteras för kommunstyrelsen under november.

Området informationssäkerhet och GDPR har varit föremål för mycket diskussion i och med att fler digitala verktyg används under pandemin samt domen Schrems II. Samverkan med dataskyddsombundet, som samordnas via Göteborgsregionens kommunalförbund (GR), fungerar och GDPR-nätverket har återstartats. Under året ska kommunens alla försäkringar upphandlas. De nya försäkringarna börjar gälla vid årsskiftet. Försäkringsmäklaren har aviserat att det finns betydande risk för ökade premier.

Upphandlingen av ett nytt ärendehanteringssystem tillika diarium fortsätter. Vid årsskiftet tillträdde en säkerhetssamordnare med fokus brandskydd. Fokus under den kommande tiden kommer att skifta över mot krisberedskap och civilt försvar.

Ekonomisk bedömning

Kommunstyrelsens centrala medel under kommunchefens ansvar har en positiv avvikelse för perioden på drygt 7 mkr. I tidigare rapport fanns fortsatt en stor osäkerhet kring pandemins utveckling varvid prognosen sattes utifrån ett betydande utfall av säkerhetsutrustning och material. Utfallet har dock antagit mer blygsamma nivåer och detta förväntas kvarstå till årets

3(4)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

slut vilket föranleder en större förändring av prognosen. De strategiska medel som avsatts i budget har inga destinerade mottagare vilket medför att större delen av dessa renderar ett överskott.

Ekonomiavdelningen utför sitt uppdrag inom tilldelad ekonomisk ram och prognostiserar ett överskott på 500 tkr. Överskottet beror främst på att tjänsten som ekonomichef från maj och resten av året är tf. besatt då ordinarie ekonomichef kommer att verka som tf.

samhällsbyggnadschef resten av året. Att överskottet inte blir större än 500 tkr beror på att avdelningen kommer att överskrida budgeterat belopp för IT-konsulter samt IT-licenser i och med att vi kommer att ha dubbla licenskostnader under 2021 då ekonomiavdelningen håller på att implementera nytt ekonomisystem.

HR-avdelningen har förvisso en positiv avvikelse för perioden på drygt 1 mkr men den är huvudsakligen förknippad med ett lägre utfall för företagshälsovård samt friskvård som historiskt har sina kostnader i slutet av året och slutar som regel med ett underskott. Även kostnaderna för de fackliga medarbetarna ser ut att överstiga budget.

Kansli och säkerhetsavdelningen har ett relativt stort överskott fram till augusti, mycket kopplat till ett lägre utfall på kapitalkostnaderna än förväntat samt en vakant tjänst inom säkerhetsavdelningen. En föräldraledighet under vår och sommar har också bidragit till den positiva avvikelsen.

Strategi och uppföljnings periodresultat har sin förklaring i minskade personalkostnader på grund av sjukskrivning, personalomsättning samt pensionsavgång. Även kollektivtrafiken har ett något lägre utfall än förväntat. Under hösten kommer kostnader för ÖP-arbetet samt för ett digitaliseringsprojekt belasta verksamheten vilket medför en lägre prognos än periodens resultat.

Räddningstjänstens resultat och prognos överensstämmer med budgeterade medel för året.

Förtroendemannaverksamheten har av förklarliga skäl inte kunnat bedrivas på samma sätt som brukligt under pandemin vilket också leder till minskade kostnader. Prognosen förutsätter att samma mötesstruktur fortgår under resterande del av året, annars kan prognosen behöva revideras efter hand.

Sammantaget är kommunstyrelsens prognos inklusive pensioner 4,4 mkr.

Invånarperspektiv

Området har beaktats men bedömts tillföra ärendet något ytterligare underlag.

Hållbarhetsperspektivet

Området har beaktats men inte bedömts tillföra ärendet något ytterligare underlag.

4(4)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

Lagstiftning och kommunala styrdokument

Området har beaktats men inte bedömts tillföra ärendet något ytterligare underlag.

Remissyttrande

Området har beaktats men inte bedömts tillföra ärendet något ytterligare underlag.

Beslutets genomförande

Området har beaktats men inte bedömts tillföra ärendet något ytterligare underlag.

Förvaltningens bedömning

Förvaltningens bedömning är att covid-19-pandemins konsekvenser har påverkat och fortsätter påverka verksamheternas förutsättningar och till viss del har en omprioritering gjorts utifrån de förutsättningar som funnits. Tidigare ej genomförda uppdrag från 2019 följs upp vid detta bokslut och förvaltningen bedömer att samtliga uppdrag kan avslutas under året förutom arbetet med klimatstrategin. Arbetet med klimatstrategin kommer att fortsätta över 2022. När det gäller basverksamheten bedömer förvaltningen att kommunstyrelsens

digitaliseringsarbete kommit igång och att arbetet med att se över ordning och struktur för beslutsfattande är en fortsatt prioriterad fråga. Flera olika systemupphandlingar är under upphandling eller i genomförande och förvaltningens bedömning är att vissa kostnader kopplat till digitalisering kommer att belasta kommunstyrelsens verksamheter under 2022-2023. Överlag bedömer förvaltningen att de uppdrag kommunstyrelsen har kan genomföras enligt plan men en viss resursförskjutning har fått göras för arbetet med ny översiktsplan.

Arbetet med att stödja framdrift i de strategiska målen är olika beroende på sektor och målansvarig men förvaltningen bedömer att arbetet positivt bidrar i målens riktning. Det strategiska målet för hälsa och välbefinnande är ett mål där kommunstyrelsen kan se att många insatser görs, men där pandemin fortsatt påverkar människors hälsa, både fysiskt och psykiskt och där ensamhet i flera grupper är en allt mer tydlig utmaning som kan påverka kommunens folkhälsa.

Kommunstyrelsen

Delårsbokslut 2 - 2021